Денят 29 ноември 1990 г. и 32 години по-късно

За втората оставка на Луканов и други събития, през обектива на Иван Григоров

Обратно в новината

Коментари - Денят 29 ноември 1990 г. и 32 години по-късно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес цели родове са на държавна работа и по върховете комунистите. Прикрити антикомунисти. По долу умните хора са описали обстойно, трябва ли да се повтаряме, дори всичко за някои е започнало робството от 1923 идвайки от войни в града и до днес, като не са им давали работа и така баба ми бе вдовица млада без пенсия от идването на тия земи 1923.живи и здрави да са младите

Толкова сме зле сега,че като се появят празници, километричните опашки пред гръцката граница, край нямат. Народа се юрка да почива в Гърция, не че толкова се е преуморил от работа, колкото да си похарчи на красиво място парите! Да правим сравнения с онези ужасни времена и сега, е откровено казано нелепо, не то просто е виц смехотворен!

Удивително долен и тъп болшевистки пасквил. Тия дето сме достатъчно стари помним “дискотечния” режим на тока (3 часа има 3 няма не дай си Боже да си в асансьора тогава), купоните за храна които бяха безполезни защото нямаше нещо, огньовете пред магазините рано сутрин на които се топлеха бабите и. дядовците за да се докопат до кофичка кисело мляко за внуците - но само до 3 години на по-големите не се полагаше), километрични опашки за бензин на които се чакаше по едно-две денонощия, заплатите с което не можеше да си купиш нищо (освен 20-30$ на месец на черно). И най- важното - чувството за пълна безперспективност. А за по-младите помнете: тези които не са се поучили от уроците на историята са облечени да я преживеят отново ….

Благодаря, спестихте ми време да пиша по-дълъг коментар! Паралелите с тогава и сега в статията са нелепи и могат да минат само пред някой, който не е живял тогава... или вече го е хванала деменцията.

Kalin

Колко сме били наивни да сменим нещо лошо с нещо къде къде по лошо-33 пропиляни години и една тотално съсипана държава и народ

Нека да ви кажа за времето на социализЪма, по-накратко ЦОЦА, защото тогава всеки искаше да цоца от вимето, ама да не работи ... Това беше времето когато един инженер взимаше 165 лева, а един прост бачкатор 400-800 лева. Тогава в заводите за началник на цех, пълен с инженери, се избираше син на партизанин или ятак, прост, с 8-ми завършен клас. Срещу нашата къща имаше една баба, която преди 09.09.1944 криела в мазето Венко Рашков - комунист, имаше завод за мебели с неговото име. Та синът на бабата беше началник на 1000 човека в завод ЗММ-гордостта на ЦОЦА. Синчето беше с 8-ми клас простак, алкохолик и тъпак ... но наш човек !!! Друг пример - мой съученик, най-обикновен двойкар, но от семейство на комуняги ... бяха живяли цялото семейство в Швейцария 8 години !!! И се бяха върнали тука в кенефа ... Та след 1989, моят съученик по телевизията го дават - иска да приватизира един завод - "Лейди София", за дамски чорапогащи ... Значи след края на ЦОЦА, на своите хора, комунягите са давали куфарчета с поне 1 млн. лева == 1млн. долара, за да останат икономически на власт !!! Нищо хубаво не е имало през ЦОЦА, НИЩО !!! Само една сива, тъпа, минетчийска, кенефаджийска реалност, в която всеки искаше да прескочи щанда на КОРЕКОМА и да поиска политическо убежище ... Кой разбрал ... разбрал ... кой не е разбрал, да е разбрал ... Мара се омъжи и вече не се Ибе !

Що, сега като раздават дипломи и шофьорски книжки, в пакети Зрънчо, по-добре ли е?! Вие имате ли представа, колко са занижени изискванията, във ВУЗ-вете?! Студентите, не могат да напишат 2 изречения, без поне 4 правописни грешки. Дипломи да искате, ... ''Като знам какъв съм инженер, ме е страх да ида на доктор.''

