Събирачи на дългове тормозят длъжници и заобикалят закона

Стотици сигнали за оказван от събирачи на дългове тормоз са получени в Центъра за човешки права (ЦЧП).

Обратно в новината

Коментари - Събирачи на дългове тормозят длъжници и заобикалят закона | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може ли колекторска фирма, със ЧСИ да ти вземат имота?

доставчиците на обществени услуги да нямат право да ползват услугите на колекторски фирми за събиране на дългове. Според проучване през миналата година телекомите ползват най-често услугите по събиране на дългове,Това е истина, но Константин Пенчев въведе тази практика,точно като омбудсман

Стига оплаквахте взелите сами при известните им условия!!!!Ами далите парите,на които не се връщат????Всички ли да взимат и да не връщат???

Novae

надценил бъдещите си възможностите, заради което все още му е трудно да навакса стандарта си преди кризата. Ето как се каза, че това са бивши РЕКЕТЪОРИ.Все казват, че са сключили договор за цесия, ама заобикалят закона-ЗЗД.

Кога ще започне народа да си плаща сметките? Никой не е виновен, че подписвате неизгодни договори /или такива които в последствие ги смятате за "неизгодни"/. Тези мобилни оператори не са спонсори на недобросъвестно население което решава да взема телефони на лизинг с ясното намерение никога да не ги плаща. Всички задължения към всеки трябва да бъдат или плащани. Ако нямате ресурс да плащате, не встъпвайте в задължения. Не знам дали за елементарните Ви мозъци са ясни фактологии като това, че ако мобилните оператори спрат да си събират задълженията, цените за изрядните платци ще скочат двойно ИЛИ качеството на услугите ще падне двойно. Абсолютно против съм всякакви опити да се възпрепятства ЗАКОНОВОТО събиране на задължения от когото и да е, тъй като утре и Вие ще бъдете от позицията на кредитор и ще пеете друга песен. Разбира се, няма как да толерирам незаконни методи за събиране на задължения ако има такива. Аз вече 30-та година плащам всяка стотинка на всеки с когото имам договор и никога не са ми рязали гуми на колата и никога не са ме заплашвали на вратата.

Много често договорите са изгодни в момента на подписване, а се променят след това. Освен това в статията става въпрос за незаконна дейност на колекторски фирми /бирници/ и възползващите се от техните услуги. Мобилните оператори в БГ не са за хванеле по никои критерии. Нито има реална конкуренция, нито има виртуални мобилни оператори, каквито може да има още от 2007-ма година по директивите на ЕС. За сведение във Великобритания има около 45 виртуални оператора и има много добра конкуренция и цени. Това е пазар и пазарна икономика. И стигаме до момента с неоснователните претенции при договорите, когато моболния оператор не е дал устройство, не е направил голям разход, а иска неустойка на всички такси до края на договора. Виваком единствен се споразумя с КЗП по това отношение и вече иска само 3 такси в такива случаи, докато останалите се съдят!

Когато държавата не е най-бедната и доходите не са най-ниските, а цените най-високи.

Стефан

Ама, законовия фактор и човешките възприятия, са едни напълно различни неща. Не можеш просто да спреш да плащаш защото не ти харесва. И факта че лицето Х е бедно не означава, че аз трябва да го субсидирам като поемам по един или друг начин неплатените от него пари към кредиторите /под формата на лихви, завишени цени и др/.

Novae

Чечо, Аз не пиша ЕСМ-и, мога само да отговоря с да или с не.Но от виваком ми начисляваха всеки месец по 70-8- есм-А ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМАХ ДОГОВОР ЗА 3000 МИНУТИ БЕЗПЛАТНИ КЪМ ВСИЧКИ ОПЕРАТОРИ И ТОЛКОВА ЗА есм-И И още нещо.Тези колекторски фирми не Ви изпращат официалните си писма, кроят данни за фирмите си, нито поставят данни за банковата си сметка по бланките.Една такава е регистрирана във Враца, но имала филиал във Варна . Но не са записали филиала, както се изисква по законите у нас.Което означава, че работят НЕЗАКОННО.

