310 лв. става обезщетението за гледане на малко дете

Обезщетението за отглеждане на малко дете до навършване на две години се увеличава от 240 лв. на 310 лв., реши парламентът на първо четене.

Обратно в новината

Коментари - 310 лв. става обезщетението за гледане на малко дете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поради огромните спекулации тук искам да разясня модела в Австрия, от който се възползвам аз. Нямам един ден осигурителен стаж, но мъжът ми е австрийски гражданин и затова се смята, че тук са моите икономически и социални интереси. Предлагат се три нови модела за месечно разпределение на сумите с право на предпочитание от страна на родителите. В същото време се разшири и кръгът на ползващи се с право на майчинство.То може да бъде ползвано от всяка жена, независимо дали е домакиня или служителка в държавна или частна институция, зeмеделски- или селскостопански работник, или пък вече и учащи се. Законът, защитаващ майката, е валиден за всяка жена, независимо от нейната национална принадлежност, възрастова група, лични доходи или семейно положение.Майчинството започва непосредствено след приключване на т.нар. следродилен период, който продължава до 8 седмици след датата на раждане. т.е. 8 седмици е следродилния период а не майчинството. След това родителите избират един от трите модела:

Модел 1 (съществуващ досега) - Родителите могат да получават сума за гледане на дете до 30-месечна възраст на детето, като размерът й не може да навишава 14,53 евро/на ден или в месечно изражение 436 евро/месечно. Модел 2 - сумата се изплаща до 20-месечната възраст на детето, и съответно - не може да надхвърля 20,80 евро/на ден, или 624 евро/месечно. Модел 3 сумата се изплаща до 15-месечната възраст на детето, като размерът й е до 26,60 евро/на ден или съответно - 798 евро/месечно. Същевременно майките имат право на частично служебно ангажиране при подходящи условия до 13 седмици за една календарна година, като в сила остават разпоредбите за запазване на работното място и за невъзможността за освождаване на работно място. При период на служебно ангажиране над 13 седмици тези права се губят. Допълнително изискване тук е и доходите по извършваната работа да не надвишават 349,01 евро месечно. Допълнителни възможности за майките съществуват и по отношение на: - ползване на плаващо работно време до навършване на 4-ата година на детето; - договаряне с работоделя за тримесечно прекъсване на майчинството, който период да бъде разсрочен за ползване във времето до 7-ата годишнина на детето. Детските надбавки са отделно започват от 150 евро и растат с възрастта на детето. Получават се до 25 години ако детето учи. През септември размера им е двоен. Градините и училищата са абсолютно безплатни - заплаща се само храната.

Информацията е остъпна и в много сайтове в интернет т.е. всеки заинтересован може да се запзнае с нея. Майчинството се счита за трудов стаж. Отделно от това искам да отбележа, че спокойно едно семейство може да живее със заплатата само на единия родител, но въпреки това, държавата подпомага сериозно майките и осигурява защита от уволнение на работното место.

ХАЙДЕ ДА НЕ СЕ ПРАВИМ НА ПО КАТОЛИЦИ ОТ ПАПАТА!!! Обезщетения в другите страни, вие си направете сметката! БЕЛГИЯ Майката: Отпуск преди раждането: 6 седмици (8 в случай на многоплодно раждане) преди очакваната дата на раждане. Седмицата преди самото раждане е задължителна, а останалите са по желание. Отпуск след раждането: задължително 9 седмици след раждането ШВЕЙЦАРИЯ Отпускът за раждане и отглеждане на дете е 14 седмици след раждането. ЧЕХИЯ Обезщетение за майчинство: плаща се по време на отпуска по майчинство, който започва от 6 до 8 седмици преди очакваната дата на раждане и продължава общо: - в нормалните случаи: 28 седмици; - при многоплодна бременност: 37 седмици; ДАНИЯ Обезщетение за майчинство: - За наетите или самонаетите жени и т.н.: седмични плащания за 4 седмици преди очакваната дата и 14 седмици след нея; ГЕРМАНИЯ Обезщетение за майчинство: 6 седмици преди и 8 седмици след раждането (12 седмици в случай на преждевременно раждане от медициска гледна точка или многоплодна бременност) ЕСТОНИЯ Обезщетение за майчинство: 140 календарни дни, като отпускът по майчинство започва най-малко 30 дни преди очакваната дата на раждане. ГЪРЦИЯ Обещетение за майчинство: плаща се от IKA-ETAM като обезщетение за жената за период от 56 дни преди очакваната дата и за период от 63 дни след тази дата. Общо 119 дни. ИСПАНИЯ Обещетение за майчинство: 16 седмици (2 повече в случай на раждане на повече от едно дете, осиновяване, приемна грижа или дете с увреждания). Ако и двамата родители работят, 10 седмици могат да бъдат ползвани от бащата. Периодът се удължава в случай на преждевременно раждане или нужда от оставане на бебето в болница.

