ДПС настоява за историческа оценка на Възродителен процес

От ДПС искаме събитията, свързани с т. нар. Възродителен процес - майските и тези от декември 1989 година, да получат своята историческа оценка.

Обратно в новината

Коментари - ДПС настоява за историческа оценка на Възродителен процес | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тъй, тъй. Истината, цялата истина и само истината. И за 500-те години робство, и за кланетата по цяла България, и за еничарите и за всичко.

Какъв възродителен процес?? Този Доганов сопол набира точки пред електората на ДПС . Местан се закани ,че ще внесе в Европейския съд причините за Възрод. процес, и веднага този олигофрен от ДПС(ДС) ,да прави актив, стар комунделски номер.Само че този път номера се обръща с/у тените кръвни братя от БСП(ДС).

Местан ни надува главите с простотии,този ги продължава,ама наистина тези хора не са за български Парламент,те с нищо не са полезни ,даже обратното вредни са ,от тях нищо свястно неможе да се направи,пречат и досаждат.Никаква власт,никакви постове повече ,каквото било до тук било.Т.панари.

Какво и кой да оценява,500г робсво ,потушаване на Априлското въстание Атентата на гара Буново и т.н кой да оцени,защо непрекъснато подклаждате интриги и ни връщате към мрачни и болезнин събития които не са приятни за никой в България, правете градивна политика, променяйте в положителна посока България , мислете положително,как било ,какво било е история .И за нас не е било доб ре но вие непрекъснато ни го нап омняте ту за игото ,ту за въстания ту за кланета,така е научихме ис торията до най малката подробно ст ,че няма накъде повече

Какво и кой да оценява,500г робсво ,потушаване на Априлското въстание Атентата на гара Буново и т.н кой да оцени,защо непрекъснато подклаждате интриги и ни връщате към мрачни и болезнин събития които не са приятни за никой в България, правете градивна политика, променяйте в положителна посока България , мислете положително,как било ,какво било е история .И за нас не е било доб ре но вие непрекъснато ни го нап омняте ту за игото ,ту за въстания ту за кланета,така е научихме ис торията до най малката подробно ст ,че няма накъде повече

Мразя всякакви избори,защото като се зададат направо разни идиоти които незнаят за какво са в Парламента и изобщо как са попаднали там ни надуват главите с глупости от цветни по цветни.Едно и също вече 26 год. възродителен процес,етническа карата и какви ли не простотии,а има толкова важни неща за вършене в държавата,неотложни .Тези които мислят за себе си и мислят че са там за да си чешат езиците са сбълркали мястото.

Ако няма какво да кажете и да направите нещо полезно за българският народ то поне не му пречете и не му дотягайте със стари фрази и минали събития, трябва да се гледа напред,нито Априлското въставие ,нито Възродителния процес са темата на деня,има толкова неща да се правят за тази държава а вие като стара грамофонна плоча и със стари лафове дълбаете ли дълбаете,ако нямате работа в Парламента ви молим и ако имате морал напуснете го и дайте път на хора с идеи и хъс за работа.

Престанете да занимавате държавата със себе си,а започнете дда се занимавате ссъс задълженията си и да вършите за това за което сте във Парламента господин Карадайъ

Политиците от ДПС и сие ако са честни поне пред себе си трябва да са много благодарни на Т.Живков за Възродителния процес защото те благодарение на него сега са на власт и за да я запазят повтарят като мантра едно и също толкова години за да се крепят на гърба на своите привърженици.Ние обикновените българи също бяхме против това да се дават на турци и цигани български имена но сега сякаш и ние сме виновни за не особено удачно проведената операция по смяната на имената .Нима всички околните държави и преди всичко Турция не направиха същото с нашите сънародници още преди години и до ден днешен не престава натиска върху тях за да не се отметнат и декларират българския си произход? Банални и смешни са тези ДПС напъни на фона на всичко което българите са претърпели от техните сънародници през петте века робство и дори днес в смесените райони където са малцинство.