винаги съм се чудел на комуноиди,които в захлас обясняват как по време на социализма сме били егати мощната държава - то индустрия, то селско стопансвто, то армия (Турция треперела) , то здравеопазване , образование (половината беше набиване на марксизъм-ленинизъм ). Едни манифестации , народа усмихнат и щастлив , слави Партията-закрилница (кърмилница ). Досущ като Северна Корея сега....... Реалността се оказа съвсем друга и мина през нас като товарен влак след падането на Берлинската Стена 1989 год. , оказа се че Запада е на светлинни години напред ( стандарт на живот,икономическа и технологична мощ ), а това което сме произвеждали е било недостатъчно , некачествено и съответно после неконкурентноспособно в условията на пазарна икономика. Можеше да живуркаме само в затворена икономическа зона ( СИВ ) , но всичко е до време и накрая идва неминуемият разпад. Тоталитаризъм , пропаганда , партиен елит и стадо бачкери , бедни, но доволни , за тях върха е цветен телевизор , хладилник и Лада. Друго не се и предлага де......тъй че няма терзания , че парите недостигат. И обещанията за Светлото Бъдеще - потърпете още малко и ще го стигнем ( е , партийните другари го бяха стигнали на гърба на стадото )

Още малко и пак ще скачате и ще викате,че 45 години стигали...

Един добре направен спектакъл от добри кукловоди и режисьори, актьори и милиони излъгани статисти......Бях последна година в гимназията тогава. Скачахме, викахме....еуфория, палатков "град на истината"..и после се оказа, че всичко е решено предварително, под външен диктат, Едни милиарди да се преразпределят, една територия да премине от един лагер в друг.

но доста дълга... можеже и по-кратко, след 32 годин продължаваме да тъпчем на същото място без изгледи да мръднем дори една крачка напред.... а има и по-просто... тъп народ слаба държава

Тези, които управляваха преди 1990 година продължиха да управляват и до ден днешен с тази разлика, че до 1990 година коленичеха пред СССР а след 1990 година- пред Запада! А Народа- кучета го яли!

След 32 години е ясна картинката, последни в почти всичко, което носи сигурност и благоденствие на общаството ни. И какво от това, че и в близкото минало сме оставали без правителство и партиите не са се разбирали както е в днешната ситуация, какво ни дава тази констатация, трябва ли да се чувстваме по-добре? Потвърждава се едно много важно нещо, българина не може и не му идва от вътре да работи в съструдничество/в екип, ние сме си единаци и това много ама мннго ни пречи. В този ред на мисли освен, че сме единаци и сме много завистливи, това води до НЕразбирателство на много нива, кадето се изисква колективен разум - ето защо партиите в България са на това положение.

За тези 32 години България отново след 45 г. пауза си върна възможността и дори я използва да фалира по капиталистически, а не по социалистически, както фалираше предишните 45 г. Това си е прогрес. Соц фалитите винаги са били някак си неестетически....

32 години по-късно, Бг трайно се утвърди във всички официални икономически статистики, като страна от третия свят. Въпреки "членството" си в ЕС, който се води от "богатия милиард". Та, това никакъв "комунизъм" не може да го обясни, колкото и да се напъват дебилите. Е, те разбира се няма да са съгласни. Нали за това са дебили.

