Шерпи с ултиматум към властите след лавината под Еверест

Планинските водачи на връх Еверест заплашват с бойкот, след като най-смъртоносната лавина в историята на Хималаите отне живота на 13 техни колеги.

Обратно в новината

Коментари - Шерпи с ултиматум към властите след лавината под Еверест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

8901

Само не разбирам защо чакаха това да се случи?Изкачването на Еверест е нужно само и единствено на изкачващите го.Няма с какво да допринесе за световния напредък едно изкачване на който и да е връх.С други думи това е един вид келешлък, демек " Вижте кой съм азе".И като така загубата на човешки животи в това начинание е напълно безмисленна.По добре е шерпите да бойкотират тези "славни експедиции" и да търсят друго препитание.Нека лудите глави сами се справят.Така поне ще намалим значително броя на хората изложени на безмислен риск.Както Христо Проданов каза часове преди да остане за винаги на върха " Тук няма нищо".

И някакви жени се опитват да прескочат една пръчка сложена на 2.09 метра на земята. Други пък рипат като носят едни дълги пръчки и се бирят за клуб 6 метра. Други пък... Абе много такива идиоти има. Що не си седят у дома и да вземат да помогнат на човечеството споделяйки си мъдростите в коментари и форуми в интернет?

Който трябва разбра

Браво на тия хора.Имат право и ще постигнат успех.Не са те шерпите ами ние.Защото търпим комунисти да ни управляват вече 80 години.

ти пък как успя пак комунизмът да намесиш форумна тиква празна такваз :))), бас държа че живееш в панелка подукт на комунизма (няма лошо де ама е тъпо всичко лошо да се приписва на комузма по-скоро на форумни мързеливи неудачници като теб :)

Е как ги изчисли тези 80 години ? На некадърници като теб винаги комунистите са виновни ! А ако отидеш на запад - повече от мияч на чинии няма да станеш ! Но и там комунистите ще са ти виновни ! Образовай се и работи, за да не си шерп - те нямат нито образование, нито интелект, нито бъдеще - затова носят чували с багаж ! Ако ти си такъв и в България - не мисля, че някой друг освен теб ти е виновен !

Предполагам, че поне сте пълнолетен и не сте поставен под запрещение. В такъв случай досега сте били длъжен да прочетете това произведение. Най-малко учебната програма го е изисквала, не само самоуважението. Ако не сте го чели, сте закъснял завинаги и за навсякъде...

"...Шерпите настояват правителството на Непал да изплати по 10 хиляди долара компенсации ..." Не е много, при условие че разрешителното за един катерач е $25 000.

Закъснял сте драги. Михалаки Георгиев Ви е изпреварил в произведението си:"Меракът на чичо Денчо"...

Ей сега ще те налазят и тебе разбирачите:)))

Е, па нЕма нужда! Знаем, че сте от един обор, пардон, отбор, де...

Те това е смислено изказване. Ама можеше да се напънеш, не е достатъчно обидно туй с обора....

Путин няма нужда от шерпи за да изкачи Еверест.Путин не изкачва планината - планината изкачва Путин.

Къв си кух не е истина! Жалко за тебе...

А Обама и Лайценюк могат пък един връз друг

"Планинските водачи на връх Еверест" И къде тия водачи водят Еверест, може би го разкарват на паша по околните върхове? Другари, първом решете какво искате да кажете на аудиторията, сетне пишете, инак стават недоразумения!

Това е лошо - Местни Шерпи и Водачи , заедно с опитни алпинисти да не видят Опастността в Лавината . Мое мнение е че трябва да ги оставят без застраховка Живот . Абсолютни дилетанти или аматьори .

Изобщо си нямаш идея от мащабите на подобно място, иначе нямаше да пишеш такива тъпотии...

Какви са тея алпинисти, дето трябва някой да им носи багажа, туй сигурно са някакви пикли. Не че от стотина години това е начина да се качва Джомолунгма, но за мен лично е унизително някой да ми носи багажа. Може и да бъркам, ама надали.

