Филе ”Елена” и панагюрска луканка са защитена марка в ЕС
Филе "Елена" и луканка "Панагюрска" вече са част от списъка за защитени хранителни продукти в ЕС.
Обратно в новинатаКоментари - Филе ”Елена” и панагюрска луканка са защитена марка в ЕС | Днес.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
mISHO
http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=17144223&GDirId=9fef34f603162f233ef1f678d9a0e42e&page=1&comment=9583 "Етнически нетолерантен" или "Политически неудобен". Защото във всеки случай е "ИСТОРИЧЕСКИ КОРЕКТЕН"
mISHO
По-скоро е "етнически некоректно" да се цензурира истината. И този етнос са Българите!
mISHO (нерегистриран)
*Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам
Съдържанието е достъпно за регистрирани потребители. Моля влезте в акаунта си или се регистрирайте тук.
uDimitria (нерегистриран)
панагюрската луканка е специфична с това, че прасетата се гледат в гаража, колят се пред блока и после съхне при джибрите в мазето. :)
anonimen (нерегистриран)
повечето от сегашните така наречени деликатеси не стават за ядене макар че са по 20-з0-ч0 лв кг но простия балгарин докато разбере ще минат още 25 год. както досега не разбра че го лаят и крадат всичкото месо е леш - бракувано ижварлено и дкарано тук като го обработват с какви ли не хиникали.нямаме прясно месо или ако има то е до 5 % от нуждите ни - от боклук боклук сцвс колкото и да го подправят.животновадство нямаме -изклаха всички животни 90-те год- земеделие сащо -само арно.сланчоглег царевица и някои дребни култури се отглеждат тука - всичко е внос на боклуци от всякаде *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.
Коко (нерегистриран)
Луканка: Състав: Свинско месо, говежда мазнина, подправки, соев протеин, протеинови фибри, готварска сол, Е250 (натриев нитрит), Е252 (калиев нитрат), антиоксидант Е385, мононатриев глутамат Е621 От всичко казано: - Свинското месо е всъщност мляна карантия, кокали и пр. - Говежда лой (говори само по себе си) - Соев протеин - 100% ГМО - Готварска сол - Слонска доза, абсолютна отрова - Е250, Е252 - доказани канцерогени, основни причинители на рак на стомаха - Е621 - отрова, поразяваща нервните и вкусовите рецептори Да ви е сладко българското мезе!
Алиса Б
Нека и аз направя опит за разшифроване на посочения състав: Свински остатъци от мръвка, сухожилия и всичко, което не може да се продаде като цяло парче месо. Лой. Соев протеин. Най-полезното в луканката. Сол. Служи за овкусител и консервант. Натриевият нитрит и калиевият нитрат също са консерванти, не са полезни, но без тях мръвката няма да изкара дълго. Лично аз не бих ги ял без основателна причина. Натриев глутамат - практически безвреден, но мястото му не е в луканката.
11 (нерегистриран)
забрави за оцветителя
98751 (нерегистриран)
""Натриев глутамат - практически безвреден, но мястото му не е в луканката."" -?!? Как ще е безвреден? Не сте ли чували за 'Синдромът на китайския ресторант'? Натриевия глутамат също така буквално убива мозъка и е забранен напълно в някои държави - например в Швеция. Спрях да купувам български колбаси откакто открих че го слагат в практически всички
Пор тестна мрежа (нерегистриран)
Каде остана "Бабината" защо скриха "Дедовия" А Народни, Баджанаци, легнали под Орехите, на Сянка, както и Цветко, детенцето от Пършевица, Също и другарите в Тандем шветската четворка Бони-М, Нека да се съберем, и една "Пор тестна", да им сплетем
aa (нерегистриран)
не било за наяждане, а за мезе. аз пък се наяждам с тези неща, а ти ги наблюдаваи като мезе
Крокодилиус Геадиус: (нерегистриран)
Да са ви сладки ! (с "хубау" българско червено винцé ... !)
BV (нерегистриран)
защо искаш да се тровиш ли!!!!!!!!!!!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.
8518 (нерегистриран)
я по-спокойно! Нервите ли си изтърваш ? И друг път съм те забелязал, че си доста нестабилен психически, ама пробвай алко да се озаптиш, става ли?
