”Гражданска отговорност” няма да се плаща накуп

Парламентът отхвърли правителствен законопроект за промени в Кодекса за застраховането, с който трябваше да отпадне разсроченото плащане на премия по застраховка "Гражданска отговорност".

Обратно в новината

Коментари - ”Гражданска отговорност” няма да се плаща накуп | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ми тогава да правят проверка който не си е платил вноската да го глобяват двойно и да му отнемат полицата! Или ако не може да се прави в реално време, застрахователите да правят списък с просрочени задължения и КАТ да гледат там при проверки на водачите!

Искам наказани, вносителите на този законопроект и проверка, дали доходите им съответстват на финансовото им състояние и придобивките! Ето поредния лобистки заканопроект за щастие този се размина за разлика от други!

Какви са тези стикери, продупчваня квитанции, бележки, какви пет лева. В кой век живеем. има база данни. При спиране на кола за проверка (дири и преди сперане) се докладва номера на колата по радиостанцята до центара и веднага се получава информаця има ли гражданска, валидна ли е, има ли преглед, регистраця и други. Така е в цивилизованите страни. Но тук този начин има един съществен недостатък. След като докладваш че си спрял кола и се окаже нередовна не можеш да вземеш 5-100лв и трябва да си свършиш съвестно работата и съответно заплата (дохода) ти пада. А относно застрахователите до кога ще се правят на хитри. Не могат да организират разсрочено плащане ли? И докога ще се плаща на калпак без да се гледа какъв шофиор си ниско рисков или опасен? В нормалните дъжави само за нарушение по пътищата ти се вдига застраховката двойно, а за катастрофа най малко петорно повишение или дори ще ти е трудно да намериш застраховател да те застрахова.

А от къде се вземат парите в Гаранционния фонд, мм?? Както тук няколко много запознати се изказват, че фондът ще плати, ако нямате ГО... Парите във фонда е от всички сключени полици... и колкото по-малко са сключени, толкова по-малко отчисления за фонда... тъй че плащайте си вноските по ГО и се молете да не се налага да видите на практика как ще ви плати фонда.

До кога всяка власт в тая държава ще обслужва застрахователите? Откъде на къде КАТ ще следят и наказват т.н. недобросъвестни водачи, които не са платили рекета наречен ГО?! Кой пълни бюджета на МВР? - данъкоплатците. Само да не ми се направят на големи умници застрахователите, че те пълнят бюджета. Те пълнят гушите на някои лидери, като Лъчо мозъка и други продажин плондери, които да лобират и манипулират закони и правилници в полза на з-те. Те са мафия. ЗГО си е доброволна вещ и един ААА да спре да обижда другите пишещи, напълно ясно е, че освен че са лакоми за пачки, те нямат и наяждане. Боко, преустанови практиката МВР да контролира ГО. Който не си е платил, при вина да си го отнася, има съд да решава. Освен това се чува, че никой з-л не е платил пълна премия за смърт от 1 милион за отделна жертва - нали тава е застраховката. ОБИКНОВЕНО ПЛАЩАТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ И ИЗМИСЛЯза хаира на застрахователите.т не е съгласен да издържа МВР-КАТ Т 100 причини да спрат до там. Данъкоплатецът не е съгласен да издържа МВР-КАТ за хаира на застрахователите.

За съжаление докато премията по Г.О ти е толкова малка и голяма сума за смърт няма да има.

Е па искам да си плащам ден за ден, всеки ден по 12 стотинки.

До ААА Не исках да пиша по темата,но само искам да ти поясня,че за такива които нямат ГО и направят ПТП ,има орган който ги принуждава най-мило да покрият те лично причинените от тях щети.Органът се казва "Гаранционен фонд"

Ето това е страницата където се проверява до кога си платил! Трябва да имаш само интернет и желание! Важи и за КАТ! link

пффф , това трябваше да не го гласуват! щеше да има по малко коли!!! и по мкалко цигани по шосето може би!??

Циганите нищо няма да ги спере. Те не дават пари за Г.О., категория Б, преглед, дори и за масло не дават пари.

