Скандал в НС да се заличат ли българските имена на мюсюлмани

ДПС предизвика скандал като предложи да се заличат българските имена, наложени на мюсюлманите по време Възродителния процес. Другите партии не се съгласиха.

Обратно в новината

Коментари - Скандал в НС да се заличат ли българските имена на мюсюлмани | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че сме адски прост и търпелив народ, и кретени от всички политически партии си ни е..т както им хрумне. Ако не бяхме, отдавна да сме приключили с комунизма, възродителни, преходни и всички кретенски процеси в България. А партиите до една забранени.

гн местан само така -нека излезе всичко наяве ,всичко турско -османско да се възтанови в бг ,в наискоро време трябва да се направи и паметник на туския воиник на шипка

Местан ага троши тъпомера всеки ден.Явно се чувства доста несигурен въпреки финансите на ДПС Груп зад гърба си.

Те и сега са в коалиция!

Нападението е начин за самоотбрана. Само че от какво? От психическата нестабилност на ДПСарския водач!Винаги когато влиянието на ДПС отслабва се вади етническата карта! Освен това този закон, кой то предлагат е недемократичен, тъй като и сега много турци си държат българските имена, защото им е по-удобно. Никой не им пречи и в момента да си сменят имената както искат, ако искат и с индийски

Крайно време е да се разгледат документите от далечната 1990 година, за да се види на какво основание е създадена тази партия и дали въобще има право да съществува в българския политически спектър. Ще се получи нещо много интересно, което няма да се хареса нито на ДПС, нито на БСП!

Да им връщат имената задължително и в личните карти и международни паспорти в графа народност да им пише турчин, циганин и т.н. Откъде на къде тези наглеци ще вършат престъпления в чужбина и после ще пишат по вестниците един българин или група българи били арестувани.......

За това си много прав. В момента обаче те имат по няколко лични карти с български и турски имена и представят този който им отърва!

бе да ти е,,т маикати смотана ми то вие крадете в чужбина и проститурят българките

Защо не му затворят устата на този наглец Местан? Той провокира етническо напрежение в страната ни.

Pesh0

Абе Местане , това да върнеш името ня някого , ако той не иска , не е ли като да му го смениш, насила ? Който иска си го е върнал. А ти се чудиш , каква глупост да изръсиш. Кога ще говорим за изкланите българи по беломорието , на които турците за по бтрзо , не са сменили имената ?

Скоропостижно вече е решено - този турски провокатор заедно с неговите приближени си заминава. Просто политическата му игра на тая тема издиша! Така или иначе, си е наглост да повтаря като латерна за този възродителен процес. Нали му се извиниха министрите от по предното правителство?! Какво иска тоя нагъл тъпанар!? Парички и скандали ли!? Типичен турски селяндур(както и повечето му приближени), с комплексно егоистично отношение и който се мисли за големец. Трябвало е просто като веднъж е получено официалното становище по въпроса, да беше се държал като цивилизован човек, ама нейсе. Иска панаир да прави, за да си покаже простотията!

Беше ми трудно да разбера защо дядо ми се е казвал Хасан Ефраим, а в документите за наследство е вписан като Асен Евтимов... трудно му беше и на баща ми да ми обясни за мъките които са изтърпели повреме на възродителния процес... сега съм млад баща, как да обясня на дъщеряси, че къщата ни на село е наследство от пра дядо и Хасан-Асен?!?! Не искам да и обяснявам !!! Възтановете името на дядо ми, за да не се налага някой ден дъщеря ми да повдига темата отново от парламентарната трибуна!!!

Леле ще ме разплачеш, само, че хората няма какво да ядът, нямат пари за елементарните си нужди. Биват изкуствено затъпявани, за да могат да бъдат контролирани от разни ДПС бандити, като теб !!!

Продай къщата ако аще не е паднала, и няма да имаш проблеми.

обясни на дъщеря ти, че нейните пра-дядовци са дошли в българия, като разбойници и бандитим убивали са крали са, изнасилвали са, и благодаребие на наивноста и добродушието на българският народ, нея я има на този свят, (дали са шанс на родителите и да се възпроизведат, вместо да ги затрият , както са правели нейните деди) Кажи си също да си няляга парцалите а ако не иска да си дига гълъбите и през "Капитан Андреево" та зад Босфора!

