Уникален сорт черни домати разработен в Италия

Италианска фирма от град Пиза съобщи, че пуска на пазара разсад на черен домат, който е уникален сорт, разработен от италиански специалисти.

Обратно в новината

Коментари - Уникален сорт черни домати разработен в Италия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По случай 100годишнината от основаването на футболен клуб "Левски" президентът Тодор Батков обеща, че тази година на пазара в Подуене ще се пуснат в продажба сини череши. За жалост на сините фонове обаче, вкусът на новият сорт ще бъде кисел! :)))

Stanetzz

Живи ли са още тези клубове ?!?!? Мислех, че отдавна ги няма.

погребален домат, голяма работа. На покойниците само ще им е до цвета на доматите на погребението при всичката дандания по изпращането им...

А пък аз, старши армейски редник, участвал в боевете при Шипка и по случайност останал жив, мога да подтвърдя, че така беше, лъжа няма.

Това са домати телесен цвят за афроамериканци.

наи вкусните домати са в тракия особено тез с зелена ниската част на домата Това е доказано още през 1970 Една от страните беше Унгария В това време в кината имаше докоментални филми преди основния филм

Не ми харесва. Да му направят глава и уста, и да може да говори на български. Тогава ще го ям.

Тез червени домати, кой ги мама разклати?

Тез са черни-негърски.... сега трябва да създадат и черни моркови. ;)

BILLA, точно по тоя фъкУс ;-)))

6+++++++++ Ставаш за рекламен агент+++

BILLA, точно по моя цвят ;-)))

Те и доматите им такива криви, като кулата в Пиза, еврогейска им работа ;-)))

То и кулата и гейовете ги е имало доста преди ЕС, ама нали трябва да плашим малките деца със страшни приказки...

Китайците имат такива домати от години. Даже и лилави !

А ние имаме патладжани, демек сини домати, е лилави са на цвят, а имаме и зелени, и те не са ГМО, а природни продукти.

Кьопоолу, ОБОЖАВАМ ;-))) Нищо,че не е Европейско, а и малко Оринталско звучи, ама ВКУСНО ;-)))

Да са природни, колко да са природни. Ти див домат виждал ли си или див патладжан?

Такива домати в Испания ги купуваме много отдавна, домати КУМАТО, не е никаква новост. Важното е, че ги продават по-скъпо и не са с нищо по-свестни от другите испански безвкуснотии. Не знам дали са ГМО, но са пълен боклук в сравнение с който и да е домат, отгледан в собствената ви градина, в България или където и да било по света.

Такива домати имаше през лятото на 2013 година в Мадрид.

Бай Димитре, имаше ги и през лятото на 2013, и преди това, а и сега, но не са съвсем черни защото няма кой да ги чака да узреят - берат ги зелени и потъмняват по пътя за магазина и в него. Такива ми ти работи, байно.

Абе щом не се е появил сам в природата, значи е дело на Дявола.

Важното е, че доматът е син, а не червен! Че комунягите веднага ще го вземат да си го турнат на знамето до сърпа и чука. Те освен да крадат за друго не стават.

ЧЕРЕН е, не син ;-)

Освен че ебезкрайно богат на дръндрънин и алабалин, има рибена кост в средата, плува бързо, но тича бавно, което го прави подходящ за отглеждане на полето а не във водоемите, освен това казва: мамо, татко и лелинчо.

А защо и "не е*бе"?

Прекаляваш с Jurassic Park ;-)))

предлагам черни домати и синя кока кола да ги предложите на Иван Костов, може би само той ще ги купи.

Не! Изобщо "не е" ГМО! Тези ги приказвайте на старата ми шапка!

Увира ти баба на тебе акъло дето го нямаш под старата шапка

Сега песента за червените домати ще звучи: тез черни домати, кой ги ...та- ри-ри-раммм!

Уважаеми Дир-ници, Отново грешна, стара и подвеждаща новина. Черният домат е разработен преди години на този континент, има го отдавна в някои хранителни магазини. Следващ факт е, че още миналата година излязоха статии в британската преса за черния домат, който се продава за разсад и там... link Уникалните домати може да са уникални, но просто Италия е ПОРЕДНАТА държава, участваща в разработването на един вече открит продукт. Благодаря за вниманието и следващият път си свършете домашната работа преди да изнасяте скалъпена информация.

Тогава вица ще звучи така: Мамо, какво е това? Черни домати! А защо са сиви? Защото са зелени!

Такивя домати има отдавна: All rights reserved link

Сега ние си бъзикаме с Природата и се смеем... Чудя се, Тя когато започне да се бъзика с нас дали ще ни е до смях.. Но иначе черните домати хубаво ще паснат на бялото сирене за една салата Домино - новото има на традиционната Шопска салата ;)

една салата шах-мат,моля! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Интерсна новина. А който не иска да ги купува ще бъде ли хокан като расист или за доматите ще се използва комон сенс?

Тез черни домати, кой ги мама разклати. ...........

Странно защо не каза нищо за къси поли и дълги пуловери или грънч, а заговори за мъже в женски дрехи..... ха ха ха....

Е, как да не е ГМО, нали са му се променили гените, за да стане черен?!?

Всички се оплакват че българските домати се затривали и в магазина се продават лоши. Ами ходете да си произведете хубави а не само да се оплаквате. Иначе е лесно да отидеш с торбичката в магазина и да критикуваш.

пробвах ги в милано,в скъп ресторант елитен .много са вкусни!!!

Кой те заведе?

Уникални в действителност. А на места им викат патладжани.

