Няма да се продават фирми с дългове

Двумесечен срок за проверката на задълженията на фирми преди промяната в собствеността им предлага Министерството на финансите (МФ).

Обратно в новината

Коментари - Няма да се продават фирми с дългове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Крайно време е да се спрат продажбите на фирми със задължения на неграмотни роми, то и сега може да се види кой и как е продал фирмата, защото самите фирми имат досиета в НАП.Знае се кой е собственика , управителя и т.н

Не мога да повярвам! Серия от нормални коментари в ДИР-а!!! Да се отбележи като празник на тази медия!

ТЕЗИ ПОЖАРИ В НЯКОИ ФИРМИЧКИ НАМИРИСВАТ НА СЪМНЕНИЕ! ДАНО СЕ ЛЪЖА, НО ПРИ ТОВА НЕГРАМОТНО УПРАВЛЕНИЕ НИЩО ЧУДНО ДА СЕ ЗАМАЗВАТ ИСТИНСКИТЕ ПРИХОДИ!

Ха така Симеоне -- хайде стига с перачно-приплакващите псевдо-компанийни студено-врящи врели-некипели !

Най-после някаква идея, след като години наред всички изроди си цоцаха държавата и прехвърляха фирмите на неграмотни клошари. А за състрадателните коментари по-долу, дето съчувстват на фирми с големи дългове - нищо не пречи преди прехвърлянето да се иска съгласието на кредиторите! Да няма после Грую, дето купи от приятелите на Серж яхт-пристанище да няма 5 лева да отиде от Балван до Влас да си огледа подчинените... Аман от мрънкачи в тая държава. Вземете направете нещо, пък тогава пускайте коментари че не е тъй ами иначе. Ама то май от писане по форумите, за друго не остава време. Безделници...

Какви кредитори бе тъпак? И ти си от хорицата от народа дето не разбират за какво става дума. Дълговете са към държавата, към НАП. Затова се подхвърлят на случайни хора и всички вдигат рамене, че не може да се направи нищо. Никой не отпуска голям кредит без обезпечение на фирма без да обврърже собствениците като физически лица. А тогава и да продават фирмата те си отговарят за дълга и след това.

А защо при плащания от държавата към фирмите не се покрият първо вземанията на фиска и осигуряването - ако останат пари, те да се платят на фирмите! Сега всеки е на далавера да има договори с държавата, защото тя рано или късно ще плати! В същото веме не е сигурно, че към момента на инкасирането на вземания от държавата, фирмите нямат задължения!... Бас хващам, че не могат да го направят - поне не и по тоя опростено формулиран начин! Дянков гледа да залъже народа с хубави предложения!... Никой не може да забрани да купиш предприятие със задължения! Недомислено е! Мисля, че по-лесно ще се разкрие измама в големи размери! Браво! Време беше!... Ами ако фирмата при положение, че има задължения, обяви ликвидация?!... Тогава какво става?!... Това отдавна е трябвало да стане, а не Пройчо да става собственик на яхтени компании с милиони дългове!.... Само дето малката фирмичка на мой познат от 5 човека на кръст е в дълг от 50 000 лв. и то от година и половина!... Представям си какво е при големите фирми, дето въртят милиони! Почти" - да, много почти!... Първо - големаната на една фирма не се определя от броя на личния състав. Второ - фирмата може да се води средна и да няма нито лев задължения! Не е до големината, до начина на управление е!... Точно броят на служителите определя големината на компанията. Явно, когато се е учило това нещо, някои са отсъствали!... Задълженията могат да се определят от много фактори, а не само от мениджмънта! Има много фирми в затруднения, които не могат да обслужват редовно разходите си, което води до междуфирмени задължения! Колкото до идеята на Дянков, то това е поредната глупост, която по презумция би блокирала голяма част от продажбата на компании, тъй като има доста фирми, които се продават именно заради невъзможността да инвестират допълнителни средства, за да издържат на икономическите условия и те се купуват от други фирми и лица, които биха могли да инвестират средства. Това, че администрацията не си върши работата и не може да различи реална сделка от измама, би довело до големи проблеми в бизнеса!... Има НАП, има данъчна администрация, може да се контролира всяка една сделка! И при елементарна проверка да се види кой е купувачът и дали е някакъв бедняк, нямащ си и представа какво купува или е реален купувач, който има интерес да сключи сделката! Има хиляди начини да се проследи една сделка дали е реална или просто измама!

