Той посочи пред БНР, цитирано от БГНЕС, че промените са срещнали съпротивата на хора, възползвали се от купуването на студен резерв и затварянето на износа на електроенергия.

Но тези промени са довели за първи път до намаляване на цените на тока не само за бита, но и за производителите, до натоварване на мощностите и до скок в износа, което, от своя страна, осигурява необходимия финансов ресурс в системата.

"В момента работят всички мощности. АЕЦ "Козлодуй", който до преди няколко седмици почти беше спрял и създаваше опасност за националната сигурност, сега е натоварен на 1800 мегавата при 2000 мегавата капацитет, а износът е скочил с над 30%", съобщи Стойнев.

Той добави, че проучванията на състоянието на бизнес климата у нас през юни показват значително подобрение. "Очакванията на бизнеса са се повишили с 1,4 процентни пункта, което ясно показва, че има доверие в провежданата политика", коментира министърът на икономиката и енергетиката.

В причините за трагичния инцидент в мина "Ораново" Драгомир Стойнев повтори несвършената работа от администрацията по отношение на осъществения контрол.

Министърът направи разграничение между отнемането и спирането на концесията. "Аз спазвам закона и в момента съм разпоредил спиране на концесията. Това означава спиране на добивната дейност до отстраняване на нередностите", поясни министър Стойнев.

По думите му, в този период концесионерът трябва да предприеме действия за поддържане на концесията – за срок от 15 дни няма право да освобождава работници, трябва да представи годишния си план и да изпълни предписанията на Главната инспекция по труда.

По негова инициатива и с подкрепата на Минногеоложката камара е създадена работна група за актуализиране на цялостната нормативна уредба по отношение изискванията за добива на подземни богатства.

По повод съобщенията за готвени протести в "Бобов дол" заради намалени заплати, министърът посочи, че това е частно дружество и собственикът му не трябва да прехвърля проблемите си на държавата.

Квотата на "Бобов дол" ще бъде изпълнена и НЕК ще я изкупи, така че от тази гледна точка причини за намаляване на заплатите няма, коментира Драгомир Стойнев.

"Докладът за състоянието на енергетиката, представен от енергийния министър Драгомир Стойнев, показва един изключително болен сектор, който трябва да се лекува с доста сериозни и дълбоки реформи", каза от своя страна бившият служебен министър на икономиката Асен Василев.