Какво е било менюто на Тайната вечеря

Двама италиански археолози са изследвали и анализирали какво е било "менюто" на Тайната вечеря и как са се хранили Исус и учениците му.

Обратно в новината

Коментари - Какво е било менюто на Тайната вечеря | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Страхотна Диетична Рецепта, Актуална за масово хваналия Висок Холестерол и Захар наш народ.

или халал- дюнери

Защо всеки път апостолите сядат само от едната, далечната страна на масата?? Това не го разбирам.

За да уляснят фотоджията!:):):) Боже прости ми !

:)

Има ли значение какво са яли на вечеря....но ясно се вижда каква клопка е скроил Юда.

Има ли значение какво са яли на вечеря....но ясно се вижда каква клопка е скроил Юда.

това не е онова което е нарисувал леонардо!творбата на леонардо се е скапала още десет години след като я е нарисувал! от тогава до днес по нея са работели десетки художници и не само те! залата е била дори и затвор!

до къде стигна низостта на медиите, които с точността на химически атаки определиха какво са плюскали най-духовните за онова време. ами какво, според вас, да се сервира в шест звезден хотел собственост на фарисеите, римляните от сената - днешните масони, билдербергови и други "свръхбогове" :-)))

Какъв боб го гони този? По Исусово време бобът не е бил пренесен от Америка.

Като вземем в предвид възможностите на Джизъс-а, може да е телепортирал някой да донесе бобец отдалече ..

С ОГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОПИШЕ И КАТО СЪБРАНИЕ НА БРЦК ОРГАНИЗИРАНО ОТ ВАСИЛ ЛЕВСКИ НА КОЕТО ПРИСЪСТВА И ТУРСКИЯ ШПИОНИН СИДЕРОГЛУ :))

Е първият профсъюзен началник... Като фараона не ми е дигнал заплатите ...тия дигнали стачка и и избегали ... И така може да да се каже

а откъде сме сигурни, че е имало Тайна вечеря ??? аз съм православен християнин, но критиката към определени "общоприети истини" - ми е в природата. това не пречи на вярата ми в Бог!

Шкембе чорба, щопска салата и студена грапа,по 3 кебапчета, едно шуменско и половин ляб

Върви са причаствай ...много грехове имаш...ще изгориш в ада.

Яли са само лук и картофи,това се вижда.

Какви "картофи" какви 5.00 лева! Нали така казвате в България? И в кой век се е състояла тази ВЕЧЕРЯ ???

Проучвайки знаменития стенопис на Леонардо Да Винчи, учените стигнали до извода, че на масата е имало яхния от бакла, агнешко месо, маслини, горчиви треви, рибен сос, пресен хляб, орехова паста и фурми традиционната, според тях палестинска трапеза в началото на Първи век. Вечерята е била поливана с ароматизирано вино. Дженеросо Урчиоли и Марта Берон са ползвали и проучвания на библейските текстове, както и древноеврейски писания.

Археологът от Торинския музей по ислямско изкуство Дженерозо Урчуоли (а не 'УрчИоли'!) и колежката му Марта Бероньо (а не 'БерГоньо'!) са авторите на книгата 'Ерусалим: Тайната вечеря'. Посоченият тук източник е недобър превод на материали от интернет по повод представянето на книгата през пролетта на 2015. Но можеше да бъде и по-лошо.

Като чета помията и хулите в/у Спасителя, си мисля, колко ли Му е било до храна, като е знаел какво го чака и то заради малоумници като повечето пишещи тук, които надали си дават сметка, че всяка тяхна дума и дори мисъл се записва и остава. Изобщо някой осъзнава ли, че хули не някакъв обикновен човечец, живял за малко на Земята, а самият Господ Бог, Създателя и Повелителя на вселената. Пред Когото един ден, меко казано, ще даваме обяснения всички до един...И от Бога ли страх сте изгубили вече?

Ако с теб се окажем в един казан ще се пукна от смях. Цял живот в страх и - в катраня. С fisher-a

Тук остава незасегнат най-важния въпрос - какво са пили? Кво трябва да си изпил, та да възкръснеш след 3 деня? Склед като са те мушкали и разпъвали... Аферим, ний такоз амфет немаме..

Права е Диана, Кириаки ту Пасха е неделята, възкръсването е нощта събота срещу неделя, или й Анастаси. Е, няма се шашкаме много де, и без това всяка година го трепем и възкресяваме на различни дати ... Това попските изчисления са едни точности ... мани мани ...

То вечеря нямало, щото героите са измислени, обаче те менюто изнамерили. Все едно да се хванеш да доказваш, че на Червената шапчица, цветът на роклята е бил зелен в унисон с гората

измислен си ти, като пукнеш и помен няма да остане от тебе, но 2 000 години стават вече, цял свят говори за тази вечеря

Не говори цял свят. Хиндуистите и шинтуистите не се интересуват от това.

Бе не видите ли че това е спонсорирано от McDonald's. Затова става ясно че са порнали по 2 сандвича Биг Мак с пражени картофки и са прокарали с по 2 големи коли... Прислужвал им е лично Роналд МакДоналд .... Алелуя!

По сказание на стария завет имало !

Както са издокарали информацията, имам чувството, че не е била вечеря, а цяло угощение, да не кажа угоение... Вечер се хапва малко, а и същността на вечерята е била по-скоро събирането на хората и развитието на събитията, отколкото угощението. Така, че това, дето е имало 50 блюда го разправяйте на баба си. Най-вероятно е имало хляб, вино, някаква мръвка (с може би малко подправки или сос) и плодове за десерт.

Именно, те са странници, няма как да е толкова богата вечерята, навсякъде в евангелието се говори за хляб, риба и вино. Така е било и на пасхалната вечеря - безквасен хляб, вино, някаква яхния (топели хапки) и плодове.

Разказите в библиите са написани стотици години след събитието, та... Няколко факта: 1. Пасхалната вечеря е СЕМЕЕН празник. Леко съмнително е тези 12 мъже да не са били със семействата си (неженените-с родители/братя/сестри) 2. Вероятно не си виждал никога, камо ли опитвал, "безквасен хляб/маца". Той една корава (и безвкусна) плоскост, като тънък шпертплат (и толкоз вкусен!!!). С която по традиция се загребва малко от ядките с мед, хрена и другите сравнително твърди традиционни блюда. Топнеш ли го в супа повече от 2-3 секунди той се разпада. Та...толкоз за топенето на залъци пасхален безквасов хляб в сосовете. Виж, попара става.

Запитвайки се върпоси за менюто на тайната вечеря се прескача по-важният въпрос - имало ли е тайна вечеря? А оттам пък се прескача въпроса - имало ли е христос? А оттам пък - имало ли е евреи ( ако няма Христос, няма и кой да се разпъва, сиреч и евреите няма как да се споменават)? И те така. Страничните въпроси по темата, заковават по дифолт допускането на изгодните за историците - в случая църквата факти.

Римската империя е уредена правна държава, Христос е осъден на бичуване и кръстна смърт, Пилат е доложил на императора за наказанието и причините, даже е описал външния му вид - висок около 180 см, бяло лице, сини очи, тъмноруса коса. Това го отличавало от евреите - невисоки на ръст, мургави, а и майката на Христос е арамейка, от днешна Сирия.

Само че Йосиф Еритематейски, който е бил приятел на Пилат го е отървал. Историята до разпятието е еднаква във всички религии. Оттам насетне почва голямата...... (нека всеки сам реши какво). Във всеки случай оттогава е почти невъзможно да излъжеш евреин.

При всички положения на Пасха трябваше вече да е възкръснал.

Кой бе?

lezig, грешиш за броя на "задължителните" чаши. Това не е на Песах, а на Пурим. Грешиш и за това колко е дълъг шабат: Той почва преди залез слънце петък привечер, и свършва "като се появят/виждат 3 звезди" в събота вечерта. Някъде около 25 и кусур часа. За другите неща си безспорно прав.

какви са тия статии бре... !!! не гледай в паницата на ближния !!! аман от завистници....

Да, така е. Наистина, няма как да знаем всичко, особено при евреите, в юдаизма има толкова много символика, забрани, ритуали, че съм сигурен че много и от самите евреи не ги знаят. За боба например, с извинение сигурно нямаш право да изпуснеш газа който си произвел без равина да одобри или нещо подобно. Та затова зададох въпроса де, щом е на Пасха, сигурно и бобът е имал някакво значение. В християнството също има много символика, но мисля че е доста по-малко.

Е добре де, г-це Делчева/Дир.бг .... - къдеАджеба да търси Човек тия всичките гурмета&деликатесен ?! (за брифинга-Ни ЗА Двустъпковата де ;-)

Бегай

По времето на Христос е НЯМАЛО дори и географско понятие "палестина". Имало е окупирано от Римската империя територии, които са били наричани провинции, като Юдея (където е Ерусалим) Самарея и т.н. През 70 г (70 г' след раждането на Христос) Титус разрушава Ерусалим и в резултат повечето местни жители (предимно евреи и малко християни) бягат от града. Но провинцията все още се нарича Юдея. Едва през 132 г', след поредица бунтове на евреите, Адриан забранява на евреите да живеят в Ерусалим, обединява провинциите Юдея и Галилея и ги наарича Палестина. Това с цел да изтрие от историята и помен за местното население (юдеите), и да ги унизи допълнително кръщавайки тяхната територия на името на вече изчезнал от преди 300-400 г'(след ввойни с евреите) народ-филистинците.

Задължен ! ...ами то АчикАчик като у Нас Днес.

Филистинеца, мръшляк мазен стига си лъгал, Палестина преди римляните е била населена и с много гърци и под силно гръцко влияние и управление, техните обичай са били доминиращи за голяма мъка на еврейте

Тъкмо щях да питам агнето какво символизира, но ти вече си отговорил/а. Добре тогава, а бобът/баклата какво символизира?

Хора, темата е много интересна, а винаги е полезно човек да се образова малко повече и после да коментира. Значи, тук има роля и качеството на превода, защото статията явно е преведена, има роля и самото описание, зависи как са представили храните. Не скачайте веднага на заключения че всичко е лъжа и измислица. Оказва се, според Уикипедия, че има много видове боб, общо групирани в семейство Бобови. Боб е имало в Европа, Близкия Изток и Азия още седем хиляди години преди Иисус да е бил роден изобщо. Само че този вид боб е известен под името бакла. Има още много видове боб, в древен Египет са намирали мумифицирани (явно спаружени) бобови зърна при погребения, така че нищо измислено няма в статията, въпрос на тълкувание е само. А този боб, за който тук се разпали ожесточен спор че е внесен от Америка, по-точно от Южна Америка, се нарича фасул. Или Фасолус Вулгарис на латински, иначе казано, прост боб, обикновен боб. И сега най-много ядем от него. Е, Исус сигурно е ял бакла, съмнявам се ако някой от спорещите сега бъде почерпен със сготвена бакла дали ще се усети че не е от простия боб.

боб?? Фасул е този който е казал това или който е писал тук. Бобът е донесен от Америка в 15 в. Да беше писал леща поне.

Фасулът е донесен от Америка. Phaseolus vulgaris - това му е латинското название, иначе казано, обикновен боб, прост боб.

това с боба и фасула е нещо като онова - кое е първото - кокошката или яйцето.

Как така в деня на Пасха?Предполага се,че на Пасха,Христос вече е бил разпънат и възкръснал,значи въпросната вечеря е била преди това.Или греша?

Добре са си похапнали!

Урчиоли трябва да е бил Юда, щом прави толкова подробни догадки

Истинската вяра е изначалната вяра на българите в слънцето. Всичко в слънчевата система се управлява от слънцето, а епохите се задават от централната звезда на галактиката. Христос е само предвестник на смяната на епохата. Той ако беше бог щеше да има власт да променя, но дой дойде по бели гащи, без никаква власт. Бог без власт не е никакъв бог. На Земята е имало много пъти смяна на епохата и винаги това става с катаклизми и войни. Затова и говори Христос : "Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята. Не дойдох да донеса мир, а меч. 35 Защото съм дошъл да настроя син против баща му..." Това говори, че младото поколение "шестата раса" ще бъде носителят на новите идеали.

Браво Пешев, както винаги си точен и изчерпателен. Който не разбира не познава Кали Юга.

Няма лошо да се правят изследния на всякакви теми, но е смешно когато медии с претенции да бъдат уважавани, препечатват откровени глупости. Господа от ДИРа, дори и малките деца знаят, че бобът е донесен в Стария свят от Америка 1500 години след Тайната вечеря. Не можеше ли да прегледате текста преди да препечатите тези шарлатански измишльотини.

Ееее, ама ти пък, много издребняваш! Та нали Исус е бог? Може да прави каквото си поиска! Всичко е ясно: Превърнал е житото в боб, колко му е!

шалет (или чолнт) ястие от боб 13.04.2017 10:27 ( нерегистриран ) Само не си мислете за боб-фасул. Той е бил пренесен в Европа от Америка,много години след Възкресението. Тук говорим за нахут, соя, или бакла, най вероятно?!

Когато говорим за нахут, трябва да пишем нахут, а не боб. Защото българите свързват думата "боб" единствено и само с внесения от Америка фасул, а не с нахута, нито с баклата, нито с граха. Работата на журналиста е да уточни, да изясни, да обясни, а не механично да препечата нещо от чуждо издание - за това говоря!

От това подсайтче на Дойче Веле започва да лъха такъв елементаризъм,че надминава и телевизия Алфа.

Направо кетъринг.От къде му дойде на акъла на този италианец.

който ще се закълне какво е било менюто преди 2 хиляди години?

Исус: - Маса за 26, моля! - Ама вие сте само 13?! - Да, ама ние ще седим само от едната страна.

Ха-ха-ха!

Марко, МАРКО! Не марк!Ма сигурно и ти си некой съливан каракючуков, за това...дебиляги ей.

Бобът май идва от Латинска Америка след Колумб и няма как да е имало боб...

учения италианец....

Каква гнусна статия!Българинът мисли само с "тумбака" си. Това първо. Второ! Не се казва "Тайната вечеря", а се казва "The last supper". И трето! Картината е нарисувана с теперни бои върху гипсова основа, и именно това е причината така бързо да се разпада. Леонардо я е направил по този начин не случайно. Като се пише за такива неща е хубаво да се пише нещо истински културно и смислено. Да се даде малко чиста история, малко чиста вяра, а не да се мисли само за "плюскане". Тъп и неграмотен народ.

Разбирам изнервянето ти, но защо си мислиш че в този живот има нещо повече от пиене и ядене? Прочети Еклисиаста от Библията (некъде по средата на Библията се пада) и виж какво казва мъдреца там - "Пийте, яжте и се веселете, защото друго не е дадено на човека".

Това ви харесва, това цитирате. А колкото до Библията, прочел съм няколко различни издания и праводи. Да не говорим, че това, което се чете на български език до голяма степен е фалшиво, за разлика от други източници. Чел съм и Корана, както съм запознат и с Будизма. Имам мнение по въпроса, относно "вероизповеданията", съвременните вероизповедания, които нямат нищо общо с истинската вяра, но това е друга тема. Колкото до яденето и пиенето! Първото нещо, което е дадено на чоека е живот. Също така на човека е даден и разум (който той авно не използва). И трето! Това което ми цитирате по-скоро се отнася до пшеницата, която е дадена на новешкия род, но не от Бог, а от другаде... защото тази пшеница я е имало още преди 6000 години и е била 6-хаплоидна, което не може да се случи по пътя на естествената еволюция. Но това отново е друга тема. Има и още нещо, което е дадено на човека в момента на неговото раждане - свободата. Но явно тя за днешния българин не е така важна, както е била важна за Левски.

А Христос гледа от небето и се чуди: "Аз за душата им говоря те се чудят какво съм ял и какво съм с..л". Нищо не са разбрали.

Не е било плюскане на корем по села и на тежки трапези с родата докато не заспиш на масата! Днес почти никой не знае защо се шарят точно така яйцата, какво означава козунакът, защо се хапва агнешко и т.н., да не говорим за виното и дали са минали преди това в някоя църква да изслушат празничната служба и да запалят една свещица за здраве! И тази гмеж с претенции за равенство, самочувствие и просперитет!!! Боже опази!

кибабчитъ кюфтиетъ поднесени от митьо пищоъ

А аз се питам защо вечерята е била тайна. Сигурно от тогава датират конспирациите. ... И след като е бил рисуван, това може би е бил най обикновен човек просветител на не много интелигентните роби.

питайте Лили Иванова! Тя пя на тази вечеря.

Та по случая един виц :-) Старият Папа умрял и неговият заместник се ровел по дневниците на предшественика си. Направило му впечатление че човек на име Моше искал среща с Папата от 20г и всяка седмица звънял за да му дадат такава но винаги му било отказвано. Новият Папа решил да награди усърдието на Моше и го поканил на частна визита в Ватикана. Когато Моше пристигнал в офиса на Папата, извадил една картинка на Христос и казал "Този тука, ваш човек ли е?" Папата с учудване отговорил "Еми да, може да се каже така" Моше от отвърнал "Чудесно, значи ще му платите борчовете. Той и неговите приятели пиха и ядоха в кръчмата на моя пра-пра-пра-пра-пра дядо и си тръгнаха без да платят!"

ли пък този: Пристига Иисус на Тайната вечеря, а там вече всички пияни. Пита Петър какво става, а той фъфли: - А бе на Юда му изпаднали някакви пари, та черпи"

Сигурно по това време е нямало гладни хора. За такава трапеза сега се радват само 1-2% от елита на България.

Щом е нямало шкембе-чорба и пача не е било "тайна вечеря".

Tова е за сутринта след твоята вечеря