Работник, правещ изолация, падна от 7-ия етаж и загина

39-годишен служител на фирма за изолации загина в Бургас, след като обезопасителното му въже се скъса и падна от седмия етаж.

Обратно в новината

Коментари - Работник, правещ изолация, падна от 7-ия етаж и загина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мисля че това е повод за шеги. Дано не ви се случва тази трагедия на близък човек. Я си помислете в тази наша родина кой работи за това, за което е учил. Може момчето да е с висше образование, но по принуда да работи тази работа защото няма с какво да изхранва семейството си като много други хора. Тази беднотия и тази управия ни вкарва децата в гроба.

Не мисля че това е повод за шеги. Дано не ви се случва тази трагедия на близък човек. Я си помислете в тази наша родина кой работи за това, за което е учил. Може момчето да е с висше образование, но по принуда да работи тази работа защото няма с какво да изхранва семейството си като много други хора. Тази беднотия и тази управия ни вкарва децата в гроба.

Не мисля че това е повод за шеги. Дано не ви се случва тази трагедия на близък човек. Я си помислете в тази наша родина кой работи за това, за което е учил. Може момчето да е с висше образование, но по принуда да работи тази работа защото няма с какво да изхранва семейството си като много други хора. Тази беднотия и тази управия ни вкарва децата в гроба.

скъсало се обезопасителното. какъв алпинист тряя да си за да работиш само с едно въже///? ами осигурителното и то ли се е скъсало или просто е нямало такова

сигурно е гледал как министърката Му и премиера Му ги поливат със светена вода

Чета и си мисля; относно работата на високо. Не може Иван пастира да се качи на стената и да върши качествена работа. Ако фирмата е на братко -батко е ясно как и каъв инвентар ползва. Когато е назначен работник -фирмаджията е този който осигурява инвентара. Пример за това са Трънските майстори, които пролет тръгвали със своя чук, тесла, лопата....Или старите гемиджии и боцмани (с боцманското сандъче) Обичайно е катерачите да се снабдяват с качествени въжета, карабинери, стъпки, десандьори, седалки и прочие; знаят кое е най доброто. В случая има нечия престъпна небрежност с инвентара (а дали не и някой с ножицата.....)

Този начин на "работа" трябва да се забрани. Коя застрахователна компания застрахова такива "работници" и коя работодателска,организация позволява? Има кранове и вишки за тази дейност. И общински отдели оторизиращи такъв вид работи. Иначе, въжето трябва да е двойно. Задължително. През социализма съм извършвал подобна работа и знам за какво става въпрос.

Бог да го прости!Съболезнования на семейството му! Но въжетата не трябва ли да са няколко?

Мога само да кажа...Господ да го прости човека, другото са празни приказки и не са за този пост! Дано на никой не му се случва тази участ!

Като чета и се ужасявам от разбирачи. Уж българина много разбира а е най беден. Или по-точ но с чужда пита помен. Загинал е човек неизживял живота си, а те....какво ли не.

тези са същите, които си купуват чалга

ама и от нашио блок паднаа трима-четирма и те на - нищо им нема от беа с кожуси. После казаа че не им било сефте. Чиляк е издръжлив ако потребе за лебо да бачка. Е те на - у друио вхот една професорка тръка стълбите, мете и мие та се кине, кво да праи завалийката без работа. Казваа й я да внимаа мноо кво да учи ама тя като не увира?

Фирма и въже са несъвместими понятия. Фирмите работят със скелета. Тези пък любители или спортисти които са завършили някакви курсове за ползване на алпинистки методи ползват по две въжета. Така че и тука има някакво безумие или аматьорство.

Баце, внукът на бай Кирчо от 7-мия етаж му праща 500 долара от Америка да си санира панелката. Бай Кирчо добавя още толкова от рентата за миналата година за земята в Грудово. Общия бюджет за санирането възлиза на 1500-2000 лева. Какви скелета, какви фирми бълнуваш? Със скелета, хеликоптери и техника всеки може. Но не за 2000лв. (Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна)

Е ми сега му плати трудовата злополука нали е фирма и после плащай докато децата му станат 19 или 26 докато завършат.

