Германец размени $100 хиляди за 2500 евро

Той намерил три златни кюлчета в купен шкаф втора ръка, но ги предал на властите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тея немци ще се окажат по тъпи от българите ! Българин кръв повръща ама пари не връща

zeddd

Само 3% от стойността си е направо подигравка

"прецени, че честността струва повече от 100 000 долара" хаха, егати честният комунист! Баба Шмеркел, понеже също е честна, нека не си ги прибира у джобо, нека не кани нови главорези, а честно да иде на оня свят да гъ върне на починалия..... Бог му направил подарък, той ги подарил на немско-американската фашистка мафия, наречена "правителство" Тъпанар....

Далече от земята си, Кърлеж!

Егти тпия щваб, с деградирала идея за морал!! Щеше да е благородно, ако беше върнал златото на собственика му. След като това не може да стане - щеше да е благородно да дари парите за благотворителност. Ама да го дадеш на Меркел и сие, които нито имат заслуга, нито имат нужда от него... На тия държавната пропаганда тотално им е промила мозъците.

Разбирам държавата да претендира върху богатствата на земните недра - нефт, газ, вода, пък и дори заровени съкровища. Но злато в шкаф? Какво право има над него? Чисто юридически? Ако шкафът е на прапрапрадядо ми, не значи ли това, че златото е мое по наследство? Или само в нашите български глави може да се роди недоумение, поради простата причина, че и нашата държава не е честна с нас.

А за търсене на наследници не си ли мислил?

Еий, вземи златото човек. 100% е било на евреин. Вземеш ли пари от евреин е на късмет.

Чисто юридически, не мисля, че германецът трябва да ги връща. Той не ги е намерил като загубена вещ. Купил е шкафа по регламентиран начин и съдържанието му.

Със златото е сложно. Трудно може да шитнеш две кила и половина незабелязано. Виж, ако бяха пачки със същата равностойност...

около 90% от българите никога не биха го направили. То затова са и на тоя хал де. За тях този германец е просто един будала(а те са тарикати). Обръщам се към останалите 105(които биха се отървали от златото). Има един важен елемент - германецът го е предал на полицията, в България това е абсурдно - да предадеш неизвестно злато на известни крадци. За България е хиляда пъти по-добре - да бъде дарено на дом за деца, на училища и т.н. , но да си избере сам човек на кого точно, не и на многото измамни 'фондации' , например 'българската коледа' на оня шматарок.

този човек е свободен, съзнанието му не е роб на парите, на такива хора се крепи света, останалите 90% са боклук

Дрън-дрън ярина! Йогите от Индия и монасите от Шао-Лин го удариха на печалбарство след като помирисаха парите, а тоя не им бил роб?! Няма деца, внуци, близки, на които да помогне - що да не ги подари на скапаната Мерколандия...

Като си нямам късмет, никой не ми е крив. Два пъти съм правил контейнери със стари мебели от Германия за България, но пълен валат. Дори липсваха някои джажи за масата и единия стол.

"Златото тежало 2,5 кг. То било оценено на 83 5000 евро (97 500 долара)" Много поскъпнал тоя долар!

Какво значение има за журналистите една 0 в повече или по-малко?

Златото не е и на държавава, ама тя го е прибрала без да им мигне окото. Човека има наследници/роднини и е редно някой да ги информира.

Това не е честност, а глупост. Човекът не е откраднал, то си е купил шкафа и всичко, което е в него, по право му принадлежи. Не знаех, че още има такива глупаци по света.

Куку руку, вафла чудна ...

луд човек... никога нямаше да ги върна ... това се казва сам да си плюеш на късмета

......оценено на 83 5000 евро...... Ей ДЖурналята, тия нули ги нямате за нищо бе!

Колко ли от хората в парламента и нашите честни бизнесмени, които едва ли не ни носят на ръце и ни плащат много повече отколкото заслужаваме (според почти всички от бизнеса), биха върнали златото на държавата? Аз предполагам резултата, а вие?

Че то не е на държавата в тоя случай, бре заплес отнесен!

Тези не можем да ги стигнем никога :) Макар, че чисто законно е имал право да ги задържи и продаде, но може би е имало някакви нацистки печати и не е искал проблеми.

По закон трябва да ги предадеш, това че си намерил някъде нещо, което никой не търси и е забравено, не означава, че е твое.

Ако има историческа и архелогичесдка стойност само! Иначе може да си предявиш права и да си го правиш каквото искаш. Даже и не си длъжен да го обявяваш ако е примерно инвестиционно злато каквито продават във всяка една банка. Нарича се добра сделка.

