Може да прокарат закон за езика на официално ниво

Не може със закон да се регулира развитието на езика, заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Със закон обаче можело да се дисциплинира езика в институциите.

Обратно в новината

Коментари - Може да прокарат закон за езика на официално ниво | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

заакоон за есика е краино необходим.послушаите малко как говорят политизите , прочетете само няколко реда в които и да е балгарски вестник и след това няма да е нужно да тарсите аргументи против такав закон.освен ако не принадлежите кам многоброината група на приматите , които а-ха да проговорят. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ЗАКОН ТРЯБВА ДА ИМА !!! Защото в противен случай всеки ще може да изръси например: "Аз като свържа компа с плазмата през vga и пусна стрийма на бигбротер от бтк адсл,получава се прилична картина." Ако тоя говори на себе си - иди дойди, ама такива като него говорят по телевизията, пишат книги с наставления, утре ще ни станат учители. Жална ни майка !!!

От утре в БЪлгария започват да се произвеждат Мерцедеси, БМВ-та, Ферарита. Френски сирена и вина, Да се пишат опери по-хубави от италинските и симфонии по-величествени от тези на Бетовен. 1/3 от Алпите да се намират в БГ, България опира на Егейско море. Искам рпосто да ти кажа, че нация която не произвежда познание и култура ИЗЧЕЗВА. Загубата на собствен език е просто симптом, които НЕ се лекува със закон.

Цинично от Герб да предлагат Чистота на Българският език. Спомнете си как говорят Официално Борисов ,Цветанов...в Парламента,медии,навсякъде. И това въздейства на хората които ги гледат/слушат и снижава много нивото на говорене в обществото. Алкохолик води курс по Трезвеност.

Крайно време е да има закон за българския език и той задължително да се спазва от журналисти, държавни и публични личности. Цяла лавина се ненужните чуждици, които замърсяват езика. Възраждат се турцизми /илачи, сараи.../, които са особено дразнещи. Турците в Парламента въведоха негласно мода за отпадане на пълния член, която другите възприеха и наложиха в речта напълно безотговорно и малоумно. Та затова е нужен закон за българския език, който е важна част от българската същност.

КМЕТОВЕ И ОБЩИНИ ПЛЕЩЯТ ТУРСКИ И НЕ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ.Фолк-силиконки и блондинки боравят с 30-40 думи и то вулгарни. Мутри и журналисти се гаврят като мучат и ръмжат, а думите им са изкривени като съвестта им. ЗАКОН ТРЯБВА. Долу чалгата!

Забранявам бедността!

Но да се допускат изключения!!

Хубаво е поне администрацията да се образова. Някакси не мога да изпитвам уважение към неграмотно написан документ. Често попадам на такива.

Да, трябва наистина Закон за езика - на преден план да се изведе качеството на телешкия пред свинския. След това - и Закони за далака, черния дроб, свинските крачета и овнешките очи. Защото тук културата и бахура винаги са вървяли и явно ще вървят ръка за ръка. Напред, науката е зрънце, което никого не грей. Навремето бай Кърт Вонегът ни каза, че от сградите на БАН става перфектна "Кланица 5" - преди да цензурирате, я се запитайте, деца, чели ли сте този роман, пък тогава вдигайте меч над над народното слово. Обичаме ви - и натюр, и с подправки, хи-хи. За десерт да прочетете и "Фермата" - познайте сами автора.

Изхвърлете многобройните надписи на /шльоковица/ по наште улици:телевизии:вестници=това го няма НИКЪДЕ.Другото ще си дойде на мястото само.

Ами чалгата ще я спрат ли? По-голям извор на боклук в езика ни от нея няма!

Добре, хайде да примем че пълният член е изкуствен но не ви ли дразни упоритото пренебрегване на малкото останали падежни форми в българския език- от години по телевизиони и радиопредавания водещите правят невероятни чупки за избегнат употребата на пустия звателен падеж.

Добре, хайде да примем че пълният член е изкуствен но не ви ли дразни упоритото пренебрегване на малкото останали падежни форми в българския език- от години по телевизиони и радиопредавания водещите правят невероятни чупки за избегнат употребата на пустия звателен падеж.

