ЕК: България е в дъното по цифровизация

България е на предпоследно място в ЕС по цифровизация. От 5 наблюдавани показателя, България е с най-слаби резултати в броя на хората с умения в тази област.

Обратно в новината

Коментари - ЕК: България е в дъното по цифровизация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

цифровизирахме ефирната телевизия?! В резултат на това моя телевизор преди хващаше 14 програми, когато сигнала беше аналогов, сега хваща 6 програми ...Хваща и трите турски, които са на аналогов сигнал!

Sm3hurk0

Това е добре... Няма да могат да ни следят ... или поне, не толкова качествено... :))) Младите живеят в телефоните си ! Други ги следят нон-стоп.... Трети - снифират мрежата... четвърти - пише вируси... пети - клика на посоки на екрана ( любимия му банер е : ей сърфър, клик хиар :))))

Само като чуя цифровизация и си мисля за затворниците от концентрационните лагери- татуираните номера на ръката. И така- трябва да помним ЕГН, кодове за банкови карти, телефонният си номер, номера на колата си и т.н. и т.н. Явно, че някой искат да влудят света- просто да влудят човешкият мозък с информация- количествено. Аз предполагам, че в бъдеще две диагнози ще са най- често срещани- Алцхаймер и инсулт.

Брей брей... Някой се е загрижил, че тук генерираме твърде малко Big Data, с която да ни следят и профилират поголовно.... Биг Бродъра е твърде малък все още у нас, нали? Слагайте си файруоли на андроидите и уиндоусите, не пренебрегвайте сигурността си! Изключете всичкия паразитен трафик от комповете и мрежите си. Блокираите всичките вградени кийлогъри и троянци в Вин7-Вин10!

Направо изби рибата с тоя коментар , поне да се беше опитал да кажеш нещо смислено - да използваме ТОР , Випиени , тъмни проксита. А ти директно файоули , и то даже и на андроид го слагаш. За добавки на браузера срещу фишинг също пропускаш , май IT ти издиша нещо.

Личи си нивото ви... Аз карам приложенията да млъкнат, а не да крещят през тръбата от друга география по света. Книжки четете, ама от най-дебелите и скъпите, които вървят със сертификатите си. Слагам файъруоли, щото го мога, щото ги имам и щото са най-полезни.

То да беше само цифровизацията!

Нали раздадахоха iPad-ове на депутатите преди време, това е достатъчно....

Тези търсят "България е на дъното" в гугъл и квото излезне го пействат в сайта.

Много ясно. Иначе как ще изпълнят критериите на кукловодите си за брой негативни за България новини. Обясняват на мъпетите си, че негативната новина е новина, дето ще привлече внимание, спестяват им приказката за лъжливото овчарче и готово: имаш добре програмирани политкоректни тръбачи на негатив. Идеалното средство да държи духа на хората с нос дълбоко заврян в калта. Мечтата на робовладелеца.

Ква цифровизация кви 5 лева.Някой има ли спомени какво ни обещаваха ,като искаха да пускат цифрова ефирна телевизия.Сега някой говори ли за нея.Набутаха на обикновените хорица някакви си скапани декодери.Щяха някакви си програми да има и до тук.Всички мълчат като пръднали.

Кво общо има цифровизацията с уменията на потребителите

Става въпрос за това как и колко българите използват дигиталните технологии за: банкиране, плащания на всякакви сметки и т.н. Комуникация с общината, болницата и прочие онлайн; получаваш съощение за преглед, гледаш си медицинския журнал с всички посещения при лекари, диагнози, лвкарства, изследвания.... Искаш да видиш какво е състоянието на пенсионните си вноски, осигуровки, кога ще се пенсионираш и колко ще получаваш....За тпва последното само България и Хърватия нищо не са направили. Наскоро се опитах да проверя пенсионните си псигуровки в България, но се оказа невъзможно. Та за тпва става въпрос, а не за това колко сме добри в ИТ. Това естествено зависи от институциите и държавата, а не от обикновения потребител. Ако са налице платформите, българинът иска не иска ще се научи да ги ползва. Сега за съжаление ползването на диг. технологии се свива до социалните медии, телефония и покупки онлайн.

Знам за какво става въпрос , но не ме вълнува това. Проблем с който живеем мнозина от нас в България е оцеляването във всичките му аспекти.Всеки час , всеки ден , всеки месец.

Освен по броя на престъпленията по кое друго не сме на последно мяасто?

Не България, а българската администрация. Има разлика. Едните са продажни и мързеливи, другите са хора.

