Фейми Сюлейманов: В Пловдив е хубаво, но в Германия е по-добре

Той напредва с немския, търси си работа и вярва, че децата му един ден ще подпомагат германската икономика

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България не знам колко е зле но си свободен като птица ! В Германия всичко е правила глоби и засечени минути !!! Имам няколко близки и познати на които им писна и се прибраха. Който има нужда да робува и блъска безкомпромисно от тъмно до тъмно : - Моля !!! Или както е казал един австриец в началото на миналия век световно известен с печалната си слава : - Аrbeit macht frei - труда те освобождава! (Айде с здраве и приятно копАне в Германия)

Не ми стана ясно, как успява да живее в Германия без да бачка, че и на уроци да ходи? Другото, което ми се видя странно е, че за 8 години едва до б2 го е докарал. За 12 месеца в Германия бих научил езика от нулата до С1. Колкото до твърденията, че не сме можели да се интегрираме - това е лъжа. Германците ги говорят тези неща за едни други хора. Не точно за българите. За българи най-много да кажат, че им вземат работата и им правят дъмпинг или че някои от тях бандидтстват. Но като цяло българите са едни от най-лесно интегриращите се хора по цял свят. Такова е и мнението на германците. Общо взето ясно става за кои "българи" се говори в материала.

Това е български гражданин, а не българин.

Свиквай , батинка. Аз съм от 23 г. извън България. Търпение, бачкане и да-езикът е важен, но си пази здравето.

И аз като него заявявам : За връщане в България и дума да не става ...

Бате , що не си кажеш , че си циганин :)

Дойче Зеле пак се опитва да ни черни. Пак помия върху българите. Сигурно пак не могат да интегрират тия, дето ние не можахме да интегрираме с векове и сега подготвят почвата да ни ги връщат

Аз и дръуг път съм го казвал , Проблмът на тия е , че се опитват да променят мнението на обществото за циганите , а не да променят циганите за да получат позитивно мнение от общестовто , Така не става ,но грантовете текат ,

Още учил немски, но не работил, но в Германия било по-хубаво

Е то и на идиота му е ясно, че там е по-добре. Само на теб не ти е ясно.

Сюлейманов знае добре, че неговите сънародници не се ползват с много добро име в Германия ...за нас съществува определено мнение и хората казват, че не искаме да се интегрираме или, че само крадем. Във всеки народ има и добри, и лоши хора". .... ще им покаже, че българите всъщност са много трудолюбив народ. АЗ НЕ РАЗБРАХ ТОЗИ ОТ КОЙ НАРОД Е И КОИ СА МУ СЪНАРОДНИЦИ? БЪЛГАРИТЕ, ЦИГАНИТЕ или ТУРЦИТЕ.. Дойче зеле защо не го напише директно, а премълчава. По името Фейми Сюлейманов не мога да се ориентирам какъв е?! Имало 400 БЪЛГАРСКИ семейства там, но те не говорели с него. Той не е ли българин? Обърках се вече! )))

и по-рано съм имал лошо мнение на DW - ама вече съм сигуренq че това е медия от/за олигофрени,...

това не е българин. Българин - то е определен вид етнос. Това е български гражданин, по произход от турския етнос, т.е. турчин. Български турчин, в най-добрия случай. И каква, изобщо, е тази "новина" - или е някаква "импресия" поради липса на нещо по-добро за запълване на сайта????????????

Това не е турчин. Това е турски цuraнuн. В Пловдив и пи-точно в Столипинпво, няма ни един.

Ако разгледаш генетичните карти на Европа към момента, може би ще успееш да умозаключиш, че населението в БГ, Македония, Северна Гърция, Румъния, Европейската част на Турция, Сърбия, Черна гора има почти едни и същи гени. Яка мешавица сме, което е нормално за този кръстопът. Това, че някой има турско име не го прави генно много по-различен от теб. Да, има фактори, според които е различен, но това е нормално - семейна среда, възпитание, образование и т.н. Не може всички да сме еднакви. Едва ли и ти си някакъв велик Айнщайн. Но си намерил мястото си тук, супер. Аз съм бил в Германия по работа и честно казано не бих могъл да живея там. Но, всеки си търси място под слънцето на което да се чувства добре. Лошо няма.