Мисля че е време отново за възродителен процес.Фесовете стават все по нагли.Тая рязана сган да си върви в анадола.Тежест са държавата.

Рано е. Такива оценки се правят след минимум 50 години от събитията, а засега са минали само трийсетина...

враждата между хората!!! Кажете на всички мюсюлмани в България истината за: - причините за този "Възродителен" процес, - кои са истинските автори на идеята за провеждането му, какво реално са направили и допринесли за провеждането му и каква е позицията им сега в българското общество, - какви бяха действията на турските емисари у нас по времето но този процес и защо безпроблемно и необезпокоявани от българските власти се движеха из цялата страна и чрез заплахи и насилие принуждаваха хората да бягат от родните си места, - какви бяха крайните цели на този процес и какви вътрешни и международни цели на САЩ и СССР обслужиха България и Турция чрез провеждането му, - какво целите сега, чии интереси обслужвате и на коя държава слугувате с това постоянно раздухване на този процес, - какво правите за подобряване на икономическото положение и благосъстояние на мюсюлманското население у нас и защо не работите за насаждане на светското образование и възпитание сред него в условията на 21-век, а ги тикате към бита и културата на 18-19 век, - как защитавате националният суверенитет на страната ни след като допускате в имоти на мюсюлмани, те и ваши членове да се укриват най-съвременни разузнавателни средства на турското външно разузнаване ?!

Възродителният процес е образцов пример за човещина и великодушие, ако го сравним с вашите дивашки методи. Например потушаването на Илинденско-Преображенското въстание. А защо вашите единоверци кюрдите и днес се борят със зъби и нокти за да се оттърват от вас?

Мустафа, не си виновен, че дрънкаш глупости - акъла ти толкова! Ама медиите и журналята дето те размирисват и побликуват, направо са си за бой!

Лично съм свидетел как протурски активисти агитираха българските мюсюлмани да се изселват в Турция, а българските власти се опитваха да се противопоставят на агитиращите за изселване. Принудително бяха изселени само ограничен кръг хора, които водеха открита антибългарска и протурска пропаганда.

ГЕНОЦИТ НА БЪЛГАРИТА ОТ ТРАКИЯ ,МАСОВИ КЛАНЕТА ,ЗАЩО СЕ МЪЛЧИ ...???????????????

по която си мълчат и по въпроса за арменския геноцид! Като се смениха Местан и Давутоглу тези да не би да са си сменили нравите и целите които преследват - категорично не!

Ама ти сериозно ли говориш бе Мустафа Келеш.Я си дайте оценка на дослука с копеленцата на творците на Възродителния процес(който не казвам, че не е бил справедлив).Колко пъти правихте коалиции и се прегръщахте с БСП дейците-синове, дъщери и внуци на участниците в този процес, само и само келепир да има.Ай сиктир бе кюлхане, на кого ги правиш тези мурафети.Оценка искал, а един буризан не искаш ли.

Мн.добър 5...

ние потомците на варварски избитите беломорски и малоазийски българи през 1912 и 13 година от редовна турска армия искаме Турция да се извини и да спази Ангорския договор за обезшетение -парично за ограбените земи и имущества.

Премахване на двойното гражданство.Това му е майката...и кой каквото си избере .

Абсолютно! Това е решението като в нормалните държави. В Италия, ако си пенсионер, не живееш ли там и не си ли харчиш пенсията в Италия, оставаш без нея. САЩ има сходно правило, мисля минимум 6 м задължително пребиваване. Който е по-информиран да напише. Само ние като абдали изливаме стотици милиони в съседната държава.

Дойде време разделно!!!!!

