Цените на жилищата се стабилизират

Цените на жилищните имоти у нас се стабилизират около нивото от миналата година, а обемите на сделките започват да растат.

Обратно в новината

Коментари - Цените на жилищата се стабилизират | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

jizast

Как бе момчета от къде го видяхте това стабилизиране с намаляващо население и увеличаваща се циганизация. Обяснете как това ще спре спада на цените.

Тези "статии" периодично се пускат в медиите от брокерско-предприемаческа шайка ,която търси начин да си възвърне лапаницата от преди 2-3 години когато цените на имотите стигнаха безумни величини от по 1500-2000 евро. Да, добре им беше тогава на "предприемачите да продават с 500% печалби ,на брокерчетата които са абсолютно излишен цирей в сделките ,да взимат тлъсти комисионни и от продавач и от купувач . За радост нещата започнаха да си идват на мястото ,цените да се нормализират въпреки ,че има мегдан още много да паднат ,както някой беше писал по-долу реалната цена на м2 е 200-300 евро и то с включена печалба на строителя ,който иска и разбира малко от строителство и имоти може да вземе калкулатора и да сметне.

Не разброхте ли най после че без строителство няма просперитет за никоя държава по света включетелно и в България.Трябва да има УМЕРЕН растеж на цените на НИ иначе сме загинали.Трябва да се намалява безработицата , а това става само чрез туризъм и строителство.Само така има възможност за вдигане на заплати съответно обороти в магазини и въобще някякъв растеж.Сега всичко е замряло и хората не смеят да предприемат нищо а банките са пълни с пари.

Пълни с пари и не свалят лихвите? Интересно...

То това къде го прочете бе. я виж в германия като инвестираш в жилище за колко години си връщаш кинтите. ще падат още, ама много

Да, ако много млади българи можеха да си позволят жилище тук, едва ли биха бягали с такъв хъс навън. Това е един от големите, но недооценявани фактори за емиграцията.

Много забавна статия... Само дето се пропуска, че за тези пари се купуват такива жилища, които наистина си заслужават цената... това дето преди 2-3 години се купуваше на тази цена вече не струва и 20 хиляди... Стабилизира се пазара - да! Както се стабилизира и пазара на долара. Ама това не пречи да пада стабилно... Не можеш при 240 лв. минимална заплата да търсиш цени от 800-1000 евро/кв.м, - просто ще купи само някой дето влиза с шепа хапчета в дискотеката и излиза с пачката...

коку

Гладна кокошка (да се чете "агенции за недвижими имоти") просо сънува...

За бога, вземайте кредити и купувайте докато не са се свършили.....

Драги приятели. Всичко което сте написали тук е вярно. За съжаление, основният играч на този пазар в модерните "млади" демокрации" е един - това са играещите заедно срещу България и Българския народ чуждестрани (окупационни) банки. Те унищожиха София като град извършвайки чрез подкупи и бандитски кредити незаконно свръх застрояване. Доколкото имам информация - те сега трябва да решат дали ще изсмучат и доразорят теглилите кредити или ще си формират собствен (вторичен) пазар, като придобият значим брой от жилищата и ги продават само помежду си или на евреи и ли англичани. В този случай цените ще остнат високи и в новите жилища за българи и кучета място няма да има. Ако предценят, че не им е интересно цените ще се сринат (както пише тук) и София и големите градове ще станат едно голямо мултимилионно гето без тротоари и градинки с озлобени от проблеми хора. Това е то глобалната икономика и "капитализъм-демокрация с човешко лице". В същност ства въпрос и тук за КОЛОНИЗАЦИЯ. КЪДЕТО СТЪПИ АНГЛО-САКСОНСКО-ЕВРЕЙСКИ ИНВЕСТИТОР ИМА САМО РУИНИ СЛЕД ТОВА !