Този е толкова български гражданин колкото и ТИ ,израснъл съм със всякакви етности ,турци ,црменр

Да си стои в Германия тоя резняк, предател от Българсите земи!

Пропуснах да спомена и за един голям проблем и драма за емигрантите в Германия- не можеш да почнеш работа ако нямаш адресна регистрация,а не можеш да си направиш адресна регистрация ако нямаш трудов договор ! А за намирането на жилище под наем не ми се говори. В Германия работа има но няма жилища свободни а и немците мразят да ги дават под наем на чужденци а хелем пък на българи ! Щансът ви е почти нулев да се харесате на някоя немска бабка и тя да ви пусне да живеете под наем.

За всичко си прав само за регистрацията малко не си наясно:можеш да се регистрираш без трудов договор но трябва да те регистрира някой на негов адрес и на по късен етап ако желаеш да си намериш собствено жилище но както и ти самия каза доста е трудно заети са или много скъпи за малко квадратура или евтини но далеч и много път до работа има местни хора чакат с години по 3-5год за жилище камоли балкански субекти има нашенски роми които дават на мними посредници мошенници по 3-8хил€ да им намерят жилище но го получават на момента в повечето случей или до месец два та стига да искаш и имаш финансовата възможност всичко може а те братята роми могат и искат събират се по 5-8човека по хилядарка и са вътре после като посаберат некое € си намират др.жилище и те привикват по някой и така си избиват масрафа поне на половина че и някой наглеят и пара се прави привикват нови и нови прегорели булгаристанци които незнаят на кой свят са още и печелят от тях защото иначе пък няма за тях свободно и се тъпчат като копърка в консерва.

А ми, какво да ви кажа и моят син с С2 и на двата езика, които владее, работи в чужбина и няма намерение да се връща. Мисля, че е по-голяма загуба за България.

Ежедневно падение по списване на всякакви глупости че реалността май е забранена зона за вас...

Олигофрени, пробвайте следващия път да вземете интервю от човек, който е с... българско име, но преди всичко да е с... българско самосъзнание и тогава го представете наистина за... българин:)))!

За 8 години в Германия стигнал до B2

Немският е изключително труден език. Има хора, които за пет години не са прекрачили ниво А2!!! Така че похвала за човека. Има желание и се учи.

До къде ще стигнеш, мамин??? Работиш, учиш език, пазаруваш и спиш - това е в германия Маминия да не се обажда, щото т'ва не е, като от село да се премести в Сф

И какво е посланието на статията? Някой си Сюлейманов учил немски и нямало да се прибере в България...

Фейми защо не ходи в Турция, ами отиде в Германия? Иначе се тупа в гърдите, че е турчин а не българин - нищо, че е роден в България и България го е отгледала, и хвали диктатора Ердоган колко бил велик.

Как не ви е срам? За "Дойче" веле не питам, питам за препечатката

В Германия има много неща които са по-зле от България- жените/рядко грозни и дебели/. интернета, кухнята и храната, такса телевизия, в неделя нищо не работи, термините за лекар и зъболекар,които ги чакаш ако ще да умираш, селата и градовете са им еднакви по красота и градоустройнствен план,навсякъде е пълно със турци,руснаци,араби,сирийци и понякога не можеш да видиш истински немец. Немците са дистанцирани и хладни и единственото нещо което искат е да работиш до припадък и чак тогава може евентуално да ти се усмихнат хладно и да ти кажат някоя дума.

много точен коментар и да добавя в Есен в неделя улиците са като в сериала чернобил няма жив човек

Излиянието ти може да е вървежно тук във форума, но няма връзка с действителността! "Видял си", почувствал си, усетил си, каквото ти си искал. Успех в живота ти в БЪлгария!

Azzzzzzz

аз все още живея в Германия, а ти къде си не знам

Напротив, това е действителноста !