Не, и едните, и другите са българи и носят всички негативни черти на българина. А те са безкрайно много. Хайде, почвайте да цъкате минуси, за да докажете, че съм права.

Значи би трябвало да сме на първо място по интелект! Чукнете в google "вирусът на цифровото слабоумие". Тия от ЕК не са нищо повече от едни цифровизирани идиоти, мислещи си, че са много умни.

Българите не искат повсеместното еврогейско подслушване. И искат да си говорят помежду си а не чрез контролирани от дойче зеле програми.

По лошото Татово време бяхме в челната 5ца. Имахме технологии, правехме компютри и чипове... Сега предлагаме девойки и алкохол ...

Аз

Да, ама по татово време бееме у СИВ - едно таквос, като ЕС, ама у СИВ имаше специализация на държавите и СИВ ни каза - вие че развивате информационни технологии. Не СССР, а ние. И ние кво... развивахме, колкото можехме. Малко, много - се беше нещо. Персонални компютри произвеждахме от 70те - преди още IBM да се усетят. После IBM се усетиха, пък СИВ го закриха... щото беше ного лош, баси... а на нас ни закриха и Правеца, и ЗЗУто в Стара Загора. Правец - тотално, а ЗЗУто известно време произвеждаше шешета за газени ламбе, а после премина на кофички за кисело мляко. Наместо дискове и памети. После умре. Шото нема газени ламбе вече... Сега вече нема СИВ, щото беше ноо лош, това СИВ - нали помните! Сега сме у ЕС, дето е бетер СССР, пък у ЕС немат нужда от Български компютри, нито от Български инжилери, шото си имат нихни бол. ЕС има нужда от български копачи, берачи, миячи и чистачи на кенефи - щото откак и негрите им се образоваха, тия зеха да им недостигат, а пък у ЕС нас ни имат за славяни (нищо, че не сме), което за тях звучи така - "роб", а България им звучи така - "Простакия". Та начи ето кво - не ти требе компютър, сделан у Простакия от некой роб, збийшли...

Българите най-малко приемат да им слагат чип в задника. Защото разбират какво е и имат силен ИТ сектор.

Аз

Мухахаха... Само да напомня, а който не знае - да научи: В края на 80те, в дълбокия комунизъм, България беше една от водещите хакерски държави - много се оплакваха от нас тогава западняците - ем краднехме секъв софтуер без пари, ем правехме най-неуловимите вируси. Цел свет тогава тръпнеше да не разбере от диска си, че "Eddie lives somewhere in time" - ужасния подпис на некой си Dark Avenger, и се чудеше коя ли пък ще е тая Diana. А когато излезе Eddie - вирус със спорен автор, специализираните списания тогава пишеха, че вирус с толкова много и толкова съвършени трикове, толкова използвани неописани функции на DOSа (операционната система, която тези вируси тормозеха), и всичко това - наблъскано само в 512 байта... да повторим - 512 БАЙТА - не кило, не мега, а простички байтове, само Българин може да създаде. На по-прост език това означаваше, че авторите на тези вируси, освен че са били гениални асемблер-програмисти, са познавали DOS по-добре от самите ѝ създатели. После швейцарците ни копираха средното образование, после СБ ни каза, че образованието ни било калпаво и ни прати швейцарци да ни учат на каквото безплатно бяха научили от нас... за което, обаче, ние си платихме, разбира се... И да се окаже сега, че сме неграмотни секак... Кеф, кеф, кеф... Та КЕФ!

Естествено, че ще бъдем на дъното. Първо ние нямаме "електронно правителство" и какви по-точно услуги да използваме онлайн. Ами вижте само софтуера, с който работят в данъчните служби!!!! Сигурно още си работят под DOS! То и ако има нещо, което да можеш да свършиш онлайн да те е страх, че няма да бъде отразено адекватно! И освен това трябва да ходиш да плащаш за електронен подпис. В Западна Европа всеки гражданин има електронна пощенска кутия и електронни кодове за достъп до всички институции, болници и т.н, а в България "другарите" нямат никаква далавера да въведат подобна система!!! Друго си е да висиш на опашките и да си зависим от "някоя намусена, недоволна леличка или по-скоро бабичка!!!

Аз

Тц. Не работят под DOS, а под Windows, за което плащаме на бай Бил милиони сека година. Това - щото сме чокои. За сравнение - Германия, понеже е бедна и изостанала страна, не може да си позволи тези милиони и затова държавите институции работят на Линукс, щото е безплатен.

Абе тия евро-гейци нямат ли си друга работа бе!? Не им щеме цифрозивацията на тия бе! При Володя, в Россия, такое животно нема!