Това са тотални глупости. Не банките капаха "бизнесмените" да надуват цените, не банките караха хората да си купуват жилища на безумни цени, не банките карат тези хора на сила да теглят кредити на безумни лихвени нива. Това са си все наши българско-тарикатски малоумици. Банките се възползват от малоумието ни и толкова. Че то ако погледнеш у нас няма една Аглосаксонка банка! Проблемът с жилищата е от съвсем друго естество - намаляване на населението. Като няма млади хора няма и кой да купува. Мангалите не знам дали се броят за "хора";))) затова ги изключвам от "бизнеса". Незаконното свръхзастрояване също не е по вина на банките, а по вина на строители и собственици на терени, както и на баламурници купувачи. Беднотията и фалитите на държавата през 1990 и 1997 доведоха до пълен колапс от всякакво естество и мизерни приходи, което доведе до масова корупция. Всъщност ако не бяха чуждите банки щяхме да се изядеме и изтрепеме. Сами виждате, че наличието на собственост не значи нищо, ако няма движение и производство. А производство на продукция без пазар е огромна глупост. А за да има пазар, трябва ново производство, което иска инвестиции. А повечето инвестиции у нас са руски за .... покупка на апартаменти. А такива бяха доскоро и Английските "инвестиции" в селски имоти.

Приятелю, лепенето на етикети - "еврейски", "англосаксонски" е признак на ниска култура и елементарно мислене. Банките определено имат своята вина както за световната финансова криза, така и за имотния бум в България. Това, в което ги обвиняват по света е пренебрегване на правилата за проверка на обезпечеността на кредитите и безогледно раздаване на кредити, които после се превърнаха в лоши. В България случаят не беше точно такъв, но все пак банките спомогнаха за напомпването на безумния имотен балон и тук. Но те не са виновни за презастрояването и неспазването на елементарни градоустройствени и строителни стандарти. Не са виновни за българската псевдо-предприемаческа простотия, която превърна курортите ни в гета. За това са виновни корумпираните български власти, глупавите мутри-инвеститори и бездарните строители.

Момчета (Дада и Един) има опит за прагматизъм и (благодаря Ви) липса на злоба в мненията ви. Пропускате няколко много важни неща: ПЪРВО Ако банките не бяха раздавали и то с това темпо кредити на купувачите положението в строителството щеше да бъде като през 1995-2002 година - т.е. регулирано на някаква "пазарана" основа. ВТОРО Законите разрешаващи застрояването на междублокови пространства, градинки и корумпирането на общински и други служители бяха писани и поправяни "на крак" в няколко (американско, английско, израелско и турско) чужди посолства и приемани скоростно от "десни" и псевдо леви демократи и активисти на отворено общество и др. подобни. Българинът не си причини сам тези злини и това е една от най-гоелмите заблуди и лъжи които се налагат насилствено последните 20 години. ТРЕТО Точно същите неща се случват последните триста години точно там, където са влезнали по един и друг начин посочените от мен колонизатори - т.е. не ние сме си виновни а те целенасочено тикат компрадорският контролиран от тях псевдоелит да върши едно и също навсякъде по света. "НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ (НАПР.БАНКИ) ВЪВ ВАШАТА ХУБАВА СТРАНА - ТЕ ЩЕ Я ИЗТИСКАТ ОБЕЗЛЮДЯТ И РАЗСИПЯТ" - ТОВА Е СЪВЕТ НА АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РУЗВЕЛТ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА ТАИТИ МАЛКО СЛЕД КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ИМА ЛИ ПРИЛИКА С ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ ?

Нормалната цена на жилищата с довършителните работи и С ПЕЧАЛБАТА е 350-400 Euro квадрата - РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!

щото общото качеството и качеството на вложените материали е под всякаква критика. В повечето случай са турски или китайски стройтелни материали положени от неграмотни цигани.

Така е, но ако строиш на собствена земя. Ако включиш в сметката и обезщетение на собствениците на земята - цената отива към 600 евро.

Айде бе, при строителството на жилищен блок цената на земята има много по малко влияние върху цената на апартамента. когато си строиш къща това вече е сериозна част от инвестицията. Разправяй ги тия на някой който не си е строил дом...

Да дърпаме ли кредитите и да се набълбукваме докато има?