Сори за спама. Но нека да добавя нещо. Много хора се прехласват по живота при на т.нар. "комунизъм", "социализъм" или просто "онова време". Но има една уловка. Малко история. За феновете от единия и другия лагер. Ей, така за обща култура. Икономическото чудо на България преди 1990-та има едно просто обяснение и това е СССР. Преди 1944-та България е била слабо индустриализирана страна с аграрна икономика. А след ВСВ СССР буквално е изпомпвал всякакви ресурси от "новоприсъединените републики". Златния резерв на България е само един пример. Но всичко това се обръща в края на 50-те и началото на 60-те години. В България масово започват да се строят заводи и предприятия. Замеделското стопанство се автоматизира и индустриализира. Лошите руснаци ни учат как да строим заводи. И освен, че ни построяват заводите, лошите руснаци започват и да ни снабдяват и със суровини за тях. На символични цени. Един пример - България е правела ре-експорт на нефт и нефтени продукти към трети страни. Т.е. толкова евтино са ни давали нефта, че ние сме можели да излезем с излишъка на световните пазари и пак да сме на печалба. И освен, че са ни построили заводите и са ни давали суровини за тях, лошите руснаци са ни осигурили и пазар за готовата продукция под формата на необятния и не особено придирчив, но за сметка на това пък защитен от конкуренцията на западните стоки пазар на Съветския Съюз и сателитите му. И така от един момент нататък България е имала индустрия, евтини суровини и сигурни пазари за готовата продукция. Истинско икономическо чудо. За нас е оставало само да наредим печалбите. А това в условията на строг контрол и корупция само на дребно ниво е означавало ресурси за развитие на какво ли не. Можели сме да развиваме култура, науки, образование, здравеопазване. Стандарта на живот се е покачвал - вярно, по комунистически, на всички по равно. Разбира се, всичко това СССР го е правел заради идеологическата война между Запада и Изтока, но независимо от причините, хората в България са се радвали на стандарт и придобивки немислими за България на Йовков от преди 1944-та. Не случайно, 70-те години са наричани "златният век на социализма". Но всяка приказка има своя край. И краят на приказката за България започва с възкачването на власт на Горбачов. Той осъзнава, че съветската икономика не може да си поволи да функционира на базата на идеологически принципи и започва да прокарва чисто пазарни такива. Започва т.нар. "Перестройка". За България това означава, че суровините за индустрията ни вече не са на "братски" цени, а стоките ни изнасяни в СССР изведнъж се оказват облагани с мита. Балансът е нарушен. А СССР постепенно се отдръпва от доскорошните си сателити. България се "отваря" към Запада под формата на заеми, които западните кредитори с удоволствие отпускат на една (уж) стабилна икономика, която само е растяла последните 20-30 години. Останалото го знаем - вътрешен преврат, държавен фалит, преориентиране към Запада. Така че, когато някой започне да говори за "окупаторите руснаци", нека да поясни какво в България е било построено последните 30 години благодарение на новите ни "стратегически съюзници". Защото списъка с постижения за България по време на "руската окупация" е доста дълъг. Разбира се, СССР не го е правел заради сините ни очи. А и Западът много добре знае, че е по-евтино да корумпираш един малоброен елит (и един лагер тролове и медии), отколкото да изграждаш цяла национална индустрия. Но това е друга тема.

И накрая фалира!

Странно как Западна Европа е била цялата в руини през ВСВ и без лошите руснаци да и помагат за 10 години след войната става на СВЕТЛИННИ години от развититите СОЦъ кенефи! :)))))))) Опорките си ги врете знаете къде! Вече вървят само пред червените бабички по селата дето върлят за нинова и копейкин!

СССР е бил в още по-големи руини след войната. А как за по-малко от 20 години станаха първа космическа и ядрена сила? Ясно е, че това което постигат умни хора, не може да се постигне от дебили. Материала е важен повече от системата.

ХА ХА ХА ХА Кво са станали! Тогава българите като ходихме в СССР и ни молиха да им продадем маратонки, дъвки и цигари! Техните цигари нямаха филтри и на всички руснаци зъбите им бяха тъмно оранжеви! ХИ ХИ ХИ Още тогава бяха потънали в тотална мизерия! СССР и тогава си беше държава от Третият свят!

В НРБ имахме маратонки Ромика и Адидас някво менте, ама не бяха зле! На руснаците им изтичаха очите като ги видят! А цигари Стюардеса и БТ бяха като Житан и Боро за тях! ХИ ХИ ХИ В НРБ имахме турски дъвки, а те жвакаха някви гадни жвачки! Бяха луди по Турбо и Идеала!

Абе да напиша и моите спомени 1. Никой не заключваше вратите си дори и нощно време .Решетки нямаше .Вратите бяха от щперплат 2.В магазините имаше ограничено количество стоки . Всички в пъти по хубави от деншните 50 вида салами итн. 3. Млякото имаше 3 дни срок на годност .След това се вкисваше защото беше истинско.Бирата също 4.Пенсиите се раздаваха от жени които носеха по няколко хиляди лева и никой не ги обираше. 5. Играехме до посреднощ навън .Ходеше се и в циганската махала и никой от нищо не се плашеше.Нямаше защо 6. Не се ровеше в кофите. 7. Педерастията още се водеше болест .Не че някой я преследваше

Дядка, имаше престъпления и кражби и през ЦОЦъ, НО беше забранено да се пише за тях и да се говори! И педерастия си имаше! Другаря Лилов, другаря Брежнев .... винаги си е имало! Ама беше само за дрОгарЕте!

