Обяви менте пълнят сайтовете за имоти

Половината оферти в сайтовете за имоти са пълни с подвеждащи условия, а някои от тях са напълно фалшиви, като снимките към тях са компютърна графика, установи проверка на в. "Телеграф".

Обратно в новината

Коментари - Обяви менте пълнят сайтовете за имоти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Приятелю, както пишеш та и сигурно четеш това, което подписваш. Така четеш и договорите с Мтел, Вива ит.н. и после - ха кво стана че не вечеряхме! Просто трябва професионалист. Плявата сама ще изчезне. За мен трябва закон не за брокери, а за купувача и продавача - да нямат право да наемат 10-20 т.н. брокери, а един грамотен и профи, по техен избор. При сделка с имот не важи правилото че, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Напротив - пречат. Дори по някога, даже често, водят до финансови загуби. При 10 човека ще чуеш 10 различни мнения. Моето мнение е че, по добре плати 2-3% но получи компетентно мнение от доверен човек отколкото сам да се набуташ в някаква неизгодна сделка. P.S. Почвайте да ме плюете

И какво от това? В сайта, където "брокера" е обявил имота, няма къде да си прикачи лиценза, нали? А и да има, винаги може да си нарисува някакъв. Та как крайния потребител, разбирай търсещия, ще отсее плявата? Ама нали сани малко законите, що да не измислим още някой.... Разбира се, изобщо не защитавам гилдията им, но не е това начина, според мене. Докато има балъци, ще има и тарикати.

И тази професия като всяка друга може да бъде безкрайно полезна. Всеки човек си има лекар, адвокат, обущар и БРОКЕР.

Сега ли го откривате? Има фирми, които само така работят. И купувачите ги харесват. Другите сме глупаците да чакаме някой продавач да си намали цената та тогава да търсим купувачи за имота. Нашите "колеги" са ги натрупали - имат ги на опашка! Голяма работа, че не знаят разликата между нов панел и ново строителство- все е ново..

Това е така, защото в София брокерите /99%/ не са нищо повече от разводачи. Работил съм в няколко подобни "елитни" агенции, където работата се изчерпваше в това, да се издирват и преписват оферти и да се развеждат клиенти, като за да се спестят разходи не се правеше даже предварителен оглед на имота, а често даже и собствениците не знаеха, че се продава от агенцията. Точно по тази причина напуснах и създадох собствена, по мои правила. Проблемът обаче с тези лицензи е, че точно въпросните големи агенции, които наемат "брокери" на килограм ще са в позицията "Пременил се Илия, ама пак в тия" - точно те ще са лицензираните и пак ще бълват некомпетентни разводачи с гръмкото име "брокери".

ако не бяха брокерите-лешояди цените на недвижимите имоти щяха да са поне с с 30% по-ниски. не може 35-40 годишна панелка да се продава за 1000Е/квадрата в 'престижен" столичен квартал.

Никакъв закон и лиценз не трябва за посредниците ,просто хората трябва да ги шунтират /прескочат/ и да не им дават никакви комисионни ,да не подписват предварителни договори с брокери ,че само те са оторизирани да им търсят или предлагат имотите и всичко ще си дойде на мястото ,за съжаление тези паразити съществуват единствено поради глупостта на хората. През последните десет години съм продал и купил няколко имота на мои и отдал под наем още толкова на мои близки в чужбина и не съм дал и стотинка комисионна на брокерчетата които ми чупеха телефона постоянно.Всеки като си хареса имот може да стигне до собственика ,да го провери за тежести и да си вземе адвокат при необходимост да изготви сделката, а при наемите и това не е нужно.

Това е като цяло българския бизнес.Е не изцяло но клони към 99. Ако аз сваля една песен от нета съм крадец и престъпник, но на бизнеса всичко е позволено.Да не плаща заплати например с месеци, и всякакви други шикики микики. Затова пък той (бизнеса) знае много добре къде да плаща. И тогава четем заглавия като това: "БСК е срещу затвор за работодатели, неизплатили заплати"

В България подобен тип професия като така наречените брокери няма място. Просто условията не са такива ката на запад. Затова се получава така че брокерите излизат мошенници!!! Според мен това е една отмираща професия... Прав е колеката " ikonomist" че е смешно да съществува тази професия в 21 век...