ФРАНЦИЯ Обещетение за майчинство: - 16 седмици (6 преди раждането и 10 след него); - 2 допълнителни седмици преди раждането в случай на патологична бременност; - 26 седмици (8 преди раждането) в случай на трето дете; - 34 седмици (12 преди раждането) в случай на близнаци; ИСЛАНДИЯ Двамата родители: Всеки родител има правото на индивидуален отпуск от 3 месеца. Родителите могат да започнат своя отпуск 1 месец преди очакваната дата на раждане. Майката трябва да ползва отпуск по майчинство най-малко 2 седмици след раждането. ИТАЛИЯ Обезщетение за майчинство (само ако спре получаването на заплата): 1 или 2 месеца преди очакваната дата на раждане и 3 или 4 месеца (в случай на спестен един месец преди раждането) ЛИХТЕНЩАЙН Обезщетение за майчинство:20 седмици, откоито най-малко 16 след раждането. ЛЮКСЕМБУРГ Обезщетение за майчинство: Само ако майката продължава да взима заплата - 8 седмици преди очакваната дата на раждане и 8 седмици след фактическата; допълнително 4 седмици за кърмещи майки и в случай на преждевременно или многоплодно раждане. УНГАРИЯ Обезщетение за бременност и раждане се плаща 24 седмици (4 седмици преди и 20 седмици след планираната дата на раждане, или 24 седмици след раждането, зависи какъв е изборът на майката). МАЛТА Обезщетение за майчинство: 14 седмици платен отпуск, от които 5 седмици трябва да бъдат взети преди раждането на детето.

ХОЛАНДИЯ Обезщетение за майчинство: 16 седмици. Задължителен отпуск между 4 и 6 седмици преди раждането; между 10 и 12 седмици остават за след раждането. АВСТРИЯ Обезщетение за майчинство (ако няма продължаващи плащания на надници и заплати): 8 седмици преди и след раждането (12 седмици в случай на преждевременно или многоплодно раждане или секцио). ПОЛША Обезщетение за майчинство: 20 седмици - в случай на раждане на едно дете, 31 седмици за близнаци, 33 седмици за тризнаци, 35 седмици за четиризнаци, 37 седмици за петзнаци или повече деца. Отпускът може да се вземе 2 седмици преди очакваната дата на раждане. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Обезщетение за майчинство: Всички работещи, чийто деца са родени на или след 1 април 2007 г., имат право на 26 седмици обикновен майчински отпуск и 26 седмици допълнителен.

И в целия този контекст, смятам, че майчинството за втората година трябва абсолютно да отпадне. Една година е пре достатъчна - при положение че обезщетението все пак е 90% от заплатата.... е какво искате, да работите за 5 лева пък да взимате 5000 ???

не лъжи: Майчинството започва непосредствено след приключване на т.нар. следродилен период, който продължава до 8 седмици след датата на раждане. В периода на майчинство/бащинство съответният родител не получава редовна заплата, а определените по закона месечни парични средства се изплащат по някой от трите нови плаващи модела.възраст на детето, като размерът й не може да навишава 14,53 евро/на ден или в месечно изражение 436 евро/месечно. Модел 2 - сумата се изплаща до 20-месечната възраст на детето, и съответно - не може да надхвърля 20,80 евро/на ден, или 624 евро/месечно. Модел 3 сумата се изплаща до 15-месечната възраст на детето, като размерът й е до 26,60 евро/на ден или съответно - 798 евро/месечно. Същевременно майките имат право на частично служебно ангажиране при подходящи условия до 13 седмици за една календарна година, като в сила остават разпоредбите за запазване на работното място и за невъзможността за освождаване на работно място. При период на служебно ангажиране над 13 седмици тези права се губят. Допълнително изискване тук е и доходите по извършваната работа да не надвишават 349,01 евро месечно. Допълнителни възможности за майките съществуват и по отношение на: - ползване на плаващо работно време до навършване на 4-ата година на детето; - договаряне с работоделя за тримесечно прекъсване на майчинството, който период да бъде разсрочен за ползване във времето до 7-ата годишнина на детето.

