Япония повиши нивото на опасност след аварията в АЕЦ ”Фукушима” 1

Япония увеличи нивото на опасност след аварията в АЕЦ "Фукушима" 1 от 4-а на 5-а степен по седемстепенната международна скала за ядрени инциденти, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирани от Ройтерс.

Обратно в новината

Коментари - Япония повиши нивото на опасност след аварията в АЕЦ ”Фукушима” 1 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През последните 25 години аномално се е повишило количеството на природните бедствия. И това не е стествено. Чува се, че земетресението в Хаити е дело на 4 американски флот, изпитвал сеизмично оръжие. Усилено в нета става дума за HAARP, където разполагат с плазмено оръжие и са способни пда го насочат към която и да е точка от Северното полукълбо. Ако HAARP нямат нищо за криене, защо не пускат журналисти от цял свят там - да видим с какво се занимават учените, какъв рисърч провеждат. Цяла Аляска е нагъчкана от военни бази, установки и оръжие. Секретни са, но за тях се пише в нета. Подобни съоръжения има и във Феърбанкс - HIPAS, и в Норвегия, и в Гренландия. Как могат японците да са сигурни, че не са станали жертва на такова оръжие? Какво са направили японците на САЩ и на ЕС? Нищо. Хавай какво е сторил някому? Нищо. А отнесе земетръс. Имам чувството, че от нас крият доста неща, засягащи живота ни.

ти пък голям професор се извъди да неби заси завършил геодезия

Това, което се случи трябва да ни накара да видим, че станалите 3 големи ядрени катастрофи-в САЩ, Чернобил и Япония са като предупреждение за всички, които имат ядрени централи. та това са трите най-мощни световни сили!! Къде сме тръгнали с това Белене-на .....чифте пищови! И стига с тази "евтина" ядрена енергия-докога и експертите ще говорят неистини?

Физика казал - на 25 години един голям бум е добре статистически. Биологът казал - радиация, добре за еволюцията, живота на планетата укрепва. Вуте въздъхнал - на Жапи да му е зле, на мен да е добре. Сега сериозно - много блокове оттърваха и все един ще стигне ниво 7 според мен. От 5та на 7ма демек истински бум и 2 километра нагоре радиоактивни отпадъци. Метеоролозите да кажат къде ще падне после. Да се приготви ООН с храна и вода за 100 милиона души и това е. Така и не се разбра точно колко са зле реакторите.

великият руски (не съветски) писател достоевски беше писал ''за хората няма по-голяма радост от падението на праведника''. аз бих добавила - и от провала на по-умния и по-работливия. така е, провалиха се японците - въпреки технологиите с които разполагат, въпреки всички мерки за безопасност, които няма как да не са взели - провалиха се. и затова сега форумът е пълен едни консуматори, които наблюдават от разстояние и коментират какво как трябвало да бъде. самите те обаче, нито са допринесли с нещо за благото на човечеството, или поне на народа си, а по всяка вероятност и на семействата си, нито са успели да се научат да пишат грамотно на майчиния си език. всички ще умрем накрая, но има голямо значение как си живял - дали си създавал и творил, или само си консумирал създаденото от друг и си плямпал като стане гаф. пп - главните букви липсват по технически причини.

Никой не се радва... Даже е трагично за цялата земя. Пък товите добавки са извън контекста на писаното от Достоевски. Кое е по-праведно: да произвеждаш еклологична чиста енергия и да си беден, или да властваш технологично и да си богат с риска да унищожиш дървото, което ти носи плод?

Освен това, не говори, моля, от името на цялото човечество! Нас никой за нищо не ни пита. Налагат ни се политически, технологични и социални модели, които доведоха европейската раса до невъзстановими загуби в човешки ресурс. За щастие да не говорим! Кой ли днес е щастлив? За любов... Какво е това в съвременния свят?! За човечност... (Бурен смях.)

Никой не те кара да следваш модели. Бегай на село в некоя колибка, гледай овце и кози, копай си градинката и да не ти пука за моделите, които ни били налагани.

да ..прав си но не мисля че японците са се провалили..все пак пред силата на природата ,ние сме нищо. а за това как живееш си прав,но не на всички функцията е да творят и създават и да водят, и това не прави хората по -малко ценни. А японците ще се съвземат със сигурност ,това е в начина им на мислене, но скръбта по близкити хора е еднаква на всякъде.

Японците не са се провалили в нищо. Купили са американски реактори, като единствен вариант за енергийно и икономическо оцеляване. Катастрофата не е плод на човешка грешка, а природно бедствие.

Ти нещо против ли имаш или пхросто така по принцип си отговаряш. Виж въздушните кадри с пораженията по реакторите и видеото с втората експлоция където 100 тона покрив на реактора беше изхвърлен на 200 метра височина и после приказвай че нищо им нямало на реакторите.

