Комунистическото минало влиза в учебниците – мисия възможна?

България е страната в Източна Европа, която най-бавно и трудно се отърсва от комунистическото си минало – твърдят го и външни, и вътрешни наблюдатели.

Обратно в новината

Коментари - Комунистическото минало влиза в учебниците – мисия възможна? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През тоталитарния режим НЕ всичко е било черно! НО същественото, което се извърши, е тоталната затриване на човешки ценности - вяра, справедливост, човеколюбие и свързаните с това съпричастие, взаимопомощ, толерантност. Насади се непукизъм, разграждане на гражданското общество, незаинтересованост. Избуяха тъмните сили на мутрите, мутресите, публичните убийства, корупцията, бандитизъм, навлизане на организираната престъпност във властта, ненаказуемост, отказ от правосъдие (особено за провинилите се по етажите на властта и управлението на държавата). ДЪРЖАВАТА ИЗЧЕЗНА!! Отвратените от това младежи дезертираха в чужбина! НО НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ СИНОВЕТЕ И ВНУЦИТЕ НА ЛИЧНОСТИТЕ УЧАСТВАЛИ В ТЕЗИ ПРОЦЕСИ, СЕГА СА ОТНОВО ПЪРВИТЕ НА ДЕНЯ И СТОЯТ ЗАД МОДЕЛА КОЙ?!! Набедените за идеалисти партизани, ятаци, съмишленици и "вся осталная сволоч" доведоха до разрухата, техните наследници ще постигнат непостижимото - ЩЕ ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ!!

"Галъп интернешънъл" повече не могат да формират и оформят вота на хората с платените си поръчкови изследвания. България се намира в дълбока морална, политическа, икономическа, финансова,..., всестранна криза, чиито параметри и перспектива в монента осъзнават хората, а и ЕС и дори и да приемем, че 1/3 от българите все още се доверяват по някакви причини на заклет популист като Борисов с безкрайните му лъжи и лупинги (престрелката м/у мафиоти в "Сл. бряг" била махленска свада за паркомясто, изтеклите разговори на "двете каки", препратеният СМС от член на ВСС, препратен на Лозан Панов, провалената съдебна реформа, Цацаров, когото "той си избра", извиващият непрекъснато ръцете на каратиста - Радан Кънев, водещият непрекъснато войни Христо Иванов,...) то тенденцията надолу е повече от ясна. И затова прокламиращият толкова усърдно прословутата си стабилност сред гърмежите около Митьо Очите или подпалените коли, рекет и побои на Ценко Чоков, Борисов алармира точно за това, изтъкI айки, че сега е най-благоприятното за него време за избори.

комунист да се наричам, първа радост е замен!

Още първото изречение е лъжа. От Соца се спасихме бързо, нищо не остана от него.

Грешиш, ръководните кадри и манталитета още си стоят...

При социализма студентското общижитие струваше 3 лв. на месец, билета за градски транспорт 0,06 лв., купона за храна включващ първо, второ и трето струваше 0,50 лв. Гогато някой се шляеше по улиците без работа го прибираха и пращаха в завод, АПК или някъде да работи. Не се стреляха по улиците както сега. Нямаше такава битова престъпност. Образование и здравеопазване бяха безплатни. Нямаше избор на екип 1000 лв., консумативи 5000 лв., престой в боница 1000 лв. Нямаше безработица, образованието на младежите беше на ниво над среднота за Европа и Света. Имаше и някои отрицателни неща. Не можеха да виреят тарикатите, крадците, трафикантите на хора, сводниците, наркодилърите, крадливите политици... Абе, чудя се дали наистина да се изучава "тъмното" минало или не. Ще вземе младежта да се запали по него и виж пак....

Всъщност ... Добра отправна точка в изучаването на комунизма е поезията и биографията на Пеньо Пенев.

1. България има социалистическо минало. 2. В учебниците по история трябва да влезе истината, не колективната памет, която е всичко друго но не и истина (примери много, вкл. и заглавието на статията). 3. Прекалено е рано за да бъдат обективни хората. 4. В България се води силна анти-руска пропаганда - гаранция за поредно изкривяване на миналото, в което сме били приятели и съюзници с руснаците.

