Чий е нашият език?

Това е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Неговите герои не са военни, политици или революционери, а букви. А буквите са единствените герои без загуба, пише Георги Лозанов по повод на 24 май

Обратно в новината

Коментари - Чий е нашият език? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Все едно да ви питам вие чии сте, на майка си и баща си или на комшиите?

-Чий е нашият език? Това заглавие твърде близко кореспондира със въпроса, който Георги Любенов и неговият гост- Кирил Топалов, преди време "дискутираха" по БНТ 1: -"Имало ли е турско робство"??? Това са родоотстъпниците-небългари, които забравят ОТЕЧЕСТВО И РОДИНА и се продават за жълти стотинки на чужди интереси. Тях, ние ги заклеймяваме и ги наричаме предатели на БЪЛГАРЩИНАТА.

Българската редакция на DW отново пропагандира "соросоидност", тоя вампир не мисли да ни остави намира.

нашия език си е наш нито турски нито руски нито македонски нито английски той си е наш 99,9% на който говори и разбита матрияла и тулупите!

Честит празник ! Не е религиозен празник, ако обичат да не месят днес религия. Друга дата беше за Свети Кирил , днес бог е в почивка !

що са въпрос?

що за въпрос? невинен... явно не е чел из форумите...

Бяхме много малко за да налжим тука езика ни. Само едното име остана.

Честит празник на всички българи!

Да сме живи и здрави ,българи! Честит празник!

На Георги Лозанов спрях да чета.

Искам да задам един въпрос към министерството на образованието? България съществува от много векове. Българската държава не варира от 681г.Тя варира преди много по рано от 681г. Това доказва, че Българският език датира от хилядолетия години. Българите сме имали свой собствен език, който се нарича глаголица. Логически излиза, че имаме език преди Кирил и Методий.Не е възможно България да съществува от преди 7 000 години преди Христа, кирилицата да е създадена през 18 век. Това са измислици. Гърците са си наложили азбуката. Преди 18 век Българите на какъв език са говорили? На Българската глаголица. Например е споменато, че буквата ж означава живот. Ние си имаме собствен Български език наречен ГЛАГОЛИЦА. Нарочно са гледали да унищожат Българският език. Не може България да съществува от 7 000 години приди христа, езикът да е създаден от 18 век. Умишлено някои държави, така им изнася. Събудете се!!!!!

Мария. Глаголицата е азбука. Дано ме разбра.

езикът няма нищо общо с азбуката. за съжаление тази е една скалъпена и наложена от византийците азбука, но важното е, че въпреки всичко езикът е оцелял

Това е език на славянските племена. Щото като отидеш в Словения , Словакия ,... и усмихнато им теглиш една майна -веднага ще разберат.

Общо взето написоното от Георги Лозанов представлява нашата официална позиция за ДЕЛОТО на Кирил и Методий,макар и публикувано в DW,едно крайно неподходящо място.Ако продължават публикациите по този въпрос в тази медия,един ден може да се окаже ,че братята се казват не кирил и Методий ,а Кевин и Майкъл!Нашата сила е в това ,че ние сме народът приел каузата и доразвил направеното от двамата братя...гърци-най-вероятно.За произхода им продължава да се спори,но така или иначе трудно се възразява ,че баща им Лъв е грък,друнгарии на служба в Солун.Защо кирил така добре знае езика на българите от тогавашна Македония?Кирил,като библиотекар на напатриаршеската библиотека е бил близък на патр. Фотий и според някои историци,те са "замисляли превод на Свещеното писание на СЛАВЯНСКИ едик -за мисионерство между славяните в ч и Русия.Техните планове взели да се прилагат ,когато през 862г.в Константинопол пристигнали пратеници на моравския княз Ростислав да искат от император Михаил IIIдуховенство,което да служи в църквата на славянски език /Ив.Пастухов ,Бълг.история 1940г/.Преди да тръгнат кирил вече е подготвен за мисията и е създал ГЛАГОЛСКАТА азбука,на която е написан и бълг.превод на евангелието Кирилицата е по-късно писмо -според проф.Иречек,"не е нищо повече от гръцко унициарно писмо" Ето това са едни от нашите слаби места по отношение на нашите претеции за славянската писменост .И сега ,когато практически сме без съюзници ,ще бъдем атакувани особено яростно от т.н.македонци,Гърци и руснаци ще се подсмиват ,а тези които искат кирилицата да отпадне като писменост ще търсят и в това основание !? .

