НИМ се оттегли от изложба в Белград- обявиха Гоце Делчев за македонски герой

Националният исторически музей (НИМ) се оттегли от изложбата "Идентичност и памет през XIX век", открита в Белград на 9 септември. Причината е скандален каталог, в който Гоце Делчев е обявен за македонски национален герой. Въпреки обещанието си, организаторите не са коригирали грешката.

Обратно в новината

Коментари - НИМ се оттегли от изложба в Белград- обявиха Гоце Делчев за македонски герой | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бат Божо доказа, че Дракула е 100% РБ- вампир, Пил кръв от стадото на цар Ивайло- свинара? И сега и ромънците не искат да го видат, ни жив, ни умрел!

Що е тва македонец? Македонецът е изключително по рода си рядко, нагло едноклетъчно, виреещо под формата на мимикрия в околната среда и живеещо на гърба на България и Гърция като кърлеж! Вари го, печи го....умиране няма. В най-общ смисъл може да се определи като: Българин с македонско самосъзнание, с ясно бъдеще - отглеждане на албански внучета!

Смятам, че е крайно време да прекратим всякакви дипломатически, политически и културни взаимоотношения с тази измислена държава "Македония", докато това им правителство е на власт и докато бруталната манипулация на македонският народ не се прекрати! Ксенофобските им националистически грандомански истерии трябва да бъдат санкционирани по някакъв начин...

трябва да се направи пълно изтегляне на родните предмети от изложбата и да не се приемат никакви извинения от представителите на Западните Български територии. с тях явно трябва по-твърдо- те от намек не разбират.

Чий го държи дъртата конгерица Бокова?Чифутски ли го държи?

сто е герож все е маке. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

мекета- БРЮМ-ци! Излизат от кожата си да крадат гръцка и българска история и лъжейки света създават дрязги на Балканите. Нищо чудно - албанците така са ги натиснали, че от зор започват да избиват комплекси - колко велики са били и колко велики пак ще станат. Нищо чудно ако в скоро време чуем за композитора Бетовеновски, за откривателя Колумбовски, а пък за Соломоновски и Исус Христосовски отдавна се знае, че се чистокръвни македонци. Айнщайн въобще не го броим - сега в маке-школата в Скопие се обичават по старата школа на Санде Македонски две дузини Цвайщайновци!

Dimi

Албанците не само са ги натиснали, ами направо са ги превзели. След 10тина години ще са малцинство в "собствената" си държава...

деня кога във БРЮМ ще обявят албанският език за единствен официален. Няма да чакам дълго, ок. 10 години, не повече. Тогава всичките тези мекерета, дето днес се "македонеят" ще се довлекат по корем (защото няма да могат да седят) да искат да станат българи. А до тогава ЕС и НАТО ли? Да-да!

Крайно време е да се оттеглим от участие в ЮНЕСКО и други, такива организации. Къде е орешарски и тройна коалиция.

Най-голямата грешка българска в най-новата ни история ще бъде ако гласуваме членството на Македония в ЕС и НАТО! ПРОСТО НЕПРОСТИМА ГРЕШКА!

Споко, добре че са "братята" гърци - те няма да им цепят басмата.

Dimi

Гласуваме или не нищо не зависи от нас... след последните промени в ЕС вече нямаме право да спрем каквото и да е решение, а гласовете са съгласно населението.

Газибар Тодорофф ли? Защо пращат там този дрт тлст сперматозоид?

Не си и литрова, ами си туба празна и пробита. И не си разведена, ами недоклатена.

Не проумявам как, народ и държава които на практика не съществуват, могат да са толкова нагли и безочливи и създават проблеми. Чак пък и влияние имат. Шиптърска им работа

Нали сегашните управляващи недоразумения подкрепят Македония в напъните им за европейска легитимация! Не напразно постоянно коментирам че управляващите водят анти българска политика във всяко едно отношение!

Представителят на ЮНЕСКО се оправдал с големия натиск на македонското правителство.!?! Това сериозна или на майтап? След като дори ББ се впрегна в каузата на Урина Бокова да стане шеф на ЮНЕСКО, е редно тя да има значително по-голямо внимание над своя чиновник вместо македонското правителство. Или топлото й местенце на завет е по-важно за нея отколкото да влиза в неприятен политически конфликт. Срам!

