Разпети петък - ден на смирение

Велики петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Ден на смирение, в който вярващите съпреживяват мъките на Божия син.

Обратно в новината

Коментари - Разпети петък - ден на смирение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо да продължаваме да Го разпъваме, нека да си припомним: Внимавайте и пазете се от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му. (Лука 12:15) Горко вам фарисеи, защото обичате първите столове в синагогите и поздравите по пазарите. (Лука, 11:43) Горко и на вас, законниците, защото товарите човеците с бремена, които тежко се носят. (Лука, 11:46) Горко на вас, законници, защото отнехте ключа на знанието; сами вие не влязохте, и на влизащите попречихте. (Лука, 11:52) Заради тези разобличения (не, смирение!) следват обвиненията за Христос, и предателството, и Разпети петък, и Великден, които отбелязваме в продължение на 2012г.

Така е Юлка! Просветата срещу невежетвото и от нам нищетата! Ама кой да вдене???

Мда-ааааа ... Та казвате -- Светлината ще Спаси Света ; Определено съм за ! ( Макар-и Появата-й да е Винаги болезнен процес . )

Глупаци;всеки ден бълвате глупости не можете ли поне на този велик и голям "Божи" празник да бъдете поне малко по- добри...

че нема как да стане!

Нека църквата да отговори къде точно в четирите евангелия е посочено, как да бъде устроена, сгради, ритуали, пости, календари, къде Христос посочи йерархията в нея, златните кръстове, лимузини, имоти, и т.н. и т.н. Сещам се за обръщението Му към св. Петър, че той ще бъде камъка и т.н. и до там. От там насетне виждаме за две хилядолетия една система донесла много печал и войни навсякъде по света и до ден днешен. По същата логика след като Христос е одобрил на сватбата да се пие вино, че и даже е сътворил още, би следвало някой да си направи извода, че всички трябва сега да станем алкохолици. Уважавайте словото на Христос, вярвайте на заветите му (първо разбира се вземете и прочетете тия малки книжки), вярвайте в Господ, ако щете (успокоява и помага на милиарди по света), но това, че една институция 20 века си измисля някакви правила и ги прилага, както и се иска е крайно време да приключи. Весел празник и не се затормозявайте и спорете за разни ритуали, обичаи и т.н.

Томас Стърнз Елиът (на английски Thomas Stearns Eliot, също Томас Стърнс Елиът, подписвал най-често с ТС Елиът или Т. С. Елиът), кавалер на Ордена за заслуги, е англо-американски поет, драматург и литературен критик, чиито творби като Любовната песен на Дж. Алфред Пръфрок, Пустата земя и Четири квартета се смятат за едни от най-великите постижения на модернизма от 20 век. Носител на Нобелова награда за литература за 1948 година.

Смирение - за какво ?! За фалшивата демокрация на криминалните типове на власт ли?! За разгула на бандитизма и управлението на ченгета, пожарникари, келнери и всякакви други лумпени? Смирение заради пенсии от по 125 лева , непипнати от три години? За мрачните ни градове, ограбени заводи, за скуката и тъпотата на чалгадисани идиоти? За триумфа на диалекта и провинциалната простащина? За изгубеното ни слънце, въздух, гори и свобода?! За какво смирение - и с кого? С буклуци като тези на ГЕРБ ли?! С милиционерите? Що не си .... майката!

Нека (се опитаме да) бъдем смирени Днес . А както казах на КРАС (тук в коментарите) : --...Твърдят, че под смиреност би следвало да се чете --- знай-винаги-своето-място . С-в-о-е-т-о ! (, а не онова-си-ей-там дето `някои` се опитват да ти наложат )

На всички българи - честити празвици!!

Честити и на теб!!! бъди здрав!

Мили, хора! Все ми се струва, че точно Разпети петък не се честити, не е празник. Защото: А на сутринта всичките главни свещеници и народни старейшини се съвещаваха против Исуса, да Го умъртвят. (Матей, 27:1) А Исус, като извика пак със силен глас, издъхна. И, ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха, (Матей, 27:50,51) А стотникът и ония, които заедно с него пазеха Исуса, като видяха земетресението и всичко що стана, уплашиха се твърде много, и думаха: Наистина тоя беше Син на Бога. (Матей, 27:54) То, за някои всеки неработен ден е празник. Но за тези, които знаем, какво се е случило на днешния ден преди 2012 години, някак си не е прилично. Според мен, де. Така го чувствам, не знам църковните канони.