“ .Ако продължават публикациите по този въпрос в тази медия,един ден може да се окаже ,че братята се казват не кирил и Методий ,а Кевин и Майкъл!Нашата сила е в това ,че ние сме народът приел каузата и доразвил направеното от двамата братя...гърци-най-вероятно....” Просто се наречи идиот, и избягвай да коментираш, а се концентрирай само върху четене и слушане, бечким ти влезе нещо в празната тиква и заприличаш на човек!

Искам да ти обърна внимание,както и ва всички ура-патриоти ,че са цитирани оригинални идторически документи,срещу които е почти невъзможно да се възразява,При това те са авторитетни учени-историци - проф.К.Иречек,Ив.пастухов,проф.Рънсиман, проф.Ив.Дуйчев.И на това положение като днешното ,сме благодарение именно на съвместните действия на ура-патроити и безродници

На Кирил и Методий им Казвали Охридски братия, Охрид е у Македония значи они са макета

Личи си ,че си Оченик...учи се бре келеш !УЧИ се!!!Оно Учението не е наливане на знания с фуния в тъпичкия ти пилешки мозък!!!Оно си требе яко четене!!!!

Къде беше туй село Охрид?

Врачанско. п реди Бойчиновци

а не Охридските братя са ги наричали!,Набий си го в празната кратуна та белким запомниш поне това! То бива серсемлък и безродие, бива, но това днешните "македонци" м4нахте всякакви граници с вашето дебелоочие и безсрамие! Да се създава нова държава и нова нородност не е за първи път в историята, но като вашият посръбчен и изкилифарчен до неузнаваемост старобългарски език с писмени творения залегнали и в църковно-славянския език на Охридската книжовно школа го няма нигде по света! Миск7ини, та нима всички немско, френско, руско, испанско, португалско говорящи народи са немци, французи, руснаци (в това число и вие макетата кога се черкувате на ползвания и в русията старобългарския черковно-славянски, сте руснаци испанци или португалци?! Точно за такива безродници като вас Паисий е написал "„О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и найпочитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.” Из „История славянобългарска” Паисий Хилендарски"

Охрид е квартал нс Солун и са в Македония

си толкова голям тъпагьоз или нарочно се правиш че не знаеш че между Охрид., на брега на Охридското езеро в днешна Македония и Солун, на брега на Егейско море в Гърция са около 390 километра или около 3,40-4 часа път с кола?! Май наистина за такива като теб е казано Къде е Ямбол, къде е Стамбул!

Не му се смейте. Когато Председател на НС бърка Ханой с Пекин , неграмотността е логичен резултат. Може да му кажете обаче Охридския паток

То никой не му се и смее - идеята е 'Тигре, тигре - имаш ли пари'. Може да съм прОЗ , ама имам пари - а ти - нямай като си умен. Отрицателен естествен отбор му се вика.

Само дето тогава Македония не е съществувала като държава, а като област, като територия! Не са им викали “севера македонци”, нали - ако трябва да си поясня мисълта...

е Охридски.

Защо е толкова важно за Москва непрекъснато да провокира конфликти и вражди между нас, българите и съседите ни, традиционно фаворизира си ги - сърби и гърци, срещу нас, а иначе ти се пишат братя?!? И тази игра я играят от много десетилетия... Защо? Какъв им е проблемът с нас, с българите и каква е тази тяхна кимна потребност непрекъснато да се опитват да ни унижават, дразнят, атакуват - дори и най-големите и най-българските ти светини и да се гаврят с нас - и то след половинвековно руско робство в България - за да ни отслабват, дезориентират за да могат да продължават да ни контролират ли?