То в главата ти и скеле не може да се събере, ама предлагаш скеле на 25 метра височина; то не че с многото си мозък няма да направиш скеле, но аз пък си задавам въпроса колко гона ще тежи това скеле и как да баде осигурено от само срутване (и още въпроси мога да ти задам, ама няма да имаш потенциал да отоговориш...)

А бе ти на коя планета живееш? Небостъргачите от Хонконг, през Бейджинг до Лондон са в скелета от кота "0" до пуа си май*а. При изграждането и при капиталния ремонт. Гледай малко клипчета там където цял свят гледа.

Бедния човек.... Едва ли сутринта като е ставал е подозирал, че после ще си легне завинаги. Вероятно оствавя жена, деца... Сами да се оправят в този суров свят, в който за някои наистина живота е жестока борба, завършваща фатално понякога. Мир на праха му !

Въжето на Мая Манолова що не се скъса, или на някой като нея?

Знам, че за прехраната го правиш, но някак си, нито е времето, нито мястото за подобни тъпи коментари. Мая обезмисли поста на обудсман, но това не е те за тук! Имай малко тактичност!

Кво става в тоя "Меден Рудник", бе хора ? Все нещастия или убийства. Да не тегне някаква зла прокоба там.

Алкохол се лее там. Ти как я мислиш тая?

Ами там е 30% от Бургас бе. Да не е село Козаре с 3-ма жители.

Да мисля че е прокоба. Хайде да ръсим захар. Продавам захар за ръсене против прокоби. На промоция!

Мир на праха му. Като се обърне каруцата, експерти по безопасността много.

Борба за оцеляване в джунглата България. Идиотите това чакат, сега ще погнат малките фирмички пак.

Ясно. Въжето се скъсало. Ами къде му е било осигурителното въже? Или и то се е скъсало?

Работата си има някои особености, които като се пренебрегнат може да се случи нещастие. На първо време въжетата - срок на експлоатация, начин на съхранение и т.н. Какво представлява въжето: носещите влакна са в средата са е обвити от оплетка за удължаване на срока на експлоатация. Времето за експлоатация е лимитирано и не трябва да има никакви механични повреди по оплетката. Непременно са две - едното е работоно другото сигурително. Едното е около комините, другото на анкер. Очевидно в случая има пренебрегване на безопасността.

Падналият сигурно е прочел преди 2-3седмици в някакъв форум пост от някойси "Печен", казал си е: "Ха! Ам чи то много лесно бе. И аз го мога." И е почнал. До днес.

Ной

Не бе "човека" хал хабер си е нямал от тези неща, просто е искал да прибере едни "бързи" пари. Всеизвестно е , че в България всеки работи това дето не му е работа.

Ами това е наследството от панелките, които комунизмът построи, за да натъпче хората в града като животни в обор. Некачественото комунистическо строителство си казва думата и очевидно има нужда от модернизация. Необходимо е обаче да се привлече частен инвеститор, който да обнови панелките срещу заплащане или апартаментите в залог, разбира се. Иначе това е само началото на трагедиите. А излезлите от експлоатация панелки следва да се бутат, за да се освободим най-накрая от тежкото комунистическо наследство и усещането за мизерия покрай комунистическата "архитектура"

Ами те комунисти управляват света. Вие сега сте се сетил да вдигате аларма. Щ бутнете панелите и ще настаниет хроата на улцата? Или ще им предложите изгиодни кеартикри ката на модерните европейци?

Никой никъде няма да те настанява. Щом си решил да си пропилееш живота в панелка - живуркай си.

Ще бутнем панелките и хората ще живеят в къщи с дворове като във всички цивилизовани страни! Даже в гъстонаселена Германия по-голямата част от населението живее в къщи.

Не могат да те разберат.

От лични наблюдения/имам две стари жилища-панел и ЕПК и едно ново-тухлено и познавайки строителството мога смело да кажа , че огромна част от новото при по силно земетресение ще падне. Пустата лакомия на стрителите води до сериозно намаляване на арматурата и броя и размера на противоземетръсните шайби .При последното по силно земетресение бях в новия апартамент на трети етаж и здраво скърцаше и на няколко места мазилката се напука.Жена ми беше в ЕПК-то на 11 етаж и там нямаше нито скърцане , нито пукнатини.Та новото строителство си е като "реформите"-менте ,при това скъпо.

