Европейската комисия одобри добавянето на два нови качествени селскостопански продукта от България в регистъра за защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер, съобщиха от ЕК.

Филе "Елена" и луканка "Панагюрска" ще допълнят списък от над 1200 продукта, които вече са защитени.

Преди 5 г. започна признаването на традиционните ни месни деликатеси от Брюксел, припомня "24 часа". Сдружение “Традиционни сурово сушени месни продукти”, в което влизат 21 месопреработвателни предприятия, са заявители на защитата на 5 месни продукта.

Досега защита от ЕС като географски произход получи горнооряховският суджук и той вече може да се прави само от 3 фирми в Горна Оряховица.

Филе “Елена” е суровосушен деликатес от нераздробено месо. По време на Османската империя заради това, че се прави от свинско, било почти невъзможно да се предлага.

Все пак има сведения, че Стоян Арнаудов от Габрово през 1855 г. е произвеждал подобен продукт, който продавал за 2090 гроша, което било значителна сума за времето си.

Панагюрската луканка се прави от десетилетия у нас от прясно говеждо и свинско месо. Подправките са натурален бял или черен пипер и кимион.

Луканката води началото си от XIX век. Името идва от първоначалните рецепти, в които имало лук. Въпреки че по-късно той отпада като съставка на месните деликатеси, думата луканка продължила да се използва като наименование за този вид продукти. Стандартизирането на “Панагюрска луканка” станало през 1958 г. с БДС 2589-58.

 

Подадени са заявления за защита за врат “Тракия”, роле “Трапезица” и на говеждата пастърма.
При нея се налага процедурата да започне отначало, защото преди години е била включена в пакет заедно с кайзерованата пастърма. От Брюксел обаче са обяснили, че не може да се иска защита с едно заявление на два продукта, въпреки че са сходни. 

Кайзерованият врат “Тракия” се появява с такова наименование за първи път през 1980 г. в стандартизационен документ за производството му - отраслова норма. В заявлението пише, че бързо придобива популярност и става традиционен. Освен основната суровина свински врат се използват подправки черен пипер, чимен, чесън, бяло вино.

Аргументите за защита на “пастърма говежда” според сдружението “Традиционни суровосушени месни продукти” са, че деликатесът е с вековна история и е познат на територията на цяла България.
Думата “пастърма” има тюркски произход и означава осолено и пресовано сушено месо.

Този начин на обработка и консервиране на месото бил пренесен на територията на днешна България през VІІ век след Христа от прабългарите.

Роле “Трапезица” се прави от свинското външно филе (рибица) или врат. Произвежда се в България по традиционна технология от над 30 години.