Доматът не е ли розов или биволско сърце, не го и поглеждам.А тези от снимката даже ме отблъскват.

Следва да "изобретят" кокошка с осем бутчета.

Черната пластмаса става ли за йедене ?

Много здравословни домати с не знам си какви вещества в тях. Ми що не кажете какво им е количеството на оксалати, защото те са в огромни количества в доматите като цяло. България е рай за бъбречните павета, а точно оксалатите са една голяма причина за този вид камъни, които имат най-голям дял от всички видове павета!

Това никога не бих го ял!!!

ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ ЦИНИЗЪМ НА УЧЕНИТЕ.НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С ПРИРОДАТА ЗАЩОТО ЩЕ ВИ ГО ВЪРНЕ ТЪПКАНО.АКО ТРЯБВАШЕ ПРИРОДАТА ЩЕШЕ ДА Е НАПРАВИЛА ДОМАТИТЕ ЧЕРНИ А НЕ ЧЕРВЕНИ...

Абе тъпанар. Ако не бяха учените сега щеше да мреш от глад в пещерата си. Да не мислиш че пшеницата която се проивежда в добруджа ей така се е пръкнала с големи зърна и малки стабла? Годи селекция и кръстоски е това. Същото което са правили с доматите. Аман от малоумни хора. И следващото си саобщение го прати с гълаб тука, да не позлваш ток и компютри щото и те са създадени от учени.

Мислите ли? Създателят ни е дал всичко от което имаме нужда за да живеем добре. Стига да сме достатъчно разумни и да живеем в хармония с природата. Това си е чист изгъзица.

Да, без ГМО. Те 'щото ще си признаят...

Ти пък можеш да го докажеш все едно.... Имаш ли хабер какво е дори ГМО от което толкова много се срахуваш... Учените казваме - най-добрия начин да се предазиш са знанията. Малоумните като тебе ако им кажеш Н2О вместо вода и почват да треперят.

t0ysh0p@abv.bg

Добре се изказа, но уча точно биотехнологии. Затова си имам много добре представа какво е. "Малоумните като тебе" - що за учен би използвал този израз?

Типични "учени". Пак спорят по същество...

Такива отдавна има в САЩ.

Е, щом отвътре са червени, тогава оти са ручали жабетата да ги направят черни отвън?

Тя и динята е червена отвътре, ама са я направили зелена отвън, да не изкушава и да заблуждава противника! Според мен, животните виждат черен домат - демек отрова и не налитат да ги ядат, така че всичко е ясно - за заблуда са направени!

Ммммм, доядоха ми се. :D

Не е лошо да има и черни ,както има жълти оранжеви и зелени ,сортове хиляди...но всички тук споделят за вкуса на нашите домати ,единствено ако си намерите семе или разсад от някоя баба по селата ще си спомните вкуса му ,най-вкусният домат е от старите селски сортове ,онези големите с леко накъдрена повърхност. Дори и розовите и биволското сърце вече не са което бяха ,просто не ги торят с химически торове ,пръскат с инсектициди и това променя вкуса.

абе и ние произвеждаме и пращаме в Европа къде, къде по-уникален сорт черни, но не се хвалим с тях

Ще има да сънувате (за тези който ги знаят де) още за на Бай Тошо доматите , ама няма , няма да има вече марката БГ домат! Ще ядете боклуците от където ви внесат ! А не е далече много времето когато това поколение от времето на БТ си отиде от този свят и няма да се знае и за тях! Какво толкова колко хубави неща са останали в историята и това ще остане! Селското стопанство което имахме НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ГО ИМА! Така че яжте каквото ви внесът отвън и се молете да не е ГМО или друга непозната отрова със закъснител, те това е!

Минусчета,прав е човека.Вие не познавате истинския вкус на плодове и зеленчуци,за месо да не говорим.

Не е проблем да са ГМО. Единият проблем на ГМО- то е че прави старите сортове с които сме израсли, икономически неефективни. А фирмите дето правят ГМО модифицират не вкусните сортове, а тези дето дават най-голяма реколта. Иначе аз нямам нищо против да модифицират генно някой от старите социалистически сортоове, да дава реколта по 6 месеца, като му запазят вкуса. Щото сега каквото хапнеш дето не е ГМО е така натъпкано с химия, че ум да ти зайде.

Готини са на външен вид. Ако не са и ГМО лошо нема. Ще се пие :)

Нищо против, щом не са ГМО. Но тъгувам за "някогашните" български зеленчуци, които някои хора продаваха на времето си (отгледани в дворовете) и които купувахме през ваканцията на път за морето. Къде се дянаха и хубавите български дини и пъпеши. . .

Щом ще има черни домати , Аз ще пусна черна Ракия , да си върви със салатката !

Ти червена пусни и не бери грижа за черната, или ядеш салата от жълти домати? ;)

То не стига че ни дават наготово, ами и претенции сега! Я яжте и не се лигавете , скоро и лилави ще има какво ви бърка цвета! Не са ГМО това е!

Скептично гледам на цвета. Как са го докарали? Кръстоска домат с черно грозде ли? Всичко е ГМО! Искам доматите, които ядяхме преди!!!!

Сей заемеделецо, сей... па после прати и на мене.

ше зема да бодна два корена пред блока

Като на негър топките са тия домати.

А къде е черният банан?

евла, всичко си виждал и пипал!

Домат, черен на цвят и не бил ГМО? Я виж плува ли корабче в окото ми.

Какво... само един вид ягоди ли има, или всички са ГМО? Или черешите са един вид - белите са ок, черните ГМО? Май ти си ГМО.

не ти е лесно и на тебе :д