Като човек живял 15 години в Социализма ,имам кристално ясни спомени за това как се живееше тогава в голям Областен град в България . Социализма ТРЯБВА Задължително да се Изучава ! Никой 40+ годишен Период от 1300+ годишната ни Историята , НЕ Е довел до такива Драматично Големи и безкрайно Положителни промени в България ! Никой !! Да! Трябва да се изучава Социализма ,за да можем да Повторим този огромен УСПЕХ на обществото ни !!!

Като че ли никога няма да бъде затворена "правилно", защото няма волята за това. Ето един достоверен прочит: "Равенство пред закона и отговорност са необходимата предпоставка и условие за съществуването на цивилизованото общество. Без яснота по този въпрос и изпълнението на това условие, останалото губи смисъла си и общественият организъм се превръща в болен човек. Но от това съвсем не следва, че хората трябва да бъдат приравнявани като индивидуални единици и обезличавани, както следва от провъгласявания принцип: От всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите (вместо справедливото: ... на всекиго според труда.). Подобна социална справедливост е демагогия (превърната в политически лозунг на една обществена система) и не изразява нито справедливост, нито е здравословна за обществото като цяло. Тя унищожава естествените закони, чието свободно действие осигуряват самото съществуване на човешките общества, и противоречи на силите на живота. (Тъкмо в това се състои големият порок на експериментът, наречен социалистическо общество, и довел до неговия провал, стигайки до задънена улица. Накратко, бе извършено безумието естественият закон да бъде подменен с този на човека, въобразил си, че може да бъде господар на света и да му налага волята си. (Странно е обаче, че хората продължават да не разбират това и не искат да си дадат сметка какво всъщност се случи и коя е причината за него.)"

"Комунизмът като организация и битие на едно общество. Най-близкото определение, което може да се даде, е, че това би трябвало да е такова човешко съдружие (общество), което е достатъчно материално и духовно развито и в което съществува социална, икономическа и политическа справедливост, т.е законност и равнопоставеност (в смисъл на отговорност) на всички членове на това общество. Каквото и друго да прибавим към това определение, то едва ли ще промени смисъла му и ще означава нещо друго. Такова общество като че ли е по-скоро утопия, отколкото жизнеспособна форма в дългосрочна перспектива но от това не следва, че то е невъзможно, а че в крайна сметка то ще представлява връх на човешка цивилизация, отвъд който започва залезът, безвремието и забвението на нещо, изчерпило възможностите за по-нататъшно развитие. Тоест, за да оцелее и да продължи по-нататък, човечеството трябва да намери сили да поддържа жива творящата жизнена енергия на един двуполюсен и постоянно възраждащ се свят на движение и промяна Понятието идеално общество (лишено от вътрешни противоречия) е опасна утопия, съществуваща само в главите на кабинетни учени и поети-мечтатели."

Спомен за миналото отпреди 1944: "Ааа,партизаните ли?Какви партизани бяха те- имахме една кория накрая на селото,там се криеха и всички ги знаеха къде са. Най-мързеливите,тия дето не им се сееше и жънеше- там бяха. Какво правеха ли? Ами нищо особенно- от време на време окрадат някоя мандра, завлекат по някое агне от стадата, дамба-лумба ядене ,пиене и гърмежи, па утихнат и след няколко дена -пак същото" Това ми разказваше дядо ми,който е бил съвременник на събитията. Другият ми дядо пък ми разправяше как "верни на партията другари" след 1944г. са му изкарали воловете,каруцата от двора, взели са му инвентара с който си е обработвал нивиците, за да правят ТКЗС-то. Не отричам,че е имало много идеалисти,които са вярвали в идеята,така както хората след 1989г. вярваха,че всичко,което се прави е за добро. Ноооо,за съжаление и тогава ,и сега- идеалистите ги отстрелват още в началото,защото пречат на кариеристите и лапачите жадни за власт и пари! Язовири,каскади, тунели,пътища, Прохода на Републиката.....кой сега на доброволни начала ще отиде да блъска с кирката и лопатата на ползу роду???? Но....чакане цял живот за една жигулка, москвич, трабанче....заплати по 150 лв. месечно, а цени на апартамент панелка от 15 000лв., висене по цели дни и нощи пред магазини, за да се сдобиеш с пералня "Перла"( то друг модел нямаше), печка "Терма", телевизор "Електрон" или обзавеждане за дома си......Айде,моля Ви, нека бъдем обективни и да покажем,че наистина помним онези времена и ще разкажем ИСТИНАТА на младите хора!

