”Бузлуджа” в ”7-те най-застрашени” паметници в Европа

Паметникът Бузлуджа влезе в програмата "7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа" за 2018 година.

Обратно в новината

Коментари - ”Бузлуджа” в ”7-те най-застрашени” паметници в Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Господа, това съоръжение не е паметник. Повечето българи нито са били там, нито са го виждали, нито са имали потребносттта да го видят. То е сграда, поради непотребността й, рядко използвана и при предишния социализъм, а сега никога. Целите за съществуването й при предишния социализъм са били: - да се дадат едни пари на едни изгодни хора за организационни мероприятия в нея; - да се дадат едни пари на едни изгодни хора за строителството й и поддържането й. Сега тя е една от развалените надгробни плочи на предишния социализъм. Тя е, цитирам "световните революционери": - "Къс от разбитото на парчета", И при днешния социализъм има едни хора, на които е изгдно да угояват едни изгодни им хора с чужди пари.

Що народна пара е загробена там! И павметник на какво и кого2 Некой да е пукнал, та да са го заровили отдоле? Може би имат предвид символ - символ на всевиждащото око на Саурон? Хак да им е сега на орките, да си го мажат и реставрират, че мирише на облекчение человеческое.

не е израз на голяма интелигентност. Историята трябва да се пази а не да се унищожава. Разруши се мавзолея, разруши се сградата срещу "Позитано" 20, в момента се руши къщата на "Опълченска"...

До posirano20 ( регистриран ) 15.03.2018 17:14 Лъжеца я подписа.

posirano20 ( регистриран ) 15.03.2018 16:34 . Ако имахме истински държавници, щяха да изврънкат 100 милиона за ремонт от ЕС. Така правят Гърците - намират объл камък, казват, че е измътен от Зевс, измислят 200 страници история за камъка и искат 500 милиона. Получават 100 милиона, 99 ги изжядат и изпиват, а с останалия милион полират два камъка - един оригинален и с един обикалят света да показват репликата и да канят туристи да го видят на живо.

PEYTSCH, ние сме царе шпо разрушаването. Какво ли не разрушихме, без да създаваме?та свега какво толкова ще загубиш ако някой ти плати ремонта на Бъзлуджа? Или те е страх, че от там ще излезе духът на дядо Благоев? Ще излезе и ще изяде такива изчадия като те, рушители, безпаметни глупаци и слепци!!!

помолят товарищ Путин да им монтира един свръхзвуков атомен двигател отдолу под чинията,че да се възнесат на червената планета.Там вече ще бъдат на власт вечно.

Курни и ИБ на БСП,заедно с депутатите си,да слагат ботушите и ватенките и на Бузлуджа,да го ремонтират.Няма да правят само PR -акции във Брегово,я.Те досега ходеха на Бузлуджа да навиват бабите и дядовците и ги лъжат и да ядат кИфтета и кИбапчета.

там трябва работа ... а пък комунист по - скоро змия ще хвани за опашката отколкото лопата !

Тази бетонна грозотия не е културен паметник, а символ на простотията, дебелашката грандоманщина и войнстващата тъпотия на нискочелите комунистически каскети. Трябва да бъде до-съборено и мястото разчистено, за да спрем да излагаме на показ малоумието си.

Аз се справих с Мавзолея, Янчулев с Библиотеката, Фандъкова с 13 века България. КОЙ не си е свършил работата, какво значи тука някаква си култура? Нашите талибани така и не почерпиха от опита на афганите.

Точно пък тая нелепица е гоУема култура. Я се скрий.

Русия, кога БСП се преименува в ГРОП. Грешите че госпожа Лъжа е подписала конвенцията. Ще я подпише когато онзи поп нареди.

ОПГ ГРОП и Демократурата не харесват културата, те са примитиви и си любят джендърите. Защо Лъжеца подписа Анадолската конвенция?

