Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група, предаде БТА.

"Убедени сме, че такава оценка ще има и тя ще обяви всички жертви за герои на българската демокрация", подчерта той.

Карадайъ припомни хронологията на събитията от 1989 година и отбеляза, че повече от 360 000 души са били принудени да изоставят домовете, имуществото си и да потърсят убежище в Турция и Европа.

"В рамките на Възродителния процес принудително са сменени имената на повече от 1 милион мюсюлмани", изтъкна още лидерът на ДПС.

Според него това е бил процес, забраняващ религиозните традиции и ритуали и целящ подмяна на идентичността. По думите му за всичко това обществото знае много малко, а за престъпленията няма наказани.

На 29 май 1989 г. се слага началото на края на т. нар. Възродителен процес и на тоталитарния режим в България, допълни Карадайъ.

"Вече 27 години ДПС води последователна политика за утвърждаване на демокрацията, за защита на основните права и свободи на всички български граждани, за справедливост, сигурност и стабилност", каза още той.

По думите му през последните години отново има език на омразата, който звучи дори и от трибуната на Народното събрание. ДПС ще продължи да се бори за правата и свободите на всички български граждани, защото те не се дават даром, а се отстояват чрез ежедневна борба, посочи Мустафа Карадайъ.

"Нека направим така, че вместо лъжа и омраза, нашите деца да живеят с истината, в толерантност и заедност", завърши изказването си Карадайъ.

Миналия месец, когато бяха отбелязани майските събития през 1989-а, ДПС и новата партия на Лютви Местан ДОСТ влязоха в първи сблъсък.