В енергетиката работят всички мощности

Според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев промените в Закона за енергетиката водят до постепенно нормализиране на енергийната система.

Обратно в новината

Коментари - В енергетиката работят всички мощности | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При тая жега е нормално да има повишаване на консумацията на ток. А после?

Преди няколко дни случайно гледах по телевизията част от предаване за Белгия.Това е същата оная Белгия на която толкова и завиждаме за високият стандарт.Попитаха една средно семейство от какво най много се оплакват.И знаете ли какъв беше отговора-от цените на ел.енергията.Даже дадоха и цифри-хиляди евра годишно.Представитела на компанията се оправда-48% от крайната цена се плаща само за пренос на енергията.Така че спокойно може да обобщим-повишаването на цената е обективен процес който не се интерсува от факта че ние нямаме пари да плащаме.Кражбите обаче не са нещо обективно а субективно и можем спокойно да ги спрем.Начина вече го знам-натиск.

а оная ядрена мощност баничаря на колко процента работи и оная шефа на директорите още ли е там ,оная калинка довлечена от мощността?

Баничарят и Армутката издухаха супата...естествено, след като изцедиха АЕЦ-а до капка. Не успяха да го затрият напълно, но трябва да си признаем, че опитът беше много добър!

pompai

Работят на пълна мощност скъпата а евтината? Линк към тец-2..... http://www.tpp2.com/site/realTimeData.html А това тук по всяко време можете да го наблюдавате без да ви лъжат. http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

Едни мили хора правят едни дебели кинти в момента. Лошо няма. Дай Боже всеки му.

Горещото време води съответно и до по-голям разход на електоенергия особено в Гърция и Турция,което е съизмеримо с консумацията през мразовити зимни дни.

pompai

Сериала -Атака е последен сезон.Много се съмнявам ,че ще приемат задължителното гласуване което иска народа .:( Бавно стават промените тук за това сме най-бедни от 23 -години.

pompai

Без да искам да съм черноглед ,но ако продължават така ДПС и БСП и АТАКА .Зимата ще им се стори ЛЯТО:)))))

Комунистите ще обяздят Енергетиката като кобилка. С малко търпение може и да стане. Все пак си е тяхна кобилката.

А не бе Добрев да се върне! Пак да вкарат надбавките за зелена енергия и пак да спрат износа и да ревнат че нямало потребление на ток и пак да започнат да вдигат цените всяко тримесечие! Буклуците да си отиват на буклука!

Какво прави баща ти там?

Ти си голям наивник, бе?

Енергетиката ги докара на власт, енергетиката ще ги свали.

най-много след месец-два хората ще се сетят за какво протестираха през февруари. Орешарски трябва да е голям оптимист ако мисли, че ще посрещне нова година като Премиер. Българина много търпи, ама тръгне ли веднъж е като валяка. Мачка наред.

pompai

Прав си ,но и БСП не дава власта без БОЙ:)

ДА ЧУЕМ СЕГА МНЕНИЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ.НО ОТ СЛЪНЧАСВАНЕ ТЕ ПОВТАРЯТ В ТРАНС САМО ДОЛУ И ОСТАВКА.ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ

Мнението ни е, че с тия приказки ще заблуждават такива като Вас още месец-два! Пилците се броят наесен и всеки се надява "икономката" да дръпне тогава. А дано, ама надали! Свърши тая!

протити мозъци имате. ако тока е нагоре ревете ако тока е надолу пак ревете. това е лудост.

pompai

Или си мъж ,като говориш като регистриран или си мравка.

pompai

3-мравки за сега :)

По принцип когато комунист ти каже че е ден се огледай за звезди. Винаги има скрита далавера за тях и за теб трохи... евентуално.

След първите сметки с намаления ток ще ви дойде акъла. Ще ви стане ясно на всички наивници, че намаление е жълти стотинки и е далеч по малко от 5% от сметката ви.

Първо измислиха някакви проблеми в НЕК, и уж системата беше пред фалит, след това без нищо да направят след 7 дена, системата се оправи!!! Абе тези големи професионалисти, бе!

