Експлозия във френски ядрен център

Един човек е загинал, а четирима са ранени при експлозия в центъра за обработване на ядрени отпадъци "Маркул" в Южна Франция. Един от ранените е в сериозно състояние.

Обратно в новината

Коментари - Експлозия във френски ядрен център | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

департамента не се ли казва Гап

Няма енергетика без АЕЦ... Света е жаден за енергия... Да живеее АЕЦ Белене!

Поредното доказателство , че безопасна ядрена енергия няма и колко правилно постъпиха немците и италианците като се отказаха.

Не знам колко хора във форума се радват, но ако имаше инцидент във руска централа (или предприятие за обогатяване на уран) със сигурност щеше да има "демократи" които щяха да се радват и да пишат против Русия.

Работното време на KGB за днес свърши, а с това и пламенния му антируския му патос секна отведнъж. Модераторите му били виновни ...

Ненавиждам руснаците и комундетата по няколко причини: 1. Аз самият съм плод на пиян руски солдат, напитил мама на една вечеринка. 2. При раждането ми докторът, дърт комунист - червенократунковец, ме изпуснал в една кофа с вода, после ме оставил 24 ч.в един фризер, обаче уви.. 3. През 1986 ме порази Чернобилската радиация и затова зациклям винаги, но пък разбирам от всичко. 4. Сестра ми Аврора ме изостави като малък и единствената ми връзка с нея е тук, из форумите 5. Тръгвам, че имаме вечелна проверка и ако не съмсе прибрал- тежко ми- в кофатаааааа

Тук много хора са използвали повода, за да започнат баналното до втръсване и тъпо противопоставяне - руски на западни АЕЦ и само единици са изразили личното си мнение ПРОТИВ КАКВАТО И ДА БИЛО АЕЦ технология. Първите нации в света - Германия, Япония - най-развити в технологично отношение, вече казаха НЕ на "мирния" атом, а ние вечно ли ще вървим след събитията и ще плащаме скъпо и прескъпо за грешни решения ?!

Относно обидите ти към русите, че са пелтеци и хотентоти, то мога да ти кажа, че отговора на това е, че обидата е казана от хотентот. Хотентот, в южноафриканския английски значи "пелтек" и е обидна дума. бушмените са били наречени от колонизаторите/цивилизатори така, заради цъкащия им език. Руския език е редом с английския най-богатия език в света. Така че обидата ти е неуместна. Всеки руски пияница има несравнимо по-красив език от теб. Обаче твоите просташки обиди, в които се върти оскъден набор от думи наистина приличат на пелтеченето на хотентот-бушмен.

Ако плутония не участвал добре. Иначе ето какво е МОХ. Mixed oxide fuel, commonly referred to as MOX fuel, is nuclear fuel that contains more than one oxide of fissile material. MOX fuel contains plutonium blended with natural uranium, reprocessed uranium, or depleted uranium. MOX fuel is an alternative to the low-enriched uranium (LEU) fuel used in the light water reactors that predominate nuclear power generation. For example, a mixture of 7% plutonium and 93% uranium reacts similarly, although not identically, to LEU fuel. One attraction of MOX fuel is that it is a way of utilizing surplus weapons-grade plutonium, which would otherwise be stored as nuclear waste and might be stolen to make nuclear weapons. On the other hand, some fear that normalising the global commercial use of MOX fuel and the associated expansion of nuclear reprocessing will increase, rather than reduce, the risk of nuclear proliferation.

Единствената смислена поука от всичко, ставащо около АЕЦ-ите, е че трябва да се ЗАБРАНЯТ АЕЦ-ите в ЕС. По челния пример на Германия. Вятърната енергия - с пъти по евтина по СЕБЕСТОЙНОСТ(НЕ ПО ИЗКУПНИ ЦЕНИ - ДРУГАТА ДАЛАВЕРА НА МАФИЯТА), енергийна ефективност и енергоспестяване - национални приоритети. Не искам с бюджета да се произвеждат ядрени олигарси - милиардери! Да бяха милиардери като Бъфет и Гейтс, да ги преглътнем! А то Богомил Манчев и христо Ковачки! Не, благодаря! НЕ НА АЕЦ-ите в ЕС - това е смисления извод!!! Да на екология, туризъм, чиста природа!!!