Стига с тези земетресения бе. Мисли за нещо положително. Ти сигурно с каска ходиш до тоалетната, та ако стане да се осигурен. Та от всичките тези жилища дето ги имаш в кое живееш? Ако кажеш, че предпочиташ опиканата панелка с изкъртени общи части, неработещ асансьор, хиляди хлебарки и пърдящи съседи отвсякъде - ще ти кажа, че си луд.

Не е тази причината която изтъквате. Бил съм свидетел на няколко големи земетресения. Най -ясен е примера със земетресението в Атина пред 99 тогава едно дълго хале се събори но не напълно. Входа се запази, след нето 10 -15 метра се сринаха, после полу -после двадесетина метра абсолютно здрави и пак в подобен ред. Така че където е срутено (поразено) е било резонансна точка. При вас се понапукало, при съседа ви да е паднала мазилка, а в съседният вход да няма нищо. Но на практика това с качеството си е твърде сериозно. При земетресението в Измит( Ялова) маса новопостроени къщи си паднаха от раз и се виждаше и оголената и окрадена арматура, и некачественият бетон .....

Комунизмът няма нищо общо с тази човешка трагедия.Панелният блок може и без саниране.Поне докато е строен са спазени всички строителни изисквания.Сега се строи без никакъв строителен контрол.Понеже прочетох някакви неуравновесени платени коментатори ,че някой си пропилявал живота, живеейки в панел,се налага да кажа нещо.Имам панелен апартамент и тухлени такива/стар и нов/ , както и тухлена къща.Живея в панела, докато изчаквам новият тухлен блок да се завърши/строителят се бави години наред/, не е пуснат асансьора, няма индивидуални партиди за ток,вода, а и редица други неща липсват.Всичко обаче си има в панелния блок.Хайде сега ,разбирачи ,коментирайте - къде е по-добре - в панела с ток,вода,детска площадка отпред и асансьор или в новия тухлен блок с редица липси ?

Не!Бърборан!

Много съжалявам. Дано почива в мир. Съболезнования на близките!

Бог да прости момчето ! Това наистина е потресаваща новина и нелепа смърт ! За тъ....те дето се трепят по магистралите от простотия и гъзария пет пари не давам ,но за такива хора които се трудят много , а това си е доста тежка работа и така нелепо да си отидеш мога само да съжалявам ! Мир на душата му !!!

Хм. А не допускаш ли, че някой може да катастрофира на пътя бързайки за работа?

Лошото е ,че те тея дето се трепят по пътищата от тях пострадват и невинни!

Баба от Пловдив му е резнала въженцето

ти се моли на теб баба от село да не ти резне нещо друго,малоумник такъв!

- Трагедията се разиграла в бургаския комплекс "Меден рудник" около обяд, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР- Така ли са записали в документите - починал около обяд.. в Меден Рудник часовници не ползват ли ?! И каква 'трагедия се разиграва' това да не е театър, бахти новината, бахти журналистиката..

Наистина ли за теб има значение дали е станало в 11:57 или в 12:04 или дали е било пред вход Б на блок 513 или пред вход Г на блок 227?

То убаво се е скъсало усигорителното въжи, ама основното де е било?

aми то си пише - служител на фирма.. сметни тази 'фирма' дали е купувала въжета скоро и дали наема квалифицирани хора изобщо, не говорим за документ по ИРАТА а по принцип алпинисти или пещерняци.. в нашият град подобни фирми старателно подбиват цените и наемат предимно бивши затворници, цигани, наркомани, някакви ученици 10 клас за общи работници, всякаква безхаберна измет която плюе на всички старателни работници в тази сфера. Осигуровките са на комини, парапети и т.н. , за анкери не са и чували, а всичката екипировка е крадена 5-та употреба, майоните не са Petzl , a китайски от железарията по кварталите..

Аз като ги видя на онези пластмасови безкраки столове да висят на 20-30метра, страх ме съзема. Въпреки, че съм катерил стени по 100-ина метра и нямам страх от високо.

Въпросната фирма е ЕТ"Едикойси" и в нея изолации слагат собственика, брат му, един баджанак и още 1-2 момчета идват да помагат понякога.

TIREX

да се скъса въже при тези технологии значи трябва да е много много старо или срязано...

Докато българинът се бута да живее по тези панелни коптори, нито раждаемост ще има, нито растеж на БВП, нито високи доходи.