А защо пропускате да напишете че при това отхвърляне беше отхвърлена и системата за бонуси на водачи които не са причинили щети в предишни периоди. Тоест продължава да се плаща както досега на общо основание

Егати малоумното оправдание "Представял полица", а стикера с отбелязан срок на застраховката и талона за красота ли са? Винаги до момента, когато съм правил застраховката на вноски ми прикрепят всеки документ за плащането към договора. И какво правим ако блокира двигателя или по друга причина колата ми замине към моргата - някой ще върне ли пари от застраховката? Тая комисия вони на корупция или изобщо не са запознати как се прави въпросната застраховка и в двата случая са за изхвърляне търтеите гадни!

Ама ми се струва, че е време да научите най-накрая за какво служи тази Г.О!!! Това е застраховка, която покрива шетите на трети лица, а не вашите!

На самата полица го пише и аз не споря за това. Питам какво се случва ако съм платил цяла година, но си върна колата за скраб, защото да кажем си купя нова кола - пълня гушите на застрахователите! Отделен е въпроса за това, какво всъщност изплащат застрахователите на пострадалите трети лица!

Абе ти колело ли караш? А този "Гаранционен фонд" нали е точно за това, а вече водача без гражданска да си носи последствията! Това беше причината за едното от многото вдигания на вноската по "Гражданска отговорност!

Ако беше минал тоя закон 100% щях да гласувам против ГЕРБ, сега вече има 2-3 % вероятност и да не гласувам против тях.

Така клиентът разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата ... То на полицата пише че е на вноски и кога престои следващото плащане... Каква е тая непрофесионална статия, целта беше застрахователие да взимат повече пари накуп.

И какво като пише кога е следващото плащане? Да си нося и една купчина с платежни, та мильо да ми ги провери, че и да ги разбере, така ли? Я не ставай смешен... А за това, че застрахователите искаха да грабят повече мангизи накуп, си прав! Баси крадците, добре, че номера не мина...

Чичи стегни се и излизай на протест!!!

Нали има стикери, омръзнаха ми тези фермани на ГО. Катаджийте да гледат до кога е платено.

то е ясно, че печелят, иначе нямаше да има при кого да се застраховаме. Нямам против, нека, но като имат да плащат да го правят, а не като сега... А и вникнете малко в нещата де, платените премии не са всички разходи, а офиси, служители, реклама, оборудване, съдебни дела, лицензи... п.с. не съм застраховател, кажа ли я тази дума после им тегля веднага една

Абсолютно съм съгласен да се плаща на куп, а не на вноски, но аз да си избера периода за който сключвам застраховката. От къде на къде ще бъде за 1 година? Що не го направят за 5 години направо идиотите? Смятам да карам 20 дни в годината, значи си склювам застраховка за тези 20 дни. При мотоциклетите например е пълна глупост да плащаш 1 година ГО, а да караш има няма 3 месеца. Тук някой беше пидал, че мога да се излъжа и да се кача в колата без да имам ГО, и да направя беля. При това положение съм съгласен да си нося наказателна отговорност и да си пшлатя от джоба всички щети, които съм причинил. И най-правилно е ГО да бъде персонална, а не на автомобил. Ако имам 5 коли е логично, че не мога да ги карам всички едновременно - тогава защо да плащам за тях?

Да но ние имаме една семейна кола, която караме аз, жена ми и синът ми. Тогава ние ще трябва да плащаме 3 полици, което не е реално, защото не можем и тримата да караме едновременно една и съща кола. Друг е въпроса колко шофьори има и колко коли, които са в движение.

Кой прави произшествие? Колата или шофьора? Смятам, че ГО трябва да е персонална и цената да е съобразена с досието на шофьора. Във вашия случай плащате една ГО, а карате трима човека със съвсем различни умения, като шофьори. И това според теб е по-справедливо?

Както по-долу писаха полицата на вноски важи от дата до дата включително и стикера, няма ли нов стикер и платежно за текущият момент на проверката шофьора е неизряден.Не мисля че има толкова неграмотни катаджии да не правят разликата....така че хайде стига с тези застрахователни номера.

Проблемът е там, че ако застрахователят, който стои в офиса ми е приятел, може да ми направи дупчиците на талона и на стикера до края на застраховката. Може също след като ми е скъсал полицата, да допише, че е на вноски и че е платена само 1-ва вноска и то само на полиците които са за застрахователя, а на моята да драсне еднократна. Тези проблеми няма да се решат докато полицата не стане електронна и да се проверява в реално време. Колата да няма стикери и каквито и да било картончета или полици. Просто камерата снима, че дадената кола се движи, номерът се проверява автоматично и ако има проблем отива в КАТ. Оттам знаят кой е собственика и го посещават вкъщи. Другият вариант е когато го спрат, питат за номер на кола "Х", има си един човечец който стои пред компютъра, проверява и казва ОК или не.