За да поясня, тук говоря за основателно начислени задължения които са уговорени в реално подписания договор. Обявявам се СРЕЩУ практиките когато доброволно един човек е подписал нещо и после не го плаща само защото така му е кеф. Нито приемам за нормални, нито обсъждам тук, случаи на незаконно променени договори или незаконни практики за събиране на задължения. Всички знаем, обаче, че вероятно над 90% от задълженията които се преследват от събирачи, са основателно начислени. Нищо незаконно и проблемно не виждам когато кредитор си търси задължение от някого, на когото просто спира да му харесва това което е подписал.

и на мен ми се обадиха да търсят несъществуващ дълг. казах им да ми напишат писмено претенциите си и освен това, колата ми има пълно каско, да не правят опити да я палят или режат гумите. от тогава нищо...

имаше подозрения, че същите колекторски фирми палят коли, режат гуми и чупят стъкла . интересното е, откъде са взели адреса, номера на автомобила и телефона на уж длъжника ? това не влиза ли в графата лична и поверителна информация ? кой им дава тази информация и им става съучастник ?

Добре, аз съм съгласен, че има много случаи на неправомерни действия. Но искам да питам-КОЙ НА МЕНЕ ЩЕ МИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ, С КОИТО БЯХ ЗАВЛЕЧЕН? Спечелил съм всички дела, и пак нищо. Човека си се разхожда спокойно, харчи си моите и на други парите, и шапка на тояга. Накрая ме разследваха мене, подписвах предупредителни протоколи да го закачам. Нека някой да ми каже кой раздава правосъдие в тази държава. А 90% от тези, дето мрънкат с/у колекторските фирми, защо вземат кредити, а после не ги връщат?

се опитват да ме изнудват за някакъв измислен дълг към Ейвън. Изкупили са го, но не съм уведомен официално от Ейвън, че са ме продали. А и няма никакъв подписан от мен документ, че дължа на някого нещо. Сега ми правят телефонен тормоз, е поне опитват, защото им блокирах всичките номера. Плашиха, че ще пращат у дома представител, но никой не дойде, а чаках с нетърпение :)

Тези колекторски или както и да се наричат,нищо и на никого не могат да направят.Нека хората да не се притесняват, а като им се обадят по телефона просто ДА ГИ ПСУВАТ И ОБИЖДАТ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ,така поне ще се разтовариш психически,пиша го това от опита който имах от "ползотворната" връзка приди две години с такава фирма.

Pesh0

Държавите могат да фалират и да не си връщат дълговете . Предприятията , също могат да фалират . Банките могат да фалират . Защо простия българин , да не може да фалира . И да го убеждават , че след като е сложил един подпис под неизгоден договор , му е заминал живота и този на децата му ?

VIPER

Както се казваше в един филм: Случват се гадости :)

НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ И ТАЗИ ИЗМАМА ПРИКЛЮЧИ С КРЕДИТИТЕ Е ОТКЪДЕ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ОЛИГОФРЕНИТЕ БАНКИ АМИ ОТ ТАКСИТЕ

Pesh0

не знам колко е приключила , познат , който работи в банка , са му сложили норма , по 3 ипотечни кредита на месец .

VIPER

Нормално.Това са бъдещите приходи на банката Все пак това и е бизнеса

Къде видяхте капитализъм. Аз виждам дфеодален корпоративизъм , нямащ нищо общо със свободният пазар.

Не мога да кажа, че ми е приятно да давам този пример, но факта си и факт. В Русия хората също пропищяха от тия мутри и Путин много бързо реши проблема - нареди на руския парламент и депутатите там приеха закон, с който забраниха колекторските фирми. Приравниха ги с Ислямска държава по риск за националната сигурност. И тук идва въпроса - защо там може, а в България не може?