Ако някога имаме възможност да се доберем до всички писмени документи които са заграбени от тях светът, а и ние самите, ще научи/м твърде много нови неща за историята на българите и руснаците, които по произход са скандинавски северен народ, ще трябва да признаят прозиращият изад създаваната от тях историческа мъглявина, че в твърде обширни райони на днешната им държава все още живеят потомците на нашия древен народ, а това в съчетание с факта че пишат на нашия, макар и от по-стари времена като наречие, език с нашите букви съвсем ще ги срине и обзсмисли имперското им величие!

Пробвай да прочетеш нещо на старобългарски или поне на църковнославянски. Ако не можеш и се чудиш защо си отвори Уикипедия на български страницата за кирилицата, прочети раздел "История и развитие" и ще видиш че това на което ти му викаш кирилица и пишеш всъщност е поръчка на Петър Велики с допълнително орязване от комунистите.

Ей отворко виждам че си с промито мозъче и няма да споря с теб.Само едно малко /тютю-тютю/ въпросче ще ти ОТПЕРЯ по продажния ти задник:КОЙ Е ПЪРВИЯ ПАТРИАРХ НА РУСИЯ И КАКЪВ Е ПО НАРОДНОСТ???Като си отговориш на тоя въпрос ще си отговориш и на въпроса от къде са се пръкнали езика и писменноста в Русия.За твое сведение Укипедията е средство за промиване на мозъците на слабоумните и мързеливите аборигени.

Няколко бързи факта: - езикът ни е славянски - светите братя създават Славянска писменост. - няма исторически сведения някога да са били в България (основната им мисия е в Моравия) - Азуката която създават е Глаголицата (която няма нищо общо с кирилицата) - в България глаголицата почти не се използва аз заместена с гръцката азбука с добавени букви за характерните славянски звукове - така наречената Кирилица. - Кирилицата на свети Климент НЕ се използва днес, освен в видоизменена форма в църковнославянския. - Днешната кирилица идва от Русия и главно е дело на Петър Велики, който поръчва да се изработи и замени църковния с така наречения граждански шрифт. Последната промяна е направена от комунистите в 20в. като изхвърлят Ѣ и Ї, Ѫ... Днес не е светски / комунистически празник на "буквите" (които нито са дело на светите братя, нито са "български") а е Православен празник, ден в който Църквата е отредила да се почетат светите братя Методий и Кирил и тяхното Велико дело: просветата на славяните в Христа, създаването на славянската книжнина - църковния език, преводите, мисионерската / апостолска дейност.

Значи според Путин и Москва, и мекеретата им тъпанари като теб, дето незабавно поемате опорките и се въртите като фурнаджийски лопати, българската азбука ту е дошла от македонските земи, ту от гръцките - всякаква друга ще я изкарате, но само не и българска! И все пак нвърдите, че сме били братя?!?! Е как хем сме братя, когато ви изнася, хем не сме - когато ви е угодно?!? И тук изниква простият въпрос - и откъде точно според вас, тъпанари и примитивни мапипулатори е дошла азбуката ни, и още по-важното - защо е толкова важно за Москва непрекъснато да се опитва да дразни и унижава България, българите и светините им, а реват като заклани ако някой нацапа някоя статуя на руски окупатор в България и говорят да оскверняване и гавра с тях?!? Не се ли усещате колко сте жалки, бе!

Намирисва ми на ОПОРКИ спуснати от руската изложбичка...

