Над 12 млрд. евро е държавният дълг към края на юни

Държавният дълг към края на юни е над 12 млрд. евро - това сочат данните на Министерството на финансите.

Обратно в новината

Коментари - Над 12 млрд. евро е държавният дълг към края на юни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

симо

М-даа,бай Тошо го обесиха за 8 млд,но сега ,разбираш ли сме добре.Добре де, за какво точно са похарчени тези заеми.Какво точно /точно/означава тъпотията-сега е изгодно да емитираме дълг поради НИСКИТЕ ЛИХВИ.Те и гърците навремето вземаха ,ИЗГОДНИ,,заеми ,после се ВРЪТНАХА УСЛОВИЯТА НА КРЕДИТНИЯ ПАЗАР и за нула време дългът стана огромен,непосилен.Да оставим настрана спекулативните игри с дълговите книжа и геополитическите игри на империята. Но основният въпрос е какво добро се случи с 12 млрд евро????? Даже за ,,ОХИ,,е късно.След време същите тъпи десни тролове ще ни обясняват ,че тъпи и мързеливи,че сме изяли кюфтетата и ,че ЗАЕМИТЕ СА СВЕЩЕНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ/ОТ НАРОДА ,РАЗБИРА СЕ/.

Бай Тошо остави 10 милиарда долара външен дълг, 24 милиарда лева вътрешен дълг и НУЛА валутен резерв. Сега имаме 8 милиарда евро външен дълг, 8 милиарда лева вътрешен дълг и 20 милиарда евро валутен резерв.

симо

Е,и.Цъфнахме ли??Особено с резерва./да гарантираме стабилноста на системата /.Какво ПОЛЕЗНО стана????

По принцип може да излезе изгодно, защото в момента лихвеното ниво е ниско. Главният реален минус при дълга са лихвите. Ако погасяват стари дългове като Брейди облигациите с около 8% лихва с нов дълг за 3-4% тогава намаляват плащанията по лихви на половина, т.е. и да имат 2 пъти повече дълг при тези условия плащат същите лихви като преди. Липсва само да харчат парите така, че да има възвращаемост.

Има два много видове причини за повишаване на дълг: 1. При влошаване на икономиката - за компенсиране на икономически стрес (все пак миналта година управляваха БСП!!!, а кога не еимало срив след БСП?!) 2. Спекулативно да се показва подобрение на стандартана живот, но това да е пагубно за икономиката. В нашия случай нямаме харч за подобрение на стандарта на живот, а по-скоро за инвестиции: 3. С инвестиционна цел, премерено към възможностите за икономически ръст и компенсиране на дълга с приходите от него. Борисов постигна икономически ръст след кризата на мандата на БСП и в световна криза. Лично приемем за най-вероятно повишението на външния дълг да доведе до добра инвестиционна среда. Апропо част от това повишение го направи БСП, като уж покриваше стари заеми, но все теглената сума надвишаваше чувствително тази за старите задължения. Като че ли сме слепи и глухи, та не виждаме и не чуваме...

Може да се вземе външен дълг за да се изплатят 4 милиарда гарантирани депозити във фалирала банка. Или пък да се даде 1 милиард на друга банка за да не фалира.

Ситуацията е както при Тато: от година на година по-добре, от ден на ден ...по-зле.

Парите взети за КТБ трябва да се въ рнат и виновните в затвора.Мустакът се услушва,играе някакъв спектакъл,но само ние можем да си ги върнем.И тогава дългът ще баде по малък.

Ми то дългът расте по-бързо и от гъба. Преди 8 млрд долара ни се струваха много...

Бъркаш с валутните резерви.

Резервите са в евро и са двайсе милиарда

Дълговете съществуват за да се плащат с.... лихви! Всеки един от останалите 7 млн. души , да подготви 3 500 лв. за погасяване. Но и да не забравяме, че ако не бяха тези 12 млрд. евро заеми щяхме да сме на ниво преди 24 години. Изхода от ситуацията е в отговора на въпроса: защо Корея няма дългове ?!?!? Отговорът е : Бачкат хората, най-вече с мисъл!!! Ами не е ли време да научим нещо позитивно от тях, а не само негативно от Гърция!!!