Че сме се родили и още се опитваме да поживеем тук, и то накуп.

Интересно как така на запад възможността да се плаща на вноски до ден днешен я има, а тая уж съществуваща порочна практика я няма? Тея май се усетиха колко хора ще спрат да плащат поради липса на кинти и се светнаха, че е тъпо да отървеш питомното за да гониш дивото!

Което и да е правителство-все шофьорите му виновни,направете така,че хората да имат нормални доходи за да имат възможност да плащат,а като плащат да получават качествена услуга. Всеки БГ гласоподавател да види какви"екстри"му предлага кандидата и тогава да гласува .

Евала колега, дайте ни средни европейски заплати и ще си плащаме накуп, давате н мизерни толкова и ще получите - шмекерии и измами кво друго.

Заплата не се дава, а се изработва. Изкарай си по-голяма!

застраховането трябва да бъде изключително държавен приоритет !!!

БРЦК

Аман от празни глави в КАТ. Ползват ги само защото са им зачислили фуражки. Като вземем властта: 1. Всяка пешеходна пътека - спящ полицай. 2. Повече надлези и подлези и по-малко пешеходни пътеки. 3. По-строги санкции за пешеходците камикадзета - а именно : обществено полезен труд в болница - в най голямата касапница в Пирогов 4. Горното и за шоф. които не спират на пешеходна. По 2 дена им стига. 5. КАТ аджия които не санкционира нарушител - уволнение без право на заплати и пенсия.

Като изключим малко фанатизирания стил в началото, те подкрепям напълно.

Нали щяха да правят сайт,където да се регистрират всички направени застраховки ГО?И там КАТ да може да проверява до кога ти е застраховката?Как тогава ще платиш за 3 месеца,а ще караш цяла година?А стикери и полици се фалшифицират...Истината е в сайта с регистрацията.Тогава дори няма да има нужда стикери и полици...

Този сайт го има от години. Справка - сайта на "Гаранционен Фонд" и КФН

НЯМА ПО ГОЛЕМИ НАГЛЕЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ!! АКО ЗНАЕМ ИСТИНСКИЯ РАЗМЕР НА ПЕЦАЛБИТЕ ИМ ЩЕ СЕ ГРЪМНЕМ ! ЕСТЕСТВЕНО ПРИ ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ДЕПУТАТИ И ТОЗИ ЗАСПАЛ НАРОД ЩЕ НИ ДЕРАТ ПО ТРИ КОЖИ!

А колко е просто- нямаш квитанция за2-ра... 3-та ..и т.н. вноска - значи НЯМАШ ВАЛИДНА гр. отговорност! Кой умник измили - при повредено МПС и не спряно от движение в КАТ- плащаш задължително гр. му отговорност ??????? То си седи заключено в гаража -на кого и как ще причини вреда?Ако го карам на пътя - заповядайте глобата - но ако е в гаража да ме хванат за ......да му платя Г.О. ГЛУПОСТИ...ГЛУПОСТИ.... BG?????

И какво ще стане, ако се напиеш някоя вечер, решиш да покараш и стане белята?

Как какво? Ще си носиш наказателна отговорност. Въпрос на личен избор.

А след като е спряно от движение и реша да покарам няма да запали ли?

Ти като караш пиян и те спрат, ГО ще ти е най-малкия проблем.

Ама след като не искаш да го караш го свали от отчет и няма да му плащаш нито данъци, нито Г. О !

На кого го представя бе, господа журналисти !? Я някой който има полица на разкрачено плащане да я разгърне и да види датите на валидност ... Всичко си е ясно написано, а това че може да заблудиш някой показвайки му такава полица, без да са платени останалите вноски е пълна глупост ! Има вносна бележка, а и самият стикер е маркиран до датата на изтичане на съответната вноска ! Образовайте се малко !

Как ще се приемат такива закони и точно преди избори ! Кой луд би го направил още повече като знае , че е пътник и изпуснал кокъла и гледа при избори да не го изпусне съвсем !

