Ненчев започва процедура по избор на нов изтребител

Военният министър Николай Ненчев ще спази споразумението с парламентарната Комисия по отбрана да започне процес по избор и придобиване на многоцелеви изтребител

Обратно в новината

Коментари - Ненчев започва процедура по избор на нов изтребител | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И какво ще изтребваме с тия изтребители, мухи, комари или бълхи?

това вече сме го виждали!Номера е този път да стигнем докрая и да дадем на нашите военни нещо ново качествено и боеспособно!А колкото до качествата ,на тези които се интересуват от авиация им е ясно какво трябва да закупим!

И каква стана тя? Висят ни заеми на главата, а ние въоръжение ще купуваме! И за какъв чемер ни е? На гол тумбак - чифте пищови...

"... Русия предлага да ги ремонтира за 3 млн. лв. на двигател, Полша е готова да го направи за 2 млн., така че би приел тяхната оферта ..." Това е като да отидеш с колата във фирмен сервиз, или при гаражен майстор с евтини части made in Turkey.

Естествено, руски бе, Ненчев - какво има да се двоумиш?

Кого ще изтребваме? Предполагам - народното събрание!

Има и друг вариант - реален. Су 35бм - и евтин /за изтребител/, и надежден, а като чуят за него краварите газ пикаят - значи решаваме и проблема с горивата.

ама не Су а F !

Защо изтрихте "гладен". Изтребителите са проблем на САЩ, не на България. Номерът е да ни пробутат един да си купим, това е. Те са ни окупирали вече, нашият главнокомандващ се прави че не е разбрал, а гладните накрая ще са доволни, че Русия не ни е нападнала, защото се въоръжихме, защото НАТО ни пази, защото не ни плаща и долар за базите. Изобщо веселба сред народа. Накрая ТТИПпппппп ще е подписан и гладният ще излезе на американския пазар. Тогава започва благополучието.

Какво ще помогне изтребител срещу т.н. "бежанци" /нашественици/ от Азия и Африка? Нищо.

Ненчев, кажи сега какво ще купуваме, какво ти казаха американците? Ако наистина ще плащаме и за някаква процедура на тунеядци като теб, направо си е грабеж. Не се правете, че разследвате за разни взривове, разни складове и площадки, защото сте смешни. За обществото стана ПРОЗРАЧНО точно това което криехте и се правехте на обидчиви какви миролюбци сме били.

взимай новичък грипен с добри условия за поддръжка и няма да сбъркаш.

3-ТИ ГРИПЕН НА УНГАСКИТЕ ВВС ГЪРМИ ЗА 3 ГОДИНИ .... КУПИХА ГИ НОВИ .... ... ЗА ВАС Aermacchi M-346 .... ИТАЛИАНСКО ПРОУЗВОДСТВО ... РУСКИЯ МУ БЛИЗНАК Е ЯК 130 - ЗАЕДНО ГИ РАЗРАБОТВАХА - ЯКОВЛЕВ И АЛЕНИЯ ИТАЛИЯ :)))

Много инфо имаш:-)) Знам,знам руският ПАК-50 не гърми,не дефектира защото си е станал един вид недвижима собственост на Руската федерация.А що се отнася за военен самолет с най-чести дефекти и загуби в историята на световната авиация се насочи към сайта на КБ Сухой...гледай цифрите 24/25/27.... Но и това разбирам,техника е дефектира-където и да е правена.Като Грипен не стават,да дадем 5 пъти повече за Юрофайтър ли или да купим Ф-16 набор на Сергей Станишев,А???Кажи какво мислиш Мирча:-))

учебен самолет..

и тоз министер ще вземе нЕкой долар подкруп като предишния анчо анчелов... ех, корумпция!

с колко рубли или с колко доллари разполага, е може и с юани.

Да може да вози на по-ниска скорост, че и Бойко да може да го ползва.

Тоя боклук разбра ли най-после има ли американски танкове в България или не? Днес питал Марси и тя културно му отговорила: "Глей си работата робе!".

Като го сложим на амбразурата на ейбрамса - веднага ще му се изясни положението, даже и на заден ще даде!

Какво разбира еврогей "земеделец" от самолети? Изпълнява заповеди само и то не в интерес на държавата. Тези ще бъдат съдени за народна измяна, 100%...

Можем да купим италиански M-346

Апропо ,никак не са лоши за класа си !!:-))).Доста страни си напазаруваха от тях.Само да имаме пилоти които да тренират и да се упражняват с тях,че и това вече нямаме.

и в Русия се продава, ама там го наричат Як-130

Защо ще ги купуваме? Нали сме в НАТО! Да ни ги подарят! Във Варшавския договор докато бяхме руснаците ни подаряваха оръжие! Защо сега да го купуваме, като и без това е бракувано!