Не сте прав: За намерени заровени, зазидани и скрити по друг начин вещи, които стават собственост на държавата, имате право да получите възнаграждение в размер на 25% от стойността на вещта. Няма законен начин да станете собственик на намерена чужда вещ.Ако задържите вещта повече от 7 дни, може да ви бъде наложена глоба, но може да поискате от собственика, ако го намерите да ви възстанови направените разходи покраи тази вещ. Ако не го намерите сте длъжни в 7 дневен срок да предадете тази вещ, ако е съкровище ви грози дори затвор.

Ако сте си купили инвестиционно злато, то вие притежавате само документ за собственост, златото не седи у вас, а в някои от трезорите. В България, няма такъв трезор.

83 5000 евро (97 500 долара)

Честно да си кажа-не бих го направил.Каквото и да си закупиш-става твое.Дали кола с изпушил двигател,маскиран от находчиви джамбази или шкафче със злато,въпрос на късмет. Не бих го направил.Колкото и да е безчестно.

Дир-а, като пишете числа внимавайте, нулите имат значение

Рисковано е да задържиш толкова злато, защото може да е на мафията и после да ти разкажат играта, имат канали да разберат у кого е шкафа. Ако е на дядото, ок, ама ако е на някой картел от Колумбия, ще посмеете ли да го задържите?

Безмозъчната русофилска измет не може да проумее как някой ще върне нещо, вместо да го гепи, както е прието за нормално в азиатския Мордор на Путин.

Смешник, корупцията (лобирането) , далаверите, в т.ч. спекулативните сделки не са измислени в Русия, а по-на запад!

Леле тоя е за трепане !

Правилна постъпка, продиктувана от страх. Ако го хванат, че няма документи за произхода на златото ще го съдят. Той е избрал да вземе нещо и да го играе герой. В Германия има повече злато от която и да е европейска страна. Причината, масовите кражби на швабите по време на войните. Ето защо те са силни. Крадци по природа.

Хора без принципи, идеи и разбиране за живота. Така му е било по-лесно. В момента един дебел чичко със сбръчкана кожа си играе на стратегическа игра на таблета. Принципи, различни

Де на мен тоз късмет, ама все на такива льольовци им върви.

Защо го дава златото на държавата, по скоро ако реши е нормално да го даде на наследниците на дядото.

Решил е човекът да даде златото на държавата. Постъпил е изключително честно. Кюлчетата може да са били крадени. Точка.

Само искам да ти споделя че след изреченията не е нужно да пишеш със думи "точка" :D

Хора с принципи. На бай ганя принципа е да спре на пешеходната и да маа кебапчета с ракия. На масата е мноо умен и принципен. Ама само там.

.....направи ми вечерта. Колко невинно и искрено си прав ?!

А кобилите къде ги забрави? Да купуват парцали от мола?

Fake news

Колко ли претопени еврейски зъби има във въпросните 2.5 кила?

не е ли възмпжно да са спчелени с честен труд

Нальокал се е с шнапс от радост, уплашил се е и е предал фронта.

Защо аборигените се натискат за Германия: получават по €530 джобни на калпак+ безплатна храна+жилище+дрехи+ток и вода+безплатни жени, пей сърце

Историята показва, че на германци не може да се вярва... Именно те ни предават три пъти като съюзници и предизвикват национални катастрофи. А, от как поеха новите си граждани, бълват пропаганда за която и Гьобелс би се изчервил... Да не говорим за масовата дезинформация и прикриване на престъпленията на новодошлите... Та и историята е поредния бълвоч на който трябва да вярват данъкоплатците...и да служат на държавата както едно време, покорно и с чувство на доблест... Само едно ще кажа, тоя дето уж намерил кюлчета, ако е толкова праведен, щеше да издири наследниците на собственика на шкафа и да г даде на тях..

Туй ако беше роснак, щеше да ги обърне за бояришник.

познаваш ли поне един руснак?

Семейно

Нееееееееееее

Глупак.

Тъпак.

Ти като си голям гявол няма да направиш това, което изисква законът, ще се напънеш да продадеш златото - и понеже си толкова голям гявол ще оплескаш нещата и ще те хванат. Което под чертата ще ти струва, няма да те възнагради.

Ти пък щото си Ален Делон и ще го подариш на държавата срещу потупване по рамото и похвала пред строя. Човека не го е откраднал, не го е намерил, КУПИЛ го е заедно с шкафа. На това му се казва "приращение" господин Знам Законите И Ги Спазвам

Поредната измислена история.Пропаганда.Учат раята да дава на царя всичко което намери. Нещо подобно на измислената от комунягите поговорка " Трудът краси Човека.

Е па моля ти се...цял ден лежане и седене върху дебелия г.ъз...на 25 да живееш при родителите си и те да ти дават джобни, малко за бензин за джипа купен пак от тях...друго си е...е за това пък самочувствието е на мах.

Трудно е са се съчини по-глупашки коментар на събитието от твоя.