И престъпленията, и кражбете НЕ БЯХА В ТАКИВА РАЗМЕРИ И В ТАКЪВ БРОЙ КАКТО Е СЕГА. А И ГИ Н А К А З В А Х А, НЕ ИМ ПРАВЕХА ЧАДЪРИ!

32 год. кражби и продажби. Едни ходехме по бдения, други деляха баницата.

Вече я няма романтиката на 90-те. Хората станаха други.

Дет то америка .Свобода за България

още един 9 септември.. няма друг начин... може да ге бьде от комунисти...но назрява

Мокри сънища,и като се събуди копитото ти цопнало в цукалото изпърдян памперс:)))))))

Както всяко нещо и онзи период си имаше своите позитиви и своите негативи. Народа беше по спокоен, нямаше престъпност, но пък хората бяха по бедни. Имахме медалисти по матетатика, ама обикновенния чиновник не можеше да сметне 2+2.

Фотоси на тема измамените камилчета....уф пръдом измамата на прехода бития бит итн...народа го отнася от алчността на властимащите а ПРИКАЗКАТА ЗА СТЪЛБАТА е приказка КАНОН.

Половината поне хора от тези снимки отдавна напуснаха страната и инат внуци по други континени.

разпознах този онзи от първата обща снимка Фори светулката - Попа, Александър Йорданов, Петър Дертлиев, Стефан Савов, Петър Берон, оня зеления педал със сините очи, Петко Симеонов, съпруга на Блага Димитрова - как му беше името дедето с кепето, не се сещам за името, Стоян Ганев, оня зеления педал със сините очи, Петко Симеонов, съпруга на Блага Димитрова - как му беше името

Прозташкият кАмАнизъм! Филми за чекисти с 2 пръста чело как ловят врагове на Партията! На всяка стена портрет на плешив правешки селянин! Пропаганда, пропаганда .. пропаганда! сАвеЦки филми до откат! Манифестации под радиоактивен дъжд! Казарма - я излезеш жив от там, я не! За да живееш в друг град ти трябваше разрешение на Партията! За лека кола и апартамент чакаш 15 години! БУХАХАХААХАХА За да идеш дори до браЦка Румъния те проверяваха до 9 коляно! Абе вижте сега как е в Северна Корея! При нас беше същото! :)

Комунизма бил хубав - явно на тези години склерозата не прощава.

Правилно коментират надолу. Пренаписват историята като северомакедонци. И извършват престъплението за провеждане на политика в училища, че да обучат вярващи талибани .. упс в евроатлантическите "ценности".

Дежурния всекидневно храчещ трол,НИЕ не ви броим за живи вече бе отломки от гадното ни минало вие още не зная на какво се надявате?Личните ви карти са с безкраен срок и ви чакаме да отивате да давате отчет пред създателя си за бедите които сте нанесли на народ и държава та си стягайте багажа да е готов за деня-поняли?

безобразие е да пишете дитирамби за тези , до един професионални мошеници от черно/белите снимки , ама до един... Не само това, подредиха и бакии за в бъдещето !

Върви активно пренаписване на историята с помощта та различни НПО-та,а им вярват или мислят ,че им вярватразни еврогейски неолибералисти, същества без минало, тогава имаше и кранвирши, и салами, шпековият „Бургас“ нямаше нищо общо с ментето, което продават сега, телешкият беше от телешко и се топеше в устата. Имаше и луканки, суджук, наше производство обаче. Не като сега със завъртени имена и хиляди овкусители и подобрители.Десерти и сладки също имаше. Колкото си поискате. Щандовете на сладкарниците бяха отрупани от пасти – „Дънер“, „Тунелче“, „Ежко- Бежко“, парфе, „Цвете“, „Роза“, „Шоколадка“ и не мога просто да си спомня всички. Имаше сиропирани сладкиши – огромен избор. Саралии, кадаиф, реване, охлювчета, баклава, арменски сладки с бадеми, сухи сладки всякакви видове, банички, милинки, тутманици, софиянки, рогчета, каквото ти душа поиска Вкъщи бабите ни също печаха сладки и кексове през ден и си разменяха рецепти. Баницата на моята баба беше най-хубава, а от бисквитената й торта с какао и масло направо си облизвахме пръстите. Нямаше „Орео“, имаше чаени бисквити, нямаше сегашните сладки с палмово масло, имаше „Детска закуска“, „Анелия“, халва с какао, какаови кремчета. Нямаше шоколади „Милка“, но имаше „Крава“, „Фин млечен“, „Кума Лиса“ и различни десертчета, които се топяха в устата. „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти, фастъковки, ореховки, сусамки. Сега подменят историята.Промиват мозъци. И докато моите внуци все пак виждат как им правя сладките на моята баба, виждат снимките ми като дете, здраво и усмихнато, техните внуци тотално ще бъдат със заличена памет.Периодът, в който се тъпчехме до пръсване с истинска и вкусна храна, ще остане като най-черният в историята ни. А ние няма да сме живи да обясняваме, че не е било така.Кой иска да промени миналото? Кой иска да ни остави без спомени?Кой иска да ни смачка и да забравим, че сме народ с 1300 – годишна история? Заличителите на България пръскат милиони, за да ни обезличат. Да станем хора без лица, хора без минало, хора без достойнство, хора без корени. Бездарници. Ще им позволим ли?

