ГЕРБ се отказва от задължителната градина за 4-годишните

ГЕРБ се отказва от задължителната градина за четиригодишните, но не и от държавната помощ за частните училища и детски градини от началото на 2018 г.

Обратно в новината

Коментари - ГЕРБ се отказва от задължителната градина за 4-годишните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо лошо срещу частния сектор, той създава благата, поне на теория. Но вижте, у нас става въпрос за организирана престъпност, не за честна частна дейност. Всичко е лицензирано и контролирано, т.е. корумпирано. Каква демокрация, каква свобода и пазарна икономика ? Към кой точно пазар има свободен и равен достъп ? От тази гледна точка да се насочват обществени средства към частните учебни заведения е меко казано съмнителна практика. Парите за пореден път ще попаднат в "правилните" фирми.

Кипи безсмислен труд ама те калинките толкова си могат .За толкова им стига пил6кия мозък

humfry

"Тя разясни, че предвиденото държавно финансиране за частните учебни заведения ще е част от средствата за държавните училища в рамките на единния разходен стандарт." Май цялата дандания е частните да получават от парите на държавните. То пари за държавните няма, обаче ще дават и на частните, които събират огромни такси. Къде са сега обаче всички привърженици на капитализма, за да осъдят тези действия като комунистически... Държавата се намесва в частния бизнес, другари, дерзайте!

за това била дънданията за задължителното обучение от 4 годишна възраст. Местата в градините не достигат и в момента, след като бъдат задължени, родителите няма да имат избор, освен частна такава. Пък там, ще се наливат едни парички от държавата..

Тая женичка - Милена Дамянова - с особения поглед и странното си еуфорично настроение, да стои далеч от образованието. От факта, че е била ученичка не следва, че тя разбира от образование.

Законът не е обсъждан фактически.Той,народът трябва да бъде чут,защото ще има голям шут!

Очевидно в прекрасната нова коалиция, която ни управлява има проблем. В момента, когато минидстъра на образованието разказва из страната как ще се обсъжда новия закон неговите приятели от ГЕРБ си внасят техния мухлясъл проект, който има една единствена цел- частните училища да полуачават субсидии като държавните и общинските и правилните хора да се наредят и на тази хранилка

След като частните училища ще са на равна нога с държавните, то по същата логика всички деца да почнат да получават детски.

Стига сте ривали бре. Толкова си можем тука, това е не го ли разбрахте? Умните и способните избягаха навън, а тука останаха да ни управляват малоумниците...това е

Козметичните глупости,които сте изредили,като промяна в образованието...няма да произведат никакъв ефект. Ако наистина искате промяна,в което аз се съмнявам.. да съмнявам се ,че вие искате интелигентни хора,образовани граждани и т.н. Остава ми мисълта.. че прост народ се управлява много лесно и на вас..на тези ,които в момента сте в парламента... въобще не ви се прави истиска реформа и пак се опитвате да приспите обществото...Направете проверки в училищата излезте от офисите и колите и вижте реално какво се случва в БГ учелищата... незнам дали въобще искате да си отворите очите за реалността..Толкова много пари наливате в образование .. а все по ниски резултати и все по-голяма неграмотност...бълг. поговорка "Да наливаш от пусто в празно"... ето това правите..без резултатно с години и ето ви резултатите... дипломи без стойност/купени/

Трябва радикална реформа,а именно: изключване на делигираните бюджети,които опоручават всичко по веригата ..от прием на ученик ..през учебна дейност и краен резултат... А да не говорим ,че никой не контролира директорите ,как назначават учители,как определят работни заплати и как въобще управляват тези делигирани бюджети.... никакъв контрол нямат директорите и съответно никаква санкция , респект ..например от регионалните инспекторати..Всички директори са се превърнали на феодали и освен ремонтни дейности,които правят по няколко пъти в училищата...нищо друго не ги интересува....защо ли? .А ми гледат от политиците...явно от ремонтните дейности имя голяма лична печалба.финансов контрол на всички нива и премахване на делигираните бюджети правила и задължения на учениците.. и да се учи до 11 клас..Несмятам,че е необходимо държавата да плаща за училищна дейност до 12 клас,тъй,като учениците въобще непосещават училище.

Ти не си в час,хабер си нямаш от това,за което пишеш!

Сигурно си директор на училище иначе няма друго обяснение....напиши си името..

До Маринела, заради делегираните бюджети учителите начело с директорите не смеят с пръст да пипнат разни тиквеници, дето от първия до последния ден са за изключване. За да не им намалеят парите в касичката. Да не говорим, че на циганите, вместо да ги пазят по време на изпит, директно отиват да им подадат отговорите. Пак по същата причина. Та... провалено и пропаднало нещо е това делегирания бюджет. Доказано. :)

Добре че е Бойко да контролира герберските безумия.