Похвално е, че се търси начин най-сетне да се промени ДОПК - такава воля липсваше на всички правителства преди това - защото ДОПК е такава порта за нечистоплътен бизнес на хора с власт, с определени позиции в обществото и от друга страна на хитри цигани. Но само да ограничиш продаването на фирми със задължения е като да кажеж само първата буква от азбуката и да искаш да съставиш изречение. Трябва да се даде възможност да бъдат купувани фирми със задължения, но срещу обезпечаване на тези задължения от купувача - било с банкова гаранция, чрез ипотеки или друг начин. Така няма да се унищова онзи бизнес, който е изпаднал в задлъжнялост по други причини, различни от задълженията на кухите фирми с фиктивни сделки. Не вярвам да има купувачи на кухи фирми, особено ако трябва да доказваш произход на парите си да поемеш такъв риск, но пък на работещи - може и да има, което е особено важно за произввоството, тъй като има цели сектори от икономиката, които ако се блокира възможността за преминаване на собствеността и дейността у друг собственик и продължаването му, ще има последици върху потребителите. Предлагам собствениците на фирми, осъдени за данъчни престъпления да не могат да регистрират фирма за период от 5 години. Това е достатъчен период като превенция, защото ако те няма на пазара 5 години след това си никой. Сигурна съм, че това би било с голям превантивен ефект върху фиска и ще дисциплинира бизнесмените.

А защо при плащания от държавата към фирмите не се покрият първо вземанията на фиска и осигуряванет, ако останат пари те да се платят на фирмите. Сега всеки е на далавера да има договори с държавата, щото тя рано или късно ще плати. В същото веме не е сигърно, че към момента на инкасирането на вмния от държавата, фирмите нямат задължения...

Бас хващам, че не могат да го направят - поне не и по тоя опростено формулиран начин. Дянков гледа да залъже народа с хубави предложения.

Да, това са пълни глупости. НИкой не може да забрани да купиш предприятие със задължения. Недомислено е. Мисля по-лесно ще се разкрие измама в големи размери.

браво време беше

ами фирмата при положение че има задължения обяжи ликвидация ..тогава какво става

Това отдавна е трябвало да стане, а не Пройчо да става собственик на яхтени компании с милиони дългове.

Само дето към моята малка фирмичка от 5 човека на кръст е в дълг от 50 000 лв. и то от година и половина. Представям си какво е към големите фирми, дето въртят милиони! "Почти" - да, много почти...

Първо големаната на една фирма не се определя от броя на личния състав. Второ моята фирма се води средна и няма един лев задължения. Не е до големината, до начина на управление е.

Точно броят на служителите определя големината на компанията. Явно, когато се е учило това нещо, ти си отсъствал. Задълженията могат да се определят от много фактори, а не само от мениджмънта. Съмнявам се, че въобще се занимаваш с каквото и да било, иначе щеше да си на друго мнение. Има много фирми в затруднения, които не могат да обслужват редовно разходите си, което води до междуфирмените задължения. Колкото до идеята на Дянков, то това е поредната глупост, която по презумция би блокирала голяма част от продажбата на компании, тъй като има доста фирми, които се продават именно заради невъзможността да инвестират допълнителни средства, за да издържат на икономическите условия и те се купуват от други фирми и лица, които биха могли да инвестират средства. Това, че администрацията не си върши работата и не може да различи реална сделка от измама, би довело до големи проблеми в бизнеса.