Хм, тази новина много ме учуди. Аз така съм се цифровизирал в последно време ... мислех, че и другите у нас са така, пък то кво излезе ... :-(

Вярно е че сме на дъното но 1-во по доходи и качество на живот , не може да живееш в крайна супер-бедност , глад и мизерия и да мислиш за технологии. Тези дето правят анализите да видят 1-во как живеем и с какви мизерни доходи.

Ако умения във фейсбук се брояха, щяхме да сме на първо място...

ЕК: България е в дъното по цифровизация Абе дъно, дъно, ама друго си е дъното с Ленчето Поптодорова.

Ами комунистите наградиха Росен Плювналиев за супер приноса му за компютърни технологии и иновации. Как да го разбираме сега това което твърдите или просто няма какво да пишете?!?!

UDRI!!!

А еврейският съюз е под дъното по демокрация и равноправие . За дебилните им "ценности" да не отварям приказка . Честит празник , Българи ! БУЛекзит !

докато на капобастоне наплодилите се гербераски михлюзчето му цаливат ръцищата

AMAN Ot NARKO ЕВРО ТЕРОР АМАН. ПРИстигат ЕВро наркоманки /вкл еврокомисарки/ и следва монтаж на десетки хиляди нагло престъпни увреждащи трайно климата съоръжения за милиарди ограбени от народите живи евра. Банковите карти са с монтирани сспец раз терористични съоръжения вкл подържащи черни убиици холограми и чипове.Обезпечават следене подслушване и обемно снимане на жертвите с точност до 3 нано метра вече.

Май само в България от целия ЕС все още по учрежденията се ползват разни бозаджийски тефтери, по гишетата. Примерно в ... пощите. Жалка работа. Смешна.

Много хубава работа и няма как да те подслушат. Даже Тръмп може да завиди.

поредната пропаганда против нас! поне тези идиоти на запад могат да се справят по-добре с компютрите.

то пък щото в европата нещо много важно вършат по интернет! игри, хазарт, порно и пазаруване са четирите колони, на които се крепи интернета

До кога ще сме все на последно място ? Бай Х.й казва че сме първи, от Европа казват друго ... На кого да вярва човек ?

На мен, много ясно!

Така е в рубладжийските кенефи! Там приоритет е бояришника и задължителната военна служба!

Територията на Русия е покрита с мобилен интернет 5G. Ти си в кенефа

е на първо място по циганизация! също и по корупция... и по заплати е на първо, ама отзад напред :)

са твърде различни неща....защо пресилваме нещата - официалните данни които са получили вероятно показват написаното, но ние си знаем - истината е доста по-различна от официалните данни - има голяма доза сива икономика, корупция и не събираемост от задължения...... Имаше навремето един лаф за българските факири дето заработвали по 200, ама харчели по 400 лева.......

Я веднага да им пратим Москов да ги научи какво е цифровизация

С номера с пръстовите отпечатъци , нали. Твърдо съм за. Може и по едно фото в профил и анфас.

Майната ти!!!!!!!!!!!!!

Хубаво ще бъде да отиде там с ...иригатора..!? А?

След гущеризацията на България , ЕК пое и цифровизацията.Тия от безделие направо се чудят с кво да се зафанат.

Вие затова ли плачете, че Путин диктува изборите в УСАта, бе? Щото сте много ...цифровизирани??! Айде заврете си .цифрите . в ... зав.дника!?

Я те да оправят цифровизацията в България! Преди 30 години имахме 2 канала, а сега 30 години по късно са 3. Първа, втора и нова. Нищо не е мръднало. Продадоха мултиплексите на грешните хора. На хора които нямат намерение да добавят безплатни ефирни канали. Сега бтв и нова нямат мултиплекс. А обещаха 2011 че 3 години по късно ще имаме 45-50 безплатни канала по ефирната телевизия. Какво стана? Една голяма лъжа! Само 6 канала са.

И да се оправдават с това, че нямало хора които да гледат ефирна телевизия е глупост! Няма защото няма канали! Сега аудиторията е едва 10-15% защото няма канали!!! При 6 канала каква аудитория? Направете 40-50 безплатни канала на цифровата ефирна телевизия и аудиторията ще скочи поне на 50%!!! В Италия например има цели 45-55 безплатни канала на ефирната телевизия, и аудиторията която гледа ефирна телевизия е около 60% от населението им!!! Над 30 милиона души...

Е ,ка да нее .мръднало., кат ни го "намърдаха" яко, бе?