Герб = Бойко. Не си ли разбрала? PS: Бяха започнали да ми "липсват" Бойковите номера - приемаме/отменяме/приемаме/отменяме... докато забравите кое е било.

Искам да разбера как ще ми определите заплатата? Всяка година моите ученици ще полаг изпит ли? Горките ни деца - като знам какви са проверките Ви след 4 клас. Сутрин на изпит, след обяд на училище и така всеки ден, докато свършат изпитите. А на студентите дават по цяла седмица да учат и то без да имат лекции по същото време. А после да ми кажат, че заплатата ми ще зависи от резултатите на тези изпити. Тази кльощава неграмотница да несъсипва и малкото останало в училище, че утре ще е много по-зле от днес с нейните простотии

тъй ви се пада като гласувате за ГЕРБ! Съжалявам тези, които не са гласували-дори нямат право да се оплакват.

Но имаме право да използваме камънье и дървье.

Ей,пробутаха си герберасткия боклук наречен закон!Този министър е кукла на конци-той дори не го е чел.Пробутва ни го тази унгарска филоложка,която не е изнесла нито един урок,не е отгледала и едно дете а само клепа с нервни тикове като мишка в трици. Най-голямото престъпление в това документче е разфасоването на гимназиалната степен на два етапа.Това означава край на носещата конструкция на цялото образование,лишаване на бедните деца от достъп до висшето образование,нарушаване на фундаменталния принцип на образованието-неговата системност.Какъв документ ще получат учениците след 10-ти клас и за какво ще им послужи ако не продължат образованиетоси.А такива ще бъдат мнозинството от циганите,турците,селските деца,бедните,ако изобщо стигнат до там.Проблемът за структурата на образователната система е най-сложния и не трябва да се решава без широко обществено обсъждане,набързо и лековато.Ще се ударят и профилираните училища,производители на интелигенцията на България,биещите големите държави на международни олимпиади! Ако има разумни депутати-спрете това безумие,тази глупост на група хора,които не са влизали в училище!Този документ е пагубен за образованието на Република България! Образователната система не е на МОМН,а на целия български народ,който я издържа с данъците си.Такаче ТОЙ трябва да бъде чут ,иначе ще има нов КОЙ?

Аз както го разбрах не е 'разфасоване', а обособяване на два структурни етапа на средното образование така, както е в западна Европа, оттам гледат и всичко, предложено е взаимствано от там. Та не става дума за отделни курсове с отделен документ. Това е все едно подготвителна фаза, в която всички ученици наравно учат всички общообразователни предмети и фаза на профилиране, в която всеки ученик има право да си избере пакет от предмети, който го насочва към определен тип образование за продължение на обучението. И наистина, задължително училище до края на средното, иначе никаква работа. Съвсем изпростяха и подивяха новите поколения. Няма кадри за нищо. Ако не се поправи образователната система, тази държава върви към разтуряне.

Тази Дамянова е била в ичилище само докато е учила. Такъв хаос ще забърка, че съвсем няма да останат учители. Кой ще знае кога започват училище и кога завършват. След 7,8,10,12? Не можеш всяка година да назначаваш и уволняваш учители. Днес например се открива клас по определена специалност и ти назначаваш учители, но за колко време? А учител назначен за една година не е добър. И колко време ще го има този клас-2,3,4 години. В професионалните гимназии не може всяка година да откриваш и закриваш класове-това са различни учители-инж., химици, икономисти и т.н. Нов закон се прави след проучване първо сред тези, за които се отнася. А до сега никой не е попитал учителите какво искат. Да сме си давали мнанието по пощата, ми то стига до облаците, не до МОН. Ще запаля свещ в памет на българското образование убито от закона на Дамянова. Кой я лъже тая, че разбира от образование. Боже пази децата ни!

Кво образование ве.Амчи те ги учат децата да станат руски кавали ве .Амчи учебницити са пълни с фалшификация на българската история и никъде не се пише че коминтерновските мандрообирджий са национални предатели и слуги на съвецката армия окупатор.Къде пише за нещастиците избити с колове по лагери и затвори и с труповете им как са хранили прасетата

90 процента от учителите още ривът за Тодор Живков и ти чакаш да има промяна.Тук народа е увреден и промяна не може да има

А хапчетата?

За сметка на това пък в учебника по музика за 6-ти клас има песни на турски - маанета демек, и карат децата да ги учат. Та не знам кое от двете е по-зле. А учебникът по история все едно е писан от Доган, не ми се и коментира...

по лагерите основно лежаха престъпници, изнасилвачи и убийци...какво означава изкривявали българската история??? кой я изкривява и защо мислиш, че ти знаеш по-добре кое е вярно и кое не, и ако знаеш защо не си написал досега един учебник, явно си много умен??? и последно, до кой клас си изкарал??