Не мисля,че това е начин да се стимулира раждаемостта.На циганките,на които никой не плаща две години, а само сто лева една година,понеже не са осигурени,защо раждат като кучки?Пък и коя държаща на професията си жена ще иска да стои в къщи две години и като се върне на работа колегите й да са на светлинни години пред нея,Оправдавам само тези мами,чийто деца имат някакви проблеми.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТВЪРДО НЕ.

Никой не е застрахован от болест,бедност,нещастни случай.Но тези закони са за маргиналите.Значи ти ще родиш дете и ще гледаш,не ти какво му даваш,а държавата.Това е толкова противно.Отглеждайки морално пропаднали и безотговорни хора,държавата не прави добро никому.Знаете ли ,че в една от световните религии е казано ,че пари които не са от труд,образуват болести в човека и децата му , а в Съдния ден просещия ще има белег на челото,по-който както лихваря ,ще поеме направление към долния свят-ада. Давате ли си сметка,че тези които работят,плащат на неграмотните и безотговорните да се плодят.Това е абсурд.

Искам да ми посочите страна в ЕС, в която има една година платено майчинство 80% от осигурителния доход + 1 година на майчински, било то и минимални!

Австрия - системата там е следната - работеща майка получава 90% от заплатата си максимум 2000 евро за 12 месеца. Всички останали дори и тези, които нямат един ден осигурителен стаж получават 500 евро на месец за 36 месеца( ТОВА СА 3 ГОДИНИ), като от тези 36 месеца 6 трябва да ползва задължително бащата. През тези 3 години майката може да работи почасово, като дохода и не трябва да надвишава определена сума и продължава да получава 500 -те евро. Детските започват от 150 евро нарастват с възрастта на детето, получават се до 25 години ако детето учи. През септември се получават двойни детски.

недей да говориш глупости общо 8 седмици е майчинството в Австрия

понеже стана дума за самотни майки нема неизвестен баща дори детето да е дело на творчески колектив бащата трябва да се намери и принуди да плаща издръжка да не е .... орал за вдовиците - специална помощ за децата

абе какви самотни майки, поголовно си живеят без брак, колкото да цоцат от бюджета! Пък в акта за раждане има баща. От тази наша идиотщина страдат истинските самотни майки. Не казвам че няма изключения, и истински самотни майки... но общия случай е друг.

Вдигнете минималната работна заплата както обещахте. Който работи не трябва да мизерства. Майките според семейните доходи.Пенсионерите що не ги оеднаквите, а?

Каква е голяма работа с 310 лева, когато в Германия хората получава около 300 евро за дете, както и живеещите в социална апартамент и безплатен полезност освен газ. живот в България е истински кошмар.

Що не раждат германките?

в германия това го получават социално слабите и тези които не работят (до 1 година). нормално работещите получават мах 65% от нетната заплата до 1 година на детето и после нищо. и там като и тук тези на социални помощи раждат а другите ги издържат

АБЕ,ДЕМОКРАТ,като им са малко парите да се връщат на работа и да си получават целите заплати плюс 50 процента.

Както питал циганина на сватба-Това което се обещава сега ли се дава? Е,щом не е сега аз давам апартамент.Та й май4инските-е да не е от иули да е от октомври пьк може и за следващата година,няма зор

На партизаните им свърши работното време върнаха се от гората и веднага започнаха агитация и подривна дейност в нета. Брей немат спирка, бе !

Браво! Поне е нещо. А кога най-после ще спрете да подпомагате неграмотници, не визирам ромите. Според Конституцията на РБ образованието до 16 годишна възраст е задължително. Свържете го това най-после с получаването на помощи, дертски и т.н. Изпълнили ли са тези хора свое законово задължение. Не са. Не може да се ощетяват можещите и работещи родители за сметка на чакащите на държавата.Има права, но има и задължения.

YpaBHeHue

Това според моята информираност не са промени, а изпълнение на държавния бюджет, изготвен от министър и вице-премиер С. Дянков. 310лв не беше ли планирано от него да влезе преди 1 юли? А сега закъсня. Или греша?

ГЕРБЕРЧЕТА, вашата свърши! Отивате си "калинки" - на село! Там също живеят хора и деца се раждат!

Ако ще и 1000лв.майчински да дадат българките пак няма да раждат!За тях по-важно е кариерата ,парите,циците м/у другото и едно дете!Да не кажат ,че е бездетна или некъдърна да роди!Това е!Ако не вярвате питайте момците!А циганките сега са най-щастливи!Ето какво ще ви докара това правителство!Затова нито лев няма да веса в хазната!Омръзна ми да храня цигани ,млади пенсионери,мързеливи млади хора!

