ООН призова да се спре прахосничеството на храни

Ако нямаше прахосничество на храни, гладуващите щяха да имат прехрана, припомня Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) по случай Световния ден на прехраната.

Обратно в новината

Коментари - ООН призова да се спре прахосничеството на храни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ООН никога не може да види един проблем в неговата цялост. Първо трябва да въведе строги мерки за ограничаване на свръхраждаемостта в Азия и Африка. Разхищението на храни, вода, горски масиви трябва дасе обяви за престъпление срещу човечеството, тъй като от това зависи животът на нашата планета..

къде видяхте тази супер раждаемост във Африка - най-ненаселеният континент, може би само Австралия и Антарктида са преди него. Освен това Африка е огромният ресурсен източник на Света. Тва, че компании като шел подкупват цели правителства и ограбват ресурсите е друг въпрос. Освен това гладуващи хора има и в силни икономики като Бразилия, Русия и Китай.

iq oosh

не е само прахосването, а и разпределението. даже и да остане храна, кои ще я даде на гладуващите, а ако се икономисва планирано вероятно производството ще намалее да отговаря на неоходимостта. да не говорим и за подърянето на високи цени, което се стимулара от намалено

Пробелмът е ,че в гладуващите страни нямат пари,за да си купят храни.А нямат пари по ред причини ,като не на последно място е мързелът на определени народности в тия страни. Ако имаха пари ,щяха да имат и развит пазар и доставки.Да не говорим ,че сами щяха да произвеждат храни.Ама не !Те и те като нашите роми!Понеже знаят ,че от тук-там ще им подхвърлят коматче ,под форма на хуманитарна помощ ,им е по-добре да си лежкунат под палмите ,нищо ,че са малко гладни.Защото инак да работят ,те го смятат за експлоатация и дори робство.За пример давам Америка преди гражданската им война.Когато е имало "робство".Което се е заключавало в това,че едни хора са работили за други хора ,които пък са им осигурявали срванително сностен начин на живот в сравнение с колибите я джунглата.

това е едно от най-плиткоумните и едностранчиви мисления, което съм срещал за последните години... бездумен съм!

Благодаря за коментара ! Все пак би било хубаво да се обосновеш на какво се дължи заключението ти .А ако се окажеш прав,то пък защо да не си променя мнението?! Предполагам ,знаеш значението на думичката "форум' ,а инак е лесно да се дават категории! Благодаря предварително!

абсолютно подкрепям - чудя се как хора с такъв умствен багаж се чувстват самоуверени да се изказват публично...

Не точно. Проблемът е, че се множат като зайци, и после трябва екстензивно да разширяват ресурсите си (земя, добитък). Е да, ама земята в Сахел и на Индустан е неплодородна, а сушавите години са много! Следват междуплеменни и граждански войни, глад и смърт! Ако не се размножаваха така, можеше да има по малко за всеки. Например в Габон и Ботсвана доходите са горе-долу като в България, но разпределението на стоките е доста по-справедливо.

Докато цената на храната в белите държави не стане адекватна на нейната себестойност (т.е. не се изключат всички субсидии), хората няма да започнат да я ценят.

Някои народи наидтина са си мързиливи. Израел и Палестина са един до друг - едната страна е обработила всяко къче земя, другата е пустиня. Защо? Нашите плодородни земи - много от тях не се обработват.защо?

"В развитите промишлени страни пилеенето на храни идва от избора човек да изхвърли все още годни за употреба храни от санитарни съображения или дори от естетически." Това са глупости! Минлата седмица имаше предаване по френския канал 2 точно на тема прахосване на храни. Проблемът е, че днес храните са твърде евтини благодарение на субсидиите. През 50-те и 60-те години, преди да има мащабни субсидии като днешните, домакинствата са давали около и над 25% от доходите си за изхранване. Днес дават под 10% и затова на никой не му пука, че купува повече от необходимото и после изхвърля ненужното.

живял съм в няколко държави в европа, имам приятели с доходи над средните в тези държави и в САЩ и тези 10% въобще не са 10% а са 1/3 от дохода - това за хора с възможности, за останалите няма да коментирам...

В Германия с 400 Е само за храна на месец трудно се оправях - и то 2009 г., и то почти само боклуците от Кауфланд.

Поредната глупост от една напълно изпразнена от съдържание институция. В моето семейство не изхвърляме храна. Купуваме каквото ни трябва и го консумираме.Какво ме призовават? Да изяждам и загнилите домати ли?Ето ще даря кило домати. И как те ще стигнат до гладуващи в Африка?По- добре е африканците да си засадят градина.

Глупости! Като няма хляб - яжте пасти!

ООН да свали всички малоумни диктатори, които поради некадърността и жестокостта си държат народите си гладни!!!

да, да точно така се бори мизерията - с икономия, браво! така казваше и гоебелс, после това повтаряха и другарите, сега така се борят в северна корея, а дроидите в 00`нето пишат девизи... ужас, няма измъкване от партията, драги зрители! австрийският еВрейтор с мустачките забърка голяма каша в главите на капитулиращите.

Хората трябва да се държат в подчинение - това е един от начините. Гладът.

Не беше ли точно обратното - зомбират те чрез налагане на Нов световен ред, потребление и кредит? Защото се получава, че в зависимост от темата се пише по кой начин те заробват. Моля за изяснение!

Храненто три пъти на ден (всеки ден) е чисто прахостничество на храна. Човека е еволюирал до толкова, че може спокойно да похапва два пъти дневно, през ден. Нека има храна и за хипермногодетните африкански семейства.

И защо са хипермногодетни, след като не могат да се изхранват?! За какво да ги храним, като друго, освен деца тия не произвеждат!

