Иманяри вандалстваха в античния град Рациария

Два дни след приключването на археологическите разкопки в района на античния град Рациария край видинското село Арчар, иманяри разкопаха обекта и изпочупиха намерената там керамика.

Обратно в новината

Коментари - Иманяри вандалстваха в античния град Рациария | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иманярството по Рациария от десетилетия изхранва многобройното циганско население от Арчар. Всяка сутрин на групи по 3-5 ма с кирки, лопати и металотърсачи, циганите неуморно се трудят за да не остане камък върху камък от останките на Colonia Ulpia Ratiaria и на лагера на някогашния римски двоен легион. Разбитата керамика е пръсната навсякъде - и на ниското към реката и на платото горе - защото се търси преди всичко метал ....

затова толкова квичат за земята каквото намерят отдолу влагат отгоре!Баба Ванга каза златото излизо водата се скрива!

Кога станахме капиталистическа държава и дали уредихме всичко ТА РАЗРЕШИХМЕ ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ НА ИМАНЯРИТЕ РЪКОВОДЕНИ ОТ СЛУЖБИТЕ:кой са колекционерите?Трябва да се КОНФИСКУВА всичко и след 100 год. частни колекции!

НИЕ НЕ УМЕЕМ ДА ПАЗИМ И ПОКАЗВАМЕ ИСТОРИЯТА СИ! ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЗАКЪСНЕЛИТЕ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ МЕРКИ ЗА ОХРАНЯВАНЕТО, ТО ВАЖИ ТУРСКАТА ПОГОВОРКА -СЛЕД БАЙРЯМ , КЪНА!

ЗНАЧИ АРХЕОЛОЗИТЕ КОПАЛИ И СКАНИРАЛИ ЦЯЛО ЛЯТО И НЕ НАМЕРИЛИ НИЩО, А СЛЕД ТЯХ ДОШЛИ "ТЪПИТЕ ИМАНЯРИ" И ЗА ЕДНА НОЩ ИЗКОПАЛИ ЦИТИРАМ "30 МАЛКИ ДУПКИ" ... ВЪВ ВСЯКА ДУПКА Е ИМАЛО ПО ЕДНА ,МОНЕТКА ИЛИ МЕТАЛНО ПРЕДМЕТЧЕ !!!!:)))

Мутроолигарсите си имат държава, която смятат, пък и е доведена от тях, до състояние на безпомощна плячка!?Могат да грабят безкрай национално-историческото и културно наследство!Могат да пребият, ограбят и претрепят всеки, когото си поискат, без да се боят от каквото и да е противодействие на така наречените охранително-съдебни държавни органи!?

А от МВР и военните се оплакваха че обществото иска вдигане на пенсионната възраст. Ето работа за застаряващи военни и полицаи - да охраняват арх.обекти.

Може!?Защо не!?И освен археологическите и културни ценност, могат да охраняват и горите в странат, подложени на безмилостна, гола сеч!?

И не само. В момента държавата наема външни фирми за охрана на различни обекти, ведомства, предприятия, в които работят същите бивши военни и полицаи, като по този начин плаща два пъти - един път пенсия, втори път заплата :) А бе весела държава. Богата. А за успокоение на народа ще вметна, че иманярската мафия си копае напълно легално под формата на арх.разкопки, ценните предмети се подменят с копия и заминават в частни колекции, музеите са претръскани отдавна и никой не смее да направи ревизии, защото резултатите ще са скандални. А през това време на обществото се похвърлят полуграмотни истории за иманяри вандали дето чупели здравата керамика :)))

Ето работа за "протестиращите", да отидат да пазят историческото насладство на България.От това ще имат повиче полза отколкото да се правят на студенти.

Колко години се разграбва и руши, без да му пука на никой, а сега ще дават пари за охрана и скъпи реставрации...пълно безумие!

Кви пари ще дават бе. Нали тези от временната заетост са същите дето копаят. Сега ще могат да си копат и нощем. Екстра ще им бъде

Абсолютно подкрепям. Въпросните багери се виждаха от пътя, така че "дейността" им не е тайна за никого от власт- имащите и културните дейци. Оставиха поредната ценност от този край да се разруши!

Или цигани или иманяри.

ЧЕРЕПА, БОЯН РАДЕВ И БОЖИДАР ДИМИТРОВ - Археолозите минават и маркират със скенерите къде има нещо по ценно и картите на по-ценните находки отиват при башибозука който ги изкопава ... .. Нали уважавам Божо Димитров за позицията му по Македонския въпрос, но като иманярин си е говедо

Ми то в Арчар само култур трегери живеят и няамат търпение да видят експонати те в музея . Та затова правят нощни разходки около разкопките .

Ами затова сложиха мижитурката Орешарски.Сега вече неговия шеф Васил Божков-Черепа ще си копае където и когато иска.Проклет да е!

Римляните са градили защото думата строили е много слаба.Ние ще рушим и никой ама никой няма да се обади на полицията -Ей така от кумава срама може пък нещо да помогне АААААА

Не само каквото римляните са строили,ами и каквото нашите дядовци са построили сме разрушили.Ние сме готованковци.Котлите,менците,тавите,араниите от мед всичко отиде за скрап.А това се е предавало от поколение на поколение като зестра или наследство.Това е богатството на една държава.Медта е като златото.Тая мед напуска България и отива в индустрията на западните държави.Ние готованковците продаваме и нивите,които въобще не са наши,а на нашите дядовци и баби.Дядовците ни са проливали кръвта си в много войни за да запазят тая земя за семействата си и за България.Сега ние я продаваме,с парите купуваме една западна кола на старо и след 10 години-няма кола,няма и ниви...Разбира се за това са виновни червените другари,които през цялото си съществуване се бориха против България ( успешно ).И сега ,все още България е в десятката в класацията на обработваема земя.Ако земята не бе отнета насилствено от българските земеделци,сега в тая световна криза ние щяхме да сме на световно ниво по селско-стопанска продукция.А ние внасяме домати от Турция и Македония.И какво става-бившите комсомолски секретари изкупуват масово земята.Обявите са на всякъде.Но това те го правят само за да получат субсидии от Европейската Общност.За България те не правят нищо полезно.Нормално е - тях това не ги интересува.Та това е...жалко за България...

Има филм за Рациария в ютуб. Гледайте го, много е интересен. казва се Tresure Hunters. Показват как представители на малцинствата, пардон контрапротеста, вилнеят с лопати, кирки, взривове и пр.

Ахам, и точно те са от "временната заетост", дето ще охранява обекта. Горкото културно наследство.

Тия са от избирателите на БСП, затова са толкова смели. Получили са разни уверения, че могат да действат.

Затвор за вандалите!