В този случай подозирам,че може би е намесена ръката на Кадафи. Разобличителя

Поради причина, която нямам време да изследвам, нямам възмоност за реплики, затова пиша постинг в отговор на смисления автор KGB, каквото и да значи този псевдоним. Отново в темата се вмеси народността чукчи, което не разбрах какво отношение има към темата за аварията. Само ще отбележа, че Русия не е завладяла Сибир, като е избила чукчите и всички коренни народи, както са го направили цивилизованите американци/европейци. Последните са унищожили няколко уникални високоразвити цивилизации. А относно превъзходството на френската ядрена технология над руската, ако се състои в това да си признават гафовете, то това надали може да се причисли към достойнствата и. То е аналогично с поведението на нагъл простак, който пърди и се оригва, като при това винаги информира околните какво е направил. Междувпрочем, вицовете за чукчите са ги измислили руснаците, като в тях влагат симпатия към наивността и чистотата на тези хора. Злобната интерпретация на тези басни е плод на малоумни и неграмотни тъпаци.

От цели над 20 години всички знаем вече че американските, френските и т.н. ядрени обекти на новонатрапените ни приятели гърмят най-добре и най-демократично от всички други на света. По аналогичен начин съветските болни преди бяха най-здравите болни. Кагебейко, можеш да предадеш на уродите дето ти плащат да мърсиш по форумите, че гнусното клакьорско пълзене пред силните на деня носи обикновено отрицателен резултат на очаквания. Така беше и в случая със съветските болни. Няма разлика.

Да, много добре знаем за всички ядрени ожбекти, освен руските. И може би иранските и северно-корейските. А, щях да изпусна Израел - там също има, но там ядрени аварии не са ставали - там да не са бушмени и хотентоти като в Русия. Основният проблем е че в Руси всико се крие - особено това дето не е лицеприятно. На Запад и в САЩ също има такива опити напоследък - позват челния съветски опит. Но там обществото има нетърпимост към такива неща. истане ли нещо - даже и най-малкото веднага се публикува. А всъщност , както се оказва тук не е станала ядрена авария.

KGB-то написал книга. На презентацията го питат: KGB за да напишеш тази книга колко книги трябваше да прочетеш?- -KGB не е читател, KGB е писател! Айде бе, човек! Къде се губиш? Закъсняваш за дискусията. Ама ти ще наваксаш. Имам ти доверие.

Много специалисти по писането има в БСП. Ехй го и техния кандидат за вице - и той се прочу - професор уж пък пише "Збогом". Ало, коневръза, тия неща се учат до втори клас, бе. Но с Рабфак - толкова. И с АОНСУ. от друга страна някои и по-гоелми неграмотници са академици. В БАН.

"К'во стана бе майна?" както биха казали в Пловдив. То тая работа май запричлича на оня виц от времето на милиционеро-социализма, дето сме били изнесли уж 20 хил компютъра за Япония. Ама не било за Япония, а за Етиопия. И не били компютри, а компоти. И не сме ги изнесли, асме ги били подарили на гладуващите. А те се оакзали развалени. И комундетата веднага се зарадваха. Боклуци!

Никои "комундета" не се зарадваха - прочетох коментари. Това е една трагедия и повод за радост е отсъства. Но пък доста коментираха вашия оскърбителен начин на оплюване , когато подобна трагедия се случва , например, в Русия. Наистина най силния ви аргумент в постинги е думички "кратуна", "комундета", "червенократунковци" , "мужици".

Не знам дали сме чели едни и същи кометари, но някои екземпляри се радват. Как да ги нарека такива екземпляри? Хора, велики мислители. Не, те са червени кратуни, нищо повече. Всъщносът основния проблем е скритата злоба на някои комундета. Скрита злоба до откровена радост. Защо? Трудно ми е да кажа. Вероятно тежка форма на идиотизъм, защото ако не дай Бог стане нещо всички сме вътре. Аз бях написал един смислен постинг, но по стар тоталитарен обичай от Дир-а го изтриха. Първо го публикуваха, а после по заповед на доц. д-р Тракторов го изтрииха. Там нещата баха обяснени смислено.

Моля форума да ме извини, че не разбрах сам какво искам да кажа

Aло Глупака, я обясни сега още един път колко е полезна френската радиация и колко е вредна руската.И разпореди на хората като чуят за западна радиация да ходят по цял ден с отворени уста.

Половината реактори във Франция са в експлоатация над 25г, а за миналата година, агенцията им е обявила околко 1000 инцидента. Така че сарказма ти освен антибългарска позиция нищо друго не издава.

А ние започваме да стройм руската атомна бомба Белене .

Боже само се моля, да няма завишена радиация. Защо ли вече не вярвам на информацията за несъществуващи рискове от радиация. Ей я де е Франция. Ужас скапа ми се деня.

Що пишете глупости веее? Каква централа без реактори. Това е комплекс за преработка на ниско радиоактивни метали. Аман от псевдожурналисти.

Къде са господата плювачи на руските ядрени технологии и апологети на всичко по-западно от нас? Струва ми се, че чуството им за мярка и справедливост е силно увредено или подчинено на служебни задължения.