1. Бузлуджа не е баш пример за културно наследство! 2. Към момента имаме данни, че само БСП са подкрепили ИК при гласуването в Брюксел!

Вицът на деня "Бузлуджа" бил културно наследство. Аз си мислех че е тоталитарно наследство.

една патка мислила

Колко много доброназорен бригадирски труд съм положил за тая чиния? Колко комсомолски боклуци се опитваха да въведат казармен режим в бригадирските лагери. За 30 работни дни ни беше заплатено между 12и 16 лева. Страшно много пари. Не стигаха дори да се върнеш у дома. Нейсе! Сега пак безплатно бих поработил за заличаването му от иначе красивия връх!

Както и казах миналата година - БСП го иска само за да извлича ползи от него. Дадоха им го да го стопанисват - един ремонт не му направиха. Още тогава ви казах че ще искат да цоцат държавата за пари за да го поправят. Хем да е техен само, хем държавата да дава пари за него... нагла пасмина

Тази чиния не е паметник на нищо. На този връх не се е случило нито едно историческо събитие. Той е едно голо и пусто място. Историческите събития - битката на четата на хаджи Димитър и учредителната среща на Българската социалдемократическа партия. Чинията никога не е била европейско културно наследство. Тя няма допирни точки с културата. Тази измислена организацийка ако иска да спасява чинията да вземе да си я наеме или купи.

Ако имахме истински държавници, щяха да изврънкат 100 милиона за ремонт от ЕС. Така правят Гърците - намират объл камък, казват, че е измътен от Зевс, измислят 200 страници история за камъка и искат 500 милиона. Получават 100 милиона, 99 ги изжядат и изпиват, а с останалия милион полират два камъка - един оригинален и с един обикалят света да показват репликата и да канят туристи да го видят на живо.

Голям + Гърция прави исторически туризъм от нищо.

Комундетата съвсем са изтрещели! Къв културен паметник, кви пет лева?

Да се събори този боклук и върха да се казва Хаджи Димитър.Стига с тези прости комунисти

Тихо, че гербаджийския елит ще се засегне на " прости комунисти".

Моля? Взрив му трябва на това демонско капище, не финансиране.

Културно ? Чак и Тошо Каскета беше изтипосан вътре...Заедно с други ком. психопати. Голяма култура, голямо нещо

какво културно наследство ви гони?

Фалшива новина.. В заглавието пише, че Бузлуджа е от 7-те застрашени паметници. От текста става 100% ясно, че само е номинирана от някаква наша организация.

Мен мноо ма кефи олюпената Бузлуджа! стои ми някак си винтидж. По- добре да не я пипат, че ще я облепят със стиропор и той после ще се разлети по северна и южна България и ще цапа природата. Щеше да е яко ако нашите бяха пълнили бетона с вестници, както панелните блокове. Красота! Мажете, машини! Още малко остана до лятуту! Бузлуджа ви чака!

Бетонът да се натроши и да се насипе трасето на магистрала Хемус.

Няма страшно социалистите са се заели с ремонтните дейности по Бузлуджа в момента само чакат някой да свърши работата вместо тях!

До сега мислих, че го потготвят за разрушаване, а ето че някой го нарича застрашен. Отрватително е, че един толкова скъп и уникален обект беше оставен да бъде унищожен (най-вече от местните шибеци). Можеше да бъде префункциониран и да продължи да съществува и да привилича туристи.

Не от местните шибеци, а баш от централното ръководство на БСП! БКП го построи, БСП може само да руши! Колко време бяха на влест, един пирон не забиха, чакаг ГЕРБ да им свърши работата! Вероятно те го считат за паметник на глупостта и идиотизма! Толкова им е акъла! За 5 стотинки работа не могат да свършат!

Ако питаме сините соросоидни тикви, трябва да се взриви. Но това е част от историята, добра или лоша, всеки сам си преценява и може да се направи музей. Аушвиц как си работи

Ми кво се моташ, фащай се на работа! Акъл всеки може да дава!