ГЕРБЕРАСТ !!!

Ама прав! А ти ялова бесепарка.

Сега остана да кажеш че хващаш мотиката и почваш да копаш кабели и те пращаме в гетото

Много обичам някоя патка говореща в множествено число да изпраща хора нанякъде.

Мутрата как ли се пука от яд сега - майките колкото пъти излезнаха на протест, а той всеки път им показваше среден пръст без финес - по мутренски. И сега изведнъж комунистите му го изкараха през носа - горката мутра, лежи и пъшка, от яд стене, място не намира. Браво комуняги, само бой да свършите и вие нещо полезно, че иначе ще ходите зимата на дръвника!

Тъпак

Виждам го след години на опашката да се коалира с БСП. То Лилето вече намекна за подобни неща. И Боко малко омекна, като видя че няма как и номерата му няма да минат

От първият ден работят за Народа си ! Браво и продължавайте така !

и най-вече зъ Айшету бате!

Дори не разбираш как те доят тъпако !

гЕрбавите да прочетат бавно и внимателно това отдолу! Когато майката получи 70 лв допълнително най - вероятно ще купи я нова дрешка, я салам който не е кусвала откакто Данков стана министър.. като направи оборот на Била - та или кварталния магазин, който пък ще поръча повече от доставчика ... Когато обаче Мишо бирата не плати 20 милиона акциз парите ще заминат на офшорка я в Кипър я някъде другаде и нито майката ще може да си купи салам, нито ще направи оборот на магазина нито доставчика ще получи нова поръчка! Е те затова безработицата я докарахте от 6 на 12% и докарахте хората до такава мизерия че немога тока да си платят!

Няма какво да обясняваш на финансови аборигени, каквито са гербаджиите. Те изповядват една единствена финансова максима, която е много популярна сред циганите , африканците и ескимосите - тя е проста като лидера им Боко - не правиш нищо , нямаш инвестиционна политика, не взимаш кредити и съответно чакаш да минат четири годинки мандат. Така отстрани изглеждаш чист, но отвърте си най-долнопробната форма на икономически живот. И това се представя за идеална финансова политика, все едно всички цигани дето нямат кредити и не си погасяват междуциганските дългове са финансови гении. Х аха еха хе .

То не е сложно и не съм го измислил аз. Преподава се в УНСС то и се нарича Теория на Кейнс. Ама Дянков го объркал със Соц. икономиката и не ходил на лекции, а Костов не бил запознат тъй като специализирал Политикономика на Социализма!

НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДА СИ СТЕГНЕ ЗАДНИКА И ДА СЕ ВЪРНЕ НА РАБОТА,ВМЕСТО ДА ЦОЦА ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ,ЗА ТОВА ЛИ НИ ГИ СЪБИРАТ? ПРЕДПОЧИТАМ ДА ГИ ДАДАТ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ,ЧЕ НАИСТИНА СА В НУЖДА И НЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ДА РАБОТЯТ,А ТЕЗИ ПРОСТО ГИ МЪРЗИ.

Нашата глупост, алчност и егоизъм, заедно с вечните ни претенции към държавата, сякаш имаме още социализъм, ще докара единствено вместо 5-6 деца, циганките да раждат по 10. Докато не се реши въпросът с безразборната циганска популация, подчинена само на нагона за точене на пари от държавата, това е преждевременно решение. Скоро пак ще ругаете държавата, че нямате сигурност за имуществото си и живота си. Българинът винаги сам си го навира.

Ми дай тогава да оставим да умрат от глад 50 хиляди бебета пък от тях ако 20 хиляди са циганчета пак ще сме на далавера! Е това е глупост, алчност и егоизъм! Въпроса е да има държава и циганите да си плащат тока, а като крадат да влизат в затвора и да копат метрото! А не да ги морим от глад дечицата!

то пък с тези помощи, все едно дечицата храним. дечицата ядът от кофите, а парите са за ракия на таткото :)

Хей,Тотьо!Вие щяхте да направите пенсионната реформа,но не знаехте дали няма да останете на власт,а особено ти,който нищо свое не можеш и не трябва да казваш без разрешение на командира ББ.

Няма БСП да ти прави пенсионната реформа - Европа ще ти я прави! Ако не искаш - до-виж-да-не... до-виж-да-не...

Това е много добре, даже отлично! Но тъй като не вярвам на БСП, се чудя къде е уловката!?

когато Дянков ги оряза

Нека има надбавки за всички деца ,или поне се вдигне минималният праг, който е 350 лв.