Мистър Х (нерегистриран)
Няма лошо да запазваме всевъзможни марки, но трябва да разберем едно нещо. Реален шанс за налагане на европейския пазар имат 2 продукта: българско кисело мляко и пастърма. Киселото мляко в много страни вече се свързва с България, въпреки гръцката конкуренция, а пастърмата е традиционен ориенталски деликатес, познат в много страни. Ако успеем да го запазим, ще бъде някакво чудо. А иначе тия всевъзможни ролета и филета - кой ти ги знае. От друга страна, тракийската култура става все по-популярна в света, така че един специалитет с името "Тракия" може би също има шанс в бъдеще, като се замисля.
11 (нерегистриран)
в германия продават телешка пастърма, никои не я купува - особено в турските магазини, има също и в немските вериги - алди напр. изобщо не се яде, отврат е
Да ви е сладко (нерегистриран)
Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес - това са съставките на колбасите у нас. Ако пък случайно се окаже, че в салама е попаднало някакво месо, то е от остатъци по животинските кости, които се изстъргват грижовно от специална машина. Разбира се, заедно с малките късчета месо се изстъргва и какво ли не, жили, хрущяли и дори парчета кости, които дообогатяват саламоподобния продукт с калций и други благини. В този контекст не трябва да ни учудва изказването на шефа на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, че "Който яде салам от два лева, яде колаген". За съжаление не може да се гарантира, че който яде по-скъп салам не яде просто по-скъп колаген.
технолога (нерегистриран)
И така, 30% суха кръв, 30% свинска мас на прах и другото основно е ЧИСТА вода, дори не и чешмяна! Сега на тоя бъркоч трябва да му се даде обем, защото няма как да подлъжат народа да му продават течен салам. Та, затова в бъркоча се влага едно химикалче наречено карагенан, той се използва много, но за онагледяване, ще кажа, че се влага и в сапуните и геловете желира ги, дава им що годе неразпадащ се обем. За сведение, 1% карагенан заддържа 50% вода. Още едно далавелско-престъпно Бинго! Карагенан се вкарва чрез шприцоване в пилета, пържоли и затова те набъбват двойно и тройно, за сметка на водата, която се продава на цената на месото. А когато ги готвите обемите им намаляват с толкова, защото водата се изпарява, но за вас остава карагена. Той е толкова хранителен, колкото и ако ядете сапун и гел.
Добре! (нерегистриран)
Да попитаме: А какво става с киселото мляко и бялото саламурено сирене? пТе не са ли ползват със същия статут и каквото там трябва...щото великите гърчета имат лошия навик да купуват качествено бълг. сирене, да го преопаковат и изнасят в Щатите като гръцко?!
11 (нерегистриран)
защо не, като им се разрешава.... мързеливите гърци могат и от л....о дъвка да направят
(нерегистриран)
Тъй тъй, нали ги правим от щастливи говеда и прасета, за щастливи Евро*ейци ;-)
aa (нерегистриран)
защитени от обикновени българи да ги ядат
123 (нерегистриран)
Какъв ти е прблема да ги ядеш? Те не са за наяждане, а за мезе. Озапти лакомията си и ще можеш да си хапваш от този деликатес. Не напразно се нарича така - деликатес.
321 (нерегистриран)
Човекът визираше цената. Ма нали некъде треа си излеем комплексите в петъчният ден.
все тая (нерегистриран)
Кой те кара да бъдеш обикновен, освен собствения ти мързел!?
НАЙ
Подпорна стена се срути на магистрала "Струма", за колите въведоха обходен маршрут (снимки)
"Ако президентът на Република Сръбска обяви независимост от Босна, до час ще избухне война"
Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва
Главнокомандващият украинската армия призна, че ситуацията на източния фронт се влошава
Руски дронове удариха хотел и корабостроителница в Николаев
Борисов: След изборите преговори с ПП-ДБ може да има, но без Денков, Петков и Василев
Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва
Главнокомандващият украинската армия призна, че ситуацията на източния фронт се влошава
Василев и Петков: Борисов не е в положение да поставя условия, да се разкачи от Пеевски (видео)
"Ако президентът на Република Сръбска обяви независимост от Босна, до час ще избухне война"