Македонски измекяри, на гол гъз чифте пищови.

Тези хорица в "държавата" Македония са изостанли в своето развитие с 50-60 год. Какъв трябва да си, за да не разбереш това?! Оставяме на публиката да се произнесе. Защото ние сме безмълвни от такова патологично малоумие. Тъжно е да нямаш истинска родина...

Тези хорица - макетата, овек нетрябва да ги приема насериозно, но и не трябва да ги оставя да осмърдяват пейзажа. Те са вдъхновявани от враговете на България (които някои удобно представят като сръбските назионалисти). Всъщност истината е съвсем друга,а сърбите като балкански чада не се усещат как ги манипулират и настроймват с/у България, за да не се обединят народи с ъс сродно население и история, защото на фона на "Упадъка на Запада" , те се превръщат в заплаха за същия този Запад и св. кукловоди. Сталин е разбрал това и в резултат Г.Димитров споделя съдбата на цар Борис III.

Ето сега възможност за бълг. интелектуалци да се прояват като патриоти! Например г-н Пантев, историкът Доган-Оглу и пр. выдающийся бълг. патриоти и милители за отечеството! Крайно време е да разберем, че тези мекерета - нашите съседи, изпълняват мръсни поръчки на враговете на България. И понеже материалът им е некачествен, не се ,усещат, че ги насторйват с/у онези, които са им братя... В това отношение т.нар. македонци, са достойни за учебник по психо-патология...

Само така! Сега трябва да се раздуха хубаво и в медиите! Стига са ни мачкали! Представяте ли си, Скопие упражнило голям натиск, т.е. те са по важни от нас, така ли? Кога станха ц., кога им почерня з.? Дано отговорим достойно и на днешните глупости за горите. Видяхте ли ония с дракулските зъби и тъмночерните очи, колко е страшен? Ще ти изпие кръвчицата само с поглед..... Излезе ли нещо в нета по този въпрос?

Pesh0

Браво ... така се прави . Само Сериожа да не ви обяви за калинки.

деер

Едните историята, а другите земята и горите!!!!

Сега бсП ще закрие и НИМ, както ликвидираха социолозите към Парламента:( Не отговаря на политиката на Партията :((

Браво.Стига подигравки с българската история.Моята баба родом от Охрид казваше"От еничари по лошо няма"

какви визи, като 80% от тях са вече с бг паспорти?

Браво, Божо, така трябва!

Нашите сънародници от югозападна България винаги са били провокативни.Един народ в две държави. Всъщност не са само две : ) Помислете кой точно е виновен за откъсване на живо месо от свещенната Българска земя. За стотиците хиляди бежанци от Одринска Тракия и Вардарска Македония. Точно така ! Незнайно защо наричащи себе си " велики " сили. Определението дебилни е много по-точно. Ако трябва да се ругае някой , това са точно те. Принципът -разделяй и владей в мега брутален вариант.Понятията македонска нация , език и история са пълна безмислица. Просто не съществуват.Подкрепям поведението на проф. Димитров. И въпреки всички напъни в обратна посока - България ще пребъде : )

Хазарските юдеи!

Одринска и беломорска тракия са били наши , както и македония. Русия насъсква Румъния да ни удари в гръб, както и сърбите дазадържат Макадонки територии, в резултат Турция превзема Одринска Тракия.

Посланието на т.н. Велики сили е "докато сте с Русия, никога няма да сте единни". За съжаление единствен Батенберг го е разбрал навремето. А самата Русия историчести винаги е подкрепяла други държави, знаем кои.

Вижте, в момента в който тези които живеят в Скопие признаят, че са българи по произход означава да се откажат да бъдат столица на държава (па макър и измислена)!За нула време Скопие ще стане един обикновен областен град по подобие на Кюстендил, Видин и т.н., а десетки хиляди държавни служители назначени с "връзки" и по шуро-баджанашки метод в тамошните министерства, агенции и т.н., ще останат без работа...И там както в България, разликата между провинция и столица е огромна!Как мислите, дали тези които живеят в Скопие ще се откажат да бъдат град-столица, с всички произтичащи от това благоприятни последици?