Моля ти се,Сюлейманов,въобще не се връщай в България ти и чаветата ти-няма да ни липсваш,уверявам те!Подаряваме ви на германската икономика от все сърце,дай Боже още много такива подаръци!

Престанете с тези долни манипулации!Аз също живея от 2014год.в Северна Рейн Вестфалия,и никой няма лошо мнение за нас етническите българи!Такива с фамилии като,,Сюлейманов",всички ги знаем от кой етнос са.Моля,не ни приравнявайте до тяхното ниво,защото и самите германци много добре знаят разликата между българин,и,,български гражданин"!

Дано да я знаят и да си прав , но мисля че повечето не ги интересуваме хич и гледат какво пише в личната карта . Преди време имаше интервю по българската тв с един германец в Германия и той каза , че не виждал разлика между нас българите и бежанците в Германия . Много сме били гръмогласни и сме били все на големи групички . Трябвало да използваме в Германия щом са ни взели да се образоваме . Така говореше въпрсния господин . Та доста ме натъжиха неговите думи и разсъждения за българите . Мисля , че се разбира кои “българи” е визирал въпросния германец , но той нито за миг не беше схванал , че въпросните наши граждани са малцинство в нашата страна все пак .

Факт е, че последните години в Германия се изнасят основно необразовани и неквалифицирани хора, в голяма част от малцинствата. Плюс някои професии, които в България са силно подценени и възможностите са ограничени - медицински сестри и млади лекари например. В доста професии вече се създадоха доста добри условия в България, основно в София и частично в Пловдив и Варна. Но все още на много места се плащат заплати от порядъка на 600-700 лева...

Изнесе се един познат от София със собствен апартамент в "хубавите квартали" и две деца и заплата, при която жена му си седи вкъщи. Питах го, дали стандартът му се е повишил? Отговорът беше - не, но всички останали условия в страната от училището за децата, до медицинското обслуване, жилището и отношението между хората били много по-добре. Тоест не всички, които бягат, отиват на по-висок доход, а на по-добри условия за живот. Едно е да живееш в мръсотия сред чалгари, да се блъскаш с потни простаци в автобуса, които отказват да си сложат маската, защото са големите тарикати, а друго е да си в цивилизовата среда. Това второто - цена няма.

Условията за живот в тарите посочени места са отвратителни и 7000 лв заплата да вземеш, с нищо не променя факта, че като излезеш на улицата - мръсотия, цигания, простотия. И 70000 лв да вземеш и в полите на Витоша в палат да живееш, извън къщата ти отходните води текат по улицата и минаваш с SLK-то през калта.

За чалгарите и автобусите съм съгласен. Ама относно медицинските услуги.... И там и тук ако имаш достатъчно пари получаваш перфектни медицински услуги. Ако нямаш, Еми съжалявам.

Чак пък българи....

Не бих казал че вали много по често отколкото в София. Браво на човека. Все така

Аз турци във Пловдив на знам има в Асеновград. В Столипиново циганите се пишат турци но не са, цигани са си. Тези в Германия от Пловдив са повечето цигани.

Има турци в Пловдив и то чисто бели и образовани и културни. Може и да са от Асеновград, може и да са от Кърджали. Даже знам за един турчин, който се оплаквал, че джамийското настоятелство го завладяли ромляните и всичко окрали. Но това беше отдавна.

Жалко за онези, които си мислят, че в тази държава само етносите са прецакани. Всички ще минете под нож-а. Системата няма да прости на никого. В България, винаги се краде и така ще си продължи до разпадането на този порочен кръг. Промиват ни мозъците, че българите се били връщали. Как аз не видях един да се е върнал :). Ние сме Северна Корея в европейски вариант.

В такъв случай тебе защо още не са те арестували? Щото Северна Корея точно това правят, с хора които се осмеляват да пишат такива работи. Като гледам и техника си имаш и гладен не си останал.

Да благодарим на Фейми и да го помолим да вземе и останалата измет от България. Има още доста сигани и *урци за интегриране в държавата на Дойче зеле. Халал да са им новите европейци с мюсюлманска вяра. Успех Зеле, да сте живи и здрави всичките евро шитняци.