а ти да не си от тях-престъпниците изнасилвачите и убийците, че си толкова категоричен?! Или падаш от Марс и не си чувал за това колко интелигенция е била хвърлена по лагерите?!

Хайде да направим тест. Да ги поставим тия умници учители в райони където децата не знаят български и нека постигнат отлични резултати на външно оценяване. Ако не могат нека разсъждават над предложенията си 5 години на минимална заплата и без никакви бонуси.

Ти си от авторите и не ти харесва, така ли?Нямаш и представа как можеш да се докажеш, че можеш нещо!

Допрат ли се частните училища до държавно финансиране жална и майка на образователната система.По начало там са децата на богатите, хората които търсят по високо качество благодарение на парите си, но това са и хората, които не се спират пред нищо когато става дума за пари. При българския манталитет резултата може да бъде катастрофален.

Какъв е проблемът финансирането да е в същия рвзмер, а останалото да се доплаща? Да не би да е защото богатите плащат и повече данъци?

Не разбира се, проблема е в това, че това са хората, които направиха едните бедни, а другите богати.

Що реши, че плащаш повече данъци, когато данъкът е един за всички - 10% ? По твоята логика всеки частен бизнес - щото на това е обърнато образованието - има право на държавно финансиране. Ти с твоята работа за износ как не си се сетил да поискаш такова??!!

Хааа боклуци мръсни, ми те идват годините със слаба раждаемост, бе умници такива или искате да си прикриете пред ЕК, лошата политика, кято водехте!!

Вие нормални ли сте? Не искате ли още в утробата на майката да започнат да учат децата? Те и без друго се раждат изнервени, защото през първите три месеца се страхуват дали ще ги махнат или ще ги оставят; през вторите три месеца - дали ще имат баща или не и през третите три месеца - дали ще ги дадат в дом за сираци или ще ги гледат в семейството. Наши избранници - мислете трезво с главите си и винаги изхождайте от позицията- вие да сте родители на тези деца, които искати от бебета да са вундеркингчета.

Децата учат със сигурност откакто се родят и мозъкът им се научава да решава много по-сложни задачи от тези, които се учат в училище. Примерно учат се да ходят. Та мозък, който се натоварва с такава задача няма да се повреди от това да разбере , че 1+1 =2.

Така си мислиш, ама не може, та те до 5 години не особено добре различават едва 2-3 цвята, да не говорим за нюанси!

ха ха ха - ЕК дала срок, до 2015 г. детските добавки да станат по 200 евро на дете месечно, а до 2016 - да нарастне на 300 евро.....

Ти луд ли си? Ако това е вярно аз до 72 часа ще открия начин всички да станем отново деца и да получаваме детски!

За какво финансиране на частните учебни заведения се готвят? Има свобода на избор - в държавно или частно учебно заведение да се обучават децата, но какво е това финансиране? Както дойде ред и на държавно-частните банки?! Държавните, ще се огъват, а в частните, ще си подобряват материалната база, заплащането и бог знае още какво? Стига спонсорство на частниците!

Ще учат ли ромчетата, при условие, че след 20 години те ще бъдат 60% от работната сила? Учителите, които ще ги учат никога няма да станат "отличници", тъй като резултатите от външните им оценявания ще бъдат по-ниски. Интересно ми е дали г-жа Дамянова може да чете. Ако може, то нека прочете препоръките, които Европейската банка дава за образованието ни , а не да измисля разни дивотии, които нямата нищо общо с реалностите в България.

Покрай основната дейност на ГЕРБ - кражбата на милиарди лева откъдето могат - отказа от идиотската идея мънъчетата на 4 годинки да стават обект на перверзиите на онези от МОН, заслужава адмирации. На 5 години власт една нормална стъпка все е нещо, нали? А мимоходом - кога ще видим обесен министъра от временното правителство на ГЕРБ, палангосал 100 000 000 лева - сто милиона лева? Хората за 15 000 лева кметски за ремонти на пътищата ще търкат наровете в пандиза, а този айдук ще става собственник на верига хотели по Черноморието! Но хайде да не дразним избирателите на ГЕРБ, те са много крехки и чувствителни тъпанари...

Е как няма да отпадне ,...НЯМА ДОСТАТЪЧНО ГРАДИНИ... Бг-УПРАВНИЦИ СИ ЗНАЯТ ''УРОЦИТЕ''.

не стааа нищо от нас - ми в софия няма, но в малките градове има. друг е въпросът, че няма учителки и се наемат пенсионерки. ми г-да управляващи, мислете, събирайте сведения от страната, проста статистика е, ебаси.

Има достатъчно мнооого безработни учителки! Само идиотката Я. Такева да изчезне и истината, голата истина ще лъсне. И аз вече 3 години съм без работа заради пенсионерки!

доообре!