подарявахме месо,колбаси,сирене,краставици,мотокари,бормашини,флексове,мебели,цигари,коняк,вино,безплатни почивки за съветските другари на Сл.Бряг и Зл.Пясъци...Така беше по време на развитият социализъм-натурално стоково стопанство:-))) и малко преводни рубли за тоалетна хартия. М/у другото и Германия ни е дарявала самолети.За периода 1939-1944г около 60 Ме-109 в различни варианти.А пък ние сме им подарявали месо,кожа,тютюн,масло,сирене,вино.С една дума нищо ново под слънцето.:-)))))))))

Всъщност през 1947 година СССР ни подарява 13 кораба (ескадрен миноносец, 2 големи и 10 малки преследвача на подводници) защото почти целия ни военен флот е бил унищожен... докато немците са го ползвали да воюват със СССР-)

преводни рубли бяха равни на един доллар! И с тях можахме да купуваме в специализирани магазини "bеrezka" , една пералня струваше супер малка сума.

Абе не знам какво сме подарявали но в момента демократичната ни икономика нито плодове и зеленчуци произвежда, нито месо, нито цигари дори, нито бормашини..малко менте алкохол в лъскави опаковки и разбира се най вече кенефи в севлиево - само кенефи може да разменяме за самолети ?

Какъв повод само ,....за да изтеглим ,още 16 млрд. заем.

Я па го тоя експерто. 16 милярда, ти да не купуваш самолетоносач. 18 бройки еврофайтър Германия ги купи за 1.969 милярда със всички принадлежнисти. Стига писали простотии, само защото некой ви е дал по 50 лева.

Ама Германия, в България ще струват по 2 млрд. бройката

Да се сметне колко струват нарязаните ни ракети и САЩ да ни компенсират със самолети. За нелетели ракети нелетели самолети /нови/.

ЛАЗ7М с две ракети е по-добър от Стар Ф16 или Грипен или Мираж-2000! ----- ....В ДСФ Ловеч идет серийное производство самолетов ДАР-9, ремонт самолетов "Юнкерс Ю 87", "Хайнкел Хе 111", "Бьюкер-Бестман", "Юнкерс Ю 52", "Физелер Фи 156", Ильюшин Ил-2", "Яковлев Як-9". Завод занимается ремонтом и переустройством старых самолетов, а также нетипичной производственной деятельностью, как производство пчелиных ульев, трехфазных электродвигателей и др. Но это отнюдь не загружает мощности предприятия...........

Лаз-9, двуместен учебно-боен самолет (Виж "Нероденият Лаз-9"); Лаз-11, четириместен свързочен и санитарен самолет; Лаз-12, едноместен тренировъчен самолет;

Ами то по-добре да направим производство на ЛАЗ-7 или нещо подобно! Тъкмо ще има и работа за студентите и пенсионерите!

Ама как ще ги изрисуват новите аероплани самооооо! Имаме си подходящия началник на политическия кабинет към МО, който притежава изключително артистичен поглед. Нямам търпение бойчето да им резне лентичките на новите убавци. И после у хангаро, че пари за керосин, акумулатори и гуми нема. Камо ли за обучение на пилоти.

Докажете,че управлявате демократично.Обявявате обществена поръчка и пазара определя цените.Ако руските самолети са на по-добри цени,а всички знаем,че са качествени с отлични летателни качества и надеждност,какво ще предпочетем щатските бракми?Сега ще проличи чии интереси защитавате.

Никой не оспорва качествата на руските самолети. Проблемът с тях е в съвместимостта им с натовските системи за комуникации и навигация, както и с натовското въоръжение. Ако руските самолети не са съвместими със западни ракети ставаш изцяло зависим от страна, която в никакъв случай не питае топли чувства към нас (ако беше така нямаше да ни продава най-скъпият газ в ЕС и цените на горивата у нас да са съизмерими с германските).

според американците руски рапторп найдобър, но не можем да го купим дори и да искаме,.

Anachronos

Съвместими са. Защото се произвеждат по поръчка на клиента.

Моля, посочете една летателна характеристика, която да сравним.

ВОЕННО РЕМОНТНИЯ ЗАВОД НА ГРАФ ИГНАТИЕВО БЕШЕ СЕРТИФИЦИРАН ДА РЕМОНТИРА МИГ 21 , МИГ 23, МИГ 29 ... И ИДВАХА САМОЛЕТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ НА РЕМОНТ :)) ОБАЧЕ КОСТОФФ ГО ЗАКРИ :::)))

....и с москвичите беше така...ха..ха

НА ЕДИН РЕМОНТ СЕРВИЗА "МОСКВИЧ" ПЕЧЕЛЕШЕ ОТ 500 000 ДОЛАРА ДО 1 МИЛИОН :)) .... НЕ ЛОШО ...