ТЕ много страдали за смяна на имената. ТЕ смятат това за чудовищно престъпление. Добреее, Да разгледаме един пример. Единствен, но всички са като него: Наум Сюлейманов, щангист. Името му е сменено на Наум Шаламанов. Извършено е чудовищно престъпление и правата и свободите на Наим са нарушени и потъпкани. Съд за България. Същия Наум Шаламанов избягва в Турция. Но какво се случва там? Името му е сменено и става Наим Сюлеймануглу!!!!! Е да, ама този път правата му не са нарушени. Що не ля кръв за името си? Трайка си като припикано мушкато. И е с променено име. Турция най-безцеремонно му промени името. И не гъкна. И не е само той. Съгласно чл.82 от турската конституция, дадат ли ти турския паспорт, ставаш турчин, ако ще да си марсианец. Говориш само турски и ти дават само турско име, съгласно турския алфавит. И не е само този, всички са такива. И усещате ли, драги българи, как тези наши някакви си (и те не знаят какви са май) направо се подиграват с нас и се гаврят. Все едно сме абсолютни глупаци. Както е в Турция, така и тука. Лепят се български имена, ако някой се е почувствал турчин, да ходи на майка си в Турция. Ако иска и в Германия. Ако е в България, ще спазва нашите правила и нашите български закони.

Абсолютно те подкрепям и си прав за всичко, но докато този народ стои и нищо не прави, а само си чеше езиците какво да очакваме. Не само местните абдали ще ни се подиграват ами и целия свят с тях.

За съжаление, управляващите или не знаят, или не се интересуват какви манипулации с имената се извършват през последните 26 години.

ми как.. То бива , то може, но етническа партия за мезе не може.

Даааа, както се е казвало и се казва: Помохамеданчените ще почитат, малко или много, наложената им насилствено нова вяра, но техните деца и внуци ще бъдат най-отявлените нейни защитници. Предатели, страхливци и родоотстъпници, каквито са били и техните предци, са настоящите протурски партии на верска основа в България. АНАТЕМА!!!!!

Ами като позакъсат, ДПС се хващат за възродителния, и почват да го развяват.И журналята това и чакат да раздухват панаира. ПФу....

Охххх, и тези от ДПС не се наиграха! Досущ Мирча Кришан - той "краставицата та краставицата", ДПС - "възродителния та възродителния"...

В момента Турция ИЗПЛАЩА РЕПАРАЦИИ , ЗА АСИРИЙСКИЯТ ГЕНОЦИД. ''АКО'' се признае и АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД ,...ТО ТЕ ТРЯБВА И НА ТЯХ ДА ПЛАЩАТ .

ДПС настоява за историческа оценка на Възродителен процес Аз съм съгласен по принцип с това , че смяната на имената и още повече на вярата е най-голямото престъпление. Само че, защо сега това същото , което се е извършвало с българите християни в продължение на 500 г. се нарича мирно съжителство. Защо този въпрос за оценката на Възродителния процес, не премине към въпроса за това , как сегашният лидер и ръководството на ДПС , КАТО БИВШИ СЪТРУДНИЦИ НА дс СА УЧАСТВАЛИ В ТЕЗИ СЪБИТИЯ.

Какво да очакваш от турска етническа партия в България, при положение, че Ериздухан преди няколко дни празнуваше падането на Константинопол със зурли и тъпани!

Поредният изпостник. След като ги признаем за герои и мъченици, ще поискат парични компенсации за нанесените им морални травми. Айде сиктир!!! Оценката да бъде обвързана с насилственото потурчаване и похамеданчване извършвано в България през 500 години турско робство. Тези българи потурчване, до такава степен са се бъгнали в главите, че вече се изживяват като турци. Няма лошо, всеки народ си има свой дом. Домът на българите е България, с български обичаи и имена. Ако някой се чувства турчин, да си ходи в своя дом.