Трябва да се учи комунистическото минало, децата трябва да знаят, как мръсните капиталисти превърнаха България от силно развита държава в развиваща се страна от третия свят. По времето на комунизма летяхме в космоса и произвеждахме компютри а сега и доматите са ни внос.

България за 45 години, от слаборазвита ,селскостопанска старан... достигна Развитието на Италия, дори Австрия по стандарт през 80 те , и ПОДМИНА Испания,Португалия и Гърция ! Данни от Архива на Световната Банка за Икономическото Развитие на държавите през 80те ! Това че бяхме една от най-развитите Научни сили в света, 5 тата Космическа сила , Най-големият Производител на Електрокари и Мотокари в Света както и на Електротелфери , световна сила в производство на Автоматизирани Складове и машини за тях ! И още и още.....! Соросоидите ,като луди кучета на господарите си , се опитват да разкъсат Паметта ни и Изядат частта до 1989 от нея !! За да Забравим живота си Завинаги ,за да Не Можем да Сравняваме с ..Ада в който ни вкараха САЩ + ! Няма да стане !!!

Четвърт век се отърсваме от комунистическото минало. Вече почти се отърсихме напълно и се превърнахме в страна от третият свят

Твърде "рисковано" е изучаването на комунистическото минало. Нали хората ще разберат че е имало период в които хората са били щастливи, можели са да си построят къщи за 4-5 години. доволни са били от работата и живота. И съпоставяйки със сегашния демократичен фашизъм може да потърсят сметка от управляващите за мизерията и скотския живот които живеят. Тогава ще стане лошо. Ама много лошо.

жеко , алцхаймера те е нагазил. Май си забравил комунистическото мракобесие.

В такова ,,мракобесие" всеки мечтае да живее.

Как не ви е срам бе???Разруха в икономиката и терор има точно след 1989г.От развита и сигурна страна се превърнахме в посмешище!И точно Кунева ли ще се изказва против социалистическото минало.За щастие все още не е толкова назада в миналото онова време.Ще има кой да каже на децата истината!

Нека се изучава "комунистическото минало"! Но не и тенденциозно! И трябва задължително да се изучава и "до комунистическото минало"- с гоненията на партизаните, разстрелите на ятаците, паленето на къщите и разнасянето на отрязани глави...! Всичко трябва да се изучава, а не пак да бъде филтрирано!

Баща ми е от Батак. Още пази снимки с десетина отрязани партизански глави, наредени на един каменен дувар. Според съвременната българска история, това никога не се случвало.

Хубаво се живеело!? Така си беше но само за отделни избрани. И на каква цена? Милиарди левове дългове, репресии за интелигентните и инакомислещите, избиване на всички които са против партията майка, морален упадък и още и още, за което могат да бъдат изписани хиляди страници

Пълни глупости и соросоидни лъжи.

Милиардите дългове и сега не са по-малко-вижте сегашното правителство-през ден през два се гласуват заеми за милиарди,и какво, да не би да живеем по-добре?! При соца заемите отиваха за подобряване на живота на всички, а сега отиват за олигарсите и политиците!

Да лъсне червеното "благородническо" потекло на лилето павлова, станишеви, боко тиквунов, московски, пелвнелиев. Край нямат, затова няма и отърване от комунистическото минало. Защо не констатират малко по-поименно външните и вътрешни наблюдатели? Цялата икономика е заграбена от комунистически, комсомолски и КДС-арски кадри. Това е българската МАФИЯ, която си има държава, и то в ЕС. Даже ги аплодират в европейския парламент, а после се чудят защо малката балканска държавице не може да скъса с комунистическите си недъзи.

