Как се избира патриарх

Българската православна църква (БПЦ) - Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи титлата митрополит. Върховен ръководен орган на църквата е Светият Синод, който се състои от патриарха и епархийските митрополити.

Обратно в новината

Коментари - Как се избира патриарх | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо да се занимавате с глупости, отидете до най-близката църква и запалете една свещ в негова памет

Мен по ме интересува как да си избера подходящ матрак, че стария ме ръби малко...

Само да не е пловдивският митрополит.Щото тогава язък за вярата.

ама пък от него можем да научим последните модни тенденции при часовниците и да се полюбуваме на скъпи лимозини...

Що, другите да не са по-стока?

Как ли? С много интриги и задкулисни игри,пазарлъци,и дърпане на бради.Ще има и много ритане под масата и дърпане на чергата.Ако все пак бъде избран най достойният това ще е истинско чудо.Такова каквото не се е случвало от "непорочното зачатие" насам.

Дано да изберат за патриарх някой истински християнин, някой като Патриарх Евтимий или като много от прочутите ни първосвещеници! Патриарх, който няма да го е страх да се изправи и да каже истината за причините за духовната несрета, в която тъне Българския народ! Патриарх, който да бъде сред народа, а не само да отслужва празничните литургии! Патриарх, който да бъде истински духовен стълб на Българския народ! Някой смята ли, че сред владиците има такъв?

Познавам лично Дядо Гигорий - високообразован, полиглот и модерен духовник, почтен и честен носител на Вярата! Мисля, че би бил достоен Патриарх.

Dobromir Dimitrow

На нас не ни трябва само достоен патриарх, а велик патриарх. Състоянието на страната ни е лошо, откъдето и да го погледнеш, освен финансова стабилност(може би). Ако и църквата продължава да е с мутрите и управляващите , не ща да я знам!

Уважавам мнението ти, но не съм напълно съгласен с теб. Не му е чуждо сребролюбството и търгашеството! Ама то това май е единствения начин за оцеляване на църквата въобще, в сегашното лишено от морал и вяра време.

Митрополит Кирил - и достатъчно млад, и отговаря на изискванията, доколкото знам, и е добър организатор, милее и за църквата, и за народа, и е много работоспособен. Говори няколко чужди езика, има добра репутация сред чуждите църкви, способен е да предприеме реални стъпки към повишаване авторитета на БПЦ и духовното равнище на нацията.

Dobromir Dimitrow

Дано да сте права, Аврора! Аз също съм вярващ и искам истински патриарх, а не чиновник. Може и да не се изказвам достатъчно ласкаво за максим, но мразя неморалността на хората, облечени с власт.

А защо го изгониха от Гърция?!...

Аз предлагам за патриарх моя котарак изглежда достолепно, обича да си придава важност без да прави нещо съществено и може да лови мишки из Ал. Невски...

Dobromir Dimitrow

Че то като... да не казвам кого, че пак ще ми изтрият коментаа!

Е кой да го избере тоя патриарх, като изборът се прави от шепа сътрудници на ДС с раса

Г-да от ДИР, не съм казал нищо, което да не е истина, и тя не може да накърни доброто име на някого, стига да е такова! Благодаря!

Голям зор! И сега? Как от всички митрополити-агенти на ДС(безбожници) да избереш вярващ патриарх на БПЦ. Наистина голям резил. Това го няма и в Намибия.

Да пази господ да не е Дядо ти Николай.Такава агресия има в него,че не става за богоизбранник.

Ми най-вероятно той ще бъде!

А ти,Безбожнико,чий агент си?

По полека другарю,ти нали си атеист?!

Не ми се иска,но си представям сега колко ще се проточи избирането на нов Патриарх!!!Дано не съм прав,но тепърва ще слушаме и четеме по темата дълго време!!!

Как се избира патриарх? Важи законът на Рибо Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. С Решение .../ 2012 г. на Изпълнителна комисия ПП ГЕРБ. Задачата се възлага за изпълнение на ... Политбюро на БКП с Решение 145/8.03.1971 г. на Политбюро на ЦК на БКП реши за глава на българската църква да се предложи и поддържа Ловчанският митрополит Максим (Решение 145/8.03.1971 г. на Политбюро на ЦК на БКП). Задачата се възлага за изпълнение на тогавашния шеф на Комисията по църковните въпроси към правителството Михаил Кючуков.

Значи следващия патриарх ще е от митрополитите, значи има шанс 11 от 15 да е свързан с ДС. В Библията пише, че ще ги познаем по делата, ама що да изберем за патриарх доказани християни като отец Иван или отец Боян Саръев...

знаем- от БКП, сега кото няма че дадат имената на Бойко и той ще го посочи. Шегичка Уоли. мале маме какво боричкане ще има. Ама да видим дали ще се чу отвъд стените.