Ама ако се беше поинтересувал щеше да разбереш че сегашния дълг е най-ниските лихви въобще. Заменихме кредита на Милен Велчев с друг с двойно по-малка лихва.

Те нямат дългове но нямат и лекарства нямат и храна и мизерстват.Не хленчат и не просят милостиня защото знаят че на другия ден ще бъдат хвърлени на кучетата.

"Над 12 млрд. евро е държавният дълг към края на юни" "Честито на печелившите" Знае се кои са и ще празнуват дъъъъъълго дъъъъълго... :(

От Борисов друго не може да се очаква освен, най-голям скок в дълга , най-големи локуми и най-ниски пенсии!По кражби от корупция обаче ,администрацията на ГЕРБ е първа от всякъде!

50 процента от този далг са откраднати ,изваршителя е неизвестен ,парите са в ошфорни банки . *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Има си цифри и факти. Ако някой е достатъчно некомпетентен по темата, може и да не коментира. А ни да ни навира в очите липсата на познания по въпроса и неинформираност. В гарнитура със самодоволна надута наглост. Ходи се пообразовай и тогава пиши.

Прочетох този коментар на (gogo 03.08.2015 в 23:30) и не се стърпях да Ви го постна: "Гледам и слушам, слушам и гледам! Ходи Борисов от град на град, от градче на градче, от село на село! Говори като последна инстанция, обещава на този един милион, на онзи пет милиона, тука ще построим игрище, там откриваме пет километра път за 60 млн лева, на друго място откриваме трибуна на великия Моци, футболист на още по-великия Домусчиев! При което, съвсем неглежирано,ще спомене за Белене, за Цанков камък, ще хвърли плюнка по Орешарски, ще се самопохвали за добрите оценки от треторазрядни европейски чиновнички! И всичко това пред увисналите челюсти и широко отворени умни очи на матрияла! И далаверата е готоа победата на изборити е факт! Ако, че получават 150 лв пенсии, бабите и дядовците са с десни помисли, такива са и бедните, но будни и с евроатлантическа ценности студенти! А честито!"...!!!

Охи,охи ... сиртаки.

Е, най-накрая РазБойко Тиквисов успя да надмине Тодор Живков... успя да задължи българския народ да плаща още повече. Срам.. за нас, и гордост на Тиквата.

над 12 милиарда?! Охи...

Пак е добре

Не ми говори...за дълговеее...и защо ли пък България е спомената Първа ...,като има толкова други с по-ниски % -дългове...!?Пак ПИАР ..на ББ...!?

От статията става ясно,че крадците от герб са взели само 6млрд. засега от гласуваните 16млрд.Taka,че очаквайте скоро дългът ни да се повиши с още 10млрд.

тъчо,тъпчо

И това ни е много, да го върнем и никакви заеми повече. Всеки дълг е риск за загубване на национално богатство. Като не можем да го върнем, ще трябва всичко да си дадем, не че е останало много за даване.

А пенсиите на пенсионерите откъде ще ги дадем?

Тях няма да ги има. Да не са гърци?

Въпреки че България е сред трите държави с най-ниско ниво на дълга в процентно отношение, нейният народ е сред най-бедните в света и народа ни изчезва с най-бързо темпо не само сред всички членки на Европейския съюз. 80,9 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот.

С тази информация просто ни подготвят за нов дълг - ще креснат - виждате ли колко сме "добре" откъм задължения. Ще бастисат парите и После ще ни го натикат като го формулират "Данък Задължение към Обществото", което следва логиката на анти-народните действия на всяка власт в Бг. Как пък барем едни не излязоха читави! Но и ние си траем, не трябва - защо Обществото да не ни го задължи така вътрешно?

Какво означава "задължения към обществото"?

симо

мижи да те лажем.Така най добре прикриха Американските интереси.Мноо шум за нищо и техните привилегии пак си останаха.

