БЕХ: България може да стане играч на газовия пазар

"Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух" (в Черно море), мисля, че оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия."

Обратно в новината

Коментари - БЕХ: България може да стане играч на газовия пазар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

crist

С този тъпанар за министър едва ли!!! Тъп, по-тъп, най-тъп Делян Добрев

БЕХ, маа му!

Това момченце ли ще направи България "играч"?

Ех, и аз ако БЕХ, нощес,щех и като се събудих краката ми отвити и чаршава ми е в устата. Ех,как не БЕХ....

с таа кретенска финозомийка, вервам и газот си не мож' избриса :)))))))

България ще стане доста сериозен играч на пазара на газ и ще бъде 100% независима от всички останали доставчици * Министърът ни лъже най-нагло. Концесията ще стане собственост на небългарска фирма и газът ще бъде окраден. Подготвят ни поредният обир на природните ресурси. Газът ще стане собственост на чужда фирма, от която ще сме 100% зависими. Така както крадат златото на България и както крадат медта. Ресурси, които ако бяха държавни, много отдавна външния дълг щеше да е изплате. Това е обир.

Собствен добив ли предлагаш...?

не ве - да ги шитнем на мериканците срещу солиден рушвет за министерскио савет - както и преди така и сега - нали нема още изтребени министри(е - луканов само, ама той от своите)

Дори и да се окаже че имаме газ да Залеем света пак няма да е евтин. защото сме в България. Разбрах го преди 1 седмица - плюхме руснаците че не ни намаляват цената - те я намалиха, а нашите реагираха - поскъпването на газта, парното и т.н. НЯМА ДА Е ШОКОВО ДА СЕ НАДЯВАМЕ. Не говорим за намаление изобщо

Културтрегерът се изказва по икономически теми. Аджемийче от случаен американски колеж. Този и икономика? Герберите кариеристи са един дол дренки. Българине съвземи се.

Верно, рибата в морето, слагаме тигана. Развихриха се комуноидните русофили. Колко е хубаво да нямаме нищо, особено газ, нефт и да сме си зависими както и досега от Русия. Ами хората проучват. Ние нямаме пари за това, защото се знае, че може и нищо да не се открие. Зависи от договорите, които ще сключим, ако се открие газ.Ще имаме полза при всички случаи.Защо не го направихте вие комунета вече двадесет години. Ами защото как може мож да настъпим руските интереси. А дали български или друг концесионер - все тая. Като дадохме на на концесия кариерите за варовик на Иво Прокопиев, той ни ограби повече от всички и забегна като братя Галеви в далечна чужбина

Нещо бъркаш темата! Не говорим за русофоби и русофили! Говорим, че и сегашното правителството прави договорите с концесионерите във вреда на българското общество. Повтарям: общо взето, коментарите са свързани с правителството и договорите с концесионерите! Въпросът за националността на собствениците на концерните и мястото на регистрация на дейността им е периферен и няма връзка с енергийната независимост на България. Както си отбелязал, всеки може да те ограби, ако не си заключиш вратата. Какво значение има националността на крадеца?!

Ти кво си мислиш, че ЧУЖДАТА фирма която точи НАШАТА газ, ще ни я продава БЕЗ пари ? Нали си е наша. Що трябва да я плащаме на ЧУЖДЕНЦИ ? Отговори на тоя елементарен въпрос, без заобикалки и та признавам, ГЕРБЕР.

А дали български или друг концесионер - все тая А на нас не ни е все тая. В единия случай ще печели България, а в другия случай не печелим нищо. Ще плащаме скъп газ. За теб това очевидно няма значение. Явно не си българин. По коментара ти еднозначно мога да ти определя евреиски произход.

А, няма нужда Андонов и Добрев да ни разтягат локуми! Не България, а няколко души ще са играчите! Трябва да се извадят договорите за концесия с "Тотал", ОМВ и "Репсол" пред обществото! Става въпрос за стратегически ресурси, а не за фирмата на бай Манол, произвеждащ дървени пейки и къщички за пойни птички. Защо договорите с концесионерите са тайна, защо се крият? Хората сами могат да определят, кой и какъв играч може да бъде! Всички договори с концесионерите (и от предишните правителства) да се извадят на светло! Защото, което се върши зад гърба на народа е в негова вреда!

шистов газ ...