Този МУХЪЛ да излезе и да каже кой му даде право да се съгласи от името на цял народ да влиза натовско оръжие и войска в България?!?

jingiby

Втора или трета употреба F - 16 по на 25 години, ама "нови"? Това подигравка с армията ни ли е, или покана към прокуратурата за разследване на подготовка за извършване на тежко длъжностно престъпление...

Ква Прокуратура , бе? Прокуратури има у държавите! Това е изоставена колония! Нема държава, нема прокуратура, нема съд, нема култура!

Та значи след като огледахме боба и ракията познахме правилно и научно с помощта на Консултант от БАН, че: новият нема да е руски нема да лети ша е много скъп нема да има оръжия, щото са много тежки нема да обучаваме пилоти за него щото ша е много скъпо ако руснаците, китайците, индийците или извънземните ни ни нападнат ша обуваме скороходките купени със собствени средства и ша бегаме по-бързо от Светлината!

деер

О, ББ е купил принтер за пари от САЩ!!!!!! ЕЙ, сега ще ги разбием руснаците.......

Руската заплаха чука на вратата ни трябва да сме готови дядо Иван който обича да анексира(освобождава държави от собствените и граждани) територии. Ке ги посрещнем с барут и сол..ха..ха

A парички от къде бе Ненчев. А нещо за танкове и военна техника която ще се разполага в БЪЛГАРИЯ???т.е. няма да се разполага

ПОРЕДНАТА ГЕРБЕРСКА ИДИОТИЯ! ЗА ЧИЙ СА НИ ТИЯ САМОЛЕТИ? ОТ КОЙ, ЩЕ СЕ ПАЗИМЕ? КОЛКО, ЩЕ ГЕПИ ГЕРБ ОТ ТАЯ ДАЛАВЕРА????????????????????

Спешно започвайте процедура за подаване на оставка !Оставка продажници !Оставка !

Путеноиди напразно се напъвате..ха..ха Ние сме в НАТО и руска делаверка няма да има с народни пари..ха..ха

айде да яхат метлите и да се пръждосват от държавата ни с тия изтребители за милиарди долари , иначе ще мизерстват и правнуците ни , а парите ще отидат в швейцарските им сметки

КИТАЛ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА КУПУВА 24 БРОЙКИ СУ-35 И ВАШИНГТОН ПОСТ КОМЕНТИРА ЧЕ ТОВА ЩЯЛО ДА ПРОМЕНИ БАЛАНСА НА СИЛИТЕ В ЮЖНО-КИТАЙСКО МОРЕ :)) ...

Защо са се спряли само на западни модели изтребители , след като са много по-скъпи и отстъпват пред руските ?

толкова ли си тъп или се правиш на балама?

И трите обсъждани платформи са морално остарели, но не могат да се сравняват с ламповата техника, която експлоатират ВВС в момента. Между другото, смяната на самолетите ще наложи и чистка в кадровия състав. Това е причината толкова години да я мотаят. В човешката природа е заложена инстинктивна съпротива срещу всяка промяна, но еволюцията иска своето.

В момента обаче няма осигурен ресурс за закупуване на нови бойни самолети, за което ще са нужни около половин милиард лева. Че това пари ли са.Я виж гърците що Фантоми са накупили с взетите кредити.

Абе хора, вие чувате ли се- Миг и СУ??? България е част от ЕС и НАТО, участваме в санкции срещу Русия и даже не можем да се споразумеем за сега ползваните военни лицензи (ак и други), а вие искате да разчитаме на Русия за резервни части и оборудване, че и за нови руски самолети??? Да нямате температура?

НЕ, нямаме!

Я пак я мерете- температурата.

просто сме русофили-дебили и много се гордеем с руската заплаха!

" Ненчев започва процедура по избор на нов изтребител". Най-добре да започне процедура по напускане на министерството, където се е отзовал по огромно недоразуменние!

ВСЕКИ ОТ ТИЯ 3-ТЕ МАРКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ И ГОДИНИТЕ ИМ ГАРАНТИРАТ ЧЕ ХРАБРИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПИЛОТИ ЩЕ БЪДАТ ХВЪРЛЕНИ НА РУСКИТЕ ЛЪВОВЕ ВЪОРЪЖЕНИ САМО С ПРАШКИ И КАМЪНИ :)))) ЖАЛКО ЗА ПИЛОТИТЕ :)

са направени с НЕРУСКИ самолети!

ДА ПРАЩАТ РУСКИТЕ КОКОШКАРНИЦИ ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ!