Да е на прага на бедността

Най-добре за ГЕРБ е въобще да не се обаждат, когато става въпрос за майчински, безработица и социална политика! Видяхме ги какво направиха 4 години - Апокалипсис бате !!! Затова и един съвет към Бойко : Лайн*н не чуроликай !!!

Само че нама срама. Поне си призна че е грешка. Сега не се надяваме да бръкне в джоба си да компенсира майките, той няма да го направи

ГЕРБ се сетиха за социална политика два пъти за поледните 4 години. 1. През 2009 г. преди изборите 2. През 2013 след изборите !!!

Хахахахахаха! - вярно е. Дано и комунягите се сетят да ометат ерп-тата навреме, че иначе ще има клане.

Социалната политика е за демократичните социални държави, където има какво да преразпределят, а не за социалистически, бедни, популистки държавици, където могат само да вземат пари на заем и после някой друг да ги връща.

а за неработещите циганки да се въведе избор - помощи или детски / до 2 деца - останалите да си ги гледат сами /. тогава ще бъде справедливо и за работещите

за бройките важи ли за Българите? Ако да - неприемам Ако не - дискриминация ли искаш? с дев думи нестава

Е те тези пари за едно дете не стигат. Обаче къв е проблема парите от дебитната карта да се обвържат с баркодовете на стоките. Така ще бъдат харчени по предназначение, за памперси облекло и всичко там което трябва за детето съобразно годините му. Така няма да има възможност тези пари бащата да ги харчи за алкохол, а майката за цигари. А като са целеви може и повечко да са нали.

Ако детето се разболее? Ами ако детето има специални нужди ? пък тези баркодове не влизат в списъка? Как да стане това приятелю?

В много държави лекарствата за всички възрасти са безплатни и се дават само с рецепта. Тука лекарствата и цигарите ги използват за връщане на паричните маси в държавната хазна. Повечето от тях изобщо не лекуват. А тези от рекламите 100% нищо не лекуват.

ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПЕПЕЛ! БРАВО!

така е

Нали преди изборите БСП обещаваха ,че ще върнат старата пенсионна система.Отново излъгаха.Защо ли гласувах за тях.

Правилно! Гласувай за мен следващия път че като доведа Дянков обратно... пак ще търчиш по площадите да се биеш с ченгетата пък белким те приберат на топло да те храним ние данъкоплатците!

ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ И СЕГА ТЕ Е ЯД, ЗАЩОТО БСП РАБОТИ:)

Много правилна стъпка.. Трябва да се стимулира потреблението което ще доведе до стимулиране на бизнеса, отваряне на нови работни места... повече постъпления в бюджета и по - малко плащания на пособия за безработни.. Затова когато Орешарски плащаше 13 та пенсия безработицата беше 6% а сега е 12% бюджета сега е на черевено, фискалния резерв е изяден! гЕрбарска тъпа логика че като умориш от глад пенсионерите и младите майки ще потръгне икономиката! Къде това го е прочел Дянков още не ми е ясно!

Доста тъпо Петров. Ще стимулират множенето на малцинствените групи първо и второ явно не си чул какво става в други европейски държави, защото е тежка икономическа криза и примерите ти са доста кухи. За Дянков казват, че е провеждал най-правилната политика в условията на тази криза.

Да! "явно не си чул какво става в други европейски държави, защото е тежка икономическа криза .." Къде по - точно? В Румъния безработицата е 6% в Турция е 9% но поради факта че населението расте и нови хора излизат на трудовия пазар.. В Германия просто няма криза, я виж Ирландия, Прибалтика..! Да не говорим за САЩ! На гЕрбавите само Гърция ви дават за пример с 400 милиарда дългове... но понеже не владеете чужди езици и не можете да се посамообразовате по интернета!

Г-н Петров ако се изсипят едни пари на хората нито ще се отворят нови работни места нито бизнеса ще се съвземе, защото това, че баба Гица ще получи 20 лв от горе няма как да стимулира икономиката. По-скоро държавата ни ще влезе в положението на Гърция ако харчим повече от необходимото. Ако беше толкова лесно решението нямаше Испания и Италия да имат толкова висока безработица.

Тъпо Дянков! Ако баба Гица получи 20 лева ще си купи салам най - вероятно и ще направи оборот на магазинчето отсреща, той пък ще поръча повече салам от доставчика... Да ама ако Мишо бирата не плати 20 милиона акциз на бюджета. Парите най - вероятно ще заминат на офшорка я в Кипър, я някъде другаде и нито Баба Гица ще хапне саламче, нито магазина отсреща ще направи оборот...