хаха...значи има още мегдан за кредити??!! хихихихи....къде са 12 млрд. къде са 300млрд.??!! ще има яко лапане, а стадото да му мисли?! хахаха...

до з00 не - няма да дадат толкова щото знаят че не може да го вурнем. но до кум 50 сус сигурност. очакваите още около з0-з5 млрд дулг като поне половината ше е за вуоруяване т.е парите заминават обратно на запад. около 10 може да останат за местните апапи да лапат.

Иска да каже,че сме по добре дори и от Швейцария, а страни,като Норвегия са ни в краката.Да гееея и лъжливите шушляци,клептомани вмирисани!

Като Винету се наяде, България ще е в фалит. Той ще си живее при шефовете в УСА а ние ще му плащаме борчовете!

Митко е прав за дълга-всеки може да го погледне в сайта.А освен тези 38 млрд има и едни тичащи лихви.От цялата работа е ясно само,че през м. юни не сме емитирали нови ДЦК, т.е. само през юни не сме задлъжнявали.Свищовската калъфка не казва истината!!!

Както обясних, не е едно и също да отидеш у дома при майка си или да отидеш у публичния дом при майка си.

От статията става ясно,че крадците от герб са взели само 6млрд. засега от гласуваните 16млрд.

Този за такава лъжа не следва ли поне оставка да подаде? Теглят милиарди заеми, а дългът се топи?? Горд съм с България, държава, в която откраднаха 3,5 мрлд, задължиха всички да платят кражбата и никой нищо не каза!!

Как, социалните ЗАЩИТНИЦИ!!!!(бсп)Станаха, милионери ???По произход са паразити! И мислители НЕ са!А НИЕ, бедни трудещи се и още по бедни, пенсионери.

Ами как?По най-елементарен начин.Чрез кредити(които никога не връщат) и комисионни...Това да не е бандата на Оушън,че да краде с мозък?Бандата на БСП краде елементарно

За информация на младите свободни мозъци-едно време БГ изнасяше доста неща- от домати до железобетонните халета на Балканстрой и руснаците плащаха всичко с петрол, т.е. конвертируема валута.

Сега руснаците купуват от Турция, защото там оранжериите им дават по 3 реколти домати и са по-евтини. В Индия пък има 6 реколти краставици годишно. Та така с братския руски народ. Сега е наш ред да им плащаме газа с конвертируема валута, т.е. с долари.

брутен държавен дълг на българия към външни кредитори изчислен до април тази година е 37 милиарда евро справка външен дълг на българия какви са тези 12 милиарда кои се опитва да ни лъже истината е 37 милиарда евро

Чети надолу и се образовай! 3-ти клас не е достатъчен!

Разликата между брутен външен дълг и брутен публичен дълг е като разликата между дом и публичен дом

Като махнеш Люксенбург, Дания и Швеция е ясно на кои държави ще се увеличава дълга. Каквото и да ни се подобри като стандарт ще отива в дълг.

Щом са гербери на власт Щом са гербери на власт:- Ресто! Пак във първи клас. Токът,хлябът, горивата, със цени във небесата. Възрастта на пенсионера, Със акъл на пионера, ще я вдигат на тавана кат Европата да стане. Доходите в ледовете, За калинки- плодовете на безропотно мълчание В класовото състезание! С Прокопчета и Цветелинки, с чехълчета на дружинки, джобчетата ни дълбоко ще преджоби бате Боко.

И как само сме се изпъчили едно такова ведро и гордо-гордо-о. Само така. И все пак, не сме Гърция и ни пука, защото....ние, не друг, ще ги плаща. А с "увеличение" от 2.50 едва ли ще можем, дори и да искахме.

свищовската пръчка лъже като за последно

Дежурният гербераст ще ти удари баданарката....Как може, лошо за ГЕРБ...

Ще приемем ли фактите, или напротив? 1. Най-висок дълг за всички времена. 2. Най-висока стойност на трайната безработица. 3. намаление на РС с цели 40%. 4. Най-голямо неравенство. 5. Спад на населението, виж точка 3. 6. отрицателен търговски баланс. 7. Най-висока лихвена тежест. 8. Най-малък публичен разход за стимулиране на търсенето. 9. Най-ниски доходи в ЕС.

