”Уестингхаус” ще доставя ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй”

Днес ще бъде подписано споразумение с американската енергийна компания “Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Обратно в новината

Коментари - ”Уестингхаус” ще доставя ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бедните и малките винаги са от страната на булката.ЧЕСТИТО РОБИ НА ТРУДА!

нaстава неистово оживление на цялата рубладжииска зган когато се засегнат интереси на работодателите им! адиос рубладжос, играта свурши за вас, да го духате на путин!

И на каква цена ще бъдат тези доставки?

На най-изгодната, разбира се. За американската корпорация.

За България имаше опасност, ако се стигне до неразбирателство с Русия, да имаме проблеми с горивото и резервните части за АЕЦ Козлодуй. Сега изглежда , че проблемът с горивото е решен (диверсификацията на доставките). Дали обаче би било възможно при ремонт да минем без оригинални руски части? Зелените в Европа настояват отработеното гориво да се съхранява там , където е използувано. Изобщо тази спогодба дава възможност за конкуренция при доставките на ядрено гориво и само от нас зависи дали ще се възползуваме от това .

Това да се съхранява отработеното гориво там, където е използвано не е лоша идея. Много от атомните централи по света имат старо блокове които са спрени. Не е нужно сградите да се разрушават. Могат да се преустроят като хранилища за горивото от по-новите блокове. Също и като места за сортиране и съхранение на радиоактивни отпадъци. Така част от вече изградените съоръжения ще се използват максимално дълго време.

Това че Русия си взимаше отработеното гориво беше най-доброто на Козлодуй, защото боклуците не оставаха в БГ и нямаше нужда да се купува прескъпа технология за обработване на горивото. Сега радиоактивните буклуци ще си остават в БГ и местото ще е радиоактивно заразено хиляди години. А зелените както винага са тъпи последователи за западните "покровители".

И за колко пари, пита мат'ряла?

те доставяха и за фукошима

Не само че са доставяли за Фукушима, но и самите реактори на Фукушима са техни!!!

Ето! Ядоха-пиха Бойко и Уорлик, палиха-гасиха... И Уестингхаус цъфна в Козлодуй! Сега ще сме зависими от САЩ!

ГЛУПАК СИ БЕ ББ да складираш ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ В БЪЛГАРИЯ ПО ТЪП ХОД НЕМОЖЕШЕ ДА ИЗМИСЛИШ НО ХАК Е НА ТЪПАНАРИТЕ ГЕРБЕРСКИ АЗ ЩЕ НАПУСНА ОТЗ ЯДРЕН ОСТРОВ

Ще сме НЕЗАВИСИМИ от Русия,а ще сме зависими от САЩ

Както се твърди от нашите правителствени ядрени корифеи ,доставките на америкнско ядрено гориво ще намали нашата енергийна зависимост от Русия и ще вдигне нивото на атомните технологии.Но тук има "маленькая неувязка ",както биха казали руснаците ,която е убягнала на нашия м-р председател.За какво става дума?Според официалните съобщения в руската и европейската преса през март т.г. руската компания Техноекспортснаб /TENEX/чрез дъщерната си компания ТENAN Corp. е сключила договор с групата емерикански компании FUELCO за доставка на обогатено ядрено горива за САЩ на стойност 5 млрд.$ за времето 2013-2020 г. и договор за изграждане на територията на САЩ на завод за обогатяване на уран по руската технология чрез центрофугиране/американците използуват основно електромаг.метод и метода лазерно разделяне,които сега им създават проблеми/.Чудя се какво става всъщност?

Нема какво да се чудиш! Истината е, че в обогатяването на уран по метода на центрофугирането руснаците са крачка напред. Тази технология се оказва най-евтина и руснаците са я овладели най-добре. Другия промишлен метод за обогатяване на уран е дифузионен, използван основно от американците. Останалите открити методи не са за промишлено използване.

Какво сега...? Да не излезе накрая, че ще купуваме руско гориво, но от американците? А?