Поздравления

Много носталгично. Сърцераздирателно-съзливо. Но тогава дали си мислил(а) така или си гледал(а) с потиснато самочуствие как живеят, къде пътуват, какво четат, къде учат, какво обличат, какво ядат, къде почиват, ... хората на твоята възраст, но живеещи в „кап“, зад желязната завеса. Или си бил(а) от превилигированите другари, които имаха специални предимства, специално обслужване, специални почивни станции, специални магазини за чужда валута, специални ... т.н. Поплачи си на саме, ще ти мине.

Мирчо Кирилов Стоименов от Перник изведе миньорите пред мавзолея и луканков падна. Мир„о е заместник-председател на Дружество Novae, но мероприятието е съвместно с КТ Подкрепа.

И НА ВЛАСТ ДОЙДЕ ДЕМОНКРАЦИЯТА .И ПОМИЯРИ ЗАПОЧНАХА ДА РАЗГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА.

България сравнена с другите държави тогава, бе по-добре от България сега сравнена с другите държави. Да сравняваш минало със сега е неправилно. Как Адам и Ева нямали айфони. ;) Да не си мислите, че тогава по другите държави е било цветущо. Където например в САЩ 1960г. ли бе, президента разпорежда на негърче да влезне в училище за бели. Всички там напускат освен една преподавателка в голямо училище. А детето го пазят от сикрет сървис към президента. Ако влезне негър в автобус за бели, като нищо ще го утрепят. И по Европа на места е било доста по-зле от в България, дето от бедност не знаят що е то месо за ядене.

И Живков го избираха с 98% редовно. Тиквата и срещу него да бяга не може да го стигне. Но какво разбират руските ви кратуни от демокрация…

За демокрация ли пишеш? В превод народно управление. Където в култ сега издигат привържениците на италианският фашизъм направили преврата 1923г., където избиват месец по-рано избраните земеделци с 52%. Това ли е демокрация? Да избият избраните. После тия дето ги съдят, били лошите, нищщо че навсякъде виновните за ВСВ се съдят. Да гласуват в парламента за оръжията, да обслужат чужди интереси. Където се кълнат в клетвата от Конституцията, във всичките си действия да се ръководят от интереса на народа на България. В интереса на народа ли е да ни вкарват в чужда война, постижение на такива евроатлантици освен на бандеровците нацисти. И където на следващият ден по национална телевизия питат бивши военни министри и почват с допитване 74% против. Тези в парламента защо не представляват народа? Каква демокрация е това? Да не мислиш че в САЩ е имало демокрация преди? Почва частично след протести срещу войната във Виетнам.

Ти си кратуна от някое НПО.

Дааа, едни скачаха на улицата, а други деляха баницата. И сега е така, нищо не се е променило, същите хора си делят баницата, а тия от улицата станаха по малко, някои си отидоха от този свят, други си потърсиха нова родина, трети са много уморени да скачат. В общи линии едни се бориха за комунизъм, други си го построиха, а трети все още вярват на статии като тази.

Това е писано от откровен комунист. Невероятно изкривени факти!

Да, беше поставено началото на диктатурата на перстъния контингент под приктитието на демокрация. И така, до ден днешен.