Ако държавата даде 100лв за соц. добавки, директно при изхрачването им си прибира 30% под форрмата на 20% ДДС и 10% Данък печалба. Под формата на такси и осигуровки ще прибере още 20% и резлно все едно е дала 50 лв. Другите 50 лв ще ги е дала все едно на безлихвен заем. Бизнесът обаче ще се стимулира, защото магазинната мрежа ще направи повече оборот, производителите пъ ще доствят повече стоки , ремонтните и поддържащите предприятия също ще имат повече работа за поддръжка на работещи производства. Така се отварят повече работни места...

намалете с по 310лв.или с повече месечно за всяко дете вноски в бюджета на родителите/настойниците (данъци и/или осигуровки). така ще стимулирате размножаването на хората, които създават обществено значим и полезен продукт, данъкоплатците. повече данъкоплатци повече данъци по-голям бюджет - повече гювеч за политиците --- осъзнайте се бе политици-търтеи

Да обаче самотните майки увисват. Освен това за да има удръжки 310 лева, то заплатата на мъжа (жената не работи) трябва да е твърде висока - над 1100-1200 лв., а такава се получава от не много висок процент от населението (особено пък при по-младото).

нема неизвестен баща дори детето да е дело на творчески колектив бащата трябва да се намери и принуди да плаща издръжка да не е .... орал

колкото и да ви е яд гербери тези хора водят някаква соцялна политика а не като вас да накарат маиките да вращат маичинство

соцЯлна политика от соцЯлисти богата олигархия и беден народ

Сега пак ще попитам умника дето споменава олигархията, дали е запознат какво значи тази дума и нека да прочете Маркс и Енгелс белким разбере кухата му лейка, че двете неща са несъвместими.

колко са майчинските в Сомалия - 2000 г 7 млн 2012 10 млн, а умници,

циганската педофилия кога ще стане криминална???? и ако цигането роди на 17 веднага на дартата да се спрат каквито и да е помощи .педофилията няма етнос стига толериране на криминалността от циганите марзеливи и крадливи.

Заради такива като тебе страдат сега майките. Боко го отчитал за грешка, ама това не топли майките.Напротив ощети ги и вината е негова и на ония олюф дЯНКОВ. Сега без да си е гласувал в бюджета пък взе да бърза.

НАЙ-НОРМАЛНОТО НЕЩО ,КАТО ЗА НАЧАЛО Е ДА СЕ УВЕЛИЧАТ МАЙЧИНСКИТЕ ,ТОВА ПАК Е ,НЯКАКЪВ ВИД СТИМУЛ ,ТЪЙ КАТО ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА Е НЕЧУВАНА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ , И Е РЕДНО НАЙ -НАПРЕД ДА СЕ ПОМИСЛИ ПО КАКЪВ НАЧИН ДА СЕ ИЗЛЕЗНЕ ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ

Обаче защо демографската криза не се отнася за циганвите и мюслюманите?! И защо никой правоверен член на БСП-ООД-то няма да чуеш да каже нищо с/у циганите и техните изстъпления и безобразия?! (Тази вечер даваха за откраднати 1 км жп линия!). Не чувам коментари от Станишевото и неговите избиратели!

Никой приятелю не толерира кражбите и издивателствата на системата. Това обаче не оправдава бездушието към майките. Интересно ще мие да те видя след години когато ти имаш деца.

Колкото и да Ви е неприятно, ГЕРБ си отиде. С тях котараците, физкултурника, старейшините и пр.! И никога няма да позволим да се върнете на власт. Мястото на престъпниците е в затвора. Явно в България има много неграмотни калинки!

Много ми е приятно. Сега е ред да си оди и от парламента и без това само спъва работата му при това за това му се плаща.

Браво! - сега до зимата трябва да изгоните ерп-тата и да има осъдени от Гроб, иначе и вие сте същите като тях и зимата ще избирате между въжето и гората.

Нали, не си против законите в сраната? Защо вие от ГЕРБ не ги изгонихте, а се скрихте!?

Ще извинявате, но аз години наред си плащам вноските за фонд "Общо заболяване и майчинство". Полагат ми се. И 310 не стигат за нищо, но поне малко нагоре не е лошо. Храната на малката за две седмици. Наистина, какви цигани, какви роми - ако си внасял - взимаш, ако ли не - влизаш в друга графа. Да не бъркаме нещата.

Извинена си.Ама една майка ако роди първото си дете на 17 г. и ги подкара през две години по едно чааве си е баш на наш гръб при положение ,че тя няма и един ден трудов стаж ( що се сетих за Станишев...?)