Да живее ГЕРБ!!!!

И ко? Аман от статистици. Кажи ко да правим? Ама смислено и креативно. Не само плюене.

Че то ако махнеш плюенето и мрънкането - нищо не остана!

Няма проблем. Най-кратко - политиката на рестриукции да се ревизира и да спрем да си играем на стабилност и "отличници". Тази стабилност се постига с е тия резултати. Ако поискаш други резултати и стабилността ще отиде на кино. Тогава единствения начин, ще е стимулиране на икономиката, за да се покрият новите изисквания.

Нищо не може да се направи вече. Когато можеше, българинът се поведе по разни небивалици за "пазарна демокрация", "средна класа" и т.н.,. Оттогава умните разбраха, че ги пързалят и се изнесоха, останалата част няма никакви сили, за да промени каквото и да било. Ракът е в последна степен, умирачката е все по-близо.

То ако имаше какво да се направи от сам човек, аз щях да го направя, а не да ти давам акъл. Но понеже за сбе си зная какво да направя, си го правя и не се оплаквам. За другите -не знам. Даже не ми поука в България ли съм, в Южна Африка ли съм.

1. Най-висок дълг за всички времена - през 90 година. 10 милиарда тогава с инфлацията са 16.4 милиарда долара днес или 15 милиарда евро 2. Най-висока стойност на трайната безработица - през 96 година регистрираните безработни са 536704 3. намаление на РС с цели 40% - какво РС? 4. Най-голямо неравенство - през 97 година народа получаваше по 20 долара заплата и 5 долара пенсия, а червенугите гушкаха милиони долари от банките. 5. Спад на населението, виж точка 3. - какво е РС? 6. отрицателен търговски баланс най-голям беше 2008 година при тройната коалиция. 7. Най-висока лихвена тежест - лихвите по кредитите сега са най-ниски от 25 години насам. 8. Най-малък публичен разход за стимулиране на търсенето- WTF? 9. Най-ниски доходи в ЕС - кога и от коя страна от ЕС сме имали по-високи доходи? Разликата между нашите доходи и тези в ЕС сега и исторически най-малка.

Ти си статистик, колкото гъзът на слона е статистик. Всички тези данни са добре отнесени към мандат на БСП като Жан Виденовия да речем. Отрцателен търговски баланс сме имали винаги. Публичните разходи са излишно високи, не само да са ниски, като пишеш. Най-ниски доходи в ЕС имаме, защото в ЕС са страните с най-високи доходи в региона, сещаш ли се колко ти е статистиката? А изпреварваме Румъния, когато два мандата БСП не са на власт. Сапдът на населението е характерен за почти всички посткомунистически държави - умните най-сетне имат възможност да отидат на умно място без да бъде стреляно по тях! Усети ли какъв урод си? По-прост си от циганетата, дето се ерят с на баша си патлака кой е по-черен.

А да помните, че дълга уж нямаше да нараства? Или и за това имаме оправдание "експеримента Орешарски". Специалисти сме на оправданията и на говоренето на празни приказки. Поне на това се научихме за 25 г. Демокрацията на друго не успя да ни научи, ама да се оправдаваме и да говорим думи без смисъл успя.

А помните ли това, че банки нямаше да фалират, ама една фалира и завлече всички с 4 милиарда. Нали не смяташ че тия 4 милиарда паднаха от небето?

Ще нараствам, но нито вие ще ставате по-богати, нито ще се финансира някой от належащите проблеми. Просто ще им помогна да си играят на стабилност и да цоцат ен брой години.

Евала за коментара. Направо ме вбесява като започне всеки да се оправдава и се опитва да изкара другия виновен. Полудявам... Що не купи хляб? Нямам пари. А защо нямаш пари? Защото не ми даде.

Т.е според теб няма и не е имало КТБ, нали? Ти да не си топконосеца на #КОЙ?

