Премиерът обеща още средства за базиликата в Плиска

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството ще продължи да дава средства за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Обратно в новината

Коментари - Премиерът обеща още средства за базиликата в Плиска | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Базиликата трябва да се възстанови в автентичен вид в целия си блясък!Това е нашата история и нашия принос към азбуката и православието,както и към нашите велики царе! Няма значение дали сега това е пиар акция ,но ако видите проекта в музея,действително трябват много пари и вярвам че всеки българин би подпомогнал с 1 лв.,стига все пак да се гради поне близко до автентичното!Ясно е нали г-н Божидар Димитров!

Статията е предизборно позиционирана, но това е друг въпрос. С парите, които държавата отпуска, нямаше да е възможна реставрацията, ако не се прибавяха даренията на българи от по света и у нас. В този религиозно-дворцов комплекс е работена писмеността и книжнината. Всеки руски турист трябва да посети мястото, за да знае, кой, какво е дал и взел в отношенията между братушките. А не, сега да ми разправят, че гърците им дали буквите и православието!

Прав си, но има един политически проблем, ние сме криво ляво демократична страна. А това Р.Ф. поне за момента не може да си го позволи, трябва да са силни. Поне елитът им обаче е длъжен да знае истината, за да не станат, като макетата кучета без история.

Тоя банкянски хитър селянин всяка събота и неделя си знае екскурзията, безплатната софра и да се покефи на метаните на подгъзуркващите му журналя, особенно тези от сайта му, дир.бг и нова ибрикчийска тв....

Ти от Бузлуджа ли другарю. Истината е че не сме имали по работоспособен премиер.

експерти историци? Които 100 години след откриването на Плиска - каменен град с площ 23 кв.км ( по онова време Константинопол е бил 15) продължават да лъжат децата ни, че българите живеели в юрти? Няма нужда от крадене на пари, за да се каже истината. Такива историци ни трябват.

Истината е , че каменното строителство в Плиска е чак при Омуртаг, дотогава това за което пишеш е катун за животни и хора с дървена къща за вожда , няма улици и трайни постройки. Като са дошли това е били нивото , след 130 години , видяли едно друго и почнали и камък да редят.

че номади камък не редят. Зидарията с големи каменни блокове е характерна за древните цивилизации. Пирамидите, например, така са строени. Номадите, вижте монголците, и до днес си живеят в юрти. Логично е, като се движиш непрекъснато след стадата, да не строиш трайни сгради. И от кого са видели това строителство, като по това време византийците са строили по друг начин? Само 130 години след като са се установили на ново място, вече са имали огромен за времето си град с различна архитектура от тази, която, според Вас, са видели. Дори при днешните технологии, ако се преместите на ново място, ще Ви трябва известно време, за да "си стъпите на краката". А през 8-ми век е било много по-трудно.

Дори християнските хронисти, които никак не са ни харесвали, пишат за резиденция, улици и жилища. Освен това споменават за огромни богатства, които Никифор намира в резиденцията, и дори плаща с парите от българската хазна на своите войници, на които не бил плащал с месеци. Това, че са били от дърво, не означава, че са били бараки, били са трайни постройки, иначе няма как да се разхождат византийците по големите им чардаци.

По време на поход само, дали ще я наречеш юрта или палатка, все едно.

и вижте дали пише само по време на поход

Тоя раздава пари, все едно, че сам ги е заработил. А дали успя отново да си измие простата кратуна с лайняна вода или този път Божо не беше с него?

А за крепостта Червен кога ще бъдат осигурени пари?! И природата там, и историческите факти, и архитектурата са уникални, но са изоставени да изчезнат. Жалко!

преди избори да не се раздават пари от управляващите

someone

от заеми, които няма да връща лично пари лесно се давит.

Pesh0

Той Бойко първия мандат , лев не взе заем . Ама сега май последва примера на крадеца Станишев и неговата банда .

Надмина го многократно. Направо би рекордите.

МАЙВАС КАТО ПРОТЕСТЪРИТЕ ВИ СЪБИРАТ ОТ РОВЕЩИТЕ КОФИТЕ ЗА БОКЛУК АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ ОТ ПАРТИЯТА НА РАДА ДЪЛБОКАТА

ИМА СИ НАЦИОНАЛЕН КОНЦЕСИОНЕН РЕГИСТЪР НА ПОЛЕЗНИТЕ ИЗКОПАЕМИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ТОЙ Е ПУБЛИЧЕН И НАМЕРИ КАРИЕРА КАРОВЧА ЩЕ ВИДИШ ЧЕ НЕЯ Я НЯМА СЛЕДОВАТЕЛНО Е НЕЗАКОННА

А откъде знаеш че варовика е добит от там?

ВИЖ ГРОЗНИТЕ ЖЪЛТИ ПЕТНА НА РЕСТАВРИРАНАТА ЧАСТ И ЩЕ СЕ УБЕДИШ А НЕ ДА ТРИЕШ КАРИЕРАТА В КЮЛЕВЧА СЕ ЕКСПЛОАТИРА НАПЪЛНО НЕЗАКОННО. НЯМА Я В БАЛАНСА НА СТРАНАТА. КЛЮКАТА ГОВОРИ ЧЕ Е НА ХОРА НА БОЖО ДИМИТРОВ. САМИЯ ГРАДЕЖ НИКОГА НЕ СЕ Е ВОДИЛ С ВАРОВИЦИ ОТ ГОРНАТА КРЕДА. ПОВСЕМЕСТНО ТЕ СА С ЖЕЛЕЗНИ ХИДРООКИСИ КОИТО СЕ ОТЛИЧАВАТ С ГРОЗНИТЕ РЪЖДИВО ЖЪЛТИ ПЕТНА ПО ПОВЪРХНОСТТА

Първо варовика на плочите на Базиликата е много добро качество,но не това е проблема!Плочите са прекалено гладки и не градени ,а залепени като плочки за баня на циментова основа!Автентичните са по груби и не така изградени!Искам да кажа че прилича на възстановка,а не на реставрация!Иначе Базиликата е много красива и достолепна и трябва да се възстанови в целия си блясък,ще бъде невероятно постижение и исторически шедьовър!