VIPER

Ако не е колекторска фирма , ще е съдия-изпълнител.Каква е разликата?

ами няма разлика, но и няма пари, защото на длъжника са му взели всичко!!! и от там нататък....

Не знам какъв закон. са приели руснаците тази вечер по руската телевизия реваха отсъщия вид фирми. Р

VIPER

След толкова приказки изприказвани тук , само няколко съвета: Не теглете кредити , вноската по които е свръх възможностите ви или е гарант за бъдещи проблеми ( повече от 35% от доходите ви ) Ако имате затруднения с вноските , потърсете контакт с кредитора по най-бързия начин Така ще избегнете бъдещи проблеми.Кредиторът ще ви даде решения , които може да не са най-добрите , но са за предпочитане пред съдия-изпълнител или колекторски фирми И НИКОГА не теглете няколко кредита едновременно , особено кредитни карти Вноските по един кредит на същата сума са поне два пъти по-ниски от вноските по няколко кредита ( казвам го от опит )

Pesh0

При фалит , ти се отнемат нещата които могат да ти се отнемат , по закон , продават се и след това , не дължиш на никого нищо . ЗАПОЧВАШ НА ЧИСТО И ОТ НУЛА . За това банки , които си променят лихвите , не искат да има закон за фалити , а предпочитат да ти запорират по колкото пари им е кеф примерно , да си променят процентите и да се правят на велики . Докато ако го има закона , ще си кажеш , да си вземат пикливия апартамент , да ми вземат и трошката и да ми се махат от главата .

Ми дай ми ти 1 милион да си купя къща, кола и да поживея 2-3 година. Пък после ти връщам колата и къщата и ИЗВИНЯВАЙ ще ти кажа. навит ли си?

Pesh0

Аз не съм банка . Ама нали не мислиш , че банката ще ти спонсорира на 100 % къщата , за милион . и ти ще вложиш едни поне 200 хиляди . После 2,3 години ще си плащал вноски . Ама като банката почне да ти вдига лихвите , като за световно , ще и теглиш една и да си взема бараката . А тук се мъчат дълговете и наследствени да ги правят . НЯМА ТАКОВА НЕЩО ПО СВЕТА , разберете го .

Aко, съм банка, и "алчна хиена" за лихви ще ти дам 1 милион, защото, те не са мои парите които ти давам, а са на хората, които имат депозити и ми пука, после, боцето ще изтегли 16 млрд. и от тях ще покрие е загубите!! нали виждаш, те какви врътки правят и всичко на задника на данъкоплатеца!!

Защо бе, кой даде 5 милиарда от КТБ и после кой покри загубите, ти ли?

VIPER

Не заблуждавай хората Това наистина го има в някои държави , но в България НЕ Е ТАКА !!! Не случайно в България съществува термина "вечен длъжник"

Pesh0

Това е във всички бели държави не в някой . И не съм казал че тук е така , но трябва да стане

VIPER

По-долу писах и пак ще се повторя: Разбирам хората , които по обективни причини не могат да плащат - загуба на работа , болест и т.н Но по-голямата част от кредитните длъжници са такива поради лошо преценени възможности - натоварени с кредити от 50% и нагоре от дохода си

Pesh0

е и това го има ама познавам хора , които като теглиха преди 6,7 години кредити , плащаха по 200 евро , на месец Сега банките са им ги вдигнали на 400 евро . проценти , не знам си какво .... как да си направят сметките ? аз моята си я правя , като не тегля кредити , ама ако всички го правят , направо да ги забранят със закон кредитите . Или и банките да носят отговорност , не да правят каквото си искат с лихвите . това никъде по света го няма .

