Храните поскъпнаха преди празниците

Всички най-търсени хранителни продукти са поскъпнали предпразнично.

Обратно в новината

Коментари - Храните поскъпнаха преди празниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Франция не е никак евтина,а още по - малко смешна!И жалко ,че си се пречкал цяла година и си правил калабалък в световната столицамщом нищо не си научил за Франция и французите!Това е велика страна ц велика култура,но за тебе .....

Че той кашвкавалът от близо два месеца е 13 лева по магазините (средна цена). Има по 16 лева кашкавал. Има и по 6 лева растителен.

Аз не виждам нищо нередно в това цените да скачат. Има търсене - цените се вдигат. Няма търсене - падат - това нещо се нарича пазарна икономика. Днес ходих в Кауфланд и като гледам каква блъсканица е и как се пълнят количките, все едно тия хора никога храна не са виждали.... купувайте по-разумно, яжте по-малко - по-добре е и за вас, и за цените. Весели празници

ДО???-КАТО ТИ ЧЕТА ЕЗИКА МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ ДАЛИ СИ БИЛ ТАМ. ЖИВЕЯ В КАСТРА.ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ СЕ НАМИРА ТОЗИ ГРАД?АКО ДОЙДЕШ ДО НОВА ГОДИНА ПИШИ ПО НЯКОЯ ТЕМА И АЗ ЩЕ ТЕ НАМЕРЯ.ДРУГОТО ОСТАВИ НА МЕН.ЧАКАМ ТЕ.

Я го напиши на френски? За твое сведение съм бил близо година в Париж. НЕ знам френски, не понасям французите - особено тия по-цветничките и знам мнооого добре къде какво струва. Имайки познати там - от чиста спортна злоба бих звъннал веднага, ако ми кажеш някаква цена - да сравним. И - не се грижи за България и българите, а си живей в смешната евтина Франция!

По-надолу има и специалисти по кашкавал. Да обясня и за тях От 6 литра мляко излиза един килограм КАКВО? Сирене или кашкавал. Овче или краве сирене или кашкавал? Ако харесвате кравешкия кашкавал - подсказвам: "За производството му се влагат десет и половина литра сурово мляко и не се влага сухо мляко. Кашкавалът зрее минимум 60 дни." Овче мляко - средна изкупна цена 0.80 ст. Краве - средна 0.60 ст. Биволско - 1 лев. Колко, специалистчета, трябва да струва тогава кашкавалченцето, м? И - пише навсякъде КАКВО (!!!) съдържа кашкавала - ако сте абдали - яжте го и за по 50 лева с палмово масло!

Кашкавалът трябва да струва толкова, че с мизерната си мандра за 60 дни да можеш да изкараш за нова s-класа + 10 месечна почивка на Хаваите.

Направи си мизерна мандра (макар че по ЕС регулациите не знам как се случва това), яхай си S-класата и си почивай на Бермудите. Апропооо, ти виждал ли си крава, откъде й излиза млякото или гледаш булонка, на която фикаш Фифи и я храниш с колбасчета Стара планина, че да й е добре на стомахчето?

Не знам дали някой от ревящите за високи цени посещава големите вериги "ЛИДЛ", "Карфур", "Кауфланд", но там не е трудно да се види че има значителни намаления. И като промоции и като нормални цени. И понеже те издават брошури с цените това е достъпно до всеки. Даже и он-лайн. Така, в "ЛИДЛ" свински шницели могат да се купят за 6,50 лв за килограм, топено сирене - за 5 лв/кг, а краставиците са по 40 ст бройката (около 350 гр излиза), бананите са по 99 ст /кг. Да оставим че можете да си купите немска бира в алуминиева кутийка за 49 ст. На същата цена можете да си купите и 100 гр шоколад. Вярно, повечето от тези цени са на промоция, но каква им еработата на пенсионерите - ходят и търсят по-ниските цени. И това всеки може сам да го провери. И тук в мен възниква въпрос. Или тези, които плюят го правят манипулативно, или са толкова тъпи, че ходят да пазаруват в най-скъпите магазини. Е, тяхна си работа. Но който иска да пазарува на сметка, първо чете, после стравнява и накрая купува. ДА, знам че симпатизантите на БСП имат проблеми с четенето. И със смятането също. Но могат да помолят някой от БАН да им помогне. А който иска да доказва че цените у нас са по-високи от тези в Германия, или лъже или никога не е ходил там.