Недейте писа и изброява само факти и сухи цифри в учебниците!!! Искам с големи черни букви да бъдат написани имената на другарите от Българската Комунистическа Партия-бащи,майки,дядовци и баби на сегашните властимащи, на "родни бизнесмени" изникнали от нищото с парите на народа прибрани от фалитите на банки, нарязаните на скрап заводи на България, изнесеният в Австрия Златен пенсионен фонд на България от другаря комунист Огнян Дойнов и т.н. ИМЕНА,ИМЕНА напишете и тяхната връзка с днешните мутри,олигарси и милионери!!!

Да няма давност за тежки престъпления - това трябва, а не крясъци и имена.

Напишете и за зверските престъпления на гнусните комунисти !! За концлагерите, за това че имало два пъти повече убийства в периода 60-70 година... Стига пропаганда и манипулация !!!

Къде е имало два пъти повече убийства от сега, бихте ли уточнили? Да започнем ли да броим само за тази година и само знаковите убийства и опити за убийства? Или да се надприказваме по някаква тема?

link link/archives/14230 Да уточня :)

Нима най-важно е децата ни да бъдат убедени, че при комунизма се е живеело лошо. Аз смятам , че ние днешните големи хора сме длъжници на децата родени след 1990 година. В трудния за физическо оцеляване период от тогава до сега децата ни се развиват без цел и посока. Да някой от тях са нахранени и облечени дори в скъпи дрешки, но цената е отсъствието на родителя до тях. Това, че нямаме време и свободна мисъл за децата си, дава резултати те израстват отчуждени и възпитани в материализъм, а това е грешка която ще се ни се върне след години

Вече ни се върна многократно. Няколко поколения строяхме социализЪма и все чакахме светлото бъдеще. По-оправните чакаха по-бързо. Трупаха имоти, вили. Влизаха в Партията и се уреждаха и уреждаха бакьов, укьов... Развратът на общественото съзнание беше тотален. Ако имаше нещо стабилно, то би ни помогнало и сега - да запазим някои ориентири, някоя национална цел, кауза. Но КАК? Как, след като погледнем на Север и оттам ...няма Директиви. ?

Каква ирония, каква ирония...някога хитрият бай Тошо символично ни предложи за 16 република на СССР, за да ги муфти после в интерес на България години наред. А сега без да е питан народа сме в позиция на 52-рата бананова плантация на ФАЩ, нещо като Пуерторико, клатени, и без право на глас. И за капак "министър Кунева коментира"...баш най-комуняшката снаха седнала да вади кривиците на комунизма? :) Пази Боже сляпо да прогледне!

Да пишете в учебниците, че преди демокрацията беше важно много да знаеш и четеш, че хортата не се преценяваха по парите им. В компания най-важен беше този които знае най-много, а не този с най-скъпия телефон. Пишете, че България гонеше девет милиона население, а сега сме шест. Пишете, че тогава гладни хора нямаше и безработни цигани също. Пишете, че доматите си бяха български, а не пластмасови ГМО-та. Пишете, че произвеждахме компютри и имахме заводи за телефони и дискове. Пишете, че жените се пенсионираха на 55 години, а мъжете на 60 години. Пишете, че имахме тежка индустрия и всички ходехме на почивка по два пъти в годината. ПИШЕТЕ ОЩЕ, ЧЕ В СТРАНАТА НИ НЯМАШЕ ЧУЖДИ ВОЙСКИ И ИМАХМЕ ВЪЗДУШЕН ФЛОТ!!! Пишете, но внимавайте какво пишете!!! И моля Ви пишете, че обществото полагаше големи грижи за децата, градини, лагери, школи, здравеопазване, ваксините не убиваха и нямаше наркотици и убииства. Напишете, че по онова лошото време никой не убиваше стари хора за 2 лева

пишете също , че върлите комунисти днес са послушни слуги на обама !!! техните деца също са от породата хамелеони , затова българина вече не вярва на бг политици , които търсят само материални облаги за сметка на избиращите ги ! и не пропускайте дс , които съсипаха цялата държава и рано или късно трябва да върнат всичко , което са ограбили !