Фалит е финансово-икономическо-юридически термин, който ще почувстваш след не повече от година.

това което не е употребено от 2000мВ на АЕЦ е дефакто пропусната позла за тях. губи се (така четох някъде) 1300 мегавата чист келипир за АЕЦ,. ето как се получава. За износ (примерно) 1300мВ от АЕЦ За БГ 1800-1300=500 мВ от АЕЦ 1800 мВ Кондензационен ТЕц 500 мВ Заводски ТЕц + Топлофик. ТЕц. 1300 мВ ВЕЦ,ВяЕЦ,ФЕЦ

Сега трябва да се разследва бившия премиер (някакъв Борисов) с подопечния му Делян Добрев, защо или по-точно срещу колко в зелено са увеличили таксите с цел да спрат износа в полза на съседни нам държави. Което е предателство по герберски.

Знам аз че сте обещали на електората да го пъхнете в дрънголника. Отделно и мафията има мнооого да му връща. Не го е срам. За хората тръгнал да работи! Да не е сложен за това! Пътя му е начертан.

Цената за преноса ще я платим всички ние друже. За да има облекчение за НЯКОИ фирми които ще изнасят. Нищо че няма да фигурира във фактурата. Не се заблуждавайте. Не ми пука за Герб, БСП или който и да е. Всяка стока си има цена и крайният потребител плаща всичко.

Ама при износ крайния потребител от Гърция, Турция и тн ... ще плати. Ще плати на нашите миньори, енергетици, е ще има и за шефовете, най-вече за собствениците и олигарсите, ама нали колкото повече валута влиза в страната толкова по-добре. Само да си я харчат в България. А да не я изнасят по офшорни зони, както президента ни например прави...

колко сложна наука е икономиката и то макроикономиката премесена със статистика ражда сложни анализи. А то обикновено нещата са прости: Моето просто обяснение е, че времето стана нетърпимо горещо и хората си пуснаха климатиците, които консумират почти същото количество като през зимата. Т.е. потреблението се е увеличило!

През зимата, температурната разлика, която трябва да покрие климатика е от порядъка между 20 и 40 градуса. През лятото е от порядъка между 5 и 20 градуса. Топлопреминаването (и съответно загубите от него) е функция на разликата в температурата. Ти ми кажи как лятното потребление на климатици изобщо може да достигне и 1/2 от зимното :)

Кажи ми тогава, как през зимата и през лятото, плащам почти еднакви сметки? С климатици сме в къщи.

Посочените градуси не са в този порядък освен като изключение.Производството на студ от хладилниците също трябва да се има предвид.Последните 10 години зимата беше много по къса отколкото лятото и поради посочените причини смятам че лятното потребление е много по високо отколкото зимното. Тази година е по-нормална, но точно сега летните жеги и отпуските си казват думата при потреблението на ел.енергия за определени класове потребители.

Аби вие умници, през зимата много хора се топлят с парно, баровци с камини и тн, а през лятото се охлаждат с климатик, който 100% е на ток.

Съфорумците са ти отговорили. Въпреки, че когато работи на охлаждане, климатика дава по-високо КПД и наистина компенсира по-малка температурна разлика лятото, като цяло общата консумация се увеличава. Първо защото в жегите климатика е най-разпространеният начин за охлаждане, който работи с ток и второ хладилните съоръжения и витрини консумират може би почти тройно повече ел.енергия. Докато зимата не всеки се топли с климатик (респективно на ток), то лятото, всеки, който иска да се разхлади ползва електричество. Е някой ползваме бира, но това е друга бира... :)

pompai

Тези политици освен да защитават заграбеното и да искат още друго не правят.

..истина! Спукана ще бъде работата на лобистите от ГЕРБ! По-важното е че икономиката ще се раздвижи и ще дръпне напред!

pompai

Пич сега се чудят какви трохи да хвърлят на народа ,че да не прецака краденето до сега.

pompai

Много зомбирани има в БГ

БКП беше на власт през почти цялото време през последните 23 години. Зашо мислиш, че чак сега ще се размърдат и ще са по-различни? Особено пък за Енергетиката, която е основния спонсор на партийната каса. Открай време е ясно, че енергетиката работи за тях.

pompai

Аз работа в марица -изток питайте ме за далавери :))))))

Ти къде живееш бе човек? Каква икономика? Тя е умряла, не виждаш ли?Кажи ми какво произвеждаме към момента, което да дава достатъчно приход, че да се издържаме? Или са се задали едни милиарди инвестиции..., а дано, ама надали.