Добре де, маму му стара.... На тоя папуняк никой ли не му е казал че освен самолет, ще трябва да се купи и въоръжение и наземна техника за него и освен 10-12 бойни ще трябва да вземе и 3-4 учебни машини... Пълен идиот трябва да си за да купиш нещо което по никакъв начин не съотвества на това което имаш и унищожиш цялата наследственост и опит, който имаш..... ВМЗ Сопот, имат лиценз и могат да произвеждат ракети Р73. Тава са ракети Въздух-въздух със среден обсег, които се явяват основно бойнио снаражение за всички руски машини в това число МИГ-29... тези ракети можем да ги произвеждаме сами....Нито един от коментираните самолети неможе да ги използва, демек трябва да си "внасяме" и въоръжение, тогава вместо с 3 мил. за ремонт на двигатели, ще ни цакат и с пари за въоръжение... Най-добрият варият за БА е да се вземат 18-20 МИГ 35 и да модернизираме сегашните ни 29-тки до 35-тици (както вече правят руснаците) с нови двигатели, с нови радари, с нови комуникации, така хем ще запазим базата, която имаме, хем ще свикне по-лесно техническия персонал, хем пилотите ще използват сегашния си опит, хем ще можем да ползваме част от старите машини за обучения... хем (ако имаме възможност по някое време) ще можем да си вземем Р37

ВМЗ-Сопот е пред фалит. Явно не му вървят много ракетите на пазара. Ако чака само на нашата авиация, ще ние по-евтино да си внасяме ракети, отколкото да хрантутим няколкостотин човека за 10 ракети годишно. Много от нашите бойни пилоти са минали обучения на Ф-16 и подобни машини и няма да е проблем да се обучат и за други самолети. Всеки самолет има плюсове и минуси. Няма боен самолет, който да е перфектен по всички показатели. Затова имаш и ПВО. Не можеш да чакаш само на самолет да ти опази въздушното пространство.

Ох, горкият - и сам ли ще се мъчиш с цялата процедура? Извикай актрисата да ти помага - да даде поне арт оценка на изделието или поне с кърпичка челцето да избърше ;о)

е по-добре Ненчев да се изтича до Анево и да постреля с миномет.

Ето каква е процедурата по избиране на нов изтребител: 1. Каква е комисионата на хората в преговорите? 2. Как и къде ще стават плащанията на въпросните хора? 3. Трябва да се обмислят важни аспекти като подходящата офшорна зона, законодателството там, годишния данък, доказателства за произход на пари - може би най добре 2-3 фирми, едната консултира другата па тя третата...трябва да се намери добър счетоводител дет да ги разбира тея работи! 4. После как ше се теглят пари от там за да се купи в БГ кола на жената, на любовницата, на сино или дъщерята. По големи суми за апартаменти, къщи, вили...са как са тръгнали да обръщат внимание на всеки с малко парички да не вземе и тех да хванат...трябва да се помисли. 5. После какви ше са комисионите за подръжка на изтребителите? Ние днеска сме на власт ама утре кат се махнем пак ше трябва от нещо да живеем? Как да спретнем договоро че в следващите 10г да си получаваме комисионите от подръжката така че който и да дойде на власт па да ни капе на нас... Та ей таквиз работи ги държат будни и мотивирани нашите министри, специалисти и експерти...

Всеки министър има право на % комисионна от добра сделка. Това не е противозаконно. Нали си плаща данъците после и те отиват в държавната хазна?

sonibvc@gmail.com

Ама разбира се!

Аз съм русофоб, но не мога да се въздържа. Ненчев, купи няколко нови Су 35 на цената един Фантом втора ръка и ще ти останат пари за муниции, дори без да пресмятаме неговия, на Фантома, ремонт! Да не говорим колко пъти по-евтина е подръжката на Сухой. Да не говорим, че Сушките са следващо поколение. Да не говорим и за много по-доброто им въоръжение, по-висока скорост и маневреност. Превъзхождат Фанфомите по всички данни.

не звучиш като русофоб, но си прав

Русофоб съм пич. Само че като сравня данните и цените и съм speechless за западнячките втора ръка. Нали ги видяхме тяхните въртолети, че не могат да летят обледенени. Е, та колкото и да съм русофоб, хорицата дето измряха в потопа ми вадят със вкочанени пръсти очите.

Приятелю, няма никакво значение дали си русофоб или русофил. Погрешно е да сравняваш само данните по хартия, при избор на боен самолет. Има много други неща като 1. ниво на авионика, 2. съвместимост с НАТО-вските стандарти и самолети, 3. логистика- доставка на резервни части, обучения и ремонти, 4. пригодност на българските условия- пространство, цели, въоръжени сили, летища, кадри и т.н. Тези неща са по-важни от това дали дали единият е малко по-бърз, дали носи 2 ракети повече, или има 20 повече снаряда, или дали има 200 км. по-голям обсег на нашето огромно въздушно пространство. Не съм много съгласен, ние да участваме в санкции за Русия като член на ЕС и в същото време да чакаме от Русия резервни части, сервиз и обучения. Айде няма нужда.