Не знам дали ти е известно ама от посочените вериги няма магазини в по-малките градове.

а на тебе ясно ли ти е,че в не всяко населено място има такива магазини,които изброяваш?и че тази свинщина е всяка година по едно и също време-просто до "повярваш" в дядо коледа

Я кажи за кои градове говориш? Че да ти кажа и аз нещо... Плюс това, не забравяй, че тук рИвът 90% софиянчета-специалисти!

Прочетете, ограмотете се - това, че лидерите са ви тъпоъгълни триъгълници - хич не е радостно и не свиквайте, че щом сте чели една книга и знаете една дума на чужд език и вие можете да станете министри! ТА: Нито един не може да осъзнае, че НАЙ-ЕВТИНИТЕ ХРАНИ В ЕВРОПА СА В БЪЛГАРИЯ , ПОЛША И РУМЪНИЯ!!! Полша - МИНИМАЛНА работна заплата - 1317 злоти = 330 евро, Румъния - 600 леи = 139 евро (ТОВА Е ЗА 2009 - не ми се търси за 2010!!!) България е с гордите 240 лева мин.раб. заплата = 120 евро! И кое е ниското в България? Кое е високото? Още малко - Албания - мин. раб заплата = 131 евро; Македония - 140 евро... и т.н.

ДО 2200:ДРИСЛЬО ИДИ В ЕВРОПА И ВИЖ КАК ХОРАТА ПЕЧЕЛЯТ.МОГА ДА ТЕ ПОКАНЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ И ДА ТЕ РАЗВЕДА ПО МАГАЗИНИТЕ.СЛЕД КОЛЕДА ИМА НАМАЛЕНИЕЕЕЕЕЕЕ. ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ.

И каквооо ее наамалееениееетооо бе, мишок? Я цитирай конкретни във ФРАНЦИЯ цени на НЕЩО!!! До 5 мин ще ти кажа дали са така, но ако лъжеш - смешен ще те направя!

Не знам как е във Франция,но в щатите покрай Коледа и Нова година отстъпките са огромни.Искаш да направиш подарък лаптоп за тези празници?С много добро качество и повече екстри от тези продавани в България струват 500-650 $.Купувал съм гривна за подарък,златна с около 50% отстъпка.Точните цифри не помня,но цената беше около 450$.След отстъпката платих около 220$ с таксите.Предполагам,че в Европа е същото.Цени не мога да ти кажа,но често пътувам и знам,че имат големи коледни отстъпки.А и цената няма значение в случая,защото при тях и заплатите са високи.Важен е принципа на падане на цените по празниците.И не ми говорете за пазарна икономика,защото в България такава няма,а и хората на запад да не би да имат друга някаква икономика,различна от пазарната?

Да наложат таван за цените на кашкавала както при таксиметровите услуги.

Да си го ядат.Сиренето също. Ми тия боклуци са вредни. Ям само пържоли със салата.

Кой ли ще го купува този български кашкавал по 13 лева - неузрял, гумен, воден, миризлив... Много по-добре е да си вземеш италиански, френски или немски. Е ще платиш 2-3 лева за 100 грама, ама поне ще опиташ истински продукт, а не миризлива вода във вакумна опаковка.

И четете, специалисти, особено един който разправя, че цената на олиото била на едро 0.90 евроцента, а захарта - 0.50 ЕЦ: "Цената на суровото олио на борсата в Ротердам скочи с 6,5% за седмица... Продължава нарастването на цената на едро на суровото олио на основната международна борса за хранителни масла тази в Ротердам, като само за последната седмица покачването е с 6,5% до 1385 долара/т. Маслодайният слънчоглед в Будапеща за същия период е поскъпнал с под 2% до 880 лв./т (цената е преизчислена в лева)....Цената на едро на захарта на специализираната борса в Лондон също расте, като за седмица покачването е с 5,5% до 773 долара/т..." Това е инфо от преди един месец, а общото увеличение на цената от 09/11 тг. досега е 34%! Български спекуланти или световна икономика? ЗАЩО, МРЪНКАЛНИЦИ НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ В МОМЕНТА КОТИРОВКИТЕ НА ТЕЗИ СТОКИ И НЕ НАПИШЕТЕ ТУК ЦЕНИТЕ??? Сравнено (повтарям годното е от 09.11.2010!!!) както са по-горе с МОМЕНТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БОРСИ!!!!