Нека да дойдат оловните войници.

Аварията в АЕЦ-а е доста по сериозна от колкото ни я представят. Най високата температура на водата с която охлаждат се вдигала 60-80 градуса.Непрекъснато обливат реакторите,а водата се изпарява.Това озночава,че темпаратурите са доста по-високи и парата която се отделя е радиоактивна.

Вероятно и чая, който пиеш и от който се вдига пара е над 100 градуса, нари умнико?

лека полека ни подготвят за най- лошото

Приказки от типа едната нация е по-добра или по-лоша от другата говорят само за отсътствие на обща култура на говорящият. Всека нация има гении, герои и тн. А пак с кого ще изберете да общувате е вашият избор,- с математици, които пият само чай, или с алкохолици по гари, ще ходите ли в театр или ще се срешате с проститутки, ще организирате ски до северният полюс заедно с норвеги или ще гледате по ТВ как го правят другите.

Дали има радиация в автомобилите ,които пристигат сега от Япония ?

До този момент искрено съчуствах на Япония. Освен това съм поддръжник на атомната енергетика. Обаче, следейки често сайта на ТЕПКО, установих, че тази държава всъщност е концентрирала огромно количество атомни електроцентрали с от 4 до 7 блока всяка. Що за невероятна безотговорност?! Явно за тази държава най-важното е икономиката да върви, без значение на каква цена. И всичко това добре прикрито под осанката на традиционния японец, на когото всяка друга нация вярва и когото всички поставяме на пиедестал.

Те поради тази причина нямат и ток. Колкото и да не ни харесва, ядрената енергия дава евтино електричество, та да можем да си чатим глупости и прави една държава много по-независима, след като има собствен източник на енергия. Другата алтернатива е петрола - мислители ли че изпомпването на милиарди кубици нефт и образуването на огромни кухини под повърхността на земята не може да доведе до катаклизми?

Не се образуват кухини при тегленето на нефта. Вкарва се вода, която заема неговото място (всъщност тя създава налягането, за да излиза нефта)...

Най-после някой да сложи пръст в раната/Николай!/.Знам, че за мнозина ще бъде неприятно,но...тези блокове са почти на 40 години...И не е само в Япония - навсякъде определящо е печалбата, та това е същността на обществото в което живеем...Печалбата се залага още при проектирането...Изход? Е, стига с дразнители...Естествено с най-голямо съчуствие към хората там...бил съм три пъти в Токио, невероятен народ, трудолюбив, честен, организиран, техничен, храбър, достоен и...манипулиран, както всички народи по света, само че по-незабележимо...

Защо в Папуа Нова Гвинея няма ядрена авария-ами защото нямат АЕЦ?!

Ами отивай там. Грабвай лък и стрели, че иначе ще умреш от глад там :)

Да не мислиш, че с лък и стрели така лесно се изкарва прехрана. 1. Вероятно ще си умре от глад понеже нищо не може да уцели. 2. Почти няма в какво да се целиш, ако не броим цели, заради които после теб ще те уцелят.

Аз не мога да разбера каква система за охлаждане ще пускат след като тя беше разрушена при експлозиите на двата реактора.

И аз не знам какво ще пускат, то всичко се стопи вече...

Е ти си най-компетентния и дори си влизал вътре и си наясно, какво е разрушено. Абе хора не се дръжте като чукчи!

Много паника много нещо. В комбинация с незнаещи форумци .... ето ти един казан безсмислени и некомпетентни коментари. А аз си се забавлявам да ги чета :)

И на мен коментарите са ми най забавни:)

Какви 50 тона вода и за колко време? 50 тона вода е месечния разход на 5 домакинства.

Дни наред чета глупости по въпроса и съм изненадан от простотията на повечето участници!Когато такава природна катастрофа се стовари върху един народ и предизвика такива страшни по размера и трудността си проблеми,човек съвсем нормално е,да изпитва състрадание и съчувствие!Затова не мога да разбера,как в такъв момент глупостта може да има толкова голям дял в изказванията на самодоволни некадърници!Японците са навярно единствения народ в света,който може толкова успешно да се противоподтави на силата на природата и на нейните последици!Затова -с много повече респект и уважение към стоическите усилия и поетите огромни отговорности от тези способни хора!А сме свидетели ,имайки предвид Чернобил докъде води безотговорното невежество и комунистическото отношение към живота и съдбата на обикновените хора?!