А ти кажи на твоята , че скоро пак ще дойдат едни и ще ни дундуркат , както си му е реда

а ти кажи на твоите дъщери , че кат пораснат турцците ще ги на......т както са е,,,,ли жена ти

Имам въпрос който винаги съм искал да задам на българо мохамеданин. Ти имаш ли представа пра-дядо ти или пра -пра дядо или пра - баба ти дали не са имали християнски имена?Разбери не е за заяждане питам за родословие питал съм и мой приятели. Иначе възродителния процес е бил кофти и е бил на целия балкански полуостров. Такива са били времената. Аз не знам защо изведнъж са решили да правят въродителен процес, а не са го направили след освобождението.

Откъде знаеш, че пра-пра-дядо ти не е преименуван от Асен на Хасан насилствено и дядо ти не си го е променил по желание. Не се подигравайте с костите на мъртвите.

вземете та публикувайте всички архивни документи свързани с предисторията на този възродителен процес, неговото провеждане и последвалите го събития, както и всички документи свързани със зараждането и дейността на това "Турско национално освободително движение в България", както и документите за връзките на БКП/БСП, ДПС и другите партии със спецслужбите, документите за връзките на бившите и настоящи управници и партии с чужди спецслужби и личните дела (досиетата) на всички които по един или друг начин са били и са в държавното управление и архивните документи кога, как и защо тези лица са се озовали във властта. Докато не се изкарат на показ всичките им кирливи ризи и не им лъснат задниците на всички няма да има мира и всеки ден все някои ще си измислят все нови и нови причини да сеят раздори и напрежение сред хората. Направите ли го ще излезе наяве от кого, как и защо е създадена ДПС и ще изпъкне цялата поредица от индивиди които по разни икономически и политически съображения и причини са създатели или са членували в тази и други партии или са внедрени в дадена партия и различните структури на държавното управление.

С усърдие, Владимир Ясенов Зидаров, изпълнява поръчката да внася разделение в обществото ни и с това да отклонява вниманието му от истинските проблеми които то има да разрешава приоритетно.Един ден Зидаров се кланя на Запада и се врича в емропейски ценности и демократизъм, а на другия ден се кланя на Москва и изпълнява поръчката за етническо напрежение, защото само на Москва и нейните слуги е изгодно в обществото ни да има напрежение и да се забавя скоростта с която Родината ни се измъква от влиянието на Окупатора.

ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ СЕ ЗАЛАГА И ПОДЪРЖА ОТ КРАВАРИТЕ ЗАД ОКЕАНА!

О нерзумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на ДС..........кеф!

Наглостта на ДПС, израз на което е г-н Местан - няма граници! Темата "Възродителен процес"е перманентна провокация, срещу българската държавност. И не, само! Ще припомня, че през лятото на 2008 година, Лютви Местан - като председател на Комисията по образование и наука, имаше намерение да се премахне българския, като официален език в България. Той представи пред парламента законопроект на правителството, според който се отменя т.4 на чл.16 от Закона за народната просвета. Наглост, граничеща с цинизъм! Крайно време е, към ДПС да се приложи Глава Първа, чл.11 ал.4 от Конституцията на Република България, който гласи: "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова и верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт." Може и референдум, за легитимността на ДПС в Република България! Време, е!

Доколкото знам никой не пречи на живеещите в България да си поменят името.Това е било на времето и лично Местан и Доган са участвали във този срамен процес Сега той мръсник понеже губи власт и иска да се издигне в очите на бедните хорица от Родопите и се въсползува от невежеството на хората защото ДПС ги тормози и третира като крепосни и роби .Този човек е по лош от убийците от ИД и ако може и има власт ще затрие цяла България УМира ама на неговото да е. да пукне дано гад с гад. Ако търси нещо да се обърне към Станишев и БКП.

местане,а не искаш ли да ви заличат,бългаското гражданство,и да си вървите в турция аа !!

Като не ги устройва да са с български имена прав им път към Турция. От къде на къде българските паспорти ще са задължителни?