брокерите и фирмите им трупат пари на гърба на хората,задължението им е единствено да вземат парите от клиента,за нищо не дават гаранций.

Харесвате си квартал,село.....т.н.,сядате на компа,разпечатвате на листчета какво търсите и т.н. ,давате тези няколкостотин листчета на кварталните хлапета със някоя дребна сума около 10-на лв.те ги пускат по пощенските кутий и това е.Който търси/продава - купува/продава- Това е изпитан 100% метод.

Нарамваш барабана, смазваш гърлото и обикаляш квартала със звукова оферта. Това е още по-сигурно средство. (следва в дребен шрифт: сигурен начин да попаднеш в "Пирогов" или на 4-ти км).

ал,прав си ! и аз искам да си купя апартаменче но от собственик а за целта трябва да се доверя на адвокат нали така какув уяс колко измамени хора...и на кои му пука от горе? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ал

Адвоката вероятно ще е юридически грамотен, за разлика от 99% от т.н. брокери и вероятно ще помогне. НО, и адвокат не ти трябва. Нотариусите срещу съответната сума (стотици пъти по-малка от комисионата на брокерите) съставят доста кадърни договори за покупко-продажби. Провят и проверка за тежести. За чий ... ти е брокер, тогава?

Преди година търсих имот под наем в Младост. Поне 1/2 от обявите бяха фалшиви. - току що го взеха (а обявата бе пусната в сайта 3мин. преди да се обадя) но ще ви предложим друго (което е много по-различно от това, което си търся). - Пълно е с обяви, със супер луксозни имоти и смешна цена от 300 евро на месец. При малко труд може да откриете едни и същи снимки за апартаменти в различни квартали. Няколко пъти дори откривах снимките в чужд сайт и реално апартамента е някъде в Англия, САЩ и т.н. При публикуване на невярна и/или фалшива обява - глоба 10 000лв. минимум. Да видим тогава дали ще продължат така. Тези злобни същества мислят само за комисионната. Един приятел преди месец си търсеше квартира - намери си и т.н. и брокерката си искаше комисионната в пълен размер 2 седмици преди подписване на договора за наем!! Интересите на клиентите й - наемателя и наемодателя са й последен приоритет.

В началото на месеца станаха 10 години откакто съм си купил панелката и трябва да ви кажа че и тогава беше същото. Харесаш си нещо и като двъннеш винаги се оказваше че вчера е продадено но могат да предложат нещо друго. А то другото нито качествто му нито цената са близки до тези в обявата. Колкото до брокерите с чиста съвест заявявам, че ускориха малко нещата и ми помогнаха в набавяленето на някои документи, но за комисионната която гушнаха си е нищо. И без тях щяхме да минем, но тогава това беше мсия невъзможна. Предполагам че и сега е така.

Ал

А защо въобще някои се обръщат към брокери?

Колкото пъти публикувам частна обява ми се обаждат само брокери. Отрязвам ги, но то е като да се бориш с въшки поединично. Радикални мерки трябват, иначе от тази напаст спасение НЯМА!

На мен консултантите на малка фирма (няма да й правя реклама) ми спестиха доста време и усилия.

Обръщат се към брокери защото няма никаде описано какви документи трябва да се извадят. Ако знаеш какво трябва напиши го за да не се ползват вече брокери

Не коментирайте нещо от което не разбирате.В закона е описано точно кое е обща част и как точно се разпределя.Това са стълбища,асансьори и други.В по старите нотариални актове дори е отбелязан и процента и площта на приспадащата се част от тях.И това е в идеални части защото не можеш да си заградиш твоята част от стълбището на блока.