Тогава още не бях дори и в гимназията. Малкото, което си спомням е, че така и не станах пионерче. Останах си чавдарче. А като дете (слава богу) семейството ми не позволи да усетя кризата на Лукановата или Жан-Виденовата зима. Но усетих криминалния хаос на 90-те и зараждането на чалгата. И сега, 30 години по-късно, четейки и слушайки разкази за "онова време", "онези времена" и "избухването на демокрацията" си правя един прост извод - нещата не са се променили качествено. И тогава и сега в България се е деляла на две основни групи - овце и тарикати. И докато овцете са блеели по площадите и са мечтаели за свобода, равенство и детелинена трева едни тарикати поетапно са превзели държавата. Защото колкото и голям директор да си по времето на комунизма, ти си директор на едно предприятие. Само едно. И най-доброто, на което можеш да се надяваш е една Волга, четиристаен апартамент и по един кашон цигари "Марлборо" и шоколади "Тоблерон". И това е. Повече няма. И това само докато министъра не реши да те смени. Но сега, 30 години по-късно, децата на тези директори вече не са просто директори. Те са собственици! И не на едно предприятие, а на цели отрасли в това, което е останало от икономиката на България. Защото тя вече не е голяма и народна, а малка и частна. И вече не трябва да се задоволяват с една Волга, вносни цигари и шоколади, а могат да си купят всичко - власт, тела, души. И не зависят от милостта на министъра или Политбюро, защото сега министъра и парламента вече работят за тях. И така, докато овцете блееха, таркатите приватизираха цялата кошара барабар с прилежащите пасища. И за това не е виновна демокрацията! Далеч не! Виновни са самите овце, защото си мислеха, че просто ще си седят и ще блеят по площадите, и ще дойде един нов падар, който ще ги води на зелени поляни и на бистри извори. И докато овцете блееха, тарикатите запретнаха ръкави и свършиха работата. Така, както е най-добре за тях. Но тогава хората може би не са знаели. Може би не са можели да си представят дори. Жалкото е, че днес, 30 години по-късно, овцете си остават овце.

ПИПО

Аз съм по голям и помня добре онова време. Когато настъпиха промените бяхме с моите приятели на всеки митинг. На онзи големият на Орлов мост бяхме точно под трибуната и все още на някои снимки се разпознаваме три момчета желаещи по добро бъдеще (такова каквото ни го обещаваха). И сега след 30 години разбирам че всичко е било една голяма лъжа. Спокойно мога да дам оценка на онова време и на сегашната "демокрация". От една солидна държава станахме клоака. Растях без страх, играехме до късни часове на вънка и родителите ни бяха спокойни защото имахме държава. Сега ме е страх да си пусна децата на вънка, че с тази свободия и демокрация не знам какво ще им се случи. Треперим всеки ден все едно сме във война. Е, поне имаме целогодишно банани...

Това драги се нарича "жалба по младостта"... Така и баба ти се е прехласвала по робския ръчен труд на Хайинбоаз. Защото помни младостта си и първата и незабравима любов.

Моите спомени за НРБ 1 Режим на тока 2.Празни магазини 3.Задължителни манифестации на които да викаш УРА 4. Прасета и кокошки в задния двор, стотици консерви за зимата. Това беше екологично чистата храна за която другарите говорят по-долу. 5. 10 години чакаш вноска за кола - така и не излезе 6. 20+ години събираш лихвоточки за панелка - 2 милиона българи така и не взеха 7. Ученически бригади за по 40ст/ден 8. Дядо ми имаше трабант - като го паркираше, сваляше чистачките

А ти, майка ти и сестра ти гладни не останахте - правехте на воля минети на другарите от ЦК на БКП!!!

Нищо не се е променило - едни и същи кукловоди, едни и същи дебили-изпълнители, един и същ прост и лековерен плебс... Красота!

мафиотите комундели успяха да излъжат че ще има промяна за да се уредят те ,децата им и руските агенти в България.А комунистическия тъпунгер който е написал статията пише ,че ГЕРБ беше свалена с много по-големи протести отколкото 90 година--пълна лъжа ГЕРБ беше свалена от отрочетата на комунделите и главно от руските агенти в България по поръчка на кремълското джудже и протестираха две шепи лумпеняци

Не ти харесва а, краварска подлого?... Нищо, всички го духаме дружно, благодарение на сегашните ни господари...