Начина по който се разбира понятието „славянски“ сега е съвсем различен от едно време. В днешно време „славяни, славянски“ се възприемат като расов и етнически термин. Оригиналната употреба на понятието обаче е била с напълно религиозно значение. Използвало се е за обозначаването на „Славещите“ ранни християнски общности в Източната Римска Империя. „Славещите“ са били независими от официалната (по-нова) Римска Църква което е подкопавало влиянието и авторитета и съответно е трябвало да бъдат препокръстени. „Славещи“ е имало сред различни народи, езикови групи и етноси, така че не може да се говори за славянски език. Това което днес наричаме „славянски езици“ по онова време са стари остроготски диалекти. Българския не е „славянски“. Езикът ни е смесица от влиянията на античните балкански народи (тракийски, мизийски, елински и т.н.), латински, остроготски и в по-ново време турски. Конструкцията на Глаголицата и Кирилицата в оригиналната им употреба са били напълно идентични, само буквите са се изписвали по различен начин. Глаголицата е създадена в манастир (християнска мисия) в Великоморавия (днешна Чехия) но на първи път се използва масово именно в България за политическите нужди на Борис Михаил. Употребата и е свързана с насилствените религиозни реформи (препокръстването на ранните християни в Имперско Християнство) което води до започването дълга и кръвопролитна гражданска война в България.

The Cyrillic script was created in the First Bulgarian Empire.[23] Its first variant, the Early Cyrillic alphabet, was created at the Preslav Literary School. It is derived from the Greek uncial script letters, augmented by ligatures and consonants from the older Glagolitic alphabet for sounds not found in Greek. https://en.wikipedia.org/wiki/Cyrillic_script

Пробвай да прочетеш нещо на старобългарски или поне на църковнославянски. Ако не можеш и се чудиш защо си отвори Уикипедия на български страницата за кирилицата, прочети раздел "История и развитие" и ще видиш че това на което ти му викаш кирилица и пишеш всъщност е поръчка на Петър Велики с допълнително орязване от комунистите.

Ей отворко виждам че си с промито мозъче и няма да споря с теб.Само едно малко /тютю-тютю/ въпросче ще ти ОТПЕРЯ по продажния ти задник:КОЙ Е ПЪРВИЯ ПАТРИАРХ НА РУСИЯ И КАКЪВ Е ПО НАРОДНОСТ???Като си отговориш на тоя въпрос ще си отговориш и на въпроса от къде са се пръкнали езика и писменноста в Русия.За твое сведение Укипедията е средство за промиване на мозъците на слабоумните и мързеливите аборигени.

Дали ни харесва или не , но уж нашата азбука е създадена по поръчка на гърците с идеята да асимилират по лесно славянските племена , населяващи българските земи/впрочем заграбени от нашите прадеди от същата тази Византия/. Така , че да обявяваме азбуката , създадена от Солунските братя/град , който винаги сме искали да завладеем , но никога не ни се е отдавало , освен за кратко време е меко казано грандоманщина и фалшиво напомпано самочувствие.Така , че е добре да бъдем реалисти и да приемаме фактите такива , каквито са.

Мъртви езици по планетата Земя дал ГОСПОД бол,но Кирилицата е плод на много български будители/които за твое сведение не са само Солунските братя Кирил и Методий/,няма да ги изброявам всичките/Климент,Наум,Ангеларий,Паисий Хилендарски,софроний Врачански и т.н. /.Историята драги ми Андрешко трябва да се учи ,но не повърхностно и избирателно,а цялостно и безпристрастно!!!!Почети,пообразовай се и ела после пак да си побълбукаме за фактите!

Пспийонка или папиемаше - изберете сами...

За сведение на неграмотните "просветители":ИМА старобългарски и НЯМА църковно-славянски езици! Аман от неграмотници!Георги....Лозанов...носенето на папионка не те прави по интелигентен!

Тези дни ми щукна една идея, като им е толкова зор на македонците да имат македонски език, добре, нека го имат, обаче да не използват кирилицата за него! Нека пишат на латиница и да си имат език! Така съм готов да им призная езика! И официално да пише, че България признава македонския език, изписван с латиница от дата...еди коя си, 2020 г., а не след това да твърдят, че имат език и писменост от няколко хилядолетия!

Да а ма говоримия македонски си няма азбука и за това те си присвояват кирилицата и не само нея!