Интересува ме само реалната жилищна площ, която искам да си купя. Когато благодарение на некадърен архитект 30% са коридори, ниши и балкони, + 20% стълби, щахти и пр. и плащайки за 100 кв. м. практически живея на по-малко от половината, какво ме интересува какво казва закона и нотариалните актове? Обявявате реалната жилищна площ или цялата, но дефинирано като стай, помощни помещения, коридори, балкони, общи части и пр., както ги класифицирате.

В България няма нито регламенти, нито култура на взаимоотношенията. Уредило някакво селянче с квартирки някое и друго балъче и вече е велик "продавач" (брокер). На всяка директна обява, независимо дали продаваш или купуваш, дали наемаш, или даваш под наем ти се обаждат куп мякащи индивиди, които търсят лесни комисионни и съответно ти губят времето. Да, трябва да има брокерски фирми, но регламентирани и стабилни.

Дали ще е "мякащ" или "мекащ" - разлика няма - това са българските диалекти ;)

В София брокерите предимно "мЯкат", в Русе може би "мЕкат". Принципа е че винаги са пришълци, т.е. дърва без корени, търсещи село без кучета.

Брокерите са едни посредници, които никой не желае. Нито продавача, нито купувача имат нужда от някой да им се меси в сделката, че и пари да взима за това. ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗБЯГВА !

Проблема е в администрацията на сайтовете. При условие, че получи няколко сигнала за некоректни обяви - да сваля всички обяви на "агенцията". Да има регистрация на агенциите и те да са отговорни за това, което пишат. Не е необходимо да ги съдят - просто е необходимо сайта за имоти активно да администрира обявите.

Агенция Запад са най големите измамници в София!!!!! Една истинска обява няма там, само лъжи и измами!

Оф... сетихте се! Вижте ВИП агенцията "Венера Плюс". Харесайте си атрактивна обява за наем или продажба и звъннете да видите какво ще ви предложат...

Брокерите в България са като таксиджиите.

Има и културни таксиджии, Особено ако първата му професия е хуманна, напр. лекар. Но "брокерите" са безмилостни в стремежа си да оцелеят, без да имат реален принос в благоденствието на обществото.

Това е самата истна! Аз съм се обаждал, при което се казва, вече е зает, или не ми се обаждат собствениците и ред оправдания. Това подлежи на наказание и смятам че трябва да вземат отношение прокуратура и полиция.

Ами какво да кажем за оценителите на недвижими имоти, които не се мърдат да проверат истинноста на обявите и оценките им се базират на обяви от сайтове и вестници? Получава се верно сметнати цифри от неверни данни. Ако това са консултанти, здраве му кажи. Не се учудвам от идиотски експертизи и пазарни анализи от разни "консултанти".

Икономиката е пазарна. Продал дядо златни ниви, внучето решило да завладее големия град и за имот-боклук плаща с труда и кървавата пот на поколения назад. И кой печели? Мошеника "предприемач", дето хабер си няма от строителство и"брокера" консултант, който има само една голяма уста. Голям % от строителството в Б-я е некачествено и скоро ще му се сърба горчивата попара.

Крайно време е да се намесят компетентните органи, за да се прекрати това безобразие. Поздравления за този, който е публикувал тази статия. Това си е престъпление, което подлежи на наказание от съответните органи.

Ами БРАВО! Отдавна трябваше да се отсеят неграмотните и некадърни тарикати, които се изживяват едва ли не като звезди в един отдавна умрял бранш. От 3 до 2 % за сделка, абе яяяяяяя....... и то при все, че при огледите мълчат като чеченски партизанин на разпит. Последните глупаци, с които си имах работа вместо да работят за мен сваляха цената до дупка за да приберат нещо и от евентуалният клиент.......Какво повече да си говорим. Успокоява ме единствено факта, че след още месец, два въпросните хора ще посредничат около кофите за боклук!

Нищо чудно,че брокерите имат лоша репутация-репутация на измамници и мошенници.

Точно тези "кафеджийски" брокери са това от което искат да се избавят читавите агенции.Просто кризата ги принуди сами да си изчистят къщичката от тези които им създават имидж на измамници. И сега читавите агенции правят всички необходими проучвания.Когато купувах апартамент един брокер ме предупреди съвсем добронамерено ,че ако купя харесания,сделката може да бъде атакувана в съда и след години и да го изгубя.