Ами да-пълният член е дразнеща, изкуствено добавена подробност!!! И рано или късно ще отпадне ! Всичко ненужно с времето се заличава...! Ако трябва и падежите ще отпаднт...Вие не разбирате ли, че езика, времето, хората, комуникациите, технологиите и вобще света се променя !! Защо е нужно шепа хора да налагат изкуствени норми? Толкова ли не може да се измисли един достатъчно гъвкав закон, който да отразява и узаконява съвременната форма на българския език?

И защо точно пълвият член те дразни и защо да е изкуствен? Не мога да разбера. Може би защото на такива като теб им е трудно да запомнят най-простото граматическо правило, че подлогът е с пълен член. КАКВО ТОЛКОВА МУ Е ТРУДНОТО БЕ ХОРА??? ВИЕ МОЗЪК НЯМАТЕ ЛИ? ЕДНОКЛЕТЪЧНИ ЛИ СТЕ? аз наистина не мога да го проумея. Това ли ни е най-големият проблем?

Някои хора са в ужас от официалното опростачване и подмяна на българският език с геймърско или друго някакво наречие на английския. А за министъра, това е лексикалното богатство?!!?? Последният препинателен знак не съществува в нашия език, но аз го обогатявам пунтуационно. Споко - аз сащо raid-двам, но в останалото време просто нахълтвам и нападам. Не знам какво ни замислят, но аз съм за употребата на единствено български книжовен език в училищата, медиите и официалните документи. Ако трябва да се направи със закон!

У Шенген има ли пълен член? Или Цецо Ше го кОпа с багера??? Ако е възможно управляващите да разглеждат културата (и езиковата в това число) като натрупване на духовни И материални ценности, нека бъдат така добри да създават условия за това. Всичкото Мара втасала, само лингвистични проблеми и останали...

Или беше по-добре да напиша езикови? А?

А на "езикови" кавички да сложа ли?

Като начало езикът трябва да се разчисти от недоразумения като "НА 100%", които, след въвеждането им от футболисти и плеймейтки, се употребяват масово.

Всички го употребяват вече, ужасно ме дразни...

Пълният член е най-маловажното в българския език. Факт е, че масово не се прилага и това не пречи на никой, само на специалистите по български език. Факт е, че масово не се поставят кавички. Това също не пречи, а даже улеснява. Точно най-големият проблем са чуждиците в българския изик наложени от журналистите. Вече в бъгарския език няма търгоски център, а има мол. Стоите в хотелите са реновирани, а не обновени или ремонтирани. Примерни колкото искате.

Ти пълен член знаеш ли изобщо какво е?

Не се прилагат от простите и неуките. Всеки един език е такъв, какъвто трябва да бъде и е върховна глупост да се променя за да се учи по-бързо от чужденци. В момента сте се хванали с пълния член, утре ще решите, че грамотното писане също не е необходимо.

Това не пречи на НИКОГО, не на НИКОЙ... де да беше само пълният член, да ви имам проблемите!

Това не пречи на НИКОГО, не на НИКОЙ... де да беше само пълният член, да ви имам проблемите!

Пълен или кратък член засяга само думите от мъжки род.А тези от женски и среден?... Щом при тях можем да минем без пълен и кратък член,какво пречи да се премахне това измислено правило?

Както е известно упадъкът е тотален, а в езиковата сфера - ужасен. Какво друго може да се получи от чуждоезикова неграмотност+болезнено желание за изпъкване чрез използване на нови чужди думи - ужасно произнасяни и писани... А за словореда ("бандити хванаха полицаи"???) и за несмислово използване на думи ("трябва да се случи нова партия"). Глаголът "случва се " стана универсален. Журналисти, депутати и пр. го използват едва ли не във всяко изречение... Езикът не можел да се управлява, а къде е училището? И там обучението става на уличен, жаргонен език...

Вчера трябваше да се срещна с един служител от МВР, когато му се обадих, че съм пристигнал той ми каза "е са че дойдем" без дори да ми каже добър ден! :D :D :D

че да не съм учил за литератур, то има кой да говори вместо мен, ас си върша рабутатъ

Пълният член е най-важното нещо в българския език!

Умна главицо ненагледна! В мъжки род пълният и краткият член имат СМИСЛОразличителна функция - става ясно КОЙ ИЗВЪРШВА ДЕЙСТВИЕТО. Ако приемем пълния член за напърчен такъв, а краткия член - за увиснал, ето ти ориентация: ИЗВЪРШВА ДЕЙСТВИЕ - напърчен (-ЪТ), НЕ ИЗВЪРШВА ДЕЙСТВИЕ (-А) - увиснал. ШофьорЪТ (пълен член) кара камионА (кратък член). Понеже шофьорът извършва действието каране - затова членът му е пълен... Разговарям с теб на достъпния ти език. И звуча като Бранислав Нушич.