И що даваш за пример реакцията на руснаците при Чернобилската трагедия като негативна? Ами че те и японците мислят чернобилски вариант, което ще рече да действат по същият начин като руснаците!!! АМАН ОТ МРАЗЕЩИ РУСНАЦИТЕ ДУПЕДАВЦИ КАТО ТЕБ!!! Сега да не би да е много по-различно информационното затъмнение за аварията? Я погледни в youtube че се покзават два различни взрива на реактори а в новини и изказвания се цитира само един взрив?!? А и я погледни във гугъл-а защитата и на двете Фукушими срещу цунами по крайбрежието?!?! НЯМА ТАКАВА - някакъв мижав вълнолом!!! Не омаловажавам ни най-малко трагедията на японския народ, а ти глупако не умаловажавай и усилията на руския народ покрай Чернобил, защото и там загинаха много за да не са децата ти с две глави!!! ЦЪРВУЛЕ!

йоутубе са наистина ядрени експерти. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Реснаците са едно супер противно племе, нормално е да ги мразим. Ти к`во против мразенето на рушняците имаш, това е най-естественото чувство, което човек може да изпитва, някакви пияни мужици и похотливи, прости и агресивни мамаши...:)))))))))

За какво "съчувствие" говориш нашия "съвременен" свят? Да не е някаква нова форма на лицемерие?! На хората, които съчувстват, никога и през ум не им би минало да построят АЕЦ, която да произвежда ток. Това може да мине през акъла само на някой извратен човек, за когото по-важното е да експлоатира и да бъде експлоатиран, отколкото да обича и да бъде обичан. Comprende?!

Тази радиация по-вкусна ли ти е, като не е комунистическа глупако???!!

Преди няколко дни един ЕНЕРГЕТИК тук във форумите раздаваше акъл колко евтинко било да си имаме атомни бомби у нас, т.е атомни централи. Да се молим да не ни стига японската трагедия, защото ние дори не бихме могли да се справим с последствията. Никакво Белене не ни трябва. Изчисляват новата централа за 60 години, т.е обричаме тези които сега се раждат. Явно ЕНЕРГЕТИЦИТЕ мислят само за печалбите си, човешкия живот не ги интересува.

правилно - попринцип и ток не ни трябва (много е опасен и много хора могат да загинат от него) - ще си се топлим на кюмбета и ще варим компоти на огън за да имаме храна зимъска - то и коли не ни трябват (опасни са) нали си имаме каруци - аман от задъстени пещерняци които искат да си ЖИВУРКАТ в средните векове без страове и отговорности

Добре, ето един сценарий - България отказва се от атомна енергетика и затваря всички блокове. Но при евентуален земетръс се поврежда румънска или бъдеща турска централа. Какво точно ще ви предпази от радиация?

Тоя природен катаклизъм изкара наяве всички типични японски черти: дисцплина, самообладание, достойно посрещане на трудностите, добра подготовка за стандартни ситуации. И едновременно с това - почти пълна парализа на мисълта и действието в ситуация, която не е предвидена, не е очаквана, не е изтренирана. Защо им трябваха близо 10 дена, та да започват да обливат зоната с хеликоптери? Защо с хеликоптери, а не със самолети, чиято водоносимос е 20 пъти по-голяма? Защо не извикаха хората, участвали в спасителните операции в Чернобил?

Ами много просто - защото не са между живите! Господ да ги прости!

Толкова са горди, чак не могат да си признаят грешките...

Реактора има три защити. Първата е обвивката на горивото, втората е корпуса на реактора и третата е херметичната обвивка на реакторното отделение. Ако са били започнали от самото начало да обливат щяха просто да охлаждат самата обвивката т.е. последната защита, с което по никакъв начин нямаше да намалят температурата на реактора още по-малко на горивото. Започнали са сега защото тази защита е частично разрушена и през пукнатините могат да вкарват вода до самия реактор

Не вярвам да се справят сами - японската мания да е по-евтино води винаги до проблеми рано или късно. Това в съчетание с нежеланието да приемат чужда помощ ще доведе до сериозни последици. Дано не се стигне до екологична катастрофа - хиляди хора ще страдат заради политическите мании за величие на японските правителства досега - да са най-големите производители, да са с най-много АЕЦ-ове, да са най-развитата азиатска индустриална държава - в земетръсни райони като техният това е адски рисковано и води именно до подобни трагедии. Като знам колко страдат обикновените хора - а тези трагедии не се съобщават масово, защото не струват пари, за разлика от авариите в АЕЦ-овете ... Страданието на хората е огромно и ако се добави радиация - нямам думи. Дано успеят да се справят сами, но не съм оптимист. Защо не си признаят, че не могат сами да се справят и да не потърсят чужда помощ докато е време ? Политиците им са вирнали носове ... а е време да слезнат на земята !