България е била не само третата държава по сила в древността в Европа, но е и първа такава за славяните, дали на изток, дали на запад от нас няма значение. Това, че ние си го знаем не трябва да ни прави критични към тези, които се правят, че не е така - просто сме великодушни и толерантни, като всеки велик народ. Честит празник на българската азбука!А такива Киряк Стефчовци кат Лозанов са жалки и смешни в неолибералните си НАПЪНИ!!!

Вот вам АВАРИЯ гусподин Лозанов...усра форума от DW...

Лизанов пред DW извършва предателство,говори общи приказки,повърхностно без да онагледява дълбочината на проблема със СМ.А защо съседите искат да съществува македонски език и нация,на базата на какво?Защо не се разрови в началото?Цялата схоластика е изградена на българомразието и фалшифициране на фактите,от български стават македонски,преиначени с много грозни лъжи и безскрупулни...Това е базата на македонскста нация и език след 1944 г.Затова трябва първо да се разрушат стълбовете изградили този фалшификат.Не му прави чест на Лозанов да говори по този начин.И да ,руснаците използват споровете между БГ и СМ,за да конфронтират повече,но трябва да е ясно ,че тяхното поведение е начин на политика за влияние.Тези методи са стари още от комунизма.Не трябва да се гледа емоциално на политиката на Русия ,да е ясно,че това са утвърдени ходове,но трябва и да се парират естествено обосновано.

Когато са живяли Кирил и Методий е нямало това което имаме сега на Но Божият дух който ги е вдъхновил да направят това е същият вчера днес и завинаги! Затова са канонизирани светци а не политически деятели! Дали са свобода за четене и писане на Божието слово! Та чак до днес.

А ма това ти лично ли го видя или...само така си бълбукаш насън?

Русия е получила своята писменост от България, а от нашите, български земи, в Русия е достигнало и християнството,богомилството и старобългарският църковно-славянски език.

Това е достойната позиция. Не като каканиженето на Георги лозанов.

Много добре, че се заявява от президента ни истината за просветителската ни роля спрямо и Русия, но не само ! Въпросът е докога ще оставяме без последици антибългарското поведение на официален Кремъл точно ден преди днешния светъл български празник на просветата !!!А колкото до МУХЛьото Лозанов -без коментар...

Що бе, Радев, не извикаш руския посланик или директно не се обадиш в бункера на Путя, за да го уведомиш, че пише на български и е голям лъжец, а? А само тихичко се оправдаваш пред мисирките, когато са те хванали натясно...

Егати "пазителят" на българщината...да ни "просветлява" от централката на Дойче Веле...

Дерете се руска измет като за последно короната ви хална мамето.

Преди няколко години Вулва Путинеска се изака върху метеното с прозрението, че кирилицата идвала от македонските земи, нещо което предизвика неистова радост сред българомразците в Скопие. Благодарим ти, Русийо, че оставаш евтниа и лъжлива к.у.р.в.а.

В нарочна изложба Руският културно-информационен център, насред София, вчера е обявил, че Кирил и Методий били реформатори на славянската писменост. За братята се говори в крайно завоалирани формулировки. Ако повярват на руската пропаганда, присъстващите на събитието биха помислили, че България няма никакъв пръст в създаването на кириличното писмо и богослужебната книжнина, излязла изпод перото на духовниците в Преслав и Охрид. За пореден път Москва се гаври с цивилизаторската мисия на княз Борис I Михаил. Отново и отново, руската пропаганда присвоява, изопачава, краде, подвежда. А всъщност трябва да ни благодари, че й дадохме наготово писмо и култура. Не съм изненадан, че Русия е на дъното по всички показатели за качество на живот, нито пък, че средната й класа бяга на Запад, а българите не искат и да си помислят да имат нещо с общо с нея.