траъ,конъу,за зелена тревица! балонат се спука и едва ли е вазможно слепването му! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Основният чужд играч на българския пазар е руският клиент." - само като чуя това без да съм професионалист ми става ясно колко е стабилизиран българския пазар на недвижими имоти, щом руснаците трябва да ни го стабилизират. Защото ако се чака само на българския инвеститор и купувач, цените да са паднали с още 50%, с две думи никакъв го няма. Цените в БГ няма се стабилизират дълго време още, голям успех ще е, ако се намали темпото/скоростта на движението на цените надолу.

Кого лъжете пак бе? Цените на копторите в България ще падат още много. Минималната заплата е 240 лева, квадрата на средно жилище в софия няма да е повече от 500-600 лева, всичко над тази цена е балон.

Аз лично приветствам падането на цените. Но 240лв/м2 - за 100м2 това прави 12000ЕУР. Продължавай да мечтаеш :) Аз повече пари дадох само за настилките на дома си (160м2)

Човекът не пише 240, а 500-600 лева, което си е напълно нормално, предвид, че средното жилище в София е двустаен панел или ЕПК. Това са едни нормални цени за домакинства с доход от около 42 000/(12*3) - 1167 лева. Ти може да живееш на 160 квадрата и да си направиш пода как си щеш, ама в София има много хора учители, лекари, научни работници или пък домакинства, в които само единия работи. Тъжно е че те не могат да си купят хубави, големи жилища, но това са реалностите у нас. България е бедна страна. Най-бедната в ЕС.

И толкова са много. Цената на м2 ще падне до размера на месечната сметка за парно, може и по-малко по крайните квартали. Ипотекираните по 40-50 хил. лв 2-3 ст. апартаменти никой не ги иска. Правете си изводите.

Кой ли вярва на анонимни отчаяни реклами ма безсмислените бетонни гета

ч00-ч50 е/м2 е нормална цена за софя, а за страната з50-ч00е/м2. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Вчера започнах ремонт на тоалетната у дома и от строителната камара ми пратиха приветствено писмо , че съм втория най- платежоспособен инвеститор в строителството в България. На фона на този виц, скоро очаквайте огромни фалити в строителния сектор, както и на пишман инвеститори , които не знаят кой дявол ги е карал да купуват апартаменти по 1500 Евро/м2 Един такъв тарикат ми каза наскоро, че е решил да спре да плаща ипотеката на апартамента си. До момента дал 25 000 Евро, оставало му да плати още 50 000 , а с лихвите даже 90 000 в следващите 25 години. Само че си направил една сметка, че към момента този апартамент струвал по пазарни цени максимум 45 000 евро:):):) и решил , че ако толкова е на зор, ще тегли нов заем от 45 000 и ще си вземе съседния апартамент вместо да плаща още 50 000 към днешна дата.

Твоят съсед много американски филми е гледал. Да си изчете договора внимателно! Той не дължи апартамент на банката, а пари. Ако спре да плаща, банката ще продаде имота за колкото може, а той ще продължава да и дължи разликата. Големи тарикати се извъдиха ипотекарите, ама са си направили сметката без кръчмаря.

напулно си прав икономист, дори повечето банки в момента наемат оценители да свуршат тази работа за тях да могат на книга хората да далют дори повече. лошото е че ще доиде ден в които хората просто няма да имат ще фалират... а тарикатите от банките ще трябва да ходят с по голяма охрана от мутрите!

И ще тегли нов заем, ама нанайси.

вица е готин.за съжаление на този който е теглил кредита процедурата е следната.обявява се на търг от съдия изпълнител обекта и ако бъде продаден на по ниска цена от сумата която дължи на банката разликата остава изискуема от банката и не може да тегли нов кредит:)

Цените на имотите ще се върнат на нива от 2004-2005г. Доказателство:Столична община е пуснала 1000 апартамента за продажба, а са се продали само 45, т.е.4,5% . Балонът се спука.