Виц: Германия, 2050 г. аутобан близо до Берлин, патрулиращи млади полицаи спират автомобил за проверка. Единия проверява спрения възрастен шофьор, другия си дояжда баклавата в патрулката. Проверяващия: - Хасан, Хасан ела бързо. Хасан: - Не мога ям баклава. Проверяващия: - Бързо ела да видиш нещо интересно. Хасан тръгва и си мърмори: -Какво ли му е толкова интересно на Мехмед? Мехмед показва документите на проверявания шофьор на Мехмед с недоумение: - Гледай какво интересно име - Франц.

Турчеещ се миризлив мангал от "Столипиново"!!! Да го духат!!!

Стига сте споделяли вече тези словестни диарии на Дойче Веле....

с разбиране, в Германия може да цицаме повече

Жалко е когато ниско образовани индивиди, като тези не могат да оценят родината си.

но човека има по добър изказ от твоя.

но човекЪТ има по добър изказ от твоя

.

PEYTSCH

А нЕкакви с български имена (и даже с бг-пашпорти) се наричат „македонци“ щото да са различни от Феймито Сюлейманоглу...

на живота-белите германци постепенно напускат Германия ,а на тяхно място се настаняват подобни индивиди. и най вече от Африка и арабския свят.

Но къде отиват белите германци .

Има си статистики - основно в САЩ, Австрия и Швейцария. То, по начало в Америка е имало повече германци, отколкото англичани, ама последите като по-хитри са взели властта и са наложили езика.

Интеграцията всеки е разбира по своему, то не е да ходиш на работа и да се ползваш с облагите на дадената държава, а в същото време на спазваш традициите на съответната държава. Това не интеграция.

Аз като истински българин също не бих говорил много много с такива като него. За толкова време щом чак сега е стигнал B2, значи работата е “искам, ама нямам желание”. Поне вече той и родата му са проблем на Германия.

PEYTSCH

С такова име в Германия се е самопоставил в третокласното презряно общество...Щом не го е разбрал досега, никога няма да го приемат...

Това сънародници ми идва малко в повече , става въпрос за турски циганин. От 8 години е в Германия и за малко е работил в металургично предприятие. С Немския език ситуацията е като с българския не ги знае - "...има желание , ама няма намерение..." . Естествено е много болен и сигурно е имал инвалидна пенсия в България. Най - вероятно и в България не е работил, както не работи сега в Германия, просто "социала" в Германия е по-добър. В момента стои в къщи и чака детето му да порасне и до даде своя принос в немската икономика, а то попива житейски уроци от домашната среда. Освен едно голямо "Благодаря" на Германия, няма какво друго да кажа. А, и дано са им здрави презервативите на германците.

отдалеч надших,че този пасквил е на дойче веле!

напиши ти за някой емигрирал в Педераша

И приема цигани там .Виж по офиц.данни над 2 млн.граждани на ЕС и САЩ пребивават живеятт и работят в РФ, амо може и повече да са .Факт който може да провериш.

Браво Фейми, и съседите да поканиш да се преместят там.

Казва се на чист български: комшиите. :)))

Фейми се смята за турчин, отколкото за българин. Фейми има доста по добър шанс да се аклиматизира и успее в Германия отколкото Тошо. Особености на германската социална система, предпочита да помага на Фейми, отколкото на Тошо.

Това което обаче е странно, че Фейми има едно дете само. Някога когато бях млад и в казармата, един друг Фейми от квартала на 18 се хвалеше, че вече има две деца.

4 години и още не научил езика..... С тоя багаж да си седи там, и тук и в Германия освен да е хамалин , нищо няма да работи.

Вие май не сте се научили да четете текста след заглавието. Ниво B2 е за свободно владеене на език.

Я иди в Манчестър с английски език, ниво В2 и говори свободно да те видя!

На времето ги наричаха изменници. Сега са просто бели роби....

