Поправката в Закона за гражданската регистрация държавната администрация да се задължи да заличи от насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена", бяха внесени от почти всички депутати от партията, начело с лидера Лютви Местан.

"Не знам тези, които ще гласуват против, как ще се обърнат към гражданите, които са засегнати от Възродителния процес", обърна се той към депутатите от останалите политически сили, като специално призова БСП за подкрепа.

Стоян Мирчев от левицата обаче му отвърна:

"Стига с тая истерия с Възродителния процес, стига с прикриване на турските провокации, включително и с атентати".

По думите му не всички български турци са били преименувани насилствено, много от тях сменяли имената си с български и европейски, защото искали да бъдат възприемани като по-големи българи.
Според Мирчев в момент на напрежение между християни и мюсюлмани няма нужда от наливане на масло в огъня. 

"Откъде накъде ще продължава това насъскване на всички мюсюлмани и български турци срещу българи в България?", попита той.

В отговор Местан припомни извинението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев на Орлов мост и целувката между двамата.

"Тя беше израз на признание за доблестта на Сергей Станишев да се извини за Възродителния процес. Днес обаче питам каква стойност има това извинение", добави лидерът на ДПС.

Той обвини депутата от БСП, че е истински апологет на Възродителния процес и изрази надежда, че това не е позицията на социалистите.

От Реформаторския блок обаче също атакуваха ДПС за целувката на Орлов мост.

"О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата ДС?", с тези думи пък се обърна към Местан депутатът Гроздан Караджов. 

Поради що се срамиш да се наречеш член на българската комунистическа партия? Поради що се срамиш да се идентифицираш с тези две структури, които преименуваха българските турци. Поради що днес търсиш индулгенция за всички тези свои деяния?”, попита той. 

И добави, че имената са ги променили агентите Българската комунистическа партия и бившата ДС, с които са се целували и прегръщали на Орлов мост, заяви той. 

"А вие с кого сте в прегръдка днес?", отвърна му Местан.

Тунчер Кърджалиев пък заяви, че няма нищо общо с ДС, тъй като е бил на 16 години по време на Възродителния процес. 

Г-н Караджов, пред мен са стреляли, когато по насилствен начин са сменяни имена. Какво общо имам с този процес и как ще ми вмените вина? Как не ви е срам?”, възмути се той. 

Депутът от РБ му отвърна "по отношение на вашата психологическа дилема" - че може на 16 години да не бил член на социалистическата партия и ДС, но днес е с тях и има избор да напусне парламента. Караджов подчерта, че последователно двама лидера на ДПС са били свързани с ДС. И посъветва Кърджалиев да прочете досието на Ахмед Доган.

Не ви вярвам, че сте искрени, превърнахте Възродителния процес в търговска марка - това пък заяви от името на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Тя изтъкна, че посещава често селата, населявани от етнически турци и получава отговори от гражданите, че не могат да се срещат с нея, защото кметът ги наблюдавал. И припомни как ДПС плашели турците, че ГЕРБ ще бутат джамии. 

Вие превърнахте българските турци в крепостни. На вас ви трябва нова политическа дъвка, защото не може само една партия да бъде представител на един етнос. Не сте искрени и това ви личи”, добави Караянчева.

Само Методи Андреев от ГЕРБ - бивш председател на комисията по досиетата, заяви, че ще подкрепи законопроекта, защото смята, че Възродителният процес не може да продължава да се ползва от ДПС за правене на демагогия.

"Повече не трябва да даваме право на ДПС да говори от името на българските честни турци, защото то ги капсулира, ограничиха ги да влизат свободно в българската общност. Агентите на ДС създадоха ДПС с помощта на БКП, не за да защитят турското население", заяви Андреев.

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт пък заяви, че този законопроект се внася по друга причина - десетки хиляди мюсюлмани водели дела, за да си върнат българските имена, които били спирани от ДПС. 

ДПС цели техните феодали по места да ги преименуват и това е самата истина. В българските съдилища колко молби от цели семейства са подали, за да си направят български имената?", запита той и призовава народните представители да не влизат в капана на ДПС.

"Атака": Няма български турци

Няма български турци и това го казва не Волен Сидеров, казва го Мидхат Паша - голяма фигура е в Османската империя, заяви на свой ред лидерът на "Атака".

Той уточни, че Мидхат Паша, завършил Сорбоната, е написал във френско списание през 1868 година: "В днешните български земи има около милион, милион и нещо мюсюлманско население, което няма нищо общо с турския етнос, а това са мюсюлмани, наследници на ислямизирани, по-често насилствено, българи".

"Нека бъдем наясно с фактите - по днешните български земи няма български турци. Това го потвърждава и ДНК експертизата, която показва, че по генетичен код живеещите у нас са средно и южноевропейци, но няма нищо общо с тюркски или монголски ген", разясни Сидеров.

В становища на МРРБ и МВР, които бяха представени в парламента, се изразява несъгласие с предложения законопроект. Според тях действащият закон последователно е прокарал принципа за доброволност и свободно изразена воля на лицата, като възстановяването или промяната са възможни, ако гражданите желаят това.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За законопроекта на ДПС за имената на българските турци