Както Пилат от Понтия, Йосиф от Ариматея така и Йешу е от Назарет. Знаем къде е Назарет, но къде са Понтия и Ариматея ? Къде е Балк от където е родена Махрам от Балк (Савската царица)? Не идваме ли ние българите точно от този северен район на Афганистан наречен Бактрия с най стария град Балк, с родените в него Савска царица и Зороастър дал религията на древна Персия. Какво знаем ние за зороастризма , за доброто и злото, за съзидателното и разрушителното начало ??? Толкова малко, че почти нищо.

Църквата няма нищо общо с вярата на хората.Тя просто си е присвоила тоя статут и си живурка,а при комунизма легна удобно на управляващите.Тотална чистка трябва на тия килимявки...

popov

Ако искаш някого да почистиш можеш да започнеш от мен! Само че трябва да си по-чист от мен за да не ме доомърсиш. Сигурен ли си, че си чист? Защото и св. Софроний Врачански сам се нарича грешник!!!

Не се пенИ тук Дядо Попе, а лягай да почиваш, че довечера имаш служба...;)))) Освен това никой няма намерение да ви гони от църквите, щото...веднага ще ги обърнат на МОЛ-ове.

Тая църква и център на покварата и неморала.Как може да е посредник м/у човека и вярата му. Мръсни попове,вън от църквите...

popov

Мило ми българче, днес е Разпети петък, сиреч разпънат е Христос. Ти искаш и поповете да разпънеш. Мен лично не ме притесняваш, защото това с гоненето го има в 9-то блаженство. Че съм грешен, грешен съм, не споря, но чак пък мръсен!!! Ха моето момче, "българче" бягай в кварталната църква, почвай да гониш мръсните попове!

Всеки ден ни е разпънат петък на нас. Честит празник граждани за европеиско развитие на роднините.

Йешу ог Назарет : "Не мислете, че дойдох да донеса мир на Земята. Не мир дойдох да донеса, а меч: Ще разлъча син от баща му, и дъщеря от майката и" - Мат.10:34,35 "Защото спасението е от иудеите" и всеки "който не е с мен е против мен" (Лук.11:23, Йоан 4:22) КАКВА СМИРЕНОСТ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА??

Ако разрешите -- комай станахме трима . Ама инак -- не ще да стане да не им дърпам ушите (било на началници, политици) когато има за какво ; Бих предпочел да си запазя гащите (такива каквито са ) ; И-ииии ... нали може да си стоя без мобилен телефон ?!

Да бъдем смирени, да простим и да обичаме враговете си. Колко странно и несъвместимо с реалността звучат тези думи в един свят в който действа закона на джунглата. Християнската религия ни е предопредилила местото на жертвата, която ритуално трябва да бъде пренесена пред олтара на еврейския Бог. Като част от Тората Второзаконието на Моисей, ясно представя нещата за това кой е богоизбрания народ и кои са неговите жертвени агнета. Що се отнася до философията и моралните категории, които ни се представят като казани от Спасителя на иврийския народ то те имат един единствен адресант - юдеите , а не останалите народи.

Не се хващай за заглавието, приятелю! Знаем, как и защо се използват думите от попове и от медии. Смирението не е фокусът на Христовата философия. Напротив!

ИЕШУ ОТ НАЗАРЕТ : "Не мислете че съм дошъл да наруша закона (Тората) или пророците: не да наруша , а да изпълня" Мат.5:17 "Не мислете, че дойдох да донеса мир на Земята. Не мир дойдох да донеса, а меч: Ще разлъча син от баща му, и дъщеря от майката и" - Мат.10:34,35 "Защото спасението е от иудеите" и всеки "който не е с мен е против мен" (Лук.11:23, Йоан 4:22) "Аз съм дошъл да хвърля на земята раздяла, огън , меч, война. Защото петима ще бъдат в една къща :Трима ще бъдат против двама и двама против трима. Баща против син и син против баща" - Евангилието на Тома апокриф от I век КАКВА СМИРЕНОСТ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА??

И да и не, КРАС . ...Казват се казвало -- Спасителят на Човеците . ...Твърдят, че под смиреност би следвало да се чете --- знай-винаги-своето-място . ...Колкото до обичането на врага -- ами кой-друг би те подтиквал да ставаш все по-добър/ра ?!( в нещата които владееш) ...Агнетата -- все ми се струва, че Тогава са били единствено-наличните за силна храна/протеини . А Пасха (Passover) е Винаги идентичен с Великден ( и по Време и по обредна храна ) ------ Колкото до джунглата днес -- абсолютно сте прави че е глобална .