МОЖЕ НО НЕ КАТО АДА ТЕПЕ ТАМ ИМА ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ЗЛАТО ПОНЕ 30 ОТ ТОВА КОЕТО ГО ИМА СЕГА СВЕТА А Е ГО ОБРАБОТВАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ОБРАБОТВАТЕ САМИ БЕ С ТОВА НЕ САМО ЩЕ ИЗПЛАТИМЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА БГ АЩЕ МИНЕМ ИЩВЕЙЦАРЦИТЕ НАЛИ ИСКАТЕ ДА СТЕ ИГРАЧИ ХАЙДЕ ЗА ВИ ВИДЯ АМА НЕ СТАВАТЕ ДАЖЕ И ЗА ЗАПАЛТИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТЕ МИШОЦИ

има ли начин, природните ресурси на България да бъдат от полза за българските граждани? Какво да правим, бе хора? Няма значение, кой е концесионерът или собственикът на фирмата, но той винаги гони своята печалба! Затова ние му плащаме скъпо нашите собствени ресурси (вода, електричество, руди, газ, нефт). Кажете, как е в другите държави? По цял свят находищата се разработват от концесионери или от държавата. Но някои държави са богати, защото имат. А ние обедняваме, защото имаме.

В цял свят находищата се разработват и експлоатират от концесионери. Друг въпрос е, че в някои случаи държавата е собственик или има собственост в концесионера. Друг въпрос е, какви условия договаря всяка държава с концесионера. Е, разбира се някои държави правят изключение. Нека само да напомня, че технологиите и оборудването за дълбоко проучване и добив на нефт и газ са невероятно скъпо нещо и са собственост не на държавите, а на фирмите. Всичко друго е политика, а в много случай - политиканстване.

Има начин и той е видим с просто око. Но трябва да погледнеш проспериращите държави под подходящ ъгъл. И то водещите, не втората категория. И да сравниш. Просто е.Ако видиш отраслова балансираност, значи уцелил си гледната точка.

На времето ми разказваха за една много интересна, да я наречем "стратегия". Не обичам историите за световни конспирации, но тази звучи икономически логично. Големите играчи търсят по цял свят находищата на нефт и газ. След като ги открият, слагат "тапата" и ги оставят да чакат за други времена. Малко е като принципа за кучето и кокала. Те не ги експлоатират, но и на други не ги дават. Първо силно се съмнявам инвестицията в проучване да достигне милиард. Без значение в каква валута. Странното е, че май и правителството не знае евро ли, долари ли, левове ли, донгове ли. Това са само два, макар и дълбоки сондажа. Второ, тези начални 40 милиона са дребна сума, ако това е цената да си гарантираш находище, което да започнеш да експлоатираш в удобен за теб момент. А концесионната такса както чухте, ще е процент от добива. Край Варна правиха дълбоки сондажи за газ, ако помните. Ама не похарчиха милиарди, дори милиард за това.

Да бе, колкото България стана играч на пазара за злато. Дънди Прешъс източи злато за милиарди от България, а на нас заплаща само 2%, при това 2% от количество което те ни казват, а ние приемаме на юнашко доверие, защото рудата се дообработва в Намибия.

Да се чудиш направо кво прави Канадската Дънди Прешъс в България , при положение че Клондайк е в Канада ... Требе да питаме децата на ЦК които живеят по Канада и Америка, канадския перач Игнат Канеф , канадския гражданин Левон Хармацупян и разните македонски националисти-банкери по Торонто :) Дето се вика "тайфуни с нежни имена":)

Абе аз се питам, КОЙ подписа договора за концесия с тия изедници? Ще помогнете ли?

В Турска Тракия действително има находища на нефт и газ. Това е известно на турските геолози от години (има доста научни публикации по въпроса) . Те дори предполагат че залежите са огромни, понеже геологически се е оформил един "казан" (на англ. трап) по поречието на Марица който е ограден от Странджа, и възвишенията около Истанбул, и който не може да се изпразни. Съответно във варовици от древните океани са се натрупали и въглеводороди ..... Друг е въпроса, че в България всичко ще бъде отдадено на концесия, така че забележим ефект за икономиката ни няма да има ... За блоковете около Свиленград правата за проучване бяха откупени от Сашо Дончев - Овъргаз (т.е. Мултигруп и СиК - братята на Бат Бойко - Илия Павлов ( от него се "отърваха":)) и Маджо )

Дано наистина има залежи, но много правилно е коментирано по-надолу, че това нас НАРОДА - нищо не ни топли :( Националното ни богатство вече е разпродадено срещу "скромните" комисионни на "некои" хора

Ако някой изобщо стане играч, това ще са мафиотските фирми Тотал (собственост на Шеврон) и изгонената от Аржентина наскоро заради унищожаване на природата - Репсол. Ние ще бъдем само играч на унищожената природа, отровени земи и море.

Това че находищата са на наша територия, не е равно на независимост от газови доставки. Защото всичко зависи от договорите с концесионерите (които са тайна за обществото), а цените зависят от световната борса. Ще намажат няколко души, които са получили комисионни. Но, те не са България! Останалия политически и медиен речитатив говори за обичайно разграбване на ресурсите на една колониална държава.

В нашите находища може да има, може и да няма газ и нефт. Но никой не знае, какви са договорите с концесионерите. Те може и да повлияят на световните пазари, но няма гаранция, че ще предлагат за вътрешния пазар и че за населението горивата ще станат по-евтини, въпреки че това са наши природни ресурси. Все пак, някой трябва да плати инвестицията от 7 млн. евро+печалба в джоба на концесионерите!