Ако може да се използва терминът "възродителен процес" макар и условно, историята на българския народ и на другите балкански народи е низ, поредица от десетки "възродителни" процеси в продължение на повече от 500 години. Всеизвестно е, че преди идването на турците на Балканите не е имало мюсюлмани и никой не може да си представи продължилата векове ислямизацията на Балканите без активното участие на османските власти. Държа да отбележа, много хора не знаят за това, че т.н. възродителен процес от 80-те години беше последван от своего рода контравъзродителен процес, в резултат на което голяма част от мюсюлманите в България под предлог за "възстановяване" получиха имена и фамилии, каквито никога не са имали. Г-н Карадайъ и голяма част от актива на ДПС и други протурски и промюсюлмански активисти дължат публично обяснение по какъв начин получиха сегашните си фамилии. Спомням си за смешните обяснения и аргументи, приети безусловно от българския съд за това как един депесар в миналото много обичал дядо си, а понеже дядо му бил кошничар, в негова памет съдът му присъди исканата фамилия Сепетчи, каквато никога не е имал /в действителност скритото намерение е било да получи фамилно име по турски образец, което в Турция не може да бъде лично име а само прякор/.

а оценка на милиционерите от тошовата държавна сигурност в ръковдстовто на дпс ще има ли ???? те са главните изпълнители на възр.процес, а след 10.11.89 станаха ужким защитници.... стига наглост , не се ли страхувате наглеци комуноидни

ДеПесе, Може ама 1. След историческата оценка на 500 годишното робство 2. След признаването на арменския и асирийския геноцид...

Този неук човек минава всякакви граници. Колко пъти може да се дава оценка на Възродителния процес??? Да, допусната е една голяма грешка от комунистическия режим, за която най-различни институции и политци в България са поднасяли МНОГОКРАТНО извинения и/или съжаления. НО!!!! Едно е да смениш имената на едни хора, а съвсем друго е ДА УБИЕШ 60 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ. Кой и кога ще се извини за ГЕНОЦИДА НАД ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕЗ 1913 ГОДИНА??? Айде стига, вече! Аман от тоя неграмотен Карадаайъ!

И да попитам/само/: Колко жертви има при "възродителния процес",и колко са жертвите от взривовете във вагона за майки с деца,в пощата ... Да не стигам до жените ,децата и старците в Батак , Перущица...

Съвременните български воеводи както се вижда от коментарите им в нета имат маса разнородни идеи по ограничаването и отнемането на правата на малцинствата, а дори и изгонването им от страната, но както ни е известно от историята, никога българските воеводи не са имали свой самостоятелен успех, те са предавали своите си предводители(Левски), убивали са поетите си революционери (Ботев) и т.н. няма единство и преданост, има завист, злоба и алчност, именно затова България не успява самостоятелно да се освободи и смешно малко опълченци участват във войните, защото народът е доволен от вещото и справедливо управление на Високата порта, просто те са предчувствали, че от челните места в Европа, руската окупация ще ги отведе на днешното незавидно последно място в ЕС по всички показатели.

турската наглост продължава да ме изумява. ще ме извиняш, турченце, но след Освбождението на България от вашата турска джамахирия, в България се развива образование, култура и икономика, за които още съществуващата ви тогава 'империя' е можела само да мечтае.

Абе комунисти смотани ,защо се правите на умрели лисици ,като Доган Сопола е ваш човек ,нали Курка Нинова и Хидроинжинера в едни гащи пър..т. Вие си мислите ,че не мирише,ама пръ.нята им се носи вече 27 години над България .Нещастници!!!!!!!..

Баси, как не ви писна бре!!!.Една и съща мантра 27 годин.Ама иначе дума да не се обели за арменски геноцид или кланетата на тракийските българи, както и са Ангорския договор свързван с дължимите обезщетения за имотите им от Турция.

Айде стига скелети от мухлясали гардероби, еййй. Тия хора само в миналото ли живеят бе? Абе погледнете настоящето бе, вижте скоростта на живота бе. Ако не можете да живеете днес и то с адекватна скорост, айде аут. Аут сте от живота, старци вмирисани. Вижте новото поколение, то не се интересува от вмирисаните ви истории. Аут на архивите и архиварите. Жевеем днес!!!

Тия от ДПС(ДС) да отиват при своите убиици от БКП(ДС) - Мито Гестапото,нали са едно,нали са най големите патриоти .Миналата година Мито Гестапото (ДС) награди хидроинжинера Доган (Сопола) с орден Ст.Стамболов,като един велик патриот и родолюбец.