VIPER

Имах ипотечен кредит , който наскоро изплатих Стриктно спазих условието за 30 % от доходите По едно време банката ми вдигна лихвата с 50 % ! Беше за около 2 години После пак се върнах на нормалната лихва Въпросът е , че аз можех да понеса сравнително безболезнено удара Но ако кредитът ми беше 50 % от доходите ? Направо си бях заминал

Mного, ми хареса, със тази реплика "хора натоварени с кредити на 50% и нагоре"!!! Hо, къде е била банката, и кредитният инспектор, когато е отпускал кредита и е правил проучването, или в старанието си(алчността си) за повече лихви и печалби, а и бонуси на инспектора за "продадените пари", не е догледал нещата??!!;)) 3апомни!!... и които дава, и тои, е част от сделката и тои има отговорност!! Tи, няма да дадеш пари без да си разбрал, че могат да ти ги върнат!! Tова, е работата, на даващият!! A, ако, не го направи, и не разбере??!! има една приказка: имал,.... дал!!;)

VIPER

Само казвам Задължението на банката е да следи да остане мин.сума за ядене на човек - мисля , че беше около 100 лева на човек Банката не е длъжна да те съветва , как да си управляваш парите Ако искаш можеш да си оставиш 100 лева и всичко останало да върви за кредити Но ти гарантирам фалит до 1 година

VIPER

И да обясня на хората , дето говорят за закона за фалита Да , такъв закон е нужен Но това , че си във фалит не ти занулява задълженията Дългът си остава и е дължим! Просто ти се затварят вратите за всякакви бъдещи кредити откъдето и да е , докато не излезеш от фалита

хаиде, отговори ми, след като е загубил всичко, например работата си, банките са му взели всичко, апартамент, кола и.т.н и в момента няма нищо и ти си "колекторската" фирма какво ще му вземеш, душата ли???? душата му, не можеш да я сложиш в джоба си или да я сложиш в касата!!?? душата му я е дал бог и тои ще му я вземе!!;))

VIPER

Така е в цял свят , България не е изключение Това се опитвам да кажа от половин час И да , на босия не можеш да му вземеш цървулите

Pesh0

Напротив , при фалит , ти се взема всичко , което може да ти се вземе и се продава . Кредитора , взема каквото има и си на чисто . Дори Форд е фалирал , в америка , преди да основе автомобилната си компания .

VIPER

Дори и сега по закон не могат да ти запорират целия доход Трябва да ти оставят една сума , мисля беше около 100 лв

VIPER

Също така не могат да ти барнат жилището , освен ако не е ипотекирано , само движимото имущество и дохода от заплата Четете бе хора !

VIPER

Учудвам се на повечето коментари тук Мислите си , че като спрете да плащате по каквито и да е причини , кредиторите няма да си търсят дълговете , така ли ? Сигурно се майтапите Не коментирам изобщо колекторските фирми и методите им Нима мислите , че на запад не се събират дългове ? Всички сте гледали клипове от САЩ , как едни момчета с един пикап ви товарят колата за дългове или как съдия-изпълнител ти обявява жилището за продан , без да го е еня какво ще стане с вас Вие в кой свят живеете ?

Няма те разберат. Те си мислят, че като се крият 5 години и дългът им е опростен.

хаиде, отговори ми, след като е загубил всичко, например работата си, банките са му взели всичко, апартамент, кола и.т.н и в момента няма нищо и ти си "колекторската" фирма какво ще му вземеш, душата ли???? душата му, не можеш да я сложиш в джоба си или да я сложиш в касата!!?? душата му я е дал бог и тои ще му я вземе!!;))

Ако получиш наследство или нещо друго със стойност, вече ще имаш пак имущество, върху което да искат запор или др., за да покрие задълженията ти.

Pesh0

Като заговори , за фалити в америка , какво стана с всичките им автомобилни заводи , като фалираха , преди 5 години ? Да не ги разпродадоха ? Или да не би да си върнаха дълговете . А в америка , като ти вземат пикапа и къщата и спираш да дължиш . Това е фалит .

VIPER

В САЩ може и да е така , но в Испания например е точно , като в България Ако помниш протестите на ипотечните кредитори

Все си мисля, че договорите трябва да се спазват и сметките да се плащат, но може и да греша.