По-скоро "черни" роби :)

в БГ си безцветен роб на комуно мутрите

Живея от 25 години в Германия. Завърших тук, работя по специалността си. В Германия няма дискриминация към българите. Не бива да съдим за германците от нашата изкривена гледна точка, с нашите страсти. ЗА германците няма никакво значение кой от каква националност е, важното е какво представлява като човек. Но за да се разбере манталитета, начина на мисленето тук, трябват много години. Трябва промяна на балканския мироглед, отваряне и приемане. Този човел явно говори за турците. Да, за съжаление те не са интегрирани, въпреки че Германия им предоставя огромни шансове за интеграция. Турците образуват паралелни общества, живеят в отделни квартали, много от тях не желаят да научат езика, не желаят изобщо да учат и не могат да приемат немски или западноевропейския начин на живот. Нека този мъж да говори по този начин. И отново заявявам, в Германия няма дискриминация спрямо българите!

и ти си един българин, хехехех, какви ти турци бе драги!! Турчин от Турция има и те са много преди българите да започнат да пътуват свободно до ФРГ след 2007г. Този си е циганин от България! А да няма дискриминация в Германия, хайде сега.................. До 2007г. какво имаше ?? ДО ГУША НИ Е ДОШЛО ОТ ПРОПАГАНДИ СТАТИИ !!!

Пропаганден е постът ти. Винаги ще мислиш и се изразяваш по този начин, докато гледаш и съдиш за света около теб през кривия ти балкански макарон. :))) Въпреки че турците от Турция пътуват и работят във ФРД много преди българите, по-голямата част НЕ ЖЕЛАЕ да се интегрира! Това, че са на социални помощи и живеят в социални жилища НЕ Е БЕЛЕГ на интеграция, напротив! Повтарям: обикновеният германец е добър, честен, готов е да помогне винаги, но приема трудно. Обаче когато те приеме става въпрос за истинско приятелство.

Потвърждавам казаното.Дъщеря също завърши в Германия и живее вече 12 г. там.Тя работи в държавна институция.Никога не се е почувствала нежелана,а за дискриминирана изключено.Когато говориш езика отлично,работиш,всичко е наред.А за да е наред,трябва и да се потрудиш за това.

Но как може да разбере това обикновеният българин в България, изпълнен с толкова много предразсъдъци, опорни точки, комплекси, негативна енергия, говорещ и съдещ винаги от последна инстанция, убеден винаги в собствената си правота?! Германците са пълна противоположност на гореописаното. Те са спокойни, усмихнати, любезни, толерантни (не само на думи, проформа), отворени към света, позитивни към другостта, та дори наивни :))). Германците са възпитани да не дискриминират другите. Тук научих много неща!

""Сюлейманов знае добре, че неговите сънародници не се ползват с много добро име в Германия. По този въпрос казва следното: "Не мога да променя това, че за нас съществува определено мнение и хората казват, че не искаме да се интегрираме или, че само крадем. Във всеки народ има и добри, и лоши хора"."""Сълзи напират в очите ми ,при тези демократични ,неолиберални брътвежи.Как внимателно се избягва етноса, Няма как да се отрече ,че социалните обезщетения ,там са значителни и едни любители на труда и най-вече с уважение към чуждата собственост ,там намират хранителна среда

Браво Фейми радваме се за теб и не се отказвай викай всиучки познати, роднини, колеги и братя да идват при теб, тук не е хубаво.

Какъв е смисълът на статията? Само това не разбрах. А, кой е Сюлейман Фиймиев или там какъвто и турчин да е? Реално, какво ни интересува някакъв нискообразован гастербайтер? Само страницата ли си пълните. Ми, ходете тогава в село Сосорлево да интервюирате стрина Гана за половия живот на кравите и подземните приключения на картофите. Ефектът ще е идентичен.

+1 от мен. То не, че всички са образовани като вас, но думата е гастарбайтер. Ферщанден?

Не схващаш ли така се създава образ на ФРГ че е страхотна работа. Я виж международната програма на държавната Дойче веле колко розово представя живота в Германия??

Циганин, живеещ от помощите на баба Меркел.

Сюлейман много умен, даже немците заблудил. Утре ще ги излъже, че е от съзвездието Орион и те безрезервно ще му повярват. Нека да помечтае, но реалността удря с мокрия парцал.