Както преди 3 години ви съветвах да не купувате на набалончени цени, така сега ви казвам, че сме на прага на колосален срив в цените. Скоро няма да има никакво значение каква е себестойността и кой за колко е купил. Ако не вярвате, потърсете в Интернет информация за термина имотен балон. Цените на имотите стигат връх, после падат с около 30%, след това има известно стабилизиране и дори покачване. Едва тогава следва колосален срив, до цени много под себестойност. Обещавам ви, че това ще се случи, както 2007-2008 ви обещавах, че цените ще паднат. Имайте търпение. Всичко зависи от банките. Те сега преструктурират и прикриват лошите кредити, но стане ли напечено от централите ще им изпратят код "продавай" то тогава започва истинското шоу. Настанете се удобно и имайте търпение. Спектакълът си струва!

спектакъла вече сме го гледали в САЩ, самоче мен не ми е забавно, а ми е жал за хората които са се набарбалиокали, и това за повечето ще е истинска трагедия! относно сценария ти, мисля че е много вероятен! в България cash няма!

А мене не ме жал, защото благодарение на този балон строителите вземаха безбожни заплати и не плащаха данъци.Куцо и сакато стана строителен бизнесмен. Бетонираха се черноморието и планините.Доста тарикати накупиха жилища за да ги дават под наем и да печелят, а на хората, на които действително им трябваше жилище, но мислеха, им беше безбожно скъпо. Та в тъй наречената пазарна икономика е така.Цената няма много общо със себестойността, щом може да се продава с печалба 300 и повече процента, значи може и да се продава и под себестойност.И ако няма съществено подобрение в икономиката, а такова аз поне не виждам, въпреки оптимизма на ББ и министър Дянков цените ще падат още.

какво се чудиш-не си ли разбрал,че наш ганю е най-умен от всички останали и съвет не ще:)?

Напълно съм съгласен с Вас.Но има един малък проблем.Като почнат банките да продават и се разкрие ,че активите им са безумно надценени,какво ще стане тогава.Няма ли да има масови фалити на банки?.И тогава парите приготвени за жилище няма ли да си заминат.

Мит! Мит и лъжа. Няма пари приготвени за апартаменти в банките. Тези милиарди в банките са на хора, които си имат жилища и въобще не възнамеряват да купуват други. Ако е достатъчно умен да не купи по времето на имотния балон, не симислете, че е толкова глупав да си държи парите в банки. Иначе в класическия смисъл фалити няма да има. Ще има придобивания и сливания, но кешовиците дълго време няма дамогат да си дръпнат парите. Поне не при курс 1.956.

Поредната платена статия, която не променя действителността, а тя е, че действителен пазар на недвижимите имоти в БГ не съществува, а само спекулации и балони! Който се хванал на въдицата да му мисли!

Статията не е вярна, авторът лъже или е преписал грешно - цените на жилищата се връщат на нивата от 2007, а не на 2010 и разбира се ще продължават да падат

Може хем да не лъже, хем да е преписал вярно но ... по грешка да е взел статия писана през 2008. Тези статии са едни и същи вече трета година, могат даже да си напишат софтуер, който им ги генерира само сменяйки годината и името на великият експерт обявяващ, че "пазарът се раздвижи".

Истината е , че англичаните за цената на самолетен билет могат да си купят в Родопите цяло село.

И какво ще го правят? На втория месец циганите ще са го опоскали, ако не са го сторили вече...

Ключовата фраза е точно "самолетен билет", тъй като до там по друг начин, освен с парашутен скок от самолет, не може да се стигне :)

Не мога да разбера, защо когато се пускат подобни рекламни публикации, авторът не се подписва (както е във вестниците) при положение, че и кокошките знаят, че нито една дума от горенаписаното не е вярна! чудя се кой плаща за подобна реклама?! Излиза, че пазарът се диктува от Варна, а там цяла Русия се е юрнала да купува!... Примерно един средностатистически българин със заплата 700 лв. да ходи в Румъния,Турция или Гърция да си копува втора къща... за 50 000 евро, при положение, че необслужваните кредити са 13% и банките масово прибират домовете на хората!... Спрете да пускате подобни измишлиотини, защото е най-малкото непочтено! От няколко години тук се пускат статии, че цените на имотите се стабилизирали и вече трябва да купуваме. Сега става ясно, стабилизирането е при имотите, дето се търсят от руснаци! А такива са само за някои апартаментчета по морето и някои планински места, може би и по някои по-специални мегаломански строежи в градовете от затворен тип. Ами масата имоти?! В нашата кооперация сме на 4 етажа. Един апартамент се продава от 2 години и няма купувачи още. Къде е истината?!...