Неговото дете под две годинки ли е ?

Въпросната 17-годишна НЕ ВНАСЯ необходимите вноски. Това правят само хората на трудов договор или самоосигуряващи се лица. Ама наистина хора, информирайте се малко. Ако въпросната 17-годишна си внася тези пари, то тогава обезщетението и се полага. КОЙТО СИ ВНАСЯ ОСИГУРОВКИТЕ ПОЛУЧАВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА МАЙЧИНСТВО.

тези 310 лв. не са за социално-слаби цигани!

И тя не е ли Българка или законите са само за теб. Или както ти изнася. Ако иска и може, ще ражда на всеки 10 месеца. Не си ти този, който, ще и каже какво да прави!

Аз пък съм осиновителка на дете над 3 години. Не ми се полага никакво майчинство, никакви помощи за отглеждане на детето.

Е сега вече ман...ите ще бъдат неудържими! Първо трябва да се прецизират условията и тия пари да се получават до 3-то дете например1

ти ма...л виждал ли си да работи? майчински не се дават на безработни.!

Извинявайте , но в голямата си част коментарите ви са неадекватни драги сънародници!Касае се за майчинство на майки , които работят по принцип и си плащат данъците, вземат им здравни осигуровки и т.н., а не за соициалнослаби и безработни.Аз в момента съм майчинство с бебе на два месеца и съм взела своето решение.Няма как в днешно време с една заплата и тези 240лв. или 310 лв. да се гледа дете , а още повче че имам още едно , което е ученик е немислимо.Аз просто ще се върна на работа , а кой ще ми гледа детето си е мой проблем.Стискам палци на две години само да се класира за ясла.И не! Не си мислите , че ще ползвам услгите на детегледачка ....само се моля бабите да са здрави и ЖИВИ, за да се редуват и да ми отгледат детето.В тази ненормална държава ако бабите можеха и да кърмят.....Но това е положението ще се бачка....Но не се заблуждавайте , че е е така във Великия ЕС, в доста европейски държави майките си гледат децата и са добре обезпечени.

Абсолютно права сте госпожо, това е истината в България но за съжаление има и лумпени.Разбираемо е и тяхното присъствие при наличието на псевдо-политически лидери като БУДА-ГЕРБЕРАСТКИ, ЦОКО ШЕСТАКА, ФИДОСКА т.н.

Поздравления за обективния коментар! Жалко, че изпадналите в неадекватност "привърженици" на ГЕРБ въобще няма да могат да го разберат. Господ да им е на помощ!

колко са майчинските в Сомалия - 2000 г 7 млн 2012 10 млн, а умници,

Кои Ви пречеше докато бяхте на власт да ги увеличите, а не сега да доказвате, че сте искали. Когато искам го правя. Доста задкулисно е сегашното Ви искане. Майките знаят че през Вашето управление не го направихте.

ДИДА! Кажи НЕ на дрогата! Виждаш наркотиците какво правят от хората!

Уважаеми волни и неволни избиратели на ГЕРБ, умолявам Ви, не тласкайте България към гражданска война! Имам много познати, които гласувах за ГЕРБ УПЛАШЕНИ от това, което се случваше по улиците на София и други градове през м. февруари и март с някави протестиращи, нямащи нищо общо с нашите трудови хора търсещи начин как да свържат двата края. Днес, на площада в Монтана привърженици на ГЕРБ замеряха НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ на БЪЛГАРИЯ с фекалии!!! Изводите си ги направете сами!

Ами то май от ГЕРБЕРАСТИ и ГЕРБЕРУНДЕЛИ друго не може да се очаква.Те това е членската маса на племето с вожд БУДА-ВИНЕТУ-ГЕРБЕРАСТКИ.

БРАВО!!! Най - накрая нещо хубаво за децата на България да се случи !!!

Браво на правителството. А на останалите дето "лаят", вместо да гледат кучета и котки и да ги хранят със шунка, могат да се грижат за деца. Не са виновни циганите. Такива са законите и те са за всички, поне на книга!