"Павел" "Зидаров" остана да виси сам, като паяк в неловко мълчание. Този се самозакла...Пожелавам му пълен провал на местните избори, а цялото ръководство на Корпорацията "Холдинг ДПС", да се самоизядат..

ДПС винаги е саботирала и спирала развитието на България.Това се опитва да прави и сега.Искат или не реформи в България ще има,а също и забрана на тази партия,която вече е изиграла историческата си роля.

Аз пак не разбрах,скандалите в НС добро нещо ли са или напротив.

по принцип не са добро ама са и добро защото е по-зло е да ръчкат и сменят законите непрекъснато

В конкретната ситуация се нарушава етнически мир.Това е лошо за всички, но най-лошо е за електората на турската мюсюлманска партия. Местан от доста време прави нагли изявления. Не вярвам че това е някаква негова политическа самодейност. Най-вероятно става въпрос за пропагандна антибългарска акция поръчана от вън. Редно е ДАНС да изяснят тези въпроси.

Хайде стига вече с този възродителен процес, това е вече история, като турското робство, да гледаме сега и напред, не да се чудим как да създаваме огнища на омраза!!!

първо да се заличат БСП и нейното дете идиотче ДПС. След Това няма въобще да спомняме за имена на мюсюлмани,възродителен процес,етническа карта и т.н простотии,които са дошли до гуша на всеки българин

Утре Ще поиска да заличи и България !

Изгонване на цялата паплач към Анкара.Рязаните животни да не се спират в Константинопол,че скоро с Гърция,Сърбия ще си го вземем.Вън от българските земи,агаряни рязани!

По е възможно скоро вас да ви няма по тези земи

Отде си сигурен? Лесно ти е да лаеш така, но почакай само. Винаги в бъдещето стават случайности, за който нито ти, нито каквото и да си мислил, биха станали по твоя начин. Това ще го решат държави от така наречената ГРИБ. Ако не чаткаш какво е, не е мой проблем да ти разяснявам, но съм длъжен да ти отговоря че провокации към държава в която има някакви закони(говорим за България) се спазвата, а не се предизвикват етнически провокации! Капиш? Като не ти харесва закона, има шилоко поле на изява къде да се чувстваш като у дома си, но категорично не се чувстваш български гражданин, затова е в правото всеки български гражданин да критикува такива, които не искат и не се приобщават към българската държава! Капиш ли ти е и за това?1 Ако не - лекувай си егоизма по отношение на цивилизазионното си отношение и се научи и питай защо Турция не признава малцинства останали в НЕЙНАТА ТЕРИТОРИЯ! Тук такъв проблем няма, но очевидно ТИ ИМАШ НЯКАКЪВ ПРОБЛЕМ?!

Абе правилно хората искат да си възвърнат имената дадени им още през славното имперско минало, не искат да се позорят с наложените им насилно имена присъщи на раята.

отдавна е възстановил турското си име!Проблемът на ДПС е страх! Страх, че ще остане за в бъдеще без електорат!Доста хора решиха да продължат живота си с новите си български имена, а сега и " ново двайсет": мнозина от възвърналите турските си имена- сега пак искат да са с български имена!Та, на Местан му е време да изчезне от БГ политиката, защото разделя хората и пречи! Време му е, да се прибере по-скоро в родното си село -Чорбаджийско/Кърджалийско!Това е положението!

Местаноглу провокира етническо напрежение.

Както по времето на този процес бяха сменени имената и на мъртвите, така и днес ще бъдат възстановени имената и на починалите в този период. Това е справедливото и хуманно решение, именно правотата на Местан предизвиква злобата в недемократичните партии, в които останал духът на тоталитаризма, които не могат да се отърсят от комунистическото минало и заради които България е най бедна не само в Европа но и от редица африкански страни.

пуста неначесала се. Живите ви бягат, та дайте да хванем мъртвите. Те поне няма къде дя мърдат :)

опитваш почвата да върнете България 500 години назад май..За твоето състояние има определение в сферата на психичното здраве.

За българите националисти не е ли по добре възстановявайки турско-мюсюлманските имена да се знае кой кой е! Кой е българин, кой турчин и пр.