не пазаруваме от ротердамската борса.Нито нашите спекуланти-търговци. Това олио,което е по магазините не е купено от тях вчера.И защото нямаме холандски заплати.Е за това.

И откъде, моето момче, е пазарувано нашето олио? Ние не сме в ЕС? Или може би турците са големи балъци и не знаят как се котира олиото? Или търговците си крият по складчетата олиице? И колко време могат да го крият? А ако цената му се срине - какво ще стане, а гълъбче - ще си имат тирчета с олиице...? И ти казвам тенденцията за покачването на олиото от месец и половина насам, а не от вчера!

в държавата наречена булгаристан всичко е възможно

Там са мандрите и дядовците ви знаят от "оня" период как се краде кашкавал в името на народа!

Това е спасителния изход!

правилно,боикот месец ..., 2 и цената му ще се нормализира.в америка купувам балгарски овчи кашкавал които е зрял и вкусен за около 14лв /кг ,а колко е в балгаря

13 лв. кашкавал? да си го ядат!

БАЛЪЦИТЕЕЕЕЕЕ - СЪБУДЕТЕ СЕ! Какви спекуланти, картели са ви налегнали, бре? Значи: 1. Проверките на ДВСК, Комисията за защита на потребителите и НАП започнаха тази седмица. Найденов уточни обаче, че акцията следи за качеството и произхода на хранителните продукти, А НЕ ЗА ЦЕНИТЕ. (!!!) 2. Очаквате този доказан мошеник да ви спаси от цените??? Уникални балъци и говеда сте - самият той каза, че ще се повишат цените на колбасите - измисли Стара планина, по-нататък каза, че цените ЩЕ СЕ КАЧВАТ, ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО!!! ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ТОЗИ ветиринар трябваше да говори такива глупости???Факт ли е качването не цените? Факт! Какво наривате като ощипани лелки? Търговците сега ще кажат - ние повишихме качеството - и готоввоооо, балъчетааа! Най-виновен за цените е Мазен Миро! 3. За зеленчуците - какво ревете? Домати от Гърция, краставици от Турция, картофи и моркови от Холандия... Колко тона трябва да вкараш, че да ти се вържат и на печалба и т.н.??? Прекупвачите - колко кила трябва да продадат за да си изкарат наема на сергията? А ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е ФИРАТА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ, особено на минус 10 градуса? 4. Яжте си Стара планина, абдали герберски - нали тя ви отговаря и на качество и на цена!

ДА става и 100лв кашкавала - за жалост не е винаги качествен, аз си купувам вносен и е по-евтин и е с постоянно качество... Вече има качествени търговски вериги и в България:))

БОЙКОТ И САМО БОЙКОТ.КАТО НЕ СЕ ПАЗАРИ ТАЗИ МАФИЯ ЩЕ НЕ ЩЕ СВАЛЯ ЦЕНИТЕ.ТОВА Е САМО В БГ. БЪЛГАРИНА Е ГЛУПАК НАД ГЛУПАЦИТЕ.ТОЙ НЕ РАЗБРА ЧЕ С ВИСОКИ ЦЕНИ НЕ СЕ ПЕЧЕЛИ.ОТ ОБОРОТ СЕ ПЕЧЕЛИИИИИИИИ.

И от оборот не се печели, че бг народът е беден и не прави оборот.

Абе пръдлъо ти бизнес имал ли си че да разправяш как се печели от оборот

Глътни си хапчето и се успокой. Човека много правилно го е казал и не се мисли за бизнесмен. Спекуланти като теб е крайно време да изчезнат от пазара.

хора смятатели че е важно кои какъв кашкавал яде някой от вас можели да ми каже кога за последно е ходил на театърне на кино а точно на театър защото ас лично втора година си купувам едни клиентски карти и все не успявам да отида

Не е лошо да се ходи на театър, но това не е белег на кой знае каква култура. Да не говорим, че има пошли постановки. Но със сигурност е по-полезно от чалга концерт:)

то премиерът ни не е влизал изобщо ти искаш простосмъртните да ходим, е театър за двама - 20-40-50 лева ама чалгижа-концерт си е друго и без пари ще те пуснат...

Търговците не са марсианци,те са част от Българите,но достатъчно алчни и тъпи!Който и да ви управлява ,все тая,нищо не става от вас!Спрете да им купувата скъпата стока и те сами ще клекнат,та даже ще ви молят да го купте за 4 лв!Всичко друго са празни приказки на недоразвити човечета!

Найденов не може да "свали" цените с проверки. Това е малоумно. Трябва да се разбие картелът при търговията на едро, а има такъв и в търговията на дребно. Основните продукти са напълно под контрола на прекупваческата мафия, голяма част от вноса - също.

Ало, ГЕРБ, втори мандат,а? Само ако добре фалшифицирате изборите!

и , само от любопитство, не че проявявам интерес към избори, ама за кого би гласувал ти сега - за червения мушмурок серж или за феса доганеско, ААААААААААААААА? сите са едни и същи бе, толкова ли не чатна досега.........а тези бяха избрани така яко, както никои досега, щот бяха алтернатива....ми сега.?коя ти е алтернативата.......ще ми се възмущава....

Гаудата е с растителни мазнини. От българските кашкавали най-хубави са на "ДЕКАДА" и на "ФИЛИПОПОЛИС". Има ги в Метро.

абе ви хора за боикот на турговчите не сте ли чували т дигат чнит а вие не купувате в продулзение на 4 - 5 дни когато се намерят с непродаваема стока CHе си помислят за следвачят пут далу CHе дигат чните

от вълнение не ти се разбира какво си написал. Иначе за бойкота е правилно решение. Апартайда в ЮАР ( който знае какво е) така са си извоювали позиции в обществото. ЧЕрните са спрели да купуват от магазини на Бели. Резултата бил зашеметяващ.

Щом се констатира увеличение в даден магазин,задължително му се прави ревизия от основи.Първо се разчитакасовия апарат.Има служебен списък за апарата,който не може да се контролира от продавача и сервиза.Касовите бонове имат си вътрешна номереция,независимо от зануляването на РАМ паметта те си броят.Изкарва се месец по месец този отчет о се вижда как е манипулиран апарата.После се ревизира цялата стока,като се описва производител,дата на производство,срок на годност както и производсвената партида.Всичко това се сравнява с наличните фактури и се хваща чорбаджията във страхотна издънка и после си продължават типичните ревизионни дейности.Надупени цени-ревизия до дупка!Само това е начин да се съберат доказателства и за съда.Формулата:Надупени цени-пълна ревизия -съд!!Иначе данъци няма,а чорбаджиите са на нови коли и ваканции в чужбина.

Бравос и аплодисменти !(в обратния смисъл) ... Хайде вече фалименти !(в пряк и незабавен смисъл)

Къде е министъра и камерите?!...

Елементарно се смята - отиваш в некое село и проверяваш за колко изкупуват млякото. В момента сигурно е около 60ст. Знаеш , че от 6литра става килограм кашкавал (има и отпадъчен продукт който също се използва). 6*60 = 3.60лв. Слагаме други разходи като работна ръка ,ток,съхранение и тн +2.4 .Колко стана ? 7лв. +10% печалба за супермаркета - 8лв на кило за кашкавал от истинско мляко. А колко е по магазините?

Много лесно си го сметнал, но производителя начислява и ДДС на изкупеното мляко и млякото става 4.32 лв. + заплати осигурителни вноски, ел.енергия, амортизации, транспорт и т.н не се смята толкова лесно и накрая на всичко 20 % ддс

Това са примерни изчисления. Ако се извадят реални такива от някоя мандра ще се види ,че от там кашкавала излиза 3 (три) пъти по евтино. Каде отива разликата се сетете сами.

Кой си ти бе да ми казваш по колко ще продавам кашкавала - ако искам и сто процента печалба ще си сложа. Щом има търсене ще продавам на колкото си искам

Много си прав,Но когато го изхърляш ревеш с цяло гърло държавата да те компенсира.

...ако има кй да ти купи скапания фалшив кашкавал

На българския частник-спекулант му сърбаме попарата вече 20 години. Не ме учудва вече нищо. Цените и след празниците няма да паднат надолу.

АКО СИ СПОМНЯТЕ,ЕДНО ОТ ОБВИНЕНИЯТА КЪМ БИВШИЯ ИРАКСКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР БЕ В ТОВА ЧЕ Е НАРЕДИЛ ЕКЗЕКУТИРАНЕТО НА 40 ТЪРГОВЦИ ЗА НЕПРИЛИЧНО ВИСОКИ НАДЦЕНКИ.ЕДИН Е ТАКЪВ НИ ТРЯБВА И ПЛАДНЕШКИТЕ РАЗБОЙНИЦИ,НАРИЧАЩИ СЕ ТЪРГОВЦИ ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЕНИ НА МЕСТАТА ИМ.БОКЛУЦИ.

Министъра - според будалите избиратели. И къде в цялата тази трагикомедия са законите против спекулата и как работят. А антимонополно законодателство? За картелни споразумения нищо не се чува. Само за успехи на правителството чуваме, но с успехи още никой не се е нахранил.

Какво ти е виновен министъра, щом ти самия се набутваш в скапаните гаражни магазинчета, щото те мързи да ходиш до супермаркета ? А дребните търговчета купуват от тези магазини и ти препродават с огромни надценки. И плюят по продуктите от Кауфланд, Метро и Лидла. Защо? За да купиш същото при тях за 0,50 до 1 лев по-скъпо. Изходът е внос на българска продукция от чужбина. Защото 1 литър олио от БГ е с цена на едро около 90 евроцента. Захарта е около 0,50 евроцента.

Може ли министър да ти каже "цената според будалата" и ти да го защитаваш и да му се радваш, бе будала? Като вижда, че цените са спекулативно надути, като имат консултативни съвети от по едно село, нека седнат и измислят закони за борба с това нещо и да ги приложат, а не да се правят на тв звезди, па белким им ръкопляскат по родните села.

Аз пазарувам веднъж в месеца само, губя си по малко време... никога не пазарувам в пиково време, никога събота и неделя и никога по празници. То не са само цените надути, то и лудницата е огромна. Веднъж се опитах да мина през Кауфланд да докупя 2-3 дребни неща в неделя, е няма такава лудница... направих просто едно кръгче през паркинга и си излязох без да спирам... Това няма да се повтори пак такава грешка да направя. Пък които има нерви и време за губене да се ръга като овца в лудницата... Цените нека да си ги надуват, ама послучай нова година ще изчакам до към 15-ти поне за пазар, че да не хвана много от прИмоцията...

Нека го дигнат още малко - долната граница на цените на френски сирена е там някъде - около 15 лв. Така, че купувайте бри и мухлясали сирена, докато алчните спекуланти се удавят в собственото си мляко!

за справка 5 евро е премир прих(пурва чена) на кг *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ама моля ви се, прекомерното ядене на кашкавал може да ви докара такъв запек, че и английската сол няма да ви помогне. Така че не им купувайте 2-3 седмици кашкавала, да започнат да си го папкат сами и им гледайте сеира на спекулантите !

Всичко поскъпва, само оправданията на "политиците" поевтиняват.

Има един сигурен цяр за лечение на лакомията - той се нарича Лидъл. Иначе цените се вдигат не от търговците, собствениците на малки магазини също патят от твърде съмнителното ценообразуване, който не се е опитвал да разработи малък хранителен магазин, той не знае за какво става дума - това си изисква истински талант - и определено не става със слагане на високи цени.

лидл викаш...баш образеца за лакомията......там откриването беше с линейки, бе авер....

Интересна работа в Белгия в Лидл , Алди , Колрайт и някои друти магазини Гаудата не е мръднал от поне 5години и си е все около 3,50-4,00 евро , а Ементала е около 5,50 - 6,00 Евро!!! В Германия даже малко по-евтини ........ Прав беше оня дето викаше за бога не купувайте , тук така правят като онаглеят търговците и се получава или връщат цените или просто фалират!!! Кога ли Българина ще узрее да ошамари мръсните игри на търговците?????????

Никога.

да ама клиентите се борят за правата си и искат качество

Не търговците,а тъпият министър на комунистическата клика от ГЕРБ вдигна цените,защото създаде дефицит посредством създаването на изкуствени стандарти, който не стимулират конкуренцията,а дават на бюрокрацията оръжие за въздействие върху пазара. Нека само си припомним,че пред повече от двеста години пионерите в тази област са кървавите якобинци, които след като взимат властта създават два закона : Закон за подозрителните и закон за максималните цени. ГЕРБ са духовни комунисти!

Объркал си се, не са! При комунистите храната беше евтина и качествена, тези са диви капиталисти, спекуланти, контрабандисти и т.н

Не е верно, беше скупа спрямо заплатите и беше дефицитна. Целуни ги комунистиите сещаш се къде...по бузата

Премиерът каза"Ние не намаляваме пенсиите и заплатите", а това какво е, почти всички цени на хранителните продукти хвръкнаха нагоре! Вместо да се развява по Бразилия, а министър Миро по пазарите, да предприемат необходимите мерки за ограничаване спекулативното поскъпване на храните, обаче това не се учи в Симеоново или ВИФ и не се практикува с рязане на ленти, първи копки, откриване на каквото се сетиш или четене на СРС-та, но и на Вас ще Ви покажем на какво е способна народната любов, самозабравили се властници!

Статията е написана поръчково,казвам се Христо Христов от Д-град,имам хранителен магазин и мога да ви уверя,че не вдигам цените неоснователно,работя с 15% надценка винаги,това го правят и колегите,само тенденциозно някой може да го каже за тези 30%,та нали стоката става непродаваема а има и срок на годност,аман от подлоги.....този като се прави на журналист нека ако му стиска да заснеме с камерата цените на магазините в европа,вече излизаме извън България....... скъпи олигофренчо и няма нужда някой да ме убеждава как е там....вииииииждам не съм сляп...

Като има кой да ги дава тези 13лв и повече, нека се вдига, това е като пазара на имоти, като има търсене повече от предлагането, ще си слагат каквито си искат цени. Не яжте кашкавал, и ако искат и 50 лв да го направят тогава, аз отдавна не ползвам този продукт, и без това е супер мазен и тежък, 40% мазнини.

Ако искаме да имаме истинска пазарна икономика, трябва да знаем, че търсенето определя цената, стига да няма споразумение между производителите, иначе конкуренцията решава каква е цената, не е работа на земеделския министър да определя цената. Преди 10 ноември цените се определяха от държавата или регулираха и това водеше до дифицити. Лошото е, че доходите ни са африкански, а цените разбира се европейски.

Работата на държавните органи, в това число и на министерството на земеделието, е да предотвратява т.н. "картелни споразумения" при производителите и търговците. Очевидно е, че не се справят с тази задача!

пак не си разбрал урока за държавата и свободния пазар.....държавата регулира качество-да, но цена.....пазарът го прави, селянино.....

И точно кой от земеделското министерство според теб трябва да разбива картелните споразумения?Погледни структурата на министерството и отговори точно коя администрация и по кой закона трябва да го прави?

И цените и доходите ни са африкански. В Германия например, много от хранителните продукти са с по-ниски цени отколкото в БГ. Дрехи, техника също. За качеството няма какво да коментирам. В България плащаш Скъпо и купуваш Боклук...

Преклонена глава в случая седи гладна и сънува просо...

Какви 13 лв/кг бе? Кашкавало отдавна гони 16 и нагоре.

Не знам какъв кашкавал купуват - немска гауда от 8-10 лева килото има почти във всеки голям супер.

доста голям процент масленост има гаудата затуй го избягвам!

Може ли килограм кашкавал да струва колкото 3 кг месо?

Може, защо да не може:))

Никой от правителството и депутатите няма да остане гладен.Няма дори и един мотив,заради който велможите да се грижат за простото население.Търговците правят на хората точно това,което правят и политиците.Гонят авантата!