брокерите са свикнали на големи комисионни ,а сега няма работа и се чудят как да накарат някои продавачи да си смъкнат цената и да им продадът имота за да си гушнат пак парички.

Намаляването на цените на имотите, през следващите 5 години , ще е Единственият начин да се продава ! А за "брокерите"-те са ни ясни .

Тези са съгласни и майкати да продадът само и само да гепат %%%%

Брокера е мързлив бакшиш и нищо повече,единия обикаля и търси балъци за таксито другия чака сами да му се набутат.Преди години познат си хареса апартамент но връзката беше само с "брокера",хората отдавна не живееха там,тъпият брокер беше безкрайно нахален и неискаше да коментира цената,не даваше връзка със собственика и изобщо се правеше на велик,една събота строихме бабките пред блока и от дума на дума намерихме собственика който за първи път разбра за колко продава, в понеделник апартамента беше прехвърлен с около 30% по надолу от цената на ла*ното наричащо се брокер.

Те пък в "агенциите" са едни професионалисти, по-добре е да си нямате работа с тях. Публикувайте обява за нещо с условие "Без посредници!" и ще се изредят всички агенции да ви се обаждат. Някои "брокери" не различават панелна от тухлена сграда.

Ами аз отдавна се питам не е ли нарушение на СЕГА ДЕЙСТВАЩИТЕ ЗАКОНИ публикуването на: - обяви за продажба или отдаване под наем на несъществуващи апартаменти (слагат се 2-3 снимки от луксозно завършен многостаен апартамент и отдолу пише "двустаен"; клиентът звъни и му казват "току-що го взеха, просто още не сме свалили обявата, оставете си телефона и ще ви предложим нещо друго в района"); - неактуални оферти (слагат се снимки на апартаменти, които отдавна не са предмет на сделка; оттам нататък се действа по същия алгоритъм); - неактуални снимки към реални оферти (апартаментът е сниман през 2008 година, преотдаван е няколко пъти и след 3 години се предлага със същите снимки като чисто нов); - обяви, които са на пазара от няколко месеца, маркирани с текста "нова оферта"; - обяви, които са на пазара от няколко месеца, маркирани с текста "понижена цена" и т.под. Питам се също законно ли е плащането на такса за оглед и къде се отчита тя. А най-вече се питам защо никой в държавата не се интересува от тези общоизвестни факти. ДКЗП? КЗК? НАП?

Не мисля, че е престъпление да публикуваш каквато и да е информация в сайт за обяви. За съжаление това пречи на изброените компетентни органи да пипат обявите... Какво ще направят НАП - ще кажат на някой сайт хостнат кой-знае къде да си свали обявите? Единственото решение, което виждам е в нас потребителите - отделяш 30 секунди да пишеш на админ сайта нещо от рода "Брокер Х пуска подвеждащи обяви А, Б, В, Г. Заради ниското качество на обявите в този сайт ще ползвам услугите на конкуренцията". Ако собствениците на сайта получат 1000 такива писма и не са пълни олигофрени ще въведат лесно система за рейтинг и коментари. Ако видиш обява с -10 гласа и коментари че е фалшива няма да си губиш времето с нея. И лъжливите брокери ще се видят в чудо.

Напротив,нарушение на Закона за защита на потребителите е.Там много ясно е казано,че е забранено даването на неясна,неточна или подвеждаща информация,която заблуждава клиента

И аз съм жертва с откраднати снимки и по-ниски наеми пускани от брокери, направо ме разбиха

Ползването на брокери в 21 век е все едно ми говорите за перфоленти, VHS касети или телефон с шайба и импулсно набиране.

Добро утро! Аз мога да допълня, че посредниците често пускат обяви от свое име без да са оторизирени от никого. Просто преписват частни обяви и ги представят за свои.

когато копувах апартамент всички измамници на София се накачулиха. Толкова много, че ако бях пуснал сигнали в прокоратурата щях да им отворя сумаси работа. Чудно ми е само, като са толкова нагри - брокерите, защо разни МВР служби не внедряд някой под прекритие, че купува имот и ще наловят много такива, които се правят на тарикати.

абе ти имаш ли втори клас.

А има ли нещо което не е менте в нашата държава?

само ромите са ни истински никъде другаде няма такива :)

А няма ли да се специфицира дейността на брокера? Защото само да събира обяви и да ги дава на кандидат купувачите е някак си смешно. Нормално брокерите трябва да правят проверка дали един имот има тежести, защото те са един вид гарант пред купувача. Само в България брокерът няма никакви отговорности, само комисионни иска.

затова Булгаристан е в това положение и никой не ни е виновен.

Да, наситина законът, който се вкарва за брокерите е лобистки. Не може да искаш квалификация за брокер - можеш да сложиш някакъв праг на образование, но не както искат големите агенции да утвърдят правилата само в своя полза. Какво става с конкуренцията на пазара? В закона би трябвало да има повече изисквания към дейността на самите брокери, а не за тяхната квалификация и образование. Примерно да няма агенция за недвижими имоти без офис, без удостоверение за регистрация в публичен регистър, без юрист или адвокат на абонаментно обслужване и без професионална застраховка. А иначе брокер би трябвало да може да бъде всяко лице с икономическо, юридическо или друго подходящо образование. Така е в цял свят, ние не откриваме топлата вода. Професията се учи, опитът се натрупва. Но не така чрез нелоялна конкуренция с вкарване на забрани с лобистки закони.

А-така, а-така! А частен въртолет за огледите няма ли да трябва да имат брокерите?

Трябва, ако предлагат острови или недостъпни по суша имоти.

Не ме разбирай те погрешно-ял съм им попарата на брокерите.Та чак съм се смял до сълзи от тях!Обаче...напрабиха камара на сватбарските фотографи,дрга на агентите, после на свирачите...И сички искат ЗАКОН.Батка,закони си има, ама...

Не може да искаме всяка дейност да се лицензира, че ще се върнем в социализма. През последните десетина години направих няколко сделки с недвижими имоти. На два пъти ми се появяваха някакви неграмотници с документи, че са членове на това сдружение да ми обясняват как само те могат да са брокери. Реално погледнато те действаха като измамници, подхождайки по този начин.

През последните 10-на години засадих няколко дървета. Прави ли ме това велик лесовъд? Нека оставим професионалистите да действат в своята си област, че иначе рискуваме да ни оперира някой любител коляч.

Точно така се прави! Плаща се и се вкарва моментално 1 лобистко законче, че на пазара да останат само Явлена, Адрес, Колиерс и още няколко чакала. Не че техните брокери на повечето ми въпроси навремето като си търсех имот не ми отговаряха с: Ъ-ъ-ъ, то всъщност този имот е в портфейла на колегата и аз за сефте го виждал на живо и не знам подробности. Ама той колегата е на друг оглед и затова аз съм с вас на този оглед. Чакайте, ей сега ще му звънна да го питам :-D

Аз миналата година обявих апартамен за продажба и веднага трима брокера ми копираха обявата и снимките. Обадих се в офиса на сайта, в който бяха пуснати фалшивите обяви за съдействие да ги махнат. Отам ми отказаха. Така че единствиното което можах да направя е да откавам огледи само на брокери. И установих, че брокерите се интересуват единствено да вземат две комисионни и въобще не защитават интереса нито на купувача нито на продавача.

Открихте топлата вода! 'Набирателни' обяви се появиха масово след 90-та и досега са си нормална (доколкото може да е нормално) практика. Авторът е като измамен съпруг в случая - последен е разбрал. Или просто сега става на 16 и досега е живял само при родителите си.

да повечето брокери са устатати и лъжливи. Практически нямат никакво образование за това.

Като зная какви корумпета са в УС на НСНИ... мръсен бранш и по-чист няма да стане.