А държавата ще ги даде на кафявите "доктори и програмисти" дето ги покани Меркел, да го ръгат после с ножове

Последният германец ще бъде наръган в старчески дом от група муджахидини някъде към 2050. После там ще има само кафяви и тъмнозелени.

Изключително тъпа постъпка от купувача и чиста проба КРАЖБА от страна на държавата! Човекът е купил шкафа във вида и със съдържанието в него. Ако установи, че някоя панта е счупена и някое чекмедже е пробито, държавата ли ще го компенсира?! Или продавачът? И двете страни ще кажат - да си гледал, рекламации на касата! Същото важи и за цялото му съдържание! Продавачът да го е обявил - рекламации на касата! А държавата пък в какво си качество прибира златото - ей богу не проумявам!

Ако попаднеш в подобна ситуация не се води от това, което мислиш а се консултирай с адвокат, че ще загазиш като ти гледам коментара. Лаишките разсъждения могат да бъдат много различни от законите.

а, вярваш ли историята да е истинска?

Има я немските вестници бе развален грамофон. Инстинска е, да.

какво ТОЧНО ще правиш с едно кюлче злато?!? Освен да го оставиш в някой друг шкаф?!? Дори кифлата ти да си го снима във 'фейса' пак ще кацнат някви качулати призори. Да не говорим да се размени за нещо (пари например). Не може да си отчупиш 5-6 грама, да ги продадеш за 100лв и другата седмица пак. Това е цяло кюлче! Пича вероятно дори си е избил парите за шкафа и са му останали за бира и наденички. Това неговото е напълно рационален и печеливш избор. Всичко друго включва безброй театроси и глупости.

Честна постъпка на достоен човек, живеещ в един побъркан свят. Само дето в днешно време думите чест и достойнство са само едни понятия, срещащи се в романите от миналия век. Аз лично бих ги задържал, евентуално бих потърсил разумно споразумение с наследниците.

petrovito

и ако беше истинска история, тоя нямаше ли да се сети, като теб за наследниците?

Това не е нито честност, нито достойнство.Честно е да го продаде да задържи част останалото да раздаде на бедните.Достойно е да го върне на наследниците.Да го дадеш на държавата е все едно да го хвърлиш в морето _отказ от отговорност.И колкото и да е странно за някои това е най лесния начин.В истинска ситуация над 50% биха постъпили така.Лесно и сигурно.

Такива неща се случват и тук. Бяха се изсипали долари от влак и някакъв железопътен работник ги събрал и предал. То беше отдавна, но онзи работник май бе със заплата от 160лв тогава. А се грижеше за дете, без да има жена. Това по памет. Просто за някой хора това не са тяхни вещи и дори може да не проумнеят, как може да ги задържат. Въпрос на култура е. Сега е капитализъм и повече ще се замислят да ги задържат.

Няма връзка между двата случая! Или изнудваният Колев или изнудвачите щяха да се докопат до кантонера и да го пердашат докато съберат 3-те милиона. В този случай купувачът добросъвестно е придобил една стока и тя изцяло му принадлежи.

Аха така става то....кантонера още същия ден си купува билет и изчезва и после ходи го намери.....

Не очаквам БГ трола да ме разбере, но честността наистина струва повече и чуждото не носи щастие. Със здраве и лека нощ.

В случая се касае не за честност, а за простотия! Шибаната държава би трябвало да потърси наследниците и да им предаде златото, като си прибере съотв. данък наследство, а на намерилия се полагат 10% от цената му. Ако няма наследници, то цялото принадлежи на купувача.

Голямо добро щеше да направи, ако беше купил храна и дрехи на бездомни или бедни стари хора, или да финансира образованието на 2-3 талантиви деца. Но да го дадеш на държавата, това е тъпотия номер 1

Зависи коя е държавата...

Ами в някои държави доходите се доказват.Иди обяснявай,че си намерил кюлчета в един стар шкаф.

Ако съм антиквар с няколко магазина и разполагам със стока за 5-6 милиона и още няколко в кеш: бих го направил... Само и само да ме покажат по телевизиите и т.н. , че да видят клиентите що за човек съм... Печеля доверието на всички, които ме разпознаят...

Като чета коментарите ви ми става ясно що сме на този хал.

Има всякакви коментари, включително и противоположни. Би ли пояснил кои коментари имаш предвид - тези, които казват, че биха върнали златото ли? А какъв е халът?

Меркел събира пари за бежанците - пари, дрехи,техника.Глупавите немци дават мило и драго за арабските нашественици, които изнасилват дъщерите им.Забравиха как хиляди араби изнасилиха стотици германки в КЬОЛН на нова година.След войната сами поканиха вълка в кошарата, вкараха милиони турци .

и там има едни 80%