Законите имат предимство пред договорите. В договорите всеки може да си пише каквото си иска.

Споровете са за методите,а не за принципа на правото.

VIPER

Не грешиш и тук опира до финансова култура Хората от години говорят , че сумата на вноски по кредит не трябва да превишат 30 - 35% от дохода Сума 50 % е бъдещ фалит Но много хора не си правят сметката както трябва и се награбват с потребителски кредити , кредитни карти , овърдрафти и лизинг едновременно ! Имам доста приятели , които са затънали точно по тоя начин И повечето пари по правило са изхарчени за глупости Това е особено видно при младите хора между 20 и 30 години

antani

имах 2 годишен договор но след 6 месеца от подписването излязох в чужбина. след 9 месеца се върнах за малко и исках да си платя таксите до тогава които се бяха натрупали. тези ми казаха че договора е прекратен немога да си ползвам картата и дължа всички такси до края на договора 800 лв бяха.....е познай хванаха ли ме за дедовия

Няма къде да бягаш, пиле! Ще платиш не 800, а 3000. И то с право. Селски хитрец

го нърсят покрай събирането. Има и действие изваждане.

Топлофикация,както и Софийска вода ползват услуги на колекторски фирми за телефонен тормоз. Предоставянето на лични данни за длъжниците на трети лица е незаконно!

Това са новите рекетьори. Бяха ВИС и СИК, сега ги наричат колекторски фирми. Какви фирми, какви пет лева. Звънят ти по всяко време на вратата, заплашват те, изнудват те. Няма ли държава, за да се сложи край на тия дебеловратковци и да спрат да тормозят хората. Ако човек има възможност и без тях ще си погасява задълженията. Тотален тормоз на хората. Омбудсмана да се захване и с тях в най-скоро време.

Когато някой остане без работа и няма доходи не може да разсрочва каквото и било. Затова навсякъде в Европа (без България)и не само в Европа има закон за фалит на физическите лица. И всичко се решава в съда по съответния ред ,както при фирмите А не да идват да те заплашват разни мутри

съществото е човек , който иска да работи и да му се плаща за това. това е една възможност. има и гробари , които се радват ,че имат работа докато в същото време други плачат за това.

VIPER

Друг голям проблем на българина , освен колекторските фирми е манталитета да се прави на хитър За да стигнеш до колекторска фирма , значи че си спрял да си плащаш дълговете и то от доста време и се снишаваш и си мислиш че бурята ще отмине ТУк не визирам хората , които поради една или друга причина нямат възможност да си плащат Тук визирам хора които не искат или ако не могат да плащат не са потърсили кредитора си за да му обяснят положението и да се договорят за разсрочване Това касае клиенти най-вече на бързи кредити и банки Спотайването не е решение на проблема , защото е ясно че кредиторът ще си потърси дължимото по един или друг начин

Изказването ти е поредното доказателство, че българина няма нужда от дявол да го блъска в казана - сами си се тикаме. Като си такъв многознайник и знаеш какъв е манталитета на българина, знаеш ли колко е лихвта на потребителските кредити и кредитните карти ??? Да ти кажа 14-18%!!!! Къде има такава лихва? Заплатите да ти сравнявам ли? Ами цените - същите като в западна Европа! Голямата част от българите са ПРИНУДЕНИ да взимат кредити, щото просто не могат да си плащат сметките, не дай Боже да се разболеят! Опитвал ли си се да "обясниш" на банкера че не можеш да плащаш? Знаеш ли какво следва - дигат ти лихвата!! Щото си ненадежден! Спотайват се щото НЯМАТ! Аман от дървени философи....

VIPER

Аз ти казвам истини от живота , ти ми говориш за лихви Ми кой те кара да вземаш кредитна карта ? Лихвата ти се обявява преди да разпишеш документите Ти прочете ли един ред преди да ги разпишеш ? Ходи ли в други банки , за да сравниш лихвите ? А по-горе ясно съм написал , че един длъжник , за да стигне до колекторска фирма или съдия -изпълнител НЕ Е ПОТЪРСИЛ кредитора за споразумение , а се е снишавал и си е трайкал

се правиш на разбирач, но животът е шарен. Човек не знае какъв казус ще го застигне.