Защото ние мислим за здравето на модерния човек. Прекаленото прехранване води до затлъстяване и до болки отзад. Това е само един етап от еволюцията на човека към отказа му изцяло от вредната за здравето му (с отвращение) "храна".

ъъх - от африка идват огромна част от златото, среброто, платината, ирадиума, диамантите, въглищата и петрола на света. толко сте непросветени, че направо се учдя защо ви опонирам.

докато има богати ще има и гладни

Познавам един богат човек, който не прахосва храната и всичко, което му хартиса или му е в повече го дава на другите. Казва, че го е стах от Бога да не го накаже, пък и така не му пресяда, когато се храни, защото знае, че преди това е нахранил и някой друг. Причината за прахосването, е липсата на добра организация. Храните с изтичащ срок на годност не се продават на по-ниски цени, а като им изтече срока се хвърлят. Продават се излишни неща като бонус и промоция, човек ги купува без да са му нужни, а все пак стомахът на човека си има дъно. По-големите разфасовки са по-на сметка, така човек си купува излишни количества, които в последствие също изхвърля.

Ако няма богати, гладните стават повече и по-гладни. Доказано в практиката с хилядолетия. Богатите служат като акумулатор на обществото, което е жизнено важна функция. Служат и като икономически разум, който бедните нямат, та за това са бедни. Само да и представим една страна от бедни или управлявана от бедни, веднага стигаме до сигурната прогноза за провал. Това се случи при комунизма в 26 държави по света и всички те са бедни държави днес. Швейцария има само 3 процента бедна класа, но не е така бедна, както българската. Средната класа е богата за разбиранията на българите. Ето това е богата държава от богати хора. Средно швейцарците имат половин милион капитал всеки, като то е разпределено много равномерно. Средният швейцарец е милионер. Това е добра цел за едно общество, вместо невъзможно равенство, водещо да погиване на ценности и до бедност. Ресурсът на планетата е толкова голям, че стига за всички да бъдат богати. Но има хора, които мързелуват и такива, които мамят. Не е в богатстовто, а в мързела и измамите. Повечето бедни са проосто мързеливи, една част са работливи, но отказват да учат как да печелят повече, от което не могат да се реализират добре и се мъчат. Една част от богатите са мошеници, не по-различни от бедните мошеници. Често бъркат, като обвиняват всички богати в мошеничество, а те не са по-често мошеници, отколкото и бедните. Така че става въпрос не за проблем на богати и бедни, а за дефицит на знания и морал сред богатите и бедните заедно като цяло. Един умен мъж казва: големият проблем на днешното общество ще се реши, ако богатите узнаят как живеят бедните и ако бедните узнаят как работят богатите. Не е достатъчно според мен, защото мързелът е устойчив недъг, а завистта е вечен спътник. По-вярно е това, което казва Чърчил: "Социализмът е кредо на неграмотността, библия на завистта и единствената му ценност е еднаквото разпределение на мизерията." Касае пряко тезата за бедни и богати, както и за гладни и сити.

Това всеки трябва да го прочете.

Не е точно така и би трябвало да се съгласиш с мен. Доводите ми са: 1. Никоя държава с бърз прираст на населението не може да просперира, а богатите хора в такава една страна още повече ограничават ресурсите на увеличаващото се население; 2. Просперитетът на хората идва не от наличието на богати хора, а от СВОБОДНАТА КОНКУРЕНЦИЯ И РАВНИТЕ ПРАВА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ - т.е. СВОБОДНИЯТ ПАЗАР; 3. Богаташите не са само честни (да кажем както ги разбираш ти - Бил Гейтс, Стив Возняк, Сергей Брин), или мошеници (Роман Абрамович, Робърт Максуел в миналото), има и получестни (Рупърт Мърдок, Уорън Бъфет, Силвио Берлускони) и наследствени такива (Елизабет 2-ра, Мадам Бетанкур, Парис Хилтън), но някак си като че ли само категорията на филантропите от тях имат реален принос за благото на обществото (Едуард Карнеги, нарочно не давам Гергей Шорош за пример).

А знаете ли, че ако тези 842 милиона души бъдат хранени, след не повече от 5 години ще се увеличат на няколко милиарда? И тогава с какво ще ги храним? По-добре едни хора да не се родят, от колкото да измират с милиони от глад на по-късен етап, защото някой се е правил на много хуманен.

Реално погледнато при тия 842 милиона действа естествения подбор и оцелляват хората без генетични дефекти .... Но какво да кажем за развитите страни в които благодарение на медицинските грижи хора с наследствени заболявания оцеляват и предават повредените гени на поколението си - така Човечеството се изражда .... По добре да избиваме тия с генетичните заболявания :))) Ако се водим по твойта теория :)))

Защо минуси, бе хора?! Раждането на по-малко деца е едно от уссловията за оцеляването на планетата. За какво да се роим като мишки? Какъв е смисълът да се самоубиваме бавно като ввид чрез свръхразмножение? Никакъв. Едно балансирано живеене на умерен брой хора би дало истинско щастие на милиони хора и здраве за планетата. Духовното израстване, съзнанието - са по-важни от безразборното размножение, характерно най-вече за нещастниците. С някои изкючения разбира се.

Чашата на ООН преля, Като разбраха, че Шорош и Шаша Бесхуанова Купуват хайвер на Келеши-протестуси, За да го фърлят "гневно" на площад "Подуяна коня"??

Гея ли ти Ше изцика върху очилата ма, бабяк, че не правиС разлика между С и Ш!

А ПРОДАЖНИТЕ И ЛЪЖЛИВИ ПОЛИТИЦИ КОЛКО ПРАХОСВАТ ВСЯКА ГОДИНА!!!