Браво за обяснението!

Интересно в твоя пример ако е : "Шофьора кара камиона" , дали ще се зачуди някой кой кого кара ? Малко ми тъпееш с този пример.

Ой ! Ама вий, жълто-павейните софийски хайлази -- свършихте си лавините от неотложни задачи ли ?!( , та почвате да искате ние данъкоплатците да ви плащаме за нособъркавинностите-ви по теми, дето всяко хлапе им знае решението ! )

След като разбихте цялото образование Игнатов, сега искате да разбиете езика. Ще прокарате такъв закон под зоркото око на "Отворено общество", чийто виден представител сте вие, че да се остави вратички за обявяване за официални и езиците на малцинствата, чийто първи защитник на техните "граждански права" се явява "Отворено общество". На представители на Отворено общество НЕ вяраме, те трябва да се екстрадират официално от държавата ни, за да престанат да я рушат! GO HOME!

Това е България и официалният език е българският. Който го оспорва, гаври се с паметта на апостолите от Априлското въстание и опълченците, с паметта на много още достойни българи, дали живота си за свободата ни.

Ха, дава пример с Британския съвет, а чуждиците са предимно от английски! Защо не се посочи за пример Закона за френския език във Франция?! В края на краищата, аз имам правото да не владея globish или каквато и да е форма на английски. В държавата България трябва да има закон за книжовен български език на официално ниво!

Пълни глупости. Ако от българския език отпаднат всички чуждици, я това число думите, дошли от гръцки, латински, турски, италиански, руски и пр., ще ни останат една шепа думи, с които елементарна комуникация няма да може да се проведе. Хайде проучете малко историята на езика си и тогава говорете. На франсетата им се смее целия свят, не е нужно и ние да се правим на смешни.

Думата КОМУНИКАЦИЯ е чужда. Има българска дума - ОБЩУВАНЕ.

напълно съм съгласна с теб - в българския език има толкова много чуждици от френски, гръцки, турски, ама чак сега почнаха хората да забелязват. я вземете научете малко англииски.

На франсетата НЕ им се смее цял свят. Цял свят КОПИРА ОТ ТЯХ всичко свързано с език, мода, изкуство, начин на живот и т.н. през последните 400 години от историята на човечеството. Английския драги ми Lia e "образуван" от саксонски и френски (над 60%) и съвсем не е така автентичен както "владеещите" по 5000-10000 думи в него си мислят. Никъде в Европа и никъде в първите 20 държави в света не се практикува и не се разрешава използването и писането на чужд от местния език. Никъде в Европа (освен в Англия) няма да видите написи по улиците и магазините на чужд език. В София, по Витошка между Солунска и Алабин има само два улични надписа на български - на Областната управа и остатък на табелка на ДСК. Да не говорим, че ако някъде в Европа има Новгодишна програма на "Инглиш" като тази на Канал 1 "телевизионерите" ще бъдат линчувани в пряк смисъл още в новогодишната нощ.

Да. Трябва да има закон, който да регулира употребата на българския книжовен език. Да спре неграмотното въвеждане на думи в Уърд от типа на "изДРЪЖлив" (правилното е "изДЪРЖлив") и повтарянето на неграмотно изписани думи в ТВ реклами (същата дума "издържлив" я повтарят в неграмотния и вариант, и то до повръщане - в смисъл, докато на зрителя му се доповръща). Да спре неграмотната употреба на непълен член на съществителните - поне това запомнете бе, гьонове: В ЗАГЛАВИЕТО ВИНАГИ СЕ ПИШЕ ПЪЛЕН ЧЛЕН -ЪТ/-ЯТ. "СелянинЪТ с колелото". (А не "СелянинА с колелото"). Примерно... Трябва да спре изговорът от един куп ТВ водещи "Референдум" (БНТ), "Денят е прекрасен" (бТВ) на изрази като - гоЗД ВЪВ студиото", "чиЗ въздух". В БНТ имаше една водеща на спортните новини Вяра (не помня фамилията). Обявяваха я така: "А сега спорт зВяра ..." И органически не понасям произношение в медиите от типа на "италЯнски". От водещите в телевиздията се очаква езикова култура и правилна дикция. Вестници и списания по-добре човек да не разгръща. Хайде, при жълтата преса това е професионално изкривяване. Но официални медии като БНТ и ежедневници с претенции за национално звучене трябва да се съобразяват с правилата на книжонвия език и добрия тон. За табели и надписи не говоря - там е просто отчайващо. Не само неграмотно писане, ами и български думи на латиница така, че един чужденец може да прочете надписа, но определено няма да разбере за какво става въпрос. Примерно, безсмислено е да пишеш "Kebapchiynica". Не върши работа нито на българи, нито на чужденци. Някакъв ред трябва да се сложи. Тук Игнатов е прав.