Не, така ще е , докато няма работа и сигурност ! Значи...вовеки веков в България - цигания.

Че каква свястна работа може да свърши някой живеещ в панелка?

Толкова глупаво и нелепо...в същност той не е имал обезопасително въже,а само това на което виси за да работи...небрежността винаги се заплаща...

Вярно е ,че са скъпи въжетата ,но все пак трябва да се сменят след като изтече срока за експолатацията им.

дя-до

Е добре, де. За да се скъса това въже, значи е било протрито поне наполовина. Толкова ли е трудно да провериш визуално въжето, на което виси собствения ти живот? Или спестяваш няколко лева/часа с "да изкара и днес, па утре ще си купя ново".

Осигуряването на защитна екипировка е задължение изключително на работодателя... кой е спестил ?

Ок, ти ако си що-годе грамотен работник, видиш протритото въже ще виснеш ли от 7-мия етаж или ще теглиш майните на работодателя ?

Ти като викнеш бояджия вкъщи да ти слага латекс кой е работодателят? ТИ. Ти ли трябва да му осигуриш предпазни средства? Че откъде да знае баба Гичка, чийто апартамент е изолирал пишман алпиниста, работодател в случая, какви въжета са му нужни? Или ти се надяваше работодател да е някой голЕм олигархичен бос и да го тикнат в затвора ли? Не. Работодател е баба Гичка от 7-мия етаж в Меден рудник.

Ти ли ме бутна или аз сам паднах

Лека му пръст...

Всеки грамотен алпинист, който е работил монтажи или изолации знае, че винаги се използват най-малко 2 въжета, на едното висиш, другото е осигурително, всяко от тези въжета издържа 3 тона натоварване, ест. като ново, като остарее трябва да се преглежда за скъсано, протрито и т.н. Много неграмотници се навъдиха, подбиват цените, фирмите наемат мангали или наркомани и работят за 15 лева на квадратен метър, при положение че средно качество материали са ти 12-15 лева на квадратен метър.. сметнете какви материали използват.

Коментарът под снимката май не е в съзвучие с факта, че човекът е бил още жив при пристигането на БП.

дя-до

Не четеш внимателно. "на място" означава, че е починал там, където е паднал, а не че е починал веднага след като е паднал. Друг е въпросът, че 99% от българите разбират "умрял на място" като "умрял моментално".

Примерно в английски за "on the spot" има и двете тълкувания -- "на същото място", а също и "моментално". Българските тълковни речници също дават и двете тълкувания.

Млад човек, работещ... Жалко...

Съболезнования на семейството и близките ! ----- Инспекцията по Охрана/Сигурност на Труда - работи ли ? .. И ! - Незабавно Създаване на Трудово-Правен Инспекторат ?

да бе, все инспекцията е виновна! ако е работил само с едно въже, а практиката е да има поне две, пак ли инспекцията е виновна?!

Ами Именно Инспекцията - Трябва да Предотврати това, Колега !

Горкият човек !!!:(

Бог да го прости човека! Дано поне е имал застраховка Живот, за да обезпечи частично семейството му.

на човека, но от личен опит знам, че в Бургас ако опреш до спешното си на половина мъртвец.

Стават такива работи кат нема пАри за второ, осигурително въже...

При цена от 11 лева на метър..? За собствения си живот..?! Малко ми прилича на "нямам 18 лева за здравни осигуровки, че изплащам кола, покъщина и три бързи кредита".

Добре дошла, Бих казал, че вече съм спокоен. Върна се! Какво щастие за саниращите фирми. Браво, Браво, Браво. А щях за забравя за попитам, работникът ли е длъжен да купува въжето? Благодаря! Куха....

живея в германия, но не съм виждал такива фирми (да работят като алпинисти). правиха изолация на съседния жил.блок, но работиха на скеле.

Въпрос на обем работа. Ако се прави изолация на целия блок, е нормално да е от скеле - по-лесна е работата от него. Ако се прави изолация само на един апартамент (хайде представи си, че е на 10тия етаж), вдигането на скелето ще отнеме повече време, отколкото същинската работа.

Скелетата струват много пари. Наемите им също са високи. Цената би била съвсем различна тогава.

Сравняваш несравними величини. Немецът го възпитават от малък да работи по правилата, тук те възпитават от малък, че който спазва правилата е идиот.