Цензурата в Дир-а пречи на смислените коментари. Но пък неграмотните коментари на червените кратуни са може би по-доброто от един смислен коментар. Самият факт че такава информация излиза в реално време говори за това с кого трябва да се обвържем. И това не са полуграмотните чукчи от сибирските простори. те много трябва да откраднат за да направят нещо смислено.

Трябва спешно да се обвържем с Франция. Като гръмне тяхна централа пръска парфюм.

След още 1-2 аварии на хората ще им дойде на ума да попитат "кому е изгодно" и да разберат защо стават тия "случайни" гърмежи.

навсякъде може да се случи, няма лошо да е на главата на тия, които скачаха най-много против Козлодуй. Никво Белене!!!

Този, дето е писал тази статия, е облъчен.

няма значение, важното е хората да кликат на рекламите.

аз живея в авигнон и по-голяма простотия не бях чела...за пореден пут се убеждавам че булгарската преса е на -0 ниво ... марцоуле не е централа! всичко е наред...и следващия пут се информираите по-добре преди да пишете глупости... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ами опасна била, тя френската радиация даже е полезна за здравето...

Мисля, че окончателно хората се убеждават, че АЕЦ е опасна технология - ТВЪРДО ПРОТИВ БЕЛЕНЕ!

Ядрена централа пък без ядрени реактори, утре ще напишете и за реактивен самолет без двигател....боже боже

от тези боклуци не правят ли мръсните бомби или те бяха приятелски,цивилизационни.

Чернобил, а? Мръсните комунисти?

Ти, другарю си повреден от Чернобил. А аз си мислех че от радиацията хваща само рак. За членове и симпатизанти на БСП, явно води и до малоумие.

толкова много реки, езера и язовири има, защо не направят вецове навсякуде и да се приключи с тези атомни централи *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Добре че глупостта не е заразна. Ти представа от ВЕЦ имаш ли та мислиш че става на всяко езеро

Ще направят, в момента обсъждат какъв хонорар да ти платят за консултантски!

Не е атомна централа а място за преработка на боклуците на атомните централи!!! Не заблуждавайте хората!

Франция е най-жалката страна и все пак: "Централата, която е собственост на филиал на френската енергийна компания EDF, произвежда т.нар мокс-гориво и в нея няма ядрени реактори"...

абе аз знам, че една електроцентрала консумира гориво и произвежда ток и пара .. за централа, която произвежда гориво, пък било и то "мокс", не съм чувал ...

Е щом не си чувал, значи не съществува...

А сега жабоядите дали ще си затворят старите и опасни - взривяват се! самозапалват им се складовете! - АЕЦи?! Бившата еврокомисарка за защитата на потребителите, които защищаваше главно френските такива, както и техните банкови интереси в Румъния, няма ли да се произнесе с някоя витиевата лакардия относно цивилизационния избор на нацията и неизбежните метаморфози на енергийния баланс ... на извънземните, или някой друг алабализъм, в свой специфичен стил?

Кандидат президента КУНЕВА сега какво ли ще измисли за да ги защити франсетата, като са и платили милиони евро за да лобира за тях?!

Аааа, това за жабоядите да не съм го чул повече. Жабата е вкусно и благородно земноводно. Не занаеш ли, че и принцесите понякога се превръщат в жаби? Ама нали си див балканец, дай му свинско и говежда пастърма..... Никакъв сомелие не става от теб.

Тази централа е опасна и ВЕДНАГА , трябва да бъде закрита . А на останалите Френски ядрени централи, да им се направи пълна проверка, от чужди експети и наблюдатели .

По възможност наблюдателите да са руснаци или българи...

и по една стружка от 20мм от всеки реактор да се вземе. веднага!

Сарказъм е неуместен - ако проверяващи ще бъдат от конкуриращи страни в ядерна енергетика - то като резултат ще получим значително по критични проверки. Като това трябва да важи за всички страни с ядерна енергетика.

Не, не, не мога повече...

Можеш, можеш...

А туй то.

Къде е КГБ сега , да ни обясни за абсолютно безопасните френски технологии....

Сигурно сега им е времето за почивка и е вързан!!!

Интересно че в Фукушима гръмнаха 2 реактора изцяло по американска технология и един по френска технология. Нито един изцяло японски реактор не е гръмнал.

Питай Герберите, Бойко, Трайчо, и ... Кунева ... Те са за Арива и Франция.

Той KGB може даже да изкара безвредна, а защо не и полезна френската радиация- стига да установи, че няма замесени "червенократунковци" и лекари с "кофи".....

КГБ-то върлува в темата за Ламбо - вицепрезидент, която е доста по-критична за герберите :-)