В статията се посочва,че през комунизъма негативите са :отнемането на частната собственост и много други. Ами като върнахте частната собственост,знаете какво стана нали?!Хората от безпаричие ги продадоха,а други са пак под аренда в кооперации ,като уж дават някаква мижава рента ,която е мижи да те лажем.На други пък ,които не се включиха не ги работят и земите им пустеят. Е и?Всеки строй си има плюсовете и минусите,но при сегашната Протокрация и слободия,минусите са в пъти повече.Така,че точно тия хора,които са живели преди и сега правят разлика и могат да кажат със сигурност ,че тогава е било по добре.

Стената до НДК е пълна с надписи които са разядени и нечетливи. Търсих името на вуйчо ми и не можах да разчета нищо, а преди го намирах. Защо единствения паметник на убитите не се приведе в приличен вид. Иначе всички се хвалят и почитат жертвите в т.ч. и децата на убийците като Боко и Плевньо.

Ми включи се де направи нещо да се вижда дядо ти светла му памет, какво само мрънкаш

.... не трябва да се политизира. Винаги е имало исторически промени, но това не дава право да твърдим, че напр. 45 години преди 1944 г. са били монархо-фашизъм, както и че 45 г. след 1944 г. са тоталитарен комунизъм.

Е това ние, българите не можем да го направим.

Дълбоко съм обезпокоен от преобладаващия брой на минусите до това Ваше толкова припокриващо се с истината изказване.Но не забравяйте ,че комунистите за 20-тина години разчистиха България от можещите да мислят хора. Хората с интелект,мислене,знания и бъдеще.Точно интелекта е силата,която накара 2 милиона българи да емигрират.В БГ останаха почти само цигани и чалгаджии (които като интелект са еднакви) и поколението им от кичозни,нагли копелета с огромно самочувствие,мизерно образование и обща култура далеч под критичния минимум. Жалка картина изобразяваща залеза на една НАЦИЯ :(

А мен ме безспокои точно това едностранчиво мислене - "комунистите", "комунистите" - а защо не останаха тук тези умни хора? Трудно би било да надделееш над 2 мил. умни , знаещи и можещи хора.

Защо ли? Защото шепа некадърници наричащи себе си политици, правят закони за свой интерес и с които мачкат тези които могат да мислят и могат. Защото да започнеш Бизнес в БГ е все едно да решиш да ограбиш мафията... просто ще те намерят и на край света и ще ти видят сметката. Защото тука се ценят глупаците защото лесно се управлява стадо от овце, от колкото интелигентни хора.

Ако ти смяташ емигриралите за по-добрите българи, мисля, че се лъжеш. За някои трябва да сме много благодарни, че ги няма у нас. Това не променя факта, че България не се развива добре и населението намалява. А циганите просто ги нямаше в такива количества, а и имаха работа някога. Като се почне от трудови войски. Но циганизацията е европейско явление.

А някой сеща ли се какъв ден е днес, ще пише ли в историята за царския преврат от 9 юни?Защо ли нито един "журналист" от дира не се сети да напише в Гугъл 09.06.1923? Никак не е удобно да се говори за царския преврат, при който е свалено законното правителство на България и министър-председателат Александър Стамболийски е обезглавен!

Какъв ден е днес? Възнесение Господне. Променлив празник, така се пада тази година.

Каква е цената за тази сигурност е въпрос, който те предпочитат да оставят без отговор. Имаше цена и тя е ИНДУСТРАЛИЗИРАНЕТО което ни нареждаше в света на богатите, колкото и да не го признават! А след 1989 запада даде много пари за скраб и нашите партиици бракуваха машините които заграбиха и се върнахме 200 години назад! Същата схема капитала прилага сега в УКРАЙНА !

... към 1989 г. България е: над 8,5 млн. население, в първите 30 на света по БВП на глава, винаги в първата шестица по медали на Олимпиади, а операта, футболът и науката......!!! Важна е консолидацията на народа, а не разделянето му с измислени парадигми.