Вината е и наша - че си мълчим толкова години. По-долу се опитах да започна темата, но нямаше интерес. Стои въпросът защо се налага Преславската школа да състави нова азбука, щом Константин Философ е написал много добра азбука за славяните - глаголицата? Това е много съществен въпрос, предвид, че се е случило за първи и последен път в световната история. Няма две финикийски азбуки, две гръцки или две латински и т.н. Някой ми отговори, че може би глаголицата не е била толкова добра за славяните, колкото авторът й си е мислел. Обаче хърватите са я ползвали няколко века. Явно им е била достатъчно добра. Ами ако не е била добра за българския език? Тогава? Правим си нова - наша, българска. И тогава възниква въпросът защо руснаците не си ползват славянската, а нашата? Защото не са взели само азбуката, а много повече - цялата богослужебна и друга литература, готова преведена или създадена от българите. "Златният век" е бил непосилен за повечето народи по онова време. Та, точно както казва Дядо Вазов "И на вси словени - книги, да четат".

Путин е измислил кирилицата ,а брат му на путьо е измислил православието.

Иесть Лозанов...иесть проблем...нет Лозанов...нет ПРОБЛЕМ!!!!

Искати се народе съд но гледали този път да не зтриеш семейството си,отрепко руска.

Видяла жабата/Георги Лозанов/ ,че подковават коня и тя вдигнала крак....

БОГ да пази БЪЛГАРИЯ от гнусна Русия .АМИН

На 24 май винаги отдаваме почит на поколенията български просветители ,дали своя принос за развитието на българското образование,духовност и култура.Дойче Веле и поп Кръстьо- Лозанов нямат нищо общо с това благородно дело!!!

"Денят на българската просвета и култура - 24 май, е символ на духовността, напредъка и човечността! Наше призвание е да помним делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици и да съхраним българския език чист! За да ни има като народ! Честит празник на всички българи!"ДОЙЧЕ ВЕЛЕ и подлогите ѝ да духат супата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Честит празник на всички БЪЛГАРИ!

Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква затуй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, и вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата. П.П.- Авторът на статията е ЛЕВИЯ ТАШАК на Дойче Веле!!!

Лозанчоооо...аре по кротко бре...свали розовите жартиерки и оди да пиеш едни малко с мешена салата!На бара кажи че аз те пращам...

МаааалИИИеее...тоя ГЛАВАНАК що се мъчи да се прави на интелЕЕЕгентен...Стига инквизиция над родния ни език, култура, традиции и особено писменост!!! Аман от сбърканяци!!!!

Уфььь...тоя ЦЪРВУЛ е егати "СУХАТА СЪЧКА"!!!!

Я не се обаждай кат черна радиостанция бе МУХЛьоооо...ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ли ти е най българската медия от която трябва да ни развиваш сбърканата си политическа,сексуална и соросоидно-духовна принадлежност??!!!!

Альоууу...Папион Папьионков...от триста кладенци вадиш неолиберална "БОЗА"-то не беше ДС,НАТО,ЕС,Сърбия и Република Северна Македония...само дето забрави да споменеш за мамицата на Русия!!!!К'ЪФ е тоя Соросоиден пасквил дето ни го пробутваш от нЕЕкоя си централка на Дойче СЕРЕ или Свободна Европа ?????

гого е най-големия българин - носи папионка, която е изобретение на Кирил и Методий, хахахаха

Стига инквизиция над родния език, култура, традиции и особено писменост!!! Аман от сбърканяци, които освен обърканата си сексуалност са тотално объркани и в изявите си!!

ЧЕСТИТ ПРАЗИНК, БЪЛГАРИ!!! Днес е един от най-светлите български празници, денят на българската култура, българският език, и българската писменост! Да сме живи и здрави, Бог да пази България!

Авторът е забъркал една словесна боза, мъчейки да се направи на интелигентен !!! То не бе Сърбия, Македония, ДС, ЕС и НАТО !!! И това на празника на нашата писменост!!! И този учи студенти - затова сме в това окаяно състояние !!!

папионката е дръвник

Със сигурност, не е нпо-рките на сорос и дойчевеле. Така че долу гнусните ръце от българския език.

DW ясно. Когато Кирил и Методи , а след това и Климент Охридски създават писменост за славяните , в Германия бароните са говорели на немски само с конете си.