Защо ни накараха да си купим декодери а излъгаха че до 2014г. ще имаме около 40-45 безплатни канала?! И защо за бога в България са избрали обикновения формат DVB-T вместо DVB-T2 ??? Ако при обикновенното DVB-T на 1 честота могат да се пуснат 3,4 програми с висока резолюция HD, то на DVB-T2 може да се качат около 5,6. Затова и повечето европейски страни които късно въвеждат цифрова ефирна телевиция предприеха действия за въвеждането директно на новия DVB-T2 формат, а не на умиращия DVB-T, както направиха у нас. В Сърбия, която е близо до нас ще се излъчва цифрова ефирна телевизия във формат DVB-T2. А и с приемник DVB-T2 стандарт покрива и DVB-T и с него може да се гледа телевизия и DVB-T стандарт, докато обратното е невъзможно...с обикновен DVB-T приемник няма да можете да се гледа DVB-T2 сигнал!

Питай Другаря Цар, Станишеф и Доган, но понеже те си обраха крушите, може да питаш другарката кУрнелия. Тя се стяга да ви цифровизира отново

Бабите у Родопите от 15 години въртят Скайпа и говорят в Германия с внуците бе!

..мааа, па други само биът чекии..!

Ако тия внуци си бяха останали в България а не да емигрират в чужбина, компютри за бабите щеше да има на кукуво лято. Всичко е сбъркано у нас.

Нагласена и унизителна класация. Може ли да обяснат как хем сме на първо място по скоростен интернет, хем имаме толкова добри IT специалисти в Европа, хем имаме и най-много деца победители на олимпиади по информатика, а пък сме били най-малко "цифровизирани" ? Кой въобще ги прави тези малоумни класации и носи ли отговорност за лъжите ?

Тия винаги са се правили , че много работят именно там дека нема работа т.е проблеми.Никога няма да споменат същинските проблеми на България и защото бяха сътворени и с тяхно участие.

Да те попитам, можеш ли да си смениш личната карта, шьофйорска книжка или паспорт, да платиш данъците, да запазиш час за GP-то, да кандидатстваш за университет, да си платиш пътен данък или купиш винетка онлайн? Замисли се че за всичко което трябва да се обаждаш по телефона или да чакаш на гише всъщност става и онлайн. Как може всички банки и интернет магазини да го могат но държавната администрация не

Къде си видяла издаване на паспорт он лайн? Хайде стига недомисляци.

Цифровизован Юнкер примерно.Набит му е чипът от американците демек. Аре сиктир бе паразитите.

AT&T искаше да купи 49% от БТК за $1,5 /един милиард и петстотин милиона/ млрд. щатски долара, и то от скъпия долар, сЕ едно сега за $6/шест/ милиарда, плюс пълна цифровизация на цялата страна, но туземната рашофилистична агентура проваля изгодното предложение ???

Затова го купили твоите е..ачи от Германия и то, без пари а Бай Иречек??:):))) Кво стана?? Омръзнали са ти храчките на форумците и вече пишеш инкогнито??:):))))))

Ахам. Сигурно по този начин са представили и Мариците и всичко останало. Толкова са примамливи, че чак засекретяват 90% от договорите с черно мастило отгоре. Аз последните 30 години не знам за изгодна сделка, сключена с американска фирма. Изгодна за другата страна имам предвид.

като нямаш пари за ток да го пуснеш и си умрял от глад, а ако пропуснеш да си платиш нета - бандюги ще ти строшат главата

защо пресилваме нещата - официалните данни които са получили вероятно показват това, но ние си знаем - истината е доста по-различна от официалните данни - има голяма доза сива икономика, корупция и не събираемост от задължения...... Имаше навремето един лаф за българските факири дето заработвали по 200, ама харчели по 400 лева.......

Това е "новина", която трябва да ни накара да се срамуваме, че не сме "еврогейци"??

"ЕК" ........ Или, иначе казано ЕвроКрадци!

Мани ги тия , любители са на виртуалтите пари , виртуалното полагане на труд и тем подобни модерни глезотийки за трупане на състояния на основата на чужди гръб.

тази 'новина' е абсолютна простотия обслужваща неизвестно кого. Българинът не иска да плаща онлайн заради многобройните измами , а не че е неграмотен 'цифрово'. Тъпунгерите пислаитова, да дойдат да живеят две седмици в българи и да вземат да им се пообаждат ало измамници да ги питам после ще имат ли пари да си издадат статията и направят изследването.

че сме на последно място по нам кво си не е интересно знае го цяла европа наѝ важното че си имаме вице на социнтерна напук на по развитите ..ядец