Ако си направил труда да прочетеш Библията ще констатираш, че цитираните във Вторазаконието на Моисей десет божи заповеди са адресирани и касаят отношенията между самите евреи. Те на са относими за отношението, което богоизбраният народ трябва да има към другите народи, към тези които трябва да бъдат пренесени като жертвени агнета пред еврейския Бог. "ИМА САМО ЕДИН БОГ, ТОЗИ НА ИЗРАЕЛ. ИМА САМО ЕДИН ИЗБРАН НАРОД - ЕВРЕЙСКИЯ, НА КОГОТО Е ОБЕЩАНО ДА ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА. кАКТО МЕДИАМЦИТЕ , ВСИЧКИ ОКОЛНИ НАРОДИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАПЪЛНО УНИЩОЖЕНИ, А ПО ДАЛЕЧНИТЕ ПО РЕЦЕПТАТА НА ЙОСИФ - ПОРОБЕНИ. На това като , че ли му казваха ЦИОНИЗЪМ.

аз си вярвям в нещо си ,но не приемам религиите които са налагани с насилие и кръв,а като прочета историческите факти как е налагано християнството -мерси

Смирението е мечта за всяка не човешка власт.Смирението е робско поведение.А религията е нейният параван!Остава само да си отговорим смирен народ ли сме?Макар,че Бойко е видимото доказателство за това.

Воистине сте Гръмовержец .

Разпети петък - ден на поредната глупост, и то по грешен календар

Остави настрана църквите, поповете и тяхните календари! Ти би ли посегнал на живота на някой, който ти казва: "обичай ближния, както себе си!"? Ближен означава човекът до теб, с когото живееш, работиш и се разминаваш по улицата. Ти имаш нещо против да се усмихнеш и да кажеш добра дума, да помогнеш с каквото можеш, да не съдиш и упрекваш ближните за грешки, които ти самия правиш? Ще кажеш, че това си го знаеш. Това знание не е вродено, имаш го от семейството си, а то го има от предишните.

Бог винаги е сред нас,просто отворете сърцата си за Него!

Пред мин. съвет ще се раздават безплатно хубави снимки на агнешко печено и козунак формат 1:1. Като бонус има и спрей с подходящ аромат. Срещу минимално заплащане получавате и снимка фотомонтаж на участието ви в пищен великденски банкет.

Ненаядохте се! Само шкембаците са ви в главите, амеби безверни!

Какво ми ги хвалите тия попове и религии. Забравяте ли как се биха и убиха от своите в битка за имоти и пари. По-големи двуличници от тях едва ли има.

Днес не е ден на поповете! Днес е ден, в който хората си припомнят (а някои научават), кой е Христос и защо са го осъдили. Ритуалът с яйцата, козунака и агнешкото е неписмена форма за поддържане на знанието за философията на един мъдрец. Останал е от древността, когато четмото не е било достъпно за всички. Но, яденето не е задължително, важно е знанието!

Свалям Ви шапка !

Лошото е, че за 2012 години нищо не се е променило в по- добра посока. Напротив! Ако Него го предадоха за 13сребърника- сега има хора готови да направят лошо другиму за много по- малко или просто от омраза към себеподобните си.

Великденската литургия ще бъде прекъсвана от реклами за евтини яйца, реклама на ГЕРБ и благославяния от Б.Б. и С.Д.

Какво смирение бе - гладен съм.

Ами спри си интернета и си купи хляб.

Е, и?! Като спре интернета, с хляба ли да общува? Именно, липсата на социален живот и комуникация със себеподобни, ни доведе до този егоизъм и омраза в които сме затънали!

Дали е знак за смирение или просто са отишли да се намуат? За данъци и такси ще мислим от понеделник. А и времето ще се развали в пълен унисон. На всички богобоязливи - Господ Бог с нас, че иначе лошо.

Абе не ви ли е срам! Уж сериозно, на всичкото отгоре електронно издание а пишете бабини деветини и измислици. Няма нещо, което да е донесло повече мъка, страдания и войни на човечеството от религията.

Има, има и ти го доказваш - простотията!

Простотията по религиозните не ходи, а? Образец за промити мозъци.

Грешите и двамата. Комунизмът.

+1

Източноправославното християнство е единствената най-истинска религия, толерантна и призоваваща към доброта и смирение. Безверието и липсата на страх от Бога са в основата на всички престъпления и злини.

Ето как Елиът си представя некролога ХХI-ти век на България: Тук живяха свестни и безбожни хора. Техният единствен паметник е един асфалтов път и хиляди изгубени топки за голф". Предвид актуалната правителствена инициатива за превръщането на България в огромно голф игрище с магистрали , горната епитафия си звучи съвсем по български... Главната движеща сила във философската система на българина е омразата към Бога; тази омраза е много по-опасна от всички икономически и политически програми.

Може да се каже "свестни и безбожни", но не вменявай измислени качества на българите! Омразата, която споменаваш е чувство, което не е присъщо на моя народ. Но, да се твърди обратното е политически коректно, модерно и глупаво.