Нищо, другата година ще се приеме, когато няма избори. Застраховатлното лоби си защитава интересите...

Няма как да се практикува порочна изфабрикувана от застрахователите,"практика".Това си е цинизъм на застрахователите.Така или иначе всяко превозно средство в милата ни родина минава на задължителен технически преглед.А втобуси,бусове и МПС, превозващи вид опасен товар са на 6-месеца.Не си с валидна ГО,не преминаваш преглед.Какво като плащаме на разрочено.Та нали мен ме гони застрахователното дружество.При не заплащане на полицата, те предават на КАТ,номера на колата ти.Същия рекет като при автокаското.Наближава да си я подновиш и ти строшат GSM.Уж учтиво да те подсетят.И се чудиш кат излезеш пред хипермаркета,що ти няма колата.Не гонят КАТ или ДАИ.Добре,че не са го допуснали тия в народното събрание.Една полза за народа.

Ал

Такава кражба наедро е с тези ГО - преди увеличението миналата година застрахователите изплащаха 40-50% от премиите обратно на хората като обезщетения, а сега след още 60% увеличение на премиите просто си е хептен обирджийство. Да не говорим, че замисъла за закупуване на индулгенции чрез гражданска БЕЗотговорност е много вреден за привичките на водачите.

Тази година за първи път ползвах плащане на части. Дадоха ми стикер за първите три месеца, а като платих втора вноска ми дадоха нов стикер за следващите 3 месеца. Спирали са ме за проверка за гражданска отговорност, докато единият ми преглеждаше документите, другият отиде да види стикера. Проблемът е в глупостта на много от служителите на КАТ, а не в закона. Добре че този път Народното събрание не се е вързало на тъпото предложение.

Абсолютно вярно! Само дето КАТ не са тъпи.Проверяват стикерите по стъклата до кога е гражданската,ако имат съмнения искат полицата.Ако не си си платил поредната вноска и нямаш квитанция за плащането акта е 500лв.Така, че предложението вероятно идва от затрахователите, които ще спестят обработка на документи, разправии и ще получават сумите по ГО по-рано.

Честито на всички Андрешковци. Още един триумф на тарикатите над хората, които си плащат.

Този сраказъм е излишен, понеже не си Андрешко така говориш, то сития на гладен не вярва, гледай ти да не опреш до стената, че друга песен щи запееш!

Защо да са Андрешковци бре друже? Ако планирам да продам колата скоро, защо да се вкарвам с 200 лв. ГО, когато платената ГО няма да й вдигне цената? Теб ако не ти пука за 200 лв. има хора дето не ги приемат така парите? Моите уважения за твоят успех, но бъди снисходителен към тези дето не са го постигнали. И в последна сметка, кой те кара насила да плащаш на вноски? Плащай на куп и осатви другите да ползват възможностите, които им дават законите.

Абсолютно правилно ! Карам и мотоциклет. От къде на къде ще им плащам за месеците Декември, Януари и Февруари ГО.

Най-после положителна новина да прочета. Това така и трябваше да бъде, не всеки може да отдели 200лв. накуп за застраховката. А що се отнася до порочните практики, за тях си има съответните органи да си следят. Не може заради някакви измами една камара хора да са потърпевши. Дойде им малко разум, че съвсем щеше да спадне процента на гражданската, ако трябванакуп да се плаща! КФН получиха един среден пръст...

Аз плащам разсрочено. В ел. справка в нета излиза, че съм платил за 1 година. НО зеления талон в мен си е надупчен до месеца до който съм платил. В полицата си пише черно на бяло до кога е платено и се дописва и подпечатва в др. квадратче като платя Т.е. като ме спрат няма как да ги излъжа. Незнам за какви порочни практики говорят ?!?

например тази че повечето селяни и граждани на малки градчета където всички се познават плащат само първа вноска за да минат преглед и после шапка на тояга до другата година, не разбирам хората които са против цялата вноска... вие ако нямате 200 лв за 1 застраховка значи нямате и за читави гуми, сервизирате колата само в краен случай, изобщо как ще поддържате изправна една кола???

В нета пише, че ти е за година, защото там няма такава опция, но не си ли платиш веднага се отразява в КФН и полицата ти става автоматично невалидно и това ще се отрази и в сайта за Г.О