Кога в тая държава ще има закон за личния фалит, така както могат да фалират банки и фирми? Докога жалкия нещастник ще плаща на наглите тарикати, които точат ДДС, фалират банки, вкарват контрабанда и т.н.? Ама то е казано - за милиони няма закони, за кокошка няма прошка...

Ами в Топлофикация, ами в мобилен оператор, ами в държавната администрация...?

Г-жа Манолова ,да реши?! Тя може само да КРЕЩИ,ТЯ има само Х-фактор и НИЩО повече! Не бе случайно това ,че я ИЗРИТАХА от "партията" и!

Справедливостта ще я получим не от хората, защото какво знаят хората и како могат да научат за техният кратък жизнен път поради грехът, а от Господа на силите, любовта и истината.

а дано,,ма надали...

Какво трябва да направим, ако някой ни дължи пари и двамата сме физически лица, на които колекторските фирми обръщат гръб, да се обърнем към съда е загуба на време и средства?

Тези събирачи на дългове са мутрите с бухалките от 90-те. Сега темата с турското робство е актуална и бих ги сравнил с кърджалийте през този период. Това трябва да се забрани незабавно не може в ЕС една демократична държава да съществута такива групировки.

След като съвсем официално държавата е разрешила да има някакви структури, които раздават бързи кредити /вижте рекламите, само за минути се получават парите/, съвсем естествено е да има и структури, които да си събират раздадените пари!

Злоупотребява се с начина на съобщаване на задълженията. Частните съдебни изпълнители са престъпници. Кой им определя хонорарите? Те са фантастични. Тормозят хората. Смърт за тях!

МНОГО СКОРО ДА БЯГАТ С НАТРУПАНОТО В ЕВРО СЪЮЗА-ТЕХНИЯ ЗАКРИЛНИК

Колекторският бизнес е бизнес , като всеки друг , има го в цял свят Това че нашите доморасли "колектори" се изживяват като мутри си е чисто български проблем и проблем на правосъдната българска система По-големият проблем обаче са порочните практики да се събират такси многократно надвишаващи сумата на дълга И пример в това е столичната Топлофикация При положение че има собствени юристи на щат , тя използва външни ( предполагам приятелски ) юристи на хонорар , с което закопава и без това достатъчно задлъжнелите си клиенти Да не припомням случая за дълг от 2 ст , който е станал 600 лв

несъществуващи дългове, но както е потръгнало, въпреки нежеланието ми, може да се наложи, сиреч да ме принудят, след плащането с пари да търся оръжие и да се разплащам с тези бандити и с куршуми. А в такова положение не съм само аз, защото въпреки документите на ЕС държавните ни съдилища без да събират докадателства и само по искане на колекторските фирми узаконяват беззаконието им чрез частните арбитражни съдилища като издават на подставените на колесторските фирми частни съдебни изпълнители изпълнителни листове срещу длъжниците и "длъжниците". Та за това може ида се стигне до друга, освен липсващата законова и по съдебен ред, защита от тези кърджалии в днено време!

Напълно сте прав , но това не е проблем на колекторските фирми , а на заковата нормативна база Ако законите са направени в ущърб на длъжника , който и да ви събира дълговете , все ще е лош

Ако дадете пари на заем на някой, който ви отсвирва с връщането им, ще го тормозите ли с позвънявания?

По принцип си права, както се казва тогава може и да има звън на "камбани" в главата на длъжник. Проблемът тук е по-скоро тормоза свързан с вземания за които е изтекъл давностният срок.

Точно колкото са скапани тези досадници, толкова са скапани и хората, дето взимат пари на заем и не ги връщат. Който не е патил от такива просто не е давал заеми.