И Германия се обедини. Но това с македонците не ми се вярва. Твърде отдавна сме разделени. Сърбите са им промили мозъците. Политиката на България по комунизма е била такава, че нищо като граници няма да се променя. Което в други отношения е хубаво. Всички в България са българи, всички извън не са.

много си неправ. :) (1) Скопие е втория по големина български град с 400 000 население, а Кюстендил с 40 000. (2) Скопие ще си остание столица на Република Македония, защото към този момент обединение е малко вероятно. Там живеят и много албанци. По реално е да се говори за конфедерация между българи и албанци, с опция за по-нататашно разделение. Не збравяйте че шеф на ЮНЕСКО е другарката Бокова както и кой е баща й

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието македонски средновековни ръкописи е нонсенс и очевидно такъв няма", коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Божо е пич въпреки ,че малко се изложи покрай Борисов и ГЕРБ и въпреки всичко е пич!!!!

Повечето български историци наричат Божидар Димитров "чалга-историк".

Не могат на малкия пръст да му стъпят по македонските въпроси !

Какво ще кажете за руското мнение по въпроса link

А какво ще кажете по факта ,че международните институции предпочитат да се съобразяват с макитата отколкото с бугарите.

Македонистите и сръбските им съюзници не можаха да не се възползват от ситуацията да прокарват идеологията на историческите фалшификация .

защо на булгарската исторя не се гледа като стратегическо понятие!!!имаме толкова богата родина че я разпродаваме наван!!!имаме толкова богата исторя че я даряваме на изкуственно саздадени даряви както ирак на кувеит!!!народ които няма исторя няма и бадеще!!!изглежда това го знаят в македоня за разлика от нашите политици!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Те имат нужда да се самоопределят и им натрапват омраза към България. Може би изказването на Тодор Батков за Беларус е от този род. Друг е въпроса, доколко е дипломатично.

Македония ке чека Европата

Ние от край време сме нещастни !!!

Шовинизмът, расизмът и ксенофобията са между главните причини българите да са най-нещастни в света!

Това ,че някой се опитва да си присвои нашата история няма нищо общо с това дали сме щастливи или не. Причините за нашето нещастие са други!!!!!

Добре де, и алчността, и завистта, и злобата, а най-вече глупостта.

едно време от много интернационализам изгубихме!!!сега от много демокраця пак сме на загуба!!!значи да си пазиш исторята и националното самочуствие е признак на Шовинизмът, расизмът и ксенофобията!!!иди го кажи на един американски гражданин от мексикански проижод какво ще ти отговори: аз сам американец!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Точно така, и няма да започне да ме убеждава, че е потомък на Седящия бик, както българите се смятат за потомци на Аспарух.

Още не са, но скоро и това ще стане.

Атанасов, не се пенете толкова. Английският, специално, е доста повече френски, отколкото немски. И не си забравяйте лекарствата, че шизофрената Ви мания за величие е лесно забележима.

Английският е от групата на германските езици, а френският - от романските. Знаех си, че не всички ще схванат сарказма и доказателство са плюсовете.

Това за езиците е така, както го думаш...Но какво оттук натам искаш да кажеш, щото нещо не ти се разбира гледнат точка. Да нямаш родина е страшно нещо - това е като да не си знаеш родителите!

Дирници. Защо ми изтрихте коментара за шиптърите. Пак ще го кажа. Макетата са шиптъри.

abe dokoga 6te tarpim tija gadove kva dargava e taja makedonija tova e dargava samo na onja duduk geljo gelev njama makedonija kakto garcite gi ebavat ama nie sme po katolici ot papata 6to ne se ebavat taka sas sarbite 6tot 6te gi smagat ama si znajat interesite

Ех луно,луно земльо македонска и за тебе ли ке се тепаме?:))) Това ми мирише на :българин с къса памет=македонец!

Пиле, този път съм напълно съгласен с теб! Освен зеленият плюс, ти давам още 100

Не е пиле той ,чекия е ,и то синя.

Браво това е достойна позиция да се оттеглят а македонските измекяри да си правят каквато искат изложба. Те по- добре да почнат да организират посещения в македонския дисниленд в центъра на скопие че такъв смях и забавление няма в източна Европа. Голямо забавление ще е за децата!

А бе няма значение що са. Имат хубави македонки за оправяне. Па они ще си родят българчета.