ВАРОВИКА КОЙТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА РЕСТАВРАЦИЯТА Е ОТ НЕЗАКОННО ЕКСПЛОАТИРАНА КАРИЕРА В СЕЛО КЮЛЕВКА. В НЕГО СЕ СЪДЪРЖАТ ЖЕЛЕЗНИ ОКИСИ И ХИДРОКОСИКИСИ ВИДИМО Е БЯЛ НО ПРИ КОНТАКТА НА НАРЯЗАНИТЕ КЪСОВЕ ЖЕЛЕЗНИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ СЕ ОКИСЛЯВАТ И СЕ ПОЯВЯВАТ ГОЛЕМИ РЪЖДИВО ЖЪЛТИ ПЕТНА ОПРЕДЕЛЕНО Е МНОГО ГРОЗНА ГЛЕДКА

ИМАШ ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА ТВОЕ ГОВОРЕНЕ? АКО ДА, ПОМЕСТИ ГИ, АКО ЛИ НЕ СИ ПРАЗНОСЛОВЕЦ. НИЕ СМЕ МИСЛЕЩИ ХОРА ВАРОВИК, НЕ НИ ПОДЦЕНЯВАЙ.

ПРЕДИ ТОВА ПОГЛЕДНЕТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНЦЕСИОНЕН РЕГИСТЪР. КАРИЕРА КЮЛЕВЧА НЯМА МАКАР ЧЕ ХОРАТА НА БОЖО ДИМИТРОВ ВОДЯТ НЕЗЦЗАКОНЕН ДОБИВ И РЕЖАТ КАМЪНИ. ВАРОВИКЪТ Е НЕКАЧЕСТВЕН ПОСТАРАЛ СЪМ СЕ ДА КАРТИРАМ ВСИЧКИ КАРИЕРИ ОТ КЪДЕТО СЕ Е ВОДИЛ ДОБИВА ПО ТОВА ВРЕМЕ И МОГА ДА ТВЪРДЯ ЧЕ НА ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА НЯМА ВАРОВИК С ГОРНО КРЕДНА ВЪЗРАСТ

ИМАШ ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА ТВОЕ ГОВОРЕНЕ? АКО ДА, ПОМЕСТИ ГИ, АКО ЛИ НЕ СИ ПРАЗНОСЛОВЕЦ. НИЕ СМЕ МИСЛЕЩИ ХОРА ВАРОВИК, НЕ НИ ПОДЦЕНЯВАЙ.

ПОГЛЕДНИ КОНЦЕСИОННИЯ РЕГИСТЪР И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ НЯМА ТАКАВА КАРИЕРА. ЗА КАКВО ДА СЕ ПОДАВАТ НОВИ СИГНАЛИ НАЛИ ПРОКУРАТУРАТА КАЗА ЧЕ НЯМА НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА

Трябва да се построи автентичният храм без да се бърза, парижският Нотр Дам дьо Пари са го строили повече от 300 години, а кьолнската катедрала е строена над 400 години, стотици години е строена и миланската катедрала, ако нашето поколение положи масивните основи, следващите 6-7 поколения ще го доизградят, бавно но автентично и солидно.

Хан Аспарух е велик българин .Третият син на Кубрат от Стара Българска държава.Аспарух основава Дунавска България със столица Плиска.Истинският българин съдържа 3 сплави -храброст, придобита от Аспаруховите чети,от славяните самопожертвование и от траките мистичност.

Негов братовчед е собственик на фирма за реставриране на културни паметници. Имах "щастието" да се запозная преди кодини с него. Същия тупан като Борисов и физически и интелектуално. Дори ми се похвали, че наел един турчин, който сам е изградил старата крепост в Созопол. И както казах, че е като Борисов, за авторитет се обади по мобилния телефон на Божидар Димитров. Та там отиват многото пари за реставриране.

"Максимално автентичен вид" означава точно "максимално автентичен вид" ,и това е напълно възможно, не само външно да наподобава,а и самия градеж трябва да се доближава много повече до старото строителство с хидрохоросан!Защото на место въпреки че отдалече е красиво е недопустимо да видиш градеж от цимент със залепени плочки за баня имитиращи градежа,направо е потресаващо!Ако не се събори и изгради отново с нужната реставрация и консервация ще имаме само една имитация,а това за Голямата базилика е абсолютно недопустимо! Не знсм какво е видял Борисов,но не вярвам да е толково невиждащ как е изградено,защото основите са стари и видими как е било и може да се повтори,не да се изопачи,имам предвид грубс имитация!Моля Б.Димитров да погледне отговорно като археолог!

Йок да не изостанем от Макетата ... Тя и сегашната "Балдуинова кула" е вдигната на няколко десетки метра от мястото където е лежал Латинския крал.

как няма да обещае! най-сладко им е да крадат през строителството

да там трее повече парички и камъни :) и за Плиска да заприлича на нещо. Не само всичко да отива за Южна България.

Да, там.Тиквоча от джоба ли ще дава парите?

Б Р А В О..........

поля премиера със светена-ла.няна вода ???

Нитратите не са ла.на има ги и във салатата която ядеш. Задник!