Направили били дискусия дали трябва. Ами отворете учебниците по история за 6 и 11 клас. Там има уроци за целият период от 1944 до 2000 г., че и Плевньо даже е фотографисън барабар с Гоце. Така че, спокойно, нищо не е пропуснато. Друг е въпроса, че информацията по история в 11 кл. е толкова много- цялата българска история, че учителите така и не смогват да стигнат до нашето светло настояще или до мрачното комунистическо близко минало. Така,че въпросната дискусия пак е била нечии напъни и харчене на грешни народни пари. Преливане от пусто в празно...

В периода 1985-1995 ценност беше свободата. На словото, на пътуване, политическа, икономическа ... Сега ценности са сигурността, предвидимостта и спокойствието. Дайте ги на хората и никой няма да иска да се върне онова време.

Минаха 26 години, периода 1944-1989 трябва да се изучава. Това по темата. Но има три пункта, с които не съм напълно съгласен. 1 За преосмислянето. Онова време Е ПРЕОСМИСЛЕНО от ВСИЧКИ които сме го живели. Това, че резултатите са различни е друг въпрос. 2 За цената. Всичко си има цена. Включително и спокойствието, сигурността и безплатните здравеопазване и образование. Хората ГО ОСЪЗНАВАТ, вярвайте ми. И накрая 3 За ценностите. Всеки човек има свои ценности. (В различни периоди от историята преобладават процентно едни или други.) След преосмисляне на миналото, на базата на ценностната система човек решава дали иска да плати цената за това, което получава.

Точно както предишните поколения са изучавали капитализма/империализма/. Няма нищо обективно в учебниците по история. Нито преди, нито сега. Прабаба ми е живяла и при монархия и при народната република. И за двата строя ми е разказвала и добри и лоши неща. Моите родители са учили колко лошо било преди 9 септември, сега аз уча колко страшно било при соца.

А ДРУГАРКАТА МИНИСТЪР ПРЪМОВА-КУНЕВА, ЩЕ ПИШЕ ЛИ ЗА СВЕКЪРСИ И КАК СЕ Е ОБЛАЖВАЛА КАТО КОМУНИСТИЧЕСКА СНАХА ТЯ ,МЪЖА И ДЕЦАТА Й.

Ами то тия дето ги предлагат тия закони скоро ще изчезнат от България. Тия са книжни плъхове, чели и чели безплатно по комунистическо време. Сега децата нямат вече книги, нямат учебници, такива писания не ги вълнуват. Няма кой да им чете писанията. Добре че сме възрастните да им обясним какво е било. Да се помъчат такива като нас първо да убедят колко лошо е било преди и колко хубаво е станало или ще става сега, това може да има повече ефект. Няма нужда да харчат американски пари за антикомунистическа пропаганда.

Предлагам да се изучава близкото "демократично минало" и дори настоящето!Тези години са ярък пример, за народобезвластие в демократичното ни, уж, общество!Е, как пък не ни попитаха, за НАТО, ЕС, за ограничаване на суверенитета от ЕС, за санкциите на Русия, за приема на бежанци, но иначе сме евроатлантици!Комунизъм облечен с демократични "ценности"!

защото продължават да ни управляват комунягите, децата и внуците им. Каква демокрация могат да изградят комунягите? От соц.тип. Правят каквото си искат и не ни питат, както и преди. Обаче имаме свободата да обсъждаме във форума как нямаме свободата да решаваме нищо важно. В техните очи и това ни е много. Защо се засекретяват всички държавни договори? Защото пак крият от нас. И защото пак вършат нередни неща, направо престъпления и са с ясното съзнание за това.

Ето това е истината. Най-после виждам че хората се пресрамиха и престрашиха да говорят открито. Някой тук даде за пример свекъра на днешната ни министърка на образованието, другарката Пръмова, по-известна с фамилията Кунева. И аз до днес не бях чувал за стачката на работниците в тютюневата промишленост в Пловдив. И днес научих, че дядото на нейния син (да е жив и здрав) е масов убиец - наредил е да стрелят по стачниците на месо. И днешният ни премиер (бивш комунист) в края на предишния си мандат подаде оставка с аргумента, че "не му се цапа току що положения нов асфалт с кръв".