'срещу българският народ'? ще ме прощаваш, байо Либене, ама тия чалми не са никакъв български народ!

НЯМА ЛОШО! Трябва оценка и извинение. Само, че в комплект с оценка на 5 вековната окупация на Българската държава, на масовото избиване на духовенството и управниците на държавата, за звествата спрямо българското население през тази окупация - убийства, масови кланета на цели села и области, опожаряване и разрушаване на православните храмове, преселение на цели групи българи, заселване на българска територия на азиатски и други народности, използване на башибозук и цигани мюсюлмани за грабежи, убийства и палежи на села и области, въстанали срещу тиранията след потушаването на въстанията от редовната турска войска и много други действия равни на геноцид спрямо българския народ!

ДПС изглежда доста примитивно, като се опитва да залага на тази карта-тя е изтъркана. На няколко места съм писал да се прочетат публикациите на разговори, доклади и решения на Държавен съвет на НРБ по отношение огромната опасност за националната сигурност от действията на Турция за отцепване на части от българската територия. Много ясно става защо управлението на държавата тогава е предприело крайни мерки. В момента националната сигурност също е под заплаха, но мерки няма. Когато ордите от Турция нахлуят, най-вероятно сегашните пишман евро-либерали и пр. ще започнат да пищят, че са изненадани и че не са очаквали неспазване на договорености от страна на Турция. Тогава, няма да се учудя, ако се появи някой Хитлер на Балканите, а защо не и в Европа.

Е нали се целуваха и извиняваха на Орлов мост, Станишев и Местан какво повече?! Пак политически шашарми... Мнозинството няма отношение към изселването - нека референдум да го реши защото имаше взривове по влагове, гари и други обществени места, както и явна намеса на турските специални служби. Нека първо Ердоган да се извини, че турската държава тогава е провеждала подривна дейност и тогава може да се претендира българската държава да приеме декларация по въпроса. Нещата са части от един процес за разлика от Априлското въстание и Баташкото клане, което наистина е друга тема... Но някакси искането на ДПС е в унисон с реакцията на Турция по темата за гласуването за арменския геноцид в германския бундестаг.

А пожарите по време на Иван Костовото управление, ... кой ги РЪКОВОДЕШЕ? Добре е, че "люспенето" обхвана и ДПС, та ще видим докъде ще им стигне нахалството. Но нека да сме спокойни, НЕО ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ще се сбъдне само в мокрите сънища на Ердоган. ГАРАНЦИЯ: Господ българина, е по-велик от всичко (акбар).

ujabg

Явно малко им е било!

не му слушайте глупостите на тоя помак!

Няма го Волен да сплотява електората на ДПС и сега се налага сами да си вършат работата!

КЪДЕ Е ВОЛЕН , ДА НЕ Е БОЛЕН !

плеви една саксиика дето си носи , нали трябва да полага общественно полезен труд .... награда от любимите му приятелчета в съда

Историческата оценка е,че много кратък бе т.н ,,Възродителен процес"и тогавашните управляващи не си довършиха докрай задълженията си.Все пак направиха нещо добро и предсказаха турската експанзия към Балканите и като цяло към Европа.

Ох... неразумни юруде ... що им се вързваш на цирка последните 70 години Правят ПР за пред народа , пък си пият кафенцето и си хапват свинското след това заедно , целуват се любят се кои ги знае кво си праят. А вие се калвете един други вместо да кълвете по тях ? защо ? какво ви дадоха до сега поне една от тия абревиатурки на БКП , не се ли изброиха всичките на власт до сега че продължавате да си имате предпочитания все едно има разлика .... глупав народ , а още по глупави същесвта настройват простолюдието един към друг че да не се обърнете да им търсите сметка .... ох ох ох Терминал 2

Не се хабете ! БОРБА ЗА ЕЛЕКТОРАТА МЕЖДУ ДПС И ДОСТ !

А, за събитията след април 1878 г.!?!?!?!?! НАГЛЕЦИ!!!