Да разбирам ли, че сме фалирали? Защото 1990 г. имахме 10 млрд дълг, 9-10 млрд. вземания и поне 30 млрд. държавни активи. Но тогава напоително тръбяха, че сме фалирали! Та, сега фалирали ли сме или не?

Сега предстои да се разпродаде територията и да се вземат жилищата на хората. Е тогава ще е фалит. А примерно като ти праснат един данък от 5-10 000 на година за жилище и сам ще го продадеш. Истинския фалит предстои.

Човек се разпростира според чергата си. Хората никога не са били равни.

О, опашката от желаещи да купят панелки започва от турската граница! Стоят японските туристи с йените в ръка и със сълзи на очи молят да купят панелки, кирпичени къщи и саморазпадащо се ново строителство!

От Либия и Ирак кога ще си получим дълговете? Значи, американците открадната златото на Садам, а на Кадафи италиянците и фрамцузите. Питам и се чудя кой ще ми отговори кога ще ни платят дълга?!?!?!

Тоя кораб отплава... По молба на "приятелите" от Америка зачеркнахме 3 млрд. от Ирак, в замяна на участие на бг фирми при възстановяването й. Е, нито 3 млрд ще видим, нито бг има някакво сериозно участие, което да ни компенсира. Което ни прави още по-уязвими на всякакви врътки от страна на "дружките" хамериканци.

Мъдрите партиини ръководители от всички партии отдавна го осребриха под масата. Ти не пи ли студена вода? Нищо, и сега можеш да пиеш за да наваксаш пропуските си.

Външният дълг не е проблем за сега, вътрешната задлъжнялост на фирми и население е една от спирачките към сериозно оживление в икономиката. Наред с предъвкваните проблеми в съдебната система, липсата на ел. правителство и т.н. Ако не се подобрят тия показатели, скоро и външ. дълг ще се превърне в пречка.

Самата истина!!! Лошото е, че изпълнителната власт няма интерес да се бори с междуфирмената задлъжнялост, тъй като те са най-големи длъжници! Единствено Костов бе въвел 93 г мерки с това, но много бързо бе премахнато след това!

Къде е тази информация, в сайта на МФ? Защото в сайта на БНБ, за май 2015, пише, че имаме 38 милиарда евро външен дълг. А това е почти 90% от БВП.

Намерих го - месечния бюлетин "Държавен дълг".

Защото това, което гледаш е БРУТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ и не бива да се бърка с държавния. Брутния външен дълг включва както държавния, така и частния. За сравнение за Люксембург има 20% държавен и 3000 % брутен

38 милиарда при работещи 1 000 000. Каква производителност трябва да има всеки един, че да върнем дълга някога.

Държавен дълг 12 млрд, отделно е частния.Питам аз ,тези о..... икономисти как бяхме фалирали преди 89г. с 10 млрд общ дълг ,работеща икономика и селско стопанство. Май всичко беше една лъжа на Луканов & ко. за да грабят и комунисти и седесари.

Кое и беше работещото на планово ориентираната икономика през 1989, когато и умря основния клиент - СИВ? Тя, затова умря и икономиката. Като няма на кой да продава неконкурентните си на свободния пазар продукти.

да понеже беше неработеща и умряла та знайни и незнайни БКП активисти и тяхни роднини за една нощ станаха милионери и продължават да се занимават с "бизнес"

Умрели са ти мозъчните клетки! Нищо друго.

СО-МАТ, БМФ, БРП,Океански риболов,Плама-Плевен, Нефтохим,Соди -Девня и много други.Забравих ВАМО,завода за ремонт на самолетни двигатели- Пловдив. Да изреждам ли още?

Смешко, а защо зорлем ни накараха да си затворим работещите реактори на АЕЦ Козлодуй и нашите продажни политици с удоволствие го направиха? Защо блокираха строителството на АЕЦ Белене и Южен поток и нашите продажници пак приеха, не безвъзмездно, разбира се? Защо разкрадоха заводите ни разни бивши партийни кадри и след това ги препродадоха на многократно по-високи цени на тия, които уж ни бяха конкуренти, та да произвеждат пак ? Защо ни заробиха с продажби на тецовете и ЕРП-тата, ВИК-тата, златни концесии и други, все печеливши неща на разни външни "инвеститори"? При това част от тях общински или държавни фирми, но не български? Защо разбихме работещо селско стопанство, което ни хранеше и не само нас? Поинтерресувай се какво например направи г-н Прокопиев и милионерчетата Манджукови, Баткови, Божкови, Ганчеви, Пеевски и много други по време на прехода. И тогава говори глупотевини за СИВ и конкуренция.