Аз си мислех, че народът управлява, АМА ЩОМ КАЗВАШ..........!Гледам, на европейските лидери не им пречи да се прегръщат с тях, да им ръкопляскат въодушевено.....

Тъй като комунистите бяха уядени, имаха време да мислят как икономически да ни заробят и направят негремотни. И го сториха. Сега трябва да поправим това и поне да ограмотим поколението.

...по време на социализма неграмотни и безработни нямаше ,хора ровещи в контейнерите нямаше !

През "социализма" имаше огромен глад за техническа интелигенция. В това отношение свобода имаше. Но я се опитай да научиш истината за едно или друго явление, което не е в съзвучие на Партийната линия! Това раждаше фалшива грамотност, функционална неграмотност, грамотността на овцата да пасе от там където я насочат

тоя пасквил го писал сигур Костоф или Раданчо в американското посолство

Колкото и да промивате мозъци на конвеер, остава простият и ясен факт че днес младите няма за какво да се гордеят че са българи. А тогава имаше. Това ви е проблема, господа дясноориентирани - не сте способни да предложите каквато и да визия за бъдещето, но сте страшно ефективни в това да пречите на възникването и. Тъжно и жалко е, че днес когато целия свят (и Запада) се променят) със страшна сила, децата ни ще учат една идеология която вече бере душа. Съдбата на всички колонии е такава, предполагам.

със сигурност някои са се гордяли, че техният баща, дядо или чичо и изтрепал куп врагове на народа, а? Много често това са били близки, роднини, съседи, просто учили и преуспяли хора, лекари, адвокати, учители ...

Ако ширещата се престъпност и корупция днес са били същите и тогава (женските гладни бунтове през Втората Световна), да имало е за какво да се гордеят.

Хм, какво ти е мнението за Пеевски, Домусчиев, Прокопиев или Рокфелер, Сорос, Буш..... - все преуспели хора!?!

Да се гордеят, че са под нечие робство и господарите им дават някаква храна, подслон и сигурност в затворената кошара и да се радват на тях МОГАТ И СА СПОСОБНИ САМО РОБИТЕ! и тези с РОБСКИ МАНТАЛИТЕТ! Един достоен и нормален човек със уважение към свободата и себеуважение не може да не се срамува или да се бори против робството! Само ГЛУПАКЪТ СЕ ГОРДЕЕ, С ТОВА, ОТ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВА, И СА СРАМУВА ОТ ОНОВА, С КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕ!

За нас и американските бази ли говориш, че не се разбира?

Комунизъм значи робство.Ако е толкова хубав и добър всичките комуняги ще идат да живеят и работят в Р усия,Китай или Сев. Корея.

Социалиазъм означава да си го построиш сам, вместо да откраднеш от Азия, Африка, Латинска Америка, Източна Европа. Краденето винаги е по-доходоносно, но е задънена улица.

не са крали? Смях!!! Я, да си опресните информацията за бандата на Ленин и как им е събирал обратно парите Сталин, но след него пак понатрупали и на Андропов му се наложило с влакови композиции да извозва към Москва награбеното от червената номенклатура, ама бързичко го споминаха. Капиталистите крадат от другите държави, а комунягите - от своя народ, болшевиките - от завладения. Че даже бяха и щедри - подаряваха на други народи - белким станат и те овце за стрижене, ама никои не станаха доброволно. Защо ли? Защо само насила се установяваха соц.републиките?

След 50 години 50-те хиляди български ученици ще учат,че този период е "Златния - за българската икономика".

Народ, който може да се остави да го управляват типове като Боко Т., Цецо, Цецка, Лилето и ко., не е дорасъл за и не заслужава да живее в демокрация.

Много , много удобно

Според мен истинската равносметка е че разменихме много добри неща и малко лоши неща за много лоши неща и малко добри неща. Манталитета на българина попречи да разменим много добри неща и малко лоши неща за още повече добри неща и още по малко лоши неща.

Виж севернокорейците още се държат. За разлика от южнокорейците, които си съсипаха държавата като нас.