Това хубаво ли е или лошо ?

pompai

Пич ,Бойко Борисов намали цената на въглищтата като дойде на власт .За да не се повишава тока .Така прецака въгледобива и не може да мачкаш народа заради печалба и да искаш да те обичат.

pompai

Тези решения които сега ги взимат е заради народния натиск ,ако погледнем на зад ,повечето закони те сами са ги приели.И се питам аз - КВИ СТЕ ВИЕ ?Депутати на Народа или МАФИЯ?

ФЕЦ-само при слънце ВЕЦ-само при пълни язовири ВяЕЦ-само при вятър А като махнем тези колко мощности има реално. сами по себе си не дават енергия 24/7 в денонощие.. освен ако с енергията от вятър и солар да се пълнят язовирите.

pompai

Нали не се заблуждавате на това?

а тец варна работи ли???

Студен резерв!

От цялото Орешарсково правителство само този министър ми изглежда експерт. Имаше адекватно поведение и при аварията "Ораново" . другите "експерти" кучета ги яли. Ама един министър кабинет не прави.

Драго ми министърче не е лошо първо да попиташ колко са инсталираните мощности после колко е консумацията и износа и като велик икономист да разбереш, че работят около една трета от мощностите.

Ми и аз да се похваля тогава, мен климатика ми харчи по 5 кВтч за денонощие при външни средни 25 градуса. а до преди като бяха средни външни 20 градуса харчеше по 2 кВтч. потреблението ми е скочило 2.5 пъти. И това са неща които се случват всяка година по същото време. има известна цикличност. може месеца да се окаже горещ може да е с 20 може да е с 25 средни температури.

И за какво ти климатик при 20 градуса-да ти духа ли ?

Започна се.ТЕЦ Бобов дол бил частен,а кой даде парите на Ковачки и Паргов да купуват мините-другарите от БСП

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗА 40-ГДИШНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е НА ЗАГУБА ! УРАА!!! ПИШЕ ГО ВЪБ В.ТРУД СОФИЯ, 3 августа. /Корр.ИТАР-ТАСС Игорь Броварник/. Болгарская АЭС "Козлодуй" впервые за 40 лет потерпела убытки по итогам первого полугодия 2013 года. Об этом сообщила сегодня газета "Труд". За шесть месяцев работы в этом году АЭС зафиксировала убыток в размере 5,8 млн левов /3,9 млн долларов/, в то время как по сравнению с аналогичным периодом в 2012 году доходность станции составила 90 млн левов /60 млн долларов/. "Начиная с 2001 года, когда АЭС "Козлодуй" начала делать самостоятельные финансовые отчеты, она всегда фиксировала прибыль", - сказал глава Болгарского атомного форума Иван Хиновски, который подчеркнул, что "это первые сведения, сообщающие о том, что АЭС работала в убыток". Среди причин подобного развития событий в финансовом отчете атомной электростанции отмечается сокращение на 13 проц производства электроэнергии по сравнению с прошлым годом, а также снижение на 22 проц продажи электроэнергии на свободном рынке. АЭС "Козлодуй" была введена в эксплуатацию в 1974 году. В период с 1991 по 2002 год на ней функционировали все шесть блоков, обеспечивающих практически 50 проц всех потребностей страны в электроэнергии. С 2003 по 2006 годы в качестве мер безопасности при вступлении Болгарии в ЕС были остановлены с первого по четвертый реактор. На данный момент каждый из работающих энергоблоков выдает по 1000 МВт. Срок их эксплуатации истекает в 2017 и в 2019 годах соответственно.