Приятел,много си далече от алпинизма.Не коментирай неща които не разбираш.

Приятелю, любител спелеолог съм. Това не ми пречи да си мъкна сам палатка и всичките необходими пособия, плюс храната за около 15 дена.

То това клубните алпинисти били много докачливи бре.

Бракмата, навсякъде си е бракма...

Ще ти го обясня, така че да ме разбереш правилно. За изкачване на К2 (втория по големина връх в света) една експедиция се нуждае от над 1,500кг провизии (разбирай тон и половина). Там само, за да стигнеш до базов лагер имаш пешеходен преход от около 100км, където не отива нито джип, нито хеликоптер, нито каквото и да било превозно средство! Веднъж под върха, започват да трасират съответните участъци поетапно, частични изкачвание за аклиматизация и започва едно чакане на подходящо време за катерене. Една такава експедиция трае от месец нагоре, минимум! А тури си една раничка с една мижава палатка и бегай нагоре сега да покажеш на всички колко си оправен хахах :))))

Няма какво да му обясняваш.Той дебил от Атака - те могат всичко

Много, ама много си тъп!

Абе ОТ КОИ ПЕЩЕРИ ИЗНИКНАХТЕ толкоз много неандерталци - бил спелеолог, палеонтолог, орнитолог -един бил любител, друг па разбирал повече - осъзнайте се и спрете да си мерите пишките!

Да добавя само. С 10000 долара ще живечт и правнуците на загиналия по гръб, без да се мъчат да похващат каквото й да бъде като работа. Инак, жалко за загиналите.

Таксата на член на експедиция която взимат в подножието на върха е точно 10 000$. Еверест е една печатница за пари,а шерпите се пазарят допълнително. Таксата е за Китай!!!

Дори и по-скъпу са таксите. Чукни на английски пермити за Непал и таксите ще ти излезнат. По време на акивния сезон са над 20,000$ за соло катерач и прогресивно намаляват в пакети за 2ма, 3ма и нагоре. Мисля, че е 10,000$ за всеки следващ от групата, след 8мия човек... Мързи ме да го търся пак, че да кажа баш точни цифри, но кажи речи е това. :))

Какви планински водачи, какви 5 лева? Жалко, че тук няма как да се даде линк но вижде в гуглето обяснението за шерп "шерп най-долен разред гастарбайтери; черноработници, роби Абе, а там, дето бачкаше ти, не търсят ли още шерпи?" Шерпите са носачите на оборудването на експедицията. С животинска тяга до някой от лагерите и от там всичко се изнася до подножието от което се атакува върха на техните плещи и гърбове. Какви водачи, какви планински алпинистки експерти са..Вярно е, че са местни и познават много добре обстановката НО...

Само да ти поясня колко си невежа;шерпите са месните планински водачи ,те не мъкнат багажа ,това се прави от НОСАЧИ.Второ,голяма част от експедициите са комерсиални и за тях шерпите изграждат височинните лагери ,както и осигуровките по трасето.Треот,шерпите са доста високо платени,със сигурност по-добре отколкото си ти и четвърто ,не е срамно да не си информиран,срамно е да се правиш на отворен за неща ,от които хабер си нямаш

Грешиш, във всяка експедиция има височинни шерипи и шерпи носачи. Първите са по-високо платени.

Лек им сняг на хората. Жалко Само не мога да разбра защо пък нечие правителства трябва да е виновно. Всеки, който реши да изкачва най-високия връх трябва да е на ясно, че има вероятност да не се завърне.

Защото правителството, респективно Министерството на Туризма и Гражданската Авиация на Непал регламентира дейноста им, издава разрешителни както за експедициите, така и за височинните носачи /шерп е етнос/.

Таксите за изкачване на върха, които не са малко, се прибират от администрацията а правителството нехае...

.....защото един шерп за кариерата си генерила стотици хиляди печалба от пермити за държавата си, а накрая го обезщетяват с 400$, което не е правилно, капиш? :)