Абе тъпото си е тъпо, каквито и да ги приказва. 1. Отдавна поискаха помощ. 2. Япония няма суровини за дро производство на електроенергия. 3. В Япония се правят най-иновативните решения за производство и пестена на енергия. Най-простия пример, като за по-прости са японските климатици. 4. Японците живеят в Япония такава каквато е - със земетръси и няма къде другаде на произвеждат, така че е абсолютно малоумно това което си написал. 5. Още в първите часове на проблема направиха евакуация на района и т.н.

тия руснаци май ще бъдат реабилитирани за всичките им досегашни "непопулярни" действия в различни ситуации. Просто на който му е на главата, той разбира кое е правилно и кое е неизбежно. Да не дава господ света да разбере, че и с терористи в театър няма друго правилно решение, освен тогава предприетото.

Думата "реабилитирам" по отношение на руските действия в описаните от теб случаи е неуместна. Ако някой наистина има нужда от "реабилитация", това са всезнайковците, които са свикнали от безопасно разстояние да издават присъди на другите.

Прав си, трябваше "реабилитирани" да е в кавички. Защото е лесно да се плямпа, но като дойде момента да се мре, просто няма накъде, умира се, избира се дали да умрат малко, или много хора. Избира се по-малкото зло.

Немога да разбера защо японците се ослушват и излишно се правят на герои в такъв опасен момент.Около тях са Русия,Южна Корея и Китай.Всички с опит и развити технологий и ресурси в това отношение.Толкова ли е трудно да се впрегнат кораби-автомобиливози и фериботи.Да се докара техника и доброволци с пресметнат риск и да се запечата това чудо.В никакъв случай не си мисля,че е лесно,но по-добре ли е това нещо да стои открито и да бълва смърт.Ако по-рано се мислеше,не да смайваме света с играчки с дистанционно управление,а да имаше тежки машини които да са създадени за такива ситуаций,може би нещатат нямаше да са такива.

Сигурно си правят сметката да охладят реактора и да възстановят работата на централата до 1 година. Накрая ще стане проблем за 100 години.

разбира се,че това им беше сметката- да се опитат да спасят централата за в бъдеще .Затова и не бяха наводнени съоръженията с морска вода още в самото начало когато нивата на радиация в самата централа бяха ниски.Рискуваха, неуспяха да си върнат контрола и сега си носят последиците.Друга грешка е ,че не поискаха от САЩ и Русия мощни преносими дизел електростанции с които да възстановят захранването от самата площадка на централата.

ами като не разбираш защо ръсиш мозък ? ясно и точно се обясни че проблемът е високата температура в реакторите - наличието и показва че има активна рекция (не ядрена - химична - не съм запознат точно) в такъв случай запечатването ще превърне блокът в бомба - а точно избухването е опасно не лъчението в момента - атова услилията за за спиране на рекцията (охлаждане) а не запечатване на вече взривил се реактор (чернобил)

първо прочети внимателно поста на мм и после ръси неграмотни глупости ! тои правилно си е написал всичко

Случайно да си слушал как през миналия век е възникнал пожар на един шлеп превозващ селитра и как капитана, след като поливал чувалите, накрая решил да прекъсне достъпа на кислород, като затвори капаците ... и какво се случило после ...

Чавдаре, изключително е притеснително, че руснаците постоянно ни изнасилват и дерат, остави другото

Не разбрах?

Какво не разбра, има хора, които вечно искат някой да ги изнасилва.

Изключитено притеснитело е, че дори по въпрос като ядрената безопастност има очевиден двоен аршин. В Козлодуй бяха спряни реактори със беопатност мнокократно по-висока от тези във Фокушима. Но нали там прехвалена и богата Япония, за тях няма проверки, критерий, реконструкций и т.н..

"бяха спряни" означава точно сами си ги спряхме. Както и да е - никакво Белене! Урокът е суров и отвратително неприятен, но не бива да си слагаме нов таралеж в гащи с нещо, което ще се изгражда по време на царстваща корупция. Да се удължи живота на АЕЦ Козлодуй и това е.

И кое е многократно по-голямата безопастност? В Чернобил гърмежа стана за по-малко от 24 часа ПРИ РАБОТЕЩИ СИСТЕМИ за сигурност. Във Фукушима при НЕработещи системи вече повече от седмица не гърмят. Още повече, че специално 3 и 4-ти блок сами си ги спряхме. Между другото реактор 1 във Фукушима е трябвало да спре към края на март завинаги, заради старият дизаин и сравнително ниска обезопасеност

Системи за сигурност бяха ИЗКЛЮЧЕНИ - провеждаха тестове. Чисто човешка безхаберност. Така че не изопачавай нещата. Техническа неисправност нямаше.

проверкий:о)))

дано да успеят...пясъка, бетон и цимент...ако и прибавят малко олово не са наи-краино възможно, а единственото възможно при така създалите се обстоятелства....успех