Божко е толкова завеян, че еша му го няма на хайван пазар!

Доколкото знам, Филип Македонски, както и синът му Александър са говорили гръцки език. Чудно ми е защо не са говорили македонски. Да не би да са се срамували от нещо?

Не, Диде, просто са били гърци, населяващи територия, наречена така.

макетата още ли не са назначили цар на луната?

БСП ежедневно подменя българската история, а къде са историците ни?! Алоооооо! Лесно е да се ерите на сърбите пред Юнеско. Я се ерете на комунистите, които потулиха убийствата от учебниците по история, потулиха срутването на България за 45 години и 23 години на изсмуване по политико-икономически път след това. Подмениха фактите за нищетата на българите, които висяха по опашки за стоки от първа необходниост, за спиранията на вода и ток, за липсата на бензин, за отравянето на България с радияция пт Чернобил... Ало, историците, на умряло куче нож лесно вадите, хайде да ви видим пред болшевишката хиена, че темата е много актуална. Българският лъв ще се изправя тези дни срещу съюза на болшевишка хиена с турски полумесец. Предстои битка. Дайте мъдрост от историята - официално, открито. Дайте данни за икономиката при управлението на БСП от 23 години насам, за да се види ясно от всички как всеки път са сривали икономиката ни. Историцитеееее. Тука, тука. Не ни баламосвайте със Сърбия.

Хайде, още един с пяна на устата! Жеков, ти ли си?

Българската история и историците тепърва ще отчетат историческата истина, че в 1333 годишната история България е била най-благоденстваща и международно признавана през периода 1944-1989 г., колкото и да се мъчат някои врагове на България и българите да изопачават този факт.

Държава, която беше 45 години сателит на друга така, че все още ни бъркат с Румъния или нещо си там -.. в Турция. С фалшиво национално достойнство (за вътрешна употреба), но за сметка на това без държавен суверенитет и право на самостоятелна политика, с изключение, когато трябва да се даряват "братски" партии от Африка и Азия, и държави от лагера.

Един евтин макет на благоденствие, особени силно подкрепян от забрана за излизане в чужбина, комунистически терор, изразходване на националните богатства, ембарго върху добрите западни стоки с достъпни цени, дотиране на губещи производства с подаяния от СССР (за сметка на техния изстрадал народ), свеждане на икономиката до подобие на икономика с огромни задължения (12 милиарда дълг за онова време беше извън възможностите на обедняла икономика като тогавашната ни) и около нулата конкурентоспособност. Тогава дбре се чувстваха само най-простите хора с най-ниски житейски нужди. Но сега не осъзнават, че тази привидна безметежност и упование в некадърното партийно водачество е натрпало кредити на недостатъчно образование, още некадърност, генно изменение на нацията ни поради избиване на интелигенцията и прогонването навън, още бедност от кризите от всяко управление на БСП. Комунистическите държави са бедни държави. Били са такива и продължавата да са още по-бедни поради натрупване на негативите от комунизма. Каквото и да излъжете, комунизмът си остава порок на човечеството и гензис на бедността и простотията. И се чудя как така пращате децата си из Сащ, Англия и други лоши капиталистически държави, а не ги пратите днес в Русия, Китай и Северна Корея, че да се насладят на богатствата и благооденствието на този псути обичен комунизъм, да опустее дано! Не се ли усещате, че сте като луди да твърдите колко е убав. Не като, ами сте лудди за шамарене. Ще ви го отвъртим накзателния шамар, че да дойре време и вие да сер почувствате хора. При комунизма сте оскотели :-)

Доколкото знам, Филип Македонски, както и синът му Александър са говорили гръцки език. Чудно ми е защо не са говорили македонски. Да не би да са се срамували от нещо?

Я вземи да се поразровиш малко и после да пишеш кой на какъв език е говорил, защото пишеш глупости.....

На какъв?

На македонците трябва да се забрани да говорят! Откъде накъде ще използват български език? Английския, холандския, датския, шведския, норвежкия и исландския езици не трябва да бъдат признавани от Германия, защото това са германски езици, и на тях могат да говорят само германците!

Подкрепа на всички, които с тази реакция са отстояли българското национално достойнство! Една от редките новини, които ме карат да се чувствам горд българин.