за пари ли ? за много ли?

Всички мафиоти са много нагли. По-добре от никой нищо. На тях не може да се разчита. Това е борба между големите риби за надмощие помежду им. ТЕЦ Гълъбово защо не работи- защото проекта е грешен и скоро няма да работи. Или са некадърни, или нарочно ни закопават.

Третират ни като страни от третия свят. Продават ни гориво, но не приемат отработеното. Къде ще го съхраняваме, след като нито кметът Борисов, нито министър-председателя Борисов не успя да реши по-елементарния въпрос със завод за битови отпадъци.

Докога ще дрънкате глупости? ЕС е приел директива, според която всички държави да си съхраняват отпадъците при тях си, или в рамките на ЕС. Аман!

И затова ще си го складират в България - нали все пак е територия на ЕС..Защо не виждаме и нечуваме какво ни предстой за жълти стотинки...

Американски диктат, а не руски. Или пък американският шантаж е далеч по-резултатен от руския. Няма закони. ЗОП е в кошчето. Петите колони правят невъзможно нормализирането на България

Аз искам само да попитам като за значително по-дребни и маловажни неща се провеждат конкурси и обществени поръчки, като как така ББ решава да сменя доставчика. При по-изгодни за България условия - да, ама да не ми ги определят ББ, ТТ, ЦЦ и прочие некадърници, а специалисти, както HSBC за Белене. Нека се заинтересува нашето правителство защо АЕЦ Темелин се отказа от Уестингхаус и премина на руско гориво. Стига сме били подлоги на тоя и на оня. Интересът (ама не личния, а на България) трябва да клати феса.

Разсмя ме тази новина. Преди месец един руски вестник написа че Уестингхаус бърка работата по АЕЦ Белене, и нейният агент Трайчо спъва работата. Там беше описано как американците са правили презентация и сериозноо са поискали да доставят и те ядрено гориво. Да попитам корифея на мисълта Боко: Защо след като беше тук шефа на АРЕВА, Ан Ловержон, не поиска французите да ти диверсифицицират доставките на ядрено гориво??? Сега очаквам Трайчо да цъфне и да съобщи че разширението на АЕЦ Козлодуй се обсъжда пак с Уестингхаус:)))))) Коло сте жалки, поне си признайте официално че сте "благословени" от американците:))))) Хайде сега пак скачайте и се радвайте че Трайчо ви защитавал интерес, глупаци такива, АЕЦ Белене е на изключително изгодна цена.:)))))))))))

Изключително належащо е да спрем носителите на еврейските "ценности" и "алтернативи" независимо каква политическа окраска имат. Те не са народа, а са част(дял, партида, партия) от населението на България, но не са българи. Независимо дали ще служат на Еврейски съюз или еврейски САЩ.

"12.05.2011 - Премиерът Борисов откри днес в АЕЦ Козлодуй хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, което ще бъде използвано от малките блокове на централата. По неговите думи хранилището дава възможност за съхраняване на горивото за 50 години, докато бъде намерено окончателно решение за съхраняване на ядрени отпадъци или технологични варианти за тяхната преработка." ЧЕСТИТО - ВЕЧЕ СМЕ БОКЛУЧИЙСКИ ДВОР И ЗА ЯДРЕНО ГОРИВО. ОЧАКВАЙТЕ СКОРО И ВНОС!

Отнвово тъпотии достойни за тъпак. В световен мащаб не е решен проблема с отпадъците и затова се държат в хранилища, докато се намери решение, ако изобщо се намери. А всеки който ползва ядрени централи си е боклукчийски двор за ядрени отпадъци. Щом искаш мирен атом трябва да си носиш и последствията. А внос няма да има, защото няма място всичко вече е ангажирано от нашите блокове и даже не достига.

Диверсификация на съхранението на ядрено гориво, което досега връщахме на руснаците. Това хубаво ли е?

много е хