Лекари искат промяна на възрастта за ин витро

Единодушното мнение е, че пределната възраст не трябва да е 43 години за оплождане ин витро.

Обратно в новината

Коментари - Лекари искат промяна на възрастта за ин витро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Единственото, което тези жени искат, е да не им се ЗАБРАНЯВА със закон да опитат да станат майки със собствените си пари! Никой не иска държавно финансиране за тях! Никой не пропагандира късното раждане! Такива жени са малко, но ги има и те не може да се лишават от правото на лечение. Почти винаги при такива жени има намесена някаква човешка драма - късна среща на партньор или липса на такъв, загуба на голямо дете, тежък стерилитет на мъжа... Идиотско е да се коментира, че къде били чакали досега! Също така - никой не агитира за майчинство на 60 години! Иска се разрешаване на опити инвитро до 49 години, колкото е естествената природна граница на фертилността. Четете, преди да коментирате!

И никой не се сеща, че това ин витро ще им се заплаща от нас-данъкоплатците! Пенсии няма да има, но ще им плащат на Гала, Юлиана и тям подобните за всеки нов съпруг!

Ако се разреши това, да не поискат и държавата да плаща процедурите? Да си плащат. Държавата да помага на по-младите семейства с такива проблеми.

Процедурата ин витро се раэви ного преэ годините. Проеня се и иоогичната въэраст , така че жените на 45 са новите 35 год. И стига с тоэи примитивиэъм в мисенето. Джейн Сийммур, роди ин итро на 48 .Иэгежда прекрасно и в перфектна естествена форма 10 год по-късно и поставя в малкия си джоб много преждевременно иэхаени от грим, наркотици,честа смяня ня партньори и нощен живот т.нар. момичета.

Прав си, и опитът на жените в развитите страни го доказва, както и опитът на нашите баби. Селин Дион роди преди десетина дни, а тя е под петдесет, и Мерил Стрийп роди последното си дете на 54 - напълно естествено забременяване и раждане, и колко още има навсякъде. Природата си знае работата, и всяко дете си идва с късмета. А що се отнася до възрастта, на която ще бъде майката след 15 години - помислете за всички млади майки и бащи, които всеки ден загиват по пътищата в катастрофи и ако имат деца, те така или иначе остават на ръцете на баби и дядовци - и си ги гледат хората, и роднини помагат, има начин, ако човек има сърце и глава на раменете си. не бъдете толкова зли и тесногръди! За Галата и Юлияна съм съгласна, че всичко това е само "имидж" - за тях децата са средства за залавяне и задържане на поредния кредитен портфейл, но не всички жени са такива, така че - нека да бъдем човечни преди всичко!

Защо се опитвате с всички сили да си докажете колко е нормално да се ражда на 50, давайки за пример някакви знаменитоси с армия от гледачки, чистачки и т.н.? Защо толкова ревностно адвокатствате "за" ражданията във възраст, в която е по-скоро изключение, от колкото норма да се ражда? Просто ми е интересно.

Добър ден. Прави впечатление, че тук всички коментират майката, а никой не мисли за евентуалните дечица, които ще се родят. Как когато майка им отиде да ги вземе от училище, съучениците му ще го питат "това баба ти ли е?". Когато влезе в пубертета и има нужда да поговори с някой при кого ще отиде? При майка и ли? А вече в по зряла възраст, когато трябва да започва своя живот каква подкрепа ще има от грохналите си родители или по скоро ще има още една грижа? Добрия родител преди всичко е отговорен и би трябвало да действа в интерес на детето си - родено или не. Нека не сме егоисти, мислейки само за задоволяването на собствените си нужди, желания и очаквания.

нЕ СЬМ СЬГЛАСЕН С ТЕБ,ЧЕ КАТО ОТИДЕЛА МАЙКАТА,ЩЕЛИ ДА ПОПИТАТ,ТОВА БАБА ТИ ЛИ Е?дЕЦАТА СА РОДЕНИ В ДРУГ ВЕК И ДРУГО МИСЛЕНЕ,ЗА ТЯХ ТОВА ТОГАВА НЯМА ДА Е ПРОБЛ. И НЯМА ДА ИМ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ.еДНО ВРЕМЕ КАТО СА СЕ РАЖДАЛИ ПО 7,8 ,ЧЕ И 11 ДЕЦА,НА КОЛКО ГОДИНИ МИСЛИТЕ,ЧЕ Е БИЛА МАЙКАТА НА ЕДИНАДЕСЕТОТО ДЕТЕ,КАТО ГО ВОДИЛА НА УЧИЛИЩЕ?а ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ИМА ЖЕНИ,КОИТО СА НА 40,А ИЗГЛЕЖДАТ НА 30!

Аз пък никога не съм ходила да си прибирам детето от училище - защото ходя на работа, така или иначе ходеха баби и дядовци, или сам се прибираше. Ако само заради това не трябвало да се ражда след 30 години - извинявай, ама твоят пост е живото доказателство, че с напредването на годините хората поумняват, макар и не всички ... А тия млади майки, дето си седят вкъщи пред компа на чат с приятелки, и единственото им задължение е да си прибират децата от училище, едва ли биха могли да научат някого на нещо ... поради собствената си ограниченост и мислене, формирано от плиткоумните "женски програми" за парцалки по каналите !

за щастие, не мнението на обществото решава кой до кога има право на деца. това решава природата. а законът дава равни права за достъп до лечение на всички - без дискриминация по пол, раса, възраст или материално положение. когато медиите пишат, как 44-годишната Гала иска дете от новия си приятел, как 45-годишната Юлияна Дончева посещава реномирана столична инвитро клиника - всички са ОК и е готина светска новина. за тях законите не важат. а когато излязат обикновените жени да си търсят правата, почват умувания как те били баби на 43 години и да си гонели пенсийката... за сведение на разбирачите тук - в почти всички страни от Европа няма ограничение на възрастта за инвитро или то е до 50 години.

НАШИТЕ БАБИ НЯКОГА СА РАЖДАЛИ И НАД 50! ЗАЩО СЕГА СЕ СПЕКУЛИРА С БОЛКАТА НА ХОРАТА? НЕКА ДА ИМА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРЧЕТА! ДЕЦАТА НА ПО ВЪЗРАСТНИ РОДИТЕЛИ, КАЗВАТ, ЧЕ БИЛИ ПО УМНИ! НЕКА ИМА ДЕЦА, ВСЯКО С КЪСМЕТА СИ!

Трябва да има граница на възрастта! Какво става при средна продължителност на живота 73 години и "майка" родила на 60? На 13 години имаме сираче! Не могат да се задоволяват прищевките на всякакви дъртофелници! Животът не е справедлив, но трябва да има и малко разум!

ммм да ясно балгари и балгарки са комплексирани и с кофти мнение и без уважение

една майка на 46 ще бъде отговорна като една баба - но да има детето майка или баща защо пишете и говорите глупости на 49 години ще гледаш бебе това е егоистично за едно дете -първо вие цял живот сте гледали себе си и на 50 години ви се дощяло да имате дете да задоволите собственото си его -минат ли се 46 най- много и почваш да изкукуригваш камо ли да гледаш и възпитаваш деца -СЪГЛАСНА СЪМ СТАВАТ ЗА КЪПАНЕ НА БЕБЕТАТА И ЗА ВОЗЕНЕ НА БЕБЕТАТА В КОЛИЧКИ КАТО БАБИ НО ЗА ДРУГО НЕ ТОВА Е ПРИРОДАТА - АКО ТОЛКАВА СТЕ ЖЕЛАЛИ ДЕЦА ТЛЯБВАЛО Е ДА ГО ОБМИСЛИТЕ ПО РАНО И НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕТЕ НА 50 ГОДИНИ ТОВА Е ЕГОИСТИЧНО И ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА- ПИША ОТ СОБСТВЕН ОПИТ

Как е възможно да се дискутира въпрос, който се отнася до правото да имаш дете?!Това е право на всяка жена и единствено ТЯ ще реши кога и как да има и отгледа дете, при това без да пита никого! Гледам някои тук припяват за ограничение на възрастта на ин-витро раждане по-най просташки начин. НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ОГРАНИЧЕНИЕ! Просто сменете начина си на мислене или по-добре, идете да живеете в ислямска страна, за да се насладите на всички видове ограничения и забрани за жените, и да спите спокойно!

имате 13 години. дали сте за ин витро, ще стане ясно до 2-3 години максимум, после имате 10 години за опити или осиновяване. това не е ли достатъчно? изключенията не определят правилото, те са именно изключения. иначе се получава нещо като с тази лекарка, дето роди две деца на шейсет и не знам колко. не можеш да разчиташ нито на лекарите за морал, нито на двойка или жена без дете да има реална преценка и да си сложи граница. като не ти харесва 43, ти колко би казала? кое е приемливо за теб?

аман от феминистки с промити мозъци. за зачеване на дете са нужни двама, единият от които мъж, мила. а правата си ги дръж в хладилника. детето не ти е някаква личнасобственост, та единствено ТИ да решаваш кога и как да го раждаш. освен това, ако Бог не ти е дал правото да имаш дете, не се пали толкова. осинови си някое и го гледай без егоистичния мерак да е от теб, тогава ще разбереш какво е да си родител и ще направиш добро, а не зло като онази 62-годишната откачалка и алчните й лекари.

Кои сте вие, да решавате на колко години да ражда една жена и какво да прави в живота си?! Аз имам приятелки, които осиновиха деца - две от тях си взеха циганчета, отлични, умни и хубави, чудесно възпитани, друга една забременя чрез ин-витро на 40 години и сега е отлична майка, независимо, че тъпите ни доктори вече я бяха отписали и от две години пълнеха главата с измислените си правила, които се практикуват само у нас! За ваше сведение, моята баба е родена в началото на миналия век, когато майка е била над 60 годишна, вече е имала внуци от големите си деца, и нищо - баба ми живя 97 години, беше си здрава и силна, вярваща в Бога и здравомислеща жена, научена на труд и уважение към хората... И кой малоумен доктор ще каже това възможно ли е, или не, и ще сложи възрастовата граница?! Хората са различни, и не съм съгласен също с това, че точно на 49 години започвал климаксът (или завършвал, не разбрах точно от статията)... Защото на майка ми пък почна някъде след 58, а на други жени съм чувал - и на 32 години вече всичко свършва, и сами пускат мъжете си, защото не искат да имат нищо общо с тях!... Хората са различни, и не трябва да се измислят идиотски закони, които само прогонват жените, които искат да имат дечица, извън страната ни, в която и без това поради малоумните политици и доктори раждаемостта е от най-ниските в света! Както се казва, едни остаряват още на 20 години, а други остават млади и над 90!...

Мила госпожице (предполагам че си госпожица, или поне не си раждала), една жена може да роди и на 62, както се оказа, въпросът е КАКВО ще роди. Статистически, при бременност след 37 плодът се счита заплашен от множество генетични болести, които в последствие ще тежат на теб и на детенцето ти. Да, има вероятност да родиш и здраво дете, НО ИМА И ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ детето да е с проблеми. И не ми давай за пример баба ти, защото по нейно време от 10-на родени деца, 2-3 са давали фира. И колкото и да са различни хората, статистически ражданията са с нормално разпределение, с еднаква стандартна девиация (това са все статистически термини), което ДОКАЗВА, че всеки плод е еднакво застрашен от аномалии и патологии при раждане след определена възраст.

Не сте права госпожо. България не е на последно място по раждаемост нито в света, нито дори в Европа. Моите дълбоки уважения към баба Ви, но тя едва ли е забременяла ин-витро все пак. По естествен начин и според биологичния си часовник жената може да забременее на всяка възраст, но тук става дума за съвсем различна процедура.

Със сигурност нямате дете, защото ако имахте щяхте да знаете, че бебе до 2 годишна възраст се гледа с много, ама много безсънни нощи, последвани от препускане по цял ден. Както се досещате, това изисква извънредно голяма физическа (а и психическа) енергия, която напълно разбираемо, е по-присъща на по-младите индивиди.

ако се разведеш и имаш 2 деца ок но, срешнеш новата любов той има едно или няма - нормално е да искате да имате, не съдете

Леле - мале, какви неграмотни и грубиянски, и колко примитивни коментари! Кои сте вие, да решавате на колко години да ражда една жена и какво да прави в живота си?! Аз имам приятелки, които осиновиха деца - две от тях си взеха циганчета, отлични, умни и хубави, чудесно възпитани, друга една забременя чрез ин-витро на 40 години и сега е отлична майка, независимо, че тъпите ни доктори вече я бяха отписали и от две години й пълнеха главата с измислените си правила, които се практикуват само у нас... За ваше сведение, моята баба е родена в началото на миналия век, когато майка й е била над 60 годишна, вече е имала внуци от големите си деца, и нищо - баба ми живя 97 години, беше си здрава и силна, вярваща в Бога и здравомислеща жена, научена на труд и уважение към хората ... И кой малоумен доктор ще каже това възможно ли е, или не, и ще сложи възрастовата граница?! Хората са различни, и не съм съгласна също с това, че точно на 49 години започвал климакса /или завършвал, не разбрах точно от статията/ ... Щото на майка ми пък й почна някъде след 58, а на други жени съм чувала - и на 32 години вече всичко свършва, и сами пускат мъжете си по к...ви, защото не искат да имат нищо общо с тях ... Хората са различни, и не трябва да се измислят идиотски закони, които само прогонват жените, които искат да имат дечица, извън страната ни, в която и без това поради малоумните политици и докторя раждаемостта е от най-ниските в света!

абе хора цво ви става? циганите раждат на 15, булгарите на 50?! не куде отивамеееее бееее?????? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

комплексари сте всички..съгласна съм че трябва да има възрастово ограничение.но ....живота на хората е различен..и понякога една майка на 46 може да е много по отговорна от една к-ва на 24... уморих се ...

комплексарки са всички, които искат да раждат на възрастта, на която трябва да си гледат пенсията. ако си толкова принципна - остави нещата както ги е определила природата (или Бог, ако така ти харесва) - който не може да роди, си има причина...

до 0857 - Не се знае поради какви причини една жена може да пожелае да има дете- може да е починало единственото й дете /недай сибоже/ и да не може по естествен път да роди друго, може и други причини да има, не обиждайте така бездушно

Срещу природата не може да се рита. Даже след 30 се увеличава риска за увреждане на плода, след 35 още повече, да не говирим за 43. Жените да мислят овреме.

Съгласна съм с възрастовата граница. На 47 съм и имам тинейджър,а на 58 г как ще се оправя с 15-16 годишно дете- все едно е баба му.

категорично съм против всякакви ограничения за ин-витро раждане. Който има средства да изгледа деца, няма значение на каква възраст става родител!! Извън България всяка жена, която има добре развита кариера, започва да ражда след 40 години, медицината е развита достатъчно добре, за да се помогне на всяка жена, независимо от възрастта и.

Е чак пък след 40.... по-скоро след 30те - колежките ми масово родиха на по 35 години първо дете което за мен като лекар вече си е възраст, която предразполага към по-големи рискове за плода... пък вие си говорете глупости как след 40 било нормално да се ражда... хайде почетете малко литература...

тия пак се правят на алчни, а и на запад медицината е една голяма търговия! пределната възраст за ин витро би трябвало да е 40 г! има толкова много сираци по света - който иска, да взима и да отглежда! и без това планетата е вече пренаселена!

Щерев влезе в политика за да вкара милиони в собствения си джоб, по законен начин. жените на 50 си търсят някой да ги отглежда на стари години, дори и да не е с всичкия си

Аиде пак да стачкуват лапачите!!!!

"Стотици са двойките в които жена над 43 иска бебе????" - А тези жени сега ли са се сетили да искат и сега ли решиха, че искат бебета? Какво са правили от 18 до 43 години?Не вярвам всичките да са правили опити цели 25 години!Мотали са се, услушвали са се, а сега се сетили да искат!

Само тъпа държава като нашата може да постави такава възрастова граница,и така жените да ходят да си сават парите в чужбина и пак да станат така желаните майки с така дълго чаканите дечица,дано се вразумят тъпите политици!!!!Пожелавам на всички семейства които са се сблъскали с този проблем да станат скоро родители,и дано проблемите в тази сфера бъдат решени по скоро в полойителна насока и да момагаме да двойките с такива проблеми,защотоникой не е застрахован от това,който не го е изпитал той не знаме за каква борба става въпрос,за колко средства в нашата бедна държава,и колко воля и сили трябва да има едно такова семейство.Дано по скоро всичко се оправи и се вземе едно разумно решение за тези проблеми В НАШАТА ТЪПА,А ИНАЧЕ КРАСИВА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!

държавата, това сме ние. не обобщавай така. 43 е нормална, даже висока граница. жената може да започне да ражда от 13-14, за законно се приема - след 18. какво са правили тези жени от 18? нормално е да пробваш и ако има проблем, той става 1сен след 1-2 години нормален полов живот. дори в днешното сбъркано време, когато заради кариера и прочие се създават двойки на 30, хайде 35 - пак имаш почти 10 години до 43. като ви идва акъла на пенсионна възраст никой не ви е виновен. в моловете е пълно с кухи тунинговани силиконови лейки, които после ще мрънкат и ще искат от държавата, а сега не слизат от джиповете.

miki, пише ти жена на 30 години. На мъжете ви е много лесно да давате акъли отстрани, но нещата не са толкова прости. Жената не е животно за разплод. На 18 години е прекалено рано за дете. Самото момиче е дете ,което все още нищо не е видяло и опитало от живота. Каква майка ще бъде тогава? И на колко години трябва да бъде бащата, за да е улегнал мъж, на когото може напълно да се разчита. Аз и съпругът ми правим опити отскоро. И не само, защото искахме да правим кариера, а защото преди това не се чуствахме готови- и емоционално, и финансово. Искрено се надявам да не стигаме и ние до инвитро, защото е страшно. Има двойки, които опитват с години и нищо не става. Както си на 30 години, изведнъж се събуждаш на 43 и някой ти казва- не може! Да си родила до сега. Нечовешко е. Разбира се трябва да иам някаква граница,но не и 43. Познавам прекрасни жени, в отлично здраве на тази възраст.

Като имат пари защо ходят да ги дават в чужбина, а не си плащат у нас или е по лесно от касата.

пО ПРОБЛЕМЪТ - ЕДНАТА СТРАНА ИМА ЖЕЛАНИЕ , ДРУГАТА СТРАНА КАЗВА АКО СИ ПЛАЩА ПАЦИЕНТА, вСЕ ИНТЕРЕСИ. аЗ МИСЛЯ ЧЕ ПРЕДЕЛНА ГРАНИЦА СЛЕДВА ДА Е 43 Г. аЗ СЪМ НА 54 , НЯМАМ ДЕЦА , ДА ЖИВЕЯ В ЧУЖБИНА НЕ СА ПРОБЛЕМ СРЕДСТВАТА ЗА ИН ВИТРО , НО ПРОБЛЕМЪТ В ДОСТА ПО ДЪЛБОК. 1. еДНА ЖЕНА АКО ДО 43 -44 ИМА ДЕЦА КОГАТО Е НА 64 ЩЕ ИМА 20 Г ДЕТЕ , ЖИВОТА НЕ Е ЛЕСЕН И КАКВО СЕМЕЙСТВОТО В БЪДЕЩЕ ЩЕ ДАДЕ НА ТОВА ДЕТЕ . 2.ЕДНА ЖЕНА КЛОНЯЩА КЪМ 50 ЗАПОЧВАТ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ . НЕ ДА СЕ ГЛЕДА С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО ДА ИМАМЕ ДЕТЕ , НО ДО КОЛКО ЩЕ Е ЗДРАВО ТОВА ДЕТЕ, И ТОВА Е ПО ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ . 3. дЪРЖАВАТА СЛЕДВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕЗИ МЛАДИ ДВОИКИ КОИТО ДО 5 Г НЯМАТ ДЕЦА ИМЕННО НА ТЯХ ДА СЕ ПРАВИ ИНВИТРО. А АКО ЖЕНА ИМА ФИНАНСИ ДА СИ НАПРАВИ СЛЕД 44 Г НО ОТ КАСАТА .

АКО НЕ ТИ Е МИНАЛО ПРЕЗ ГЛАВАТА ВСИЧКИТЕ БОЛКИ С ИНВИТРОТО НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧОВЕШКАТА ТРАГЕДИЯ НА ХОРАТА КОИТО ИСКАТ ДА ИМАТ ДЕЦА . ЛЕСНО Е ОТСРАНИ ДА СЕ ГОВОРИ .МНОГО ПАРИ СЕ ДАВАТ ЗА РАЗЛИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ,КОИТО САМ СИ ПЛАЩАШ . С ТЕЗИ МИЗЕРНИ ДОХОДИ КАК ДА СИ ПРАВЯТ ХОРАТА ИНВИТРО ПО ЧЕСТО ! И НЯМА ДА СТИГНАТ НАД 40 ГОДИНИ .

всеки има право на избор .но да станеш майка на 50 си е малко късно!