- В Обеля 3. - Ти на това живот ли му викаш?" Същото важи и ако се смени кварталът /"Надежда", "Младост"-ите и т.н./. Чудно защо над нито едно от гореизброените панелни гета не прелетя нито един хеликоптер ей така, от кумова срама.....

80-90 процента от българите живеят в подобни условия.Не разбрах какво искаш да ни кажеш !? :)

Последно като минавах между Хемус и "Японския" ми приличаше на гето. Кооперация върху кооперация. А за "Младост" и "Надежда" не се кахъри. И на двата квартала не им е липсвал транспорт, а с метрото ситуацията се промени толкова, че сега по спешност копаят и към Хладилника... познай защо.

никога не бих инвестирала в страна пълна с мафиоти и руснаци, и цигани по селата......все едно 65 000 евро, хвърлени на вятъра...мерси!даже имам наследствен апартамент които продавам..........

Теодоро Теодорооо, слез малко на земята :) И малко късно си се сетила да продаваш апартамента - има няма 2-3 години си закъсняла...сега цените са надолу!

разбира се, че не би инвестирала. то за това се иска капитал.

От няколко години се пускат тук статии, че цените на имотите се стабилизирали и вече трябва да купуваме. Сега ама ми става ясно, стабилизирането е при имотите, дето се търсят от руснаци. А такива са само за някои апартаментчета по морето и някои планински места, може би и по някои по-специални мегаломански строежи в градовете от затворен тип. Ами масата имоти? В нашата кооперация сме на 4 етажа. Един апартамент се продава от 2 години и няма купувачи още. Каква е истината?

не мога да разбера,защо когато се пускат подобни рекламни публикации авторат не се подписва (както е вав вестниците)при положение че и кокошките знаят че нито една дума от горе-написаното не е верно,се чудя кои плаща за подобна реклама.излиза че пазара се диктува от варна,а там цяла руся се е юрнала да купува...все едно-пример: един средностатистически балгарин сас заплата -700лв.да ходи в руманя,турця или гарця да си копува втора каща...за 50,000 евро.при положение че 1з% са необслужваните кредити и банчите масово прибират домовете на хората.спрете да пускате подобни измишлиотини,защото е наи-малкото непочтенно

Има една шайка псевдо икономисти, които срещу заплащане генерират прес рилийзи готови за публикуване. Журналистите понеже не разбират, не могат и нямат никакво желание да разбират дори малко от предметната област, за която пишат, сляпо препечатват съобщението. И да излезе име, то ще е на журналиста извършил копи-пейст. Опасявам се, че ако назова точните имена на драскачите и фирмите, за които работят, ще изтрият поста ми, затова само ще кажа, че един от тях се казва Лъчко и обича да наблюдава индустрията.

Българинът...Смешници - та това е цена която, "той" плаща цял живот!

Това е нормално. Жилище се изплаща цял живот.

Много хитро. Някои да изплащат жилища цял живот, а строителите да правят по 200% печалба - и то с продажби на зелено.

Това го набиваха в канчетата на итрещелите баламурници, че да тичкат за непосилни кредити. Когато цените станаха толкова набалончени, че и един живот не бе достатъчен да се върне кредита, почнаха да дрънкат, че изплащането на едно жилище не става за едно поколенине, ами трябвало от сега да се набълбочат, че да могат децата им (евентуално) да върнат заема. Нищо подобно! Лъжа!!! Едно жилище се изплаща за 10-12 години от наеми или струва, колкото дохода на домакинставото за 3-4 години. Ако времето за връщане на ивестицията е по-голямо, значи е налице имотен балон!