ЛЪЖА- АЕЦ Белене 05.06.2012 Премиерът Бойко Борисов: Спряхме АЕЦ Белене поради това, че държавата няма пари да я строи 21 Февруари 2013 Станишев БСП: Ако управляваме пак, ще продължим АЕЦ "Белене" Всички дебати за "Белене" бяха потопени в пълни лъжи от страна на правителството, особено що се касае до цената за строителството на атомната централа", посочи лидерът на БСП 27. Февруари.2013 Михаил Миков пред Известия: Ще пуснем построена от руснаци АЕЦ Белене 29 Aприл 2013 Орешарски допусна отказ от рестартиране на Белене 20 Май 2013 Михаил Миков БСП: В момента няма пари за строеж на АЕЦ "Белене" ЛЪЖА- Политици подслушвани по нареждане на Цветанов 28 март 2013 Сергей Станишев: Политици, бизнесмени, магистрати общественици са били подслушвани по нареждане на Цветанов До сега са познати само записи на Бойко Борисов! Според Станишев излиза, че Цветанов и Борисов се подслушват сами! ПОТЕНЦИАЛНИ ЛЪЖИ. 2 април 2013 - Левицата обещава разкриване на поне 250 000 работни места по време на мандата чрез вътрешни и външни инвестиции. 2 април 2013 - Подготвят се законодателни промени, така че на всеки млад човек да се предложи работа или обучение за заетост не по-късно от четири месеца след завършване на образование 2 април 2013 - освобождаването от монополите в областта на горивата, лекарства, медии, съобщение и тн

Не искаме да раждаме повече ИЗРОДИ!

А, бе, бастун, ти си заченат като изрод! Какво ти трябва повече?!

ЛЪЖА- данъчни реформи 20 Февруари 2013 БСП обещава данъчни реформи... ако спечели изборите 23 май 2013 Номинираният за премиер нa БСП Пламен Орешарски не предвижда промяна в данъчната система и отмяна на плоския данък 26 май 2013 Новият кабинет нa БСП нa Пламен Орешарски ще запази плоските подоходни и корпоративни данъчни ставки непроменени ЛЪЖА - да върнем България на хората 09. май 2013 Питам обаче хората - днес вие по-добре ли живеете и не срещам положителен отговор. Днес имаме ясна кауза - да върнем България на хората... лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в зала 1 на НДК по време на закриването на кампанията на социалистите в София 29 май 2013 Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички граждани да имат повече надежди. Пламен Орешарски БСП ЛЪЖА- ГЕРБ... готвят фалшификация 19 март 2013 БСП: ГЕРБ... готвят фалшификация на изборите и манипулация на резултатите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. 14.12.2012 Очевидно ГЕРБ се готвят за фалшификации". Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутата от левицата Михаил Миков. 11 май 2013 Поп Кръстьо-Николай Бареков По думите на Бареков, бюлетините са подготвени за изнасяне и подменени в изборния ден от представители на партия ГЕРБ.

ЛЪЖА- по-високи доходи 20 Февруари 2013 БСП обещава данъчни реформи и по-високи доходи, ако спечели изборите 2 aпр 2013 Минималната работна заплата да достигне 450 лева предвижда предизборната платформа на БСП... Орешарски, 29 май 2013 Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички граждани да имат повече надежди... Орешарски, 30 май 2013 Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. ЛЪЖА- намаляване на цената на тока от 1 юли 20 май 2013 Кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски предлага краткосрочeн план със спешни мерки в икономиката... и намаляване на цената на тока от 1 юли... е една от първите мерки, които ще бъдат реализирани в новото НС, заканват се от левицата. 23 май 2013 Орешарски: Намаляването на цената на тока е популистка мярка, но задържането на цената е необходима мярка. 23 май 2013 Енергото за Североизточна България - Енерго-про, е подало заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за повишение на цената на тока със 9,97 % от 1 юли 12. Април 2013 Увеличение на цената на тока от 1 юли с над 25 процента са поискали всички енергийни дружества по веригата от централите до ЕРП-тата, съобщи bTV.

Естествено,че БСП ще се погрижат първо за електората си от цигани и пенсионери. Столипиново и Факултето ликуват.

нормално - все пак са в коалиция с евророма!

Грижите са техни, а париците давам аз!

Нищо не даваш, нито си яко бачкащ. Яко бачкащите не са по форумите.

Е писна ми! Според вас само циганките ли раждат! Няма държава която да не подпомага майките. Защо искате да гладуват и българските деца? Утре те ще ви хранят. Засрамете се!

това са помощи за работещи хора, а не за социално слаби ма...ли. Явно не си работил,нямаш деца, не си в час!

Ако можете да си представите КОЛКО ТУРЦИ и ЦИГАНИ вземат пари чрез ТЕЛК- а са здрави като бикове???? А ние работим и им пълним фондовете--ДО КОГА???

Има и "благодарни доктори"!

Направо си се разработил в чата!

ами като им дават документи сте взимат. лекарите и служителите (а мин 90% са българи на тези места) са виновни