Пълни глупости! ГЕРБ беше свален от американците, защото набързо и тихичко построй тръбата на руснаците. А я постройха, защото руснаците бяха стигнали до Западна Турция и вече въпросът беше не "Дали?", а "Откъде?". След това американците извадиха от ръкава някакъв Кирчо, но той така и не можа да пребори ГЕРБ. Нямаше сили. Нямаше и акъл. И сега ГЕРБ се правят на по-католици от Папата, т.е. евроатлантици, само и само, за да ги пуснат отново на власт.

32 години власт на ДС

Внуците на Бойко Борисов да му серат и пикаят на гроба!!!!

Комунистите - ВЪН от България. Да си хопдят в Северна Корея.

Седерастите - вън от България!

Още в първото изречение се мъдри думата "тупик". Това не е русизъм даже - думата си е чисто руска. И как да четеш по-нататък... комунизъм = глад и мизерия.

ха-ха, остроумнико, аз никого не съм се и опитвал да го правя, но тогава "колегата" се сдоби с две предприятия и стана бизнесмен за една нощ, а аз останах с два заема!

Радетелите за комунизъм да си направят една партийка и да участват с нея на изборите. То всъщност има такава - редовно събира по 2000-3000 гласа. Кво да говорим повече? Ама във форумите както виждате и русофили и комунисти са много кресливи.

Ако трябва да сме точни ,то и сега за периода на социализма се говори като златен век ,на който голяма част са свидетели,даже на битово ниво.Момчета-момчета ,момичетата -момичета ,момчетата -харесват момичета ,момичетата -харесват момчета ,а мастити бизнесмени ,които може да са им дядовци. Храната чиста без ГМО,деца играят вън,няма педофили ,няма НПО-та ,щедро платени отвън,за да предават България и българите.Български зеленчуци, е вярно банани нямаше целогодишно ,по точно имаше но в показните магазини.Селата не тънеха в бурени и разруха, и някакви тъмнозелени вилнеят и избиват безнаказано, останали малко тънещи в мизерия старци и старици.Сега имаме имитация на държава ,нещо като сива зона не по -различна от Сомалия.Вчера един анализатор каза ,чедо 3-4 годи Ботсуана ще надмине България по вътрешен продукт.

Лъжлив комунист си ти. Всеки може да види по статистиката на селското население кога е умряло българското село. 1956-та година - началото на Тодор Живков и текезесацията.

Тъп ли сте или просто нямате реална представа

Кажете истина за износа ! Иван Костов , Ф. Димитров и Ж. Желев спряха износа за СССР и обещаха такъв за САЩ ! Тези тримата са виновни ! Те фалираха държавата !

Болшевистан умишлено и надменно НЕ ТЪРГУВА с България... за нея единственото търгуване е газ и нискокачествен нефт на "БРАТСКИ" цени... без да плаща данъци... айде улево бе руский...

78 години по-късно .. руската мизерия още смърди...

"Денят 29 ноември 1990 г. и 32 години по-късно" И що ручахме жабетата? 32 години по-късно още (чакаме) не се е появил нашият Мойсей, за да ни преведе през пустинята..... Аман от лакоми и некадърни политици!

Тогава когато обрователната ни система беше на световно ниво. И всяка година имахме десетки медалисти по всякакви международни състезания и конкурси. Тогава когато спортът се развиваше. Да, получавахме стотици златни медали по спортни състезания, но важното беше че всички млади хора спортуваха редовно и водеха здравословен начин на живот. Тогава когато здравната ни система предизвикваше зависти навсякъде по света. Всеки можеше да се лекува безплатно и то качествено. Тогава когато хората не ги беше страх от крадци и мафия и оставяха колите си и къщите си отключени. Тогава когато хората се спогаждаха, а не гледаха всеки сам да си живее в своя свят. Тогава когато имаше инфраструктура и условия за отглеждане на деца и майките с деца не ги беше страх да си разхождат децата по улиците. Тогава когато във всяко село се построи чиатлище, спортна зала и жп гара.

сега имаме бе руснак... и специално вас ви бием навсякъде...

Кого лъжеш бе изкуфелник? Тогава колите на улицата нямаха чистачки защото изчезваха. Здравната ти система - амалгамени пломби.

Я ти да видиш ако нямаше софииско жителство кой щеше да седи на село да гърби в ткзесето,а читалища е имало още след освобождението.Бегай да си играеш некаде .