Ти си турчин колкото аз китаец. Може и аз да съм те правил:)))

По е възможно моя прадядо да е осеменител на прабаба ти

Тия нарочно ни дразнят и предизвикват ! Ние не ги питаме дали са цигани, а дали са българи ? Другото - кой от чий коч е заченат, въобще не се интересуваме. Защо ни го натрапват техния коч ? Като продължава да иска групови права в една демократична страна, скоро ще види вратата за при майка си. Ние не сме голяма държава, но в народа ни се генерира голяма енергия. Кой се е заял с нас, не му се случват хубави неща. Кажете му на козела, че е време да млъкне и да престане да работи за чужди на България интереси. Предателството се наказва в цял свят най-тежко !

Тоя пръч върви по острието на бръснача и ще се порежи,да не кажа заколи:) От как е създадена България с много племена кой не е минал от тук,кръстоносци,византийци,османци,в по-ново време немци и руснаци......всеки е оставял деца след себе си. Кои сме ние и защо някои идиоти се мъчат да ни делят.

Голяма мъка е пътя на България към Европа!

брадатият козел не е искал да каже точно това. Ама нали първо мисли на турски и после си го превежда на български и то става една каша ,не ти е работа.Той горкият не е виновен за това,че глупавичък и затова говори бавно. Спомнете си как говореше Семеончо Сакса.

Местан е ебахти продажното к*пеленце! Майка си и баща си ще удуши с голи ръце, стига да е на власт и да не му закачат обръча от фирми около него. Последното, за което му пука са т.нар турци, малцинства и прочие, а предпоследното е България!

Махлии ми ако се окаже че и аз съм бил с турско име? Дали няма да стане контра-възродителен процес да ме именуват Ибрям Резан Суртук.

Скандалът е от страна на агонизиращата проислямска прослойка, която вече губи подкрепа на традиционния си електорат и се обръща към циганския етнос. А той наистина ражда деца. Които изхранва със социалните помощи, осигурени му от агонизиращата българска прослойка. Защо ли ми се струва, че не е достатъчно да направиш деца, но и да ги изхраниш, но и да ги образоваш. Но явно последното е считано за излишно от Вашия етнос.

То вие и малкото дето ги раждате не можете изхрани, а камо ли образова. Само в българските ВУЗ може да се дипломирате купувайки изпити и дипломи от прегладнелите професори и доценти които са с по 700-800 лева смешни заплати.

Нали? :) Явно затова ДПС така отчаяно рита против идеята за образователен ценз при гласуване :)

Името е част от религиозната идентичност и етническа принадлежност на индивида. Щом претендираме, че сме демократична и правова държава е редно да се коригира една историческа гавра с една голяма малцинствена група в България.

Ако утре приема Исляма какъв ставам,турчин/макар че Исляма не е турска религия/ или си оставам българин. Може ли пак да се казвам Иван или трябва да бъда Ибрям?????

Ставаш бояджия :)

В любимата на много българи и турци USA има ясно записан член в конституцията на страната ".... името на новороденото трябва да има английско звучене"! Нещо да каже бат' Места по тази тема???

Ама човече още не сме станали щат на САЩ за да приемем техните законови порядки.

И в Турция има закон за имената - не може да кръстиш новородено с българско име или фамилията да завършва на "ов". И много други ограничения, ама Местан се прави на улав.

Ама там е Турция, и тези претенции нека да искате пред Турския меджлис

Местан не може да не знае, че много турци и помаци запазиха българските си имена. За разлика от Доган, който беше по-прикрит и подмолен, Местан открито провокира българския народ! Може би е вдъхновен от Ислямска държава?!

Пич може да е всичко но това вече е демагогия.И аз също не харесвам ДПС но не мога да отреча историите през 80 години.Искали сами,айде малко,срам бе БСП,Тогава защо смениха имената,дори и на умрели хора?А върха беше че смениха имената и дори на тези,които са дали живота си за България.Бсп да не знаят много а да мълчат щото са наследници на тези дето го направиха това без умие.Сегашните патриоти ги разбирам,или са млади и не помнят нищо,или са политици.Хора без перде на очите.Започна да се изкривява,и подменя истината,Това може да доведе до нещо лошо.