Това е, че нямахме никаква икономика. Имахме псевдо икономика за СИВ. И изведнъжка се оказа, че пари няма, защото СССР спря да ни финансира с по милиард два на година и никой не иска да ни даде. Същото се случи и когато Луканов обяви мораториум на външния дълг. Това е яко, че може да се опълчиш на кредиторите, стига следващите 20 години да не ти се наложи да търсиш заем!

пълно с доктори по икономика и разбирачи-тълкуватели на макроикономическа информация. четете и си водете бележки. 1. до '89 комунизъм и комунисти не е имало 2. след '89 настъпи нещо, различно от демокрацията 3. след '89 стопанството не се преобразува от народно в пазарно 4. след '89 настъпи комунизъм, но за определени прослойки избрани, ограничени на брой 5. до '89 страната беше водеща в икономическата, спортната, културната и образователната сфера в световен мащаб, за раззлика от сега, което обаче не анулира пороците на социалистическия строй 6. при управлението на мутрата, проста, неграмотна, но с космическо самочувствие, на която толкова се кефите, оскотяването, обедняването, изпростяването и престъпността и липсата на държавност достигат своя апогей, като това показва безпристрастната статистика, а комуто не изнася, и да му се обяснява, ще е излишно

Как да е нямало комунисти?Що за глупости?Комунистическа партия нямаше ли?Не управляваше ли?..И България никога не е била водеща..Освен по гълтане на допинг,но и там не е сигурно,че и ГДР не се даваше..Водеща била....В световен мащаб..Водещата икономика с режим на тока...И с външните тоалетни по селата...Щото имаше космонавт,но канализация-не навсякъде...Нацията техническа

приятел, OPC, дето 90% от потребителите не знаят що означава, комунизъм не е имало, а социализъм, дори с елементи на частна инициатива по указ 56. попрочети какво е комунизъм и къде на планетата е имало. само за протокола, тиквата и досега си пази партийната книжка, така че лигите да мачка комунягите, които текат, са малоумен бълвоч

"...Според правилата на ЕС дългът на държавите членки не трябва да надхвърля 60 процента от БВП. Само 11 страни отговарят на това изискване според Евростат: България, Чехия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия и Швеция." Сред тези страни няма нито една от тъй наречените "двигатели на еврозоната".... Не ви ли прилича малко на евроробство???

Това са и страните, които са по-бедни от Гърция. За сметка на това ги карат да плащат, щото са отличници. Колкото до България, тя трябва да си е в самостоятелна група, у нас говорим за съвсем друго малоумие.

€стат да се закрие. За чий са изискванията му за под 60% дълг спрямо БВП, когато трите големи (Германия, Франция и Великобритания) не са в списъка, а Италия е превишила лимита тамън два пъти?

Мислете и оправете себе си финансово, оставете държавата на държавниците и банкерите . В България всеки търтией ,чака държавата да му дава пари. Изкривяване от времето на комунизма и БКП.ТОВА НИ Е ПРОБЛЕМЪТ!

Един, прозрял истината!

Как мислиш за себе си, ако не вземеш предвид данъците, публичните разходи и т.н? Искаш да кажеш да оставим едни хора да ни стягат колана, да си играят на стабилност и така мислим за себе си ли? Наивност или пропаганда?

Държавата НЯМА да ви направи фабрики и да ви покани на работа в тях. Не и е това работата. Фабриките се правят от хората.

Не говори глупости, това е крадец-провокатор.

ги обичам такива отворковци. Една години следим сценката "Политици и топ-банкери" обират българската държава, т.е. всички нас и накрая ни лук яли, ни на лук мирисали, а той - оставете нещата в ръцете на политици и банкери, да добавя и съдебната власт.

Самата истина!

Лошото е ,че не бяхме насила 16 република.Бяхме доброволно.На Ганьо му харесваше.Нали си е горд...А другите бивши-мразеха.И когато рухна,не ревяха,ами изгониха комунистите,поканиха западни фирми и сега произвеждат,та пушек се вдига.Щото и техните икономики бяха скапани.Не може шкода 120L да се конкурира със западните...Но сега може.Какво му е сложното бе,другарю ''аб''?

Спираме да го плащаме, и кредиторите идват да ни направят пенсионната, здравната, образователната и съдебната реформа; крайно време е да признаем, че сме некадърни сами да се справим.

За мен е глобална загадка как е възможно всички държави в Света да дължат пари..? На кой? Трилиони евро общо! Няма една държава без дълг!

има едно такова, дето има БВП като на държава

ФЕД!

Държавите продават облигации да си финансират дефицитите, а тези облигации се купуват от гражданите, банки, фирми, ДРУГИ ДЪРЖАВИ и т.н. Демек освен дългове много държави имат и раздадени кредити.

Не вярвам да не знаеш, но да ти кажа: На Евреите, на кого другиго. На разните международни банки и валутни фондове, на международните финансови организации, на илюминатите, на масоните и на кой ли не още. Ама това е забранено да се афишира...

държавата дължи на частни фирми и лица за материали и услуги. ако си собственик на фирма има вероятност да си скатал пари в банката ... няма как държавата да ти ги вземе и да ги върне там от където ги е взела на заем за да ти плати.

На пенсионни фондове, банки и други. Пенсионните вноски са огромен ресурс.

е проблемът, а не процента на дълга. А за да работи ефективно икономиката е необходимо да има работеща и стабилна правова система, което е изцяло в ръцете на политиците. Но те са изцяло зависими от други икономически и политически решения и с действията и бездействията си тласкат страната към пропаст. Няма да се оправят нещата само с взимане на заеми. Трябват и реални реформи, а не козметични промени в социалната, образователната, здравната, енергийната, аграрната, банковата система. С една дума всичко да се разоре. За жалост сегашните политици не искат да го направят.

Добре, да направим сравнението така ,че и вие да го схванете: Външен дълг на България през Юли 2013 - 37 млрд евро, Юли 2015-а 38.2 млрд евро. Къде е намалението? В същото време - най-бедно население и най-висока трайна безработица. Това са фактите. Първо трябва да ги приемете, поле може и да намерите решение на проблема.

В същото време задръстване при Маказа. Най-бедният народ с най-нефункциониращата икономика се изсипва да почива в Гърция. Това, че червените мутри укриват данъци като не осигуряват хората на пълни заплати, не означава, че хората нямат пари. И е очевидно по броя продадени коли, iPhone-и и прочие боклуци.

В същото време нито имаш нивото, нито си в положението да поставяш оценки. Първо - елементарно е да изместваш темата за дълга с някакво си "задръстване". Второ - ако беше поне малко грамотен, щеше да видиш статистиката, според която най-голям процент от българите в цяла Европа не само няма да почиват това лято, а не са повивали и в близките няколко години. Бивали да сте толкова простички, това троловете?

Не четеш бе . Държавен дълги и външен дълг са две различни неща. Външния дълг е съвкупната задлъжнялост на държава, фирми, граждани. Обаче това е едната страна на монетата. Другата е че тези граждани, фирми, че и държавата дори са раздали кредити и навън. В случая ти разглеждаш пасивите, неглижирайки активите. А в статията се говори за ДЪРЖАВНИЯ дълг, който е намалял.

Сложи си епитета някъде. Аз ти говоря за външния дълг. Ти чети. Колкото да Държавния външен - той също нараства, при това с най-високи темпове. Хайде сега отиди пред огледалото, изсипи всички жалки епитети, за които се сетиш и прочети материала, ама целия. Нали това съветваш другите? Униикално си елементарен.