Има едно нещо сигурно - определена група българи ще се облагодетелстват за сметка на народа.

Направо си е безсмислено да се коментират идиотщините на момченца със съмнителни дипломи от петоразредни американски учебни заведения.

Ух, писна ми елементарни хорица да правят непрекъснато, ама непрекъснато тъпи изявления... Единственото масово постижение на ГЕРБ за сега е май превръщането на територията на държавата и София в опитно поле на КАТ и на Центъра за Градска Дебилност !

Бакалавърчето изпрати Газпром в нокаут.Русия е в шок.Путин ще иска милост от Бойко.

Това момченце не се чува какво говори.

Вероятно тук става дума за едни газове ,които се изпускат след обилна консумация на фасул,леща и т.н.!?Е, в тези газове ние ,и по-специално нашите министри ще бъдам в първата тройка!

Рибата още в морето, ние олиото вече сме загрели.

що за заглавие?!господа журналисти,вземете са в ръце,защото заради вас,с вашите неадекватни изказвания,коментари и натягане пред всяка власт,особено сегашната сте съучастници в разграбването и унищожението на българия!!вземете се в ръце и се изправете в кръста!!

Народеее, народеее......ако вярваш на това , че някоя от големите петролни сили ще остави "НАС" да и станем конкурент на пазара, значи си заслужил участа си.......ама много наивен народ сме....наивен и уплашен.....уплашен и неук......неук и БЕДЕН......бедните лесно се управляват ,защото нямат самостоятелност.

вече приятелю,никой не им вярва! Народът много изстрада и помъдря...

Ей...не спира пропагандната машина. В името на кражбата и предателството не спим нито миг. Как ше станеш играч бе, като си с предварително изути гащи и надупен. Нали си дал концесия на чужда фирма. Всичкото газ ше замине за продажба. Някъде да сте показали договор, в който се гарантира преференциална цена и запазени количества за българския пазар? Няма и да видим такова нещо. Вместо да се изгонят всички приватизатори и крадливи чужденци и да се помили как да се възползваме сами от природните си богатства, ние сме суровинен придатък на световния корпоративен елит.

Ал

България НЯМА как да стане играч на газовия пазар. Най-много да станем зрители как изнасят и ни продават собствения ни газ.

Много си прав !!!

НИ продават газа?- газа да не ти е бащиния. И ти искаш чуждото.

Може би газта от българска територия е бащиния на френската "Тотал", продажнико?

Ти кво си мислиш, че ЧУЖДАТА фирма която точи НАШАТА газ, ще ни я продава БЕЗ пари ? Нали си е наша. Що трябва да я плащаме на ЧУЖДЕНЦИ ? Отговори на тоя елементарен въпрос, без заобикалки и та признавам, ГЕРБЕР.

смешно е, защото е вярно ...

Se taia

"Ако това", "ако онова"... нещо много "ако" се ползват, а всеки знае, че ако цапа и мирише :)

humfry

В България няма такова понятие като "енергийна независимост" или каквато и да било "независимост". Дали ще сме зависими от някоя страна или ще сме зависими от някоя фирма, или ще сме зависими от някой политик, или ще сме зависими от възобновяаемите енергийни източници на Генчо, все няма да сме независими. Българските ресурси и народа са експлоатирани, никой няма нужда от тях да бъдат независими.

тоя министар като се ижварля с тя новини да беше казал ако хипоъетично има находища които да покрят нуждите на булгаря за з0 години - на каква цена ще буде тоя газ за домакинствата и за индустрята? ако не е поне наполовина на сегашните цени да ходи да се грамне.

Ха-ха, това за цената на газа от нашите си находища естествено е табу ... но здраво-мислещия може да си отговори и сам на въпроса - НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ ЩЕ Е ... или с лека популистка предизборна отстъпка от ... 0.0033% за 1000 кубика!!! По-страшното е, че никой не обръща внимание какво грандиозно престъпление се върши с тези концесии (да, концесии, завоалирано определяни като проучвания а в последствие с права за експлоатация срещу ... нищожна концесионна такса, варираща от ... 2% до 20%!?!!?), погазвайки основният ни закон Конституцията, според която природните богатства са изключителна държавна собственост а с такива концесии тази собственост бива подарявана и продавана от концесионерите, а не от държавата!!!

не бива блок хан аспарух да се нарича находище .това е само блок за проучване а дали ще е находище само след сондирането и изпитание на сондагите срамно за шефове на енергетиката е да говорят непрофесионално

Обещават да е с 40% по евтин от Руския газ,но силно се съмнявам като се има предвид,че газта от Девенци където инвестиците са нищожни цената е под 30% по-ниска.Въобще който си дава гъ.а под наем друг му определя цената.