А има ли поне един журналист, който да не казва "от кой...", "за кой..." и т.н. вместо правилното "от кого", "за кого"? Ежедневно се побърквам, като ги слушам, но не дочаквам ОТ НИКОГО /а не "от никой"/ правилно изразяване.

Не се пише винаги пълен член в заглавието, зависи за какво става въпрос. Пример: "Остатъка (а не остатъкът!) от отпуска за 2010 ще ползваме през следващите години". НЕГО ще ползваме, а не ТОЙ ще ни ползва нас.

ХАХАХАХА АБЕ ТИ .....ЛИ СИ? пише се "изДРЪЖлив"!!!! Опазил Бог от лингвисти като теб. Не стига, че си неграмотен, ами и другите учиш. Вземи един правописен речник и с него си ходи по-добре...

Недоразумението Игнатов, ако най-сетне е прочел учебниците, нека пообщува с патрона си - по-чист хамалски език и по-просташки говор трудно ще открие!

Нужен е закон за употреба на книжовен български език в училищата, ВУЗ-овете и медиите! Не е нужен нов СЕМ, защото си има правописни речници и учебници по граматика. Употребата на пълен и кратък член не е недоразумение, а улеснява излагането на мисълта. Професорът да се порови във форумните мнения, за да разбере разликата!

Съгласна съм! Нека обърнат внимание на говорителите по националните телевизии.Да беше само пълния член.......... Журналистите от националните медии бъркат минало свършено с минало несвършено, дори със сегашно!Просто е отвратително! А като чуя да казват ТЕЯ, вместо ТИЯ.............

Споко, правилното е ТЕЗИ.

Присъствието на пълен член в българския език е най-голямото езиково недорузомение!

Като разбираш толкова от езици.... кажи ми защо тогава в английския има THE и A/AN, а? Или и това ще наречеш недоразумение? Ами- няма да посмееш обхванат от чуждопоклонничество..... И се научи да пишеш, НедОразУмение ....

Ако се постараеш да усвоиш езика, може и да разбереш, защо съществува пълен/кратък член. Дотогава - нямаш думата!

Аз пък не виждам смисъла в това един език да е труден. Колкото е по-лесен, толкова по-лесно се овладява.

Така ли - като в една група африкански езици на едни племена, които отскоро са слезли от клоните, те имат около 2000 думи в езика си, единствено число е някаква дума, а множествено - същата дума, повторена два пъти - това значи повече от едно нещо от този вид. Броят до около 10 /на пръстите на ръцете си/, за повече просто не се интересуват. Повечето думи всъщност са звукоподражателни местоимения - много е лесно, точно като за такива с много незабележим интелект ... иначе си скачат около огъня и се радват на живота...

Трудността не идва от езика, а от желанието да се учи и употребява.

ТЕЗИ ОТ ГЕРБ ОТНОВО МЪДРЯТ ГЛУПОСТИ.КАК СЪС ЗАКОН ЩЕ ДЕЙСТВАШ НА БЪЛГАРСКИЯ ГОВОРЕН ЕЗИК.ТОВА СТАВА В ПЪРВИТЕ 7ГОДИНКИ И ПОСЛЕ В ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ.САМО ГЛУПОСТИ ГЛУПОСТИ СЕ МЪДРЯТ В ГЛАВИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.КАКВа ТРАГЕДИЯ СМЕ???

Не говорния език, бе говорилньо! Закон за книжовен български език за институциите - училища, официални документи, медии!

ideyazabulgaria.org

Това си мислиш ТИ! А къде виждаш такива намерения на министъра в тази статия? Стига с халюцинации да живеет бе, Българи!