От Карлуково ли се обаждаш.Вземе си изпий лекарствата и гледай филмчето ;НА ВСЕКИ МЕТЪР; и ще бъдеш щастлив.

Браво !Много точна оценка !

Аз не мога да разбера защо още в България е толкова разпространена една лъжа и долна манипулация. А именно - че ако аз ненавиждам фашистките и комунистическите, и ВСИЧКИ И ВСЯКАКВИ РЕПРЕСИИ И ДИКТАТУРИ, и в частност РУСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО И ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1944 - 1989 Г., наложена с окупацията ни от Червената армия и последващата кървава планомерна разправа с българската интелигенция,... това непременно означавало, че ... АЗ ПОДКРЕПЯМ ИЛИ ОДОБРЯВАМ, ИЛИ ДАЖЕ СЪМ ОТГОВОРЕН ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА И РАЗРУХАТА СЕГА И СЛЕД 1989 Г. Това, че не одобрявам едно лошо нещо изобщо не означава, че трябва непременно да подкрепя друго ... ЛОШО нещо. Понякога се избира по-малката от двете злини, понякога изобщо се отказваш да избираш между такива неща, а понякога - ПОЗНАЙТЕ КЪДЕ И КОГА - ДАЖЕ НЯМАШ, НЕ ТИ ДАВАТ И НЕ СИ СЕ ПРЕБОРИЛ ДОРИ И ДА ИМАШ ИСТИНСКИ ИЗБОР! Какъвто е точно случаят с България през последните 70 години и при всяка диктатура, между прочем.

е изпитан пропаганден похват. Разделяй и владей! Малко са хората, които могат да се интересуват от Истината. Повечето вземат страната на едните, най-често по користни подбуди, и повтарят като папагали техните факти, а другите загърбват сякаш ги няма, понеже са в полза на "врага". А Истината включва всички факти и няма черно и бяло, а само нюанси на сивото.

По времето на комунизма намунклатурата живееше по западен стандарт - мерцедеси, резиденции и вили за милиони, западни храни, дрешки и други екстри. А обикновените хора чакаха по десет години в списък за една "Лада 1300" или панелка в "Люлин". Това също е историческа истина. Сега, ако някой идваше от неизмазана селска къща с външен кенеф, панелката в "Люлин" му се виждаше като Резиденция "Бояна". Въпрос на критерии и мяра за простиране на чергата...

Сега всички карат "Майбах", като Бойко или Вълка, и живеят в апартаменти по 300 квадрата.

Или не знаеш,или лъжеш.И двете са еднакво отвратителни.На времето всички властимащи нямаха толкова коли колкото една днешна престъпна групировка,да не говорим за измислените сега депутати,министри идруги нагли чиновници.

имат собствени коли? Четете им показанията, последният им министър-председател се оплаква, че непрекъснато го притеснявали разни другарки, че при неговото управление не можели така свободно да ползват правителствения самолет да ходят на покупки в модните столици, както преди.

Човешките общества също могат да боледуват от рак. Най агресивната му и унищожителна форма се нарича комунизъм. Затова и българското ощество не може да се отърси от болестта вече 26 години. Политическите и върхишки са все нови и нови метастази на болестта. затова и болестта не влиза в учебниците. Няма и да влезе както става ясно от болното мнение на една от тях.

А от рак често се умира, нали знаеш?

наблюдателни са тези, които не искат това да се случи.

"Противниците на изучаване на комунизма в училищата изтъкват, че няма обща позиция за това каква е била България през онези 45 години. Според тях, за едни режимът е бил време на терор, унижения и подтисничество, за други животът бил спокоен, уреден и предвидим." Същото биха казали и много германци за живота в Германия през ония 12 години по времето на Хитлер.

Разделяй, насъсквай, противопоставяй и владей.

не трябва а се забравя!

"И прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме длъжниците си..." "И ако те ударят по едната страна, обърни към тях и другата..."

Да, ама...: Как да те забравя, като немога да те запомня!

"Социализъма, другари, се оказа едно недоносче. Не-до-нос-че."

Предполагам заради тази му мисъл, изказана на глас, Нинова му поднесе цветя оня ден.