А дали е така кой, кой ще ми каже, защото По времето, когато Румен Овчаров е бил министър през 2005-а, 2006-а, 2007 г., АЕЦ Козлодуй е загубил 21 милиона лева. От началото на управлението на това правителство, за периода 2010-а, 2011-а, 2012 г., т.е. за 2,5 г. печалбата на АЕЦ Козлодуй, е 302 милиона лева

вагното е че правим ,,прехода,, прятелу. пари, много пари!!!сега такива дребни работи ,,като квалификаця и гивота на миниорите,, са без значение!!!ваген е ,,прехода,,!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сензация! Откриха фосил от гигантска змия в Източните Родопи!

РОДОПИ 24Х7 ГО ИМА СТАТИЯТА

Да износа скочи през върховите моменти и след калкулацията се получава, че се продава под себестойност и на загуба

Тоя Драго е толко некадърен, че ви е болна майка комунистическа какви ще ги забърка. Такъв автогол си набихте, къвто друг не може да ви го вкара.

Според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев промените в Закона за енергетиката водят до постепенно нормализиране на енергийната система. Не знам дали се нормализира енергетиката,но някой трябва да нормализира изказванията на министъра на енергетиката.

kokok

Естествено, че ще скочи износът. И не заради, а въпреки министърчето. Всички знаят, че като се повишат температурите (както е през последния месец) скача износът на ток за Гърция, защото климатиците им бачкат на макс. Като излязата на протест миньорите, ще видим тогава к'ви ще ги плямпа тоя. Не е ли ясно, че в момента в енергетиката решенията се "вземат" от зам.министърката (Анчето), която е вЕрна дружка на Р.Овч. (и също негова зам.министърка). Тежко ни!

Да ама и всички знаят, че с оная ялова такса за пренос която бяха нахакали като стойност онея кретени от ГЕРБ бяха блокирали износа. И вместо наш ток сега тия които си пускат климатиците щяха да купуват Румънски. Разбра ли го малоумната ти герберска тиква?

А таксата пренос да не би пада от небето - тя е наложена, за да влизат в закъсалата НЕК приходи именно от преноса на ток през електропеносната система. Или може би предлагаш износителите на ток (Овчаров, Кадиев, Нинова и кочрпания) директно да пращат тока към Турция и Гърция и да си получават сумите от износа без да плащат на държавната НЕК такса за преносната услуга??? Тоя държавният НЕК да не е, както баща ми казваше, върбова сенка?

А ти умнико кой мислиш, че ще плаща "оная ялова такса" ти или министърчето драго? Как може да сте толкова тъпи, нали оная такса крепеше държавните предприятия НЕК и ЕСО, а сега Драгомирчо Ви набива в главите какви са страшни загубите им.

А те румънците тока щего пренасят през България, където има .... такса пренос. Схващаш ли колко си тъп. А за да го схванеш и още по-добре ще цитирам новините "Само в нашата страна и в Румъния има подобна такса".

Мунчото Василев - бивш министър на икономиката и съученик на Делян Добрев, направи мъдро заключение за състоянието на икономиката. Същата, която той ушравляваше до преди 2 месеца, а съученикът му преди това. Интересно, коментарът по време на участието му в протестите срещу олигархията ли е или докато си е почивал от протести ..

съвсем скоро гнусните комуниги ще почнат да обясняват и как не достига ток...

Корекция - износът е скочил с 1400% спрямо април-май 2013, от 100 mw на 1400 mw.

Още едно браво - не ми се мисли ако бяха останали алчните милиционери на власт какво ин чакаше ! Съсипаха цялата икономика, разбирах някои сектори за десетки години напред - не сме имали по-некадърно управление от герберасткото ! Колко ли още ще плащаме за тяхната комплексарщина и алчност ...

Че беше некадърно вярно е, ама зловеща инфлация както при БСП 97 година не беше! :) Жив и здрав бъди и партийни поръения не пиши.

Та за известно пояснение - кое му беше некадърното по-точно? Може да не поясняваш надълго и нашироко - просто няколко примера.

Това министърче ми изглежда читаво. Трябва да го привлечем да работи за нас.

Прибери се на сянка, човек. Нещо ти е завряла тимбата..

Твоята тимба е завряла! И не се подписвай с Ботев, защото петниш името на революционера!!