Правозащитниците се страхуват, че зачестилото използване на безпилотни самолети във военни конфликти ще доведе до създаване на машини, способни сами да избират мишени и да стрелят "без човешка намеса".

Нарастващото използване на транспортни средства с монтирани оръжия, но без екипаж - т. нар. дронове, през последното десетилетие радикално промени характера на бойните действия, породи нови предизвикателства в хуманитарен и юридически план, се казва в комюнике на "Хюман райтс уоч", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стив Гус от правозащитниците е против "конструирането на роботи, снабдени със смъртоносни оръжия".
"Трябва винаги да има човешко същество по веригата за вземане на решения на бойното поле. Използването на роботи убийци ще означава да се прекрачат всички морални и юридически граници и трябва да бъде отхвърлено като неприемливо за обществената съвест", настоява Гус.
"Хюман райтс уоч" е координатор на кампанията срещу "роботите убийци", в която се включиха и други неправителствени организации.
Те настояват превантивно да се забранят всички изцяло автономни оръжия.

Такива роботи може да бъдат създадени след 20-30 години, а може и по-рано, предупреждават авторите на доклад, публикуван през ноември миналата година от "Хюман райтс уоч" и Харвардския юридически институт.

Безпилотните летателни апарати "Х-47В" вече могат да излитат и кацат без човешка намеса.
Според Стив Гус трябва да се начертае забранителна "червена линия", преди инвестициите, динамиката в технологиите и нови военни доктрини да направят неизбежно използването на автономни оръжия.

През февруари стана ясно, че британските войници в Афганистан вече са снабдени с разузнавателни безпилотни самолети, които могат да се поберат в човешка длан. Апаратът "Блек хорнет нано" тежи едва 16 грама - колкото врабче.