Какво лошо в проектозакона. Който е бил репресиран да се възползва.

Скандалът е от страна на агонизиращата българска прослойка, която още от миналия век е загубила способността си да се възпроизвежда и днешните и представители са наясно че губят население, още повече произтича подмяна на населението. Но затова не са никак виновни турците, а самите българи, които не са женят и не раждат деца. А то Местан си е прав, задължително трябва да се възстановят имената на мъртвите, всички ще сте свидетели, това ще се осъществи и то скоро, защото е нещо хуманно и правилно.

Адмирации!!!

Много като теб говорят като пияни с гъза си....ще възстановяваш име на починал?????? От години се гушкам с една мюсюлманка....идват и на гости роднини от Турция.....никой не каза нещо лошо с/у България. А тия "политици" да си ходят,толкова години живяхме заедно сега искат да ни настроят едни срещу други....няма се получи.

Я върви на майната си! БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!

Тоя на картинката ми омръзна.Откак не е в управлението квичи на умряло.Изобщо не му обръщайте внимание и не му давайте трибуна.Понеже нашите турци са умни хора и не му се връзват вече на глупостите сега стана ЦИГАНСКИ ВОЖД.

Защо като има българи в Украина, българи в Бесарабия, българи в Сърбия, българи в САЩ и ЕС, пък да няма турци в България - то е ЪПСУРТ да няма турци в България.

Даже има и Агенция за българите в чужбина.

Аз съм малко прост, но турци в България е примерно от Турция да дойде някой и да е с турски паспорт. Нашите българо-мохамедани никога не са живели в Турция, но интересното е че чувстват една носталгия към Турция не знам защо. А като погледнем реално не съм чувал чел и т.н. да е имало заселване на турско население в България. Турците в България са идвали с армията си не с жените и децата си. Кой са тогава тези българо-мохамедани?

Не си чувал защото си неграмотен като всички невежи ганьовци. аве я иди се разстреляй някъде.

А българите в Македония,Украйна и Молдова не са ли българи...

Български турци в България има, но са на-много една трета от мюсюлманите. Останалите са българомохамедани, татари, черкези, цигани и др., и не трябва умишлено да се определят като "турци".

Аз винаги се радвам на изказванията на г-н Местан. Контраста между наивните му опити да се упражнява в красноречие и глупостите, които говори, искрено ме развеселяват :) А странното в случая е, че съм съгласен да бъде приет такъв закон. НО! Да влезе в сила със задна дата - от 1393 г. :)

Гърците си плетат кошницата ние само с глупости се занимаваме

НЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ, ЗАНИМАВАТ НИ ! НАРОЧНО,ПЛАНОМЕРНО,ЗА ДА НИ ОТНЕМАТ ОТ ЕНЕРГИЯТА И ВРЕМЕТО, ДА НИ НАСОЧВАТ В ПОГРЕШНА ПОСОКА, ДА НИ РАЗСТРОЙВАТ И НАСТРОЙВАТ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ ! ЩО ЗА ПРОСТАШКИ ЗАКОН ?! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМ ВЪРНАТ ИМЕНАТА ?! АМИ АКО НЕ ИСКАТ,ПАК ЛИ ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ?! НЕ,НЕ ГО ПРАВЯТ ЗА ДОБРО, А СЪС ЗАДНАТА МИСЪЛ : Я ВИЖТЕ СПОРЕД ИМЕНАТА КОЛКО МНОГО ТУРЦИ ИМА В БЪЛГАРИЯ, Я ДА Я ОБЯВИМ ЗА МУЛТИНАЦИОНАЛНА, Я ДА СИ ОТЦЕПИМ ТЕРИТОРИИТЕ С НАШЕТО СИ НАСЕЛЕНИЕ И ПР.

ИСМАИЛЕ СМЕНИЛ СИ СИ НИКА НА "ТР"

Не знам кой е Исмаил, аз съм Трактора

Е, дано ви стане ясно кой стои в основата на възродителния процес! И тогава искането за изселването бе от тяхна страна!