Измамите са особено чести при офертите в Студентски град и южните квартали на София, където има много ново строителство. Обикновено най-съблазнителните оферти са най-подвеждащи. Основно се обявява по-голяма площ от реалната и по-ниска цена.

"Брокери си крадат оферти, като само леко коригират квадратурата, етажа или цената", коментира заместник-шефът на Национално сдружение „Недвижими имоти" Лъчезар Искров.
По думите му много брокери работят от компютър вкъщи, изобщо не обявяват доходи и не плащат данъци. Има и агенции за недвижими имоти, които развиват дейност от квартални кафенета.

Миналия месец Искров заяви, че ще бъде внесен проектозакон за дейността на брокерите за недвижими имоти, който да изчисти бранша от непрофесионалисти.

С влизането на закон част от брокерите няма да могат да упражняват професията, защото няма да отговарят на новите изисквания, на които трябва да отговарят.
Със закона се въвежда образователен ценз и квалификация за брокерите. Дейността по покупко-продажби на имоти, отдаването им под наем, както и маркетингови проучванияще ще се изпълнява само от вписани лица в публичния регистър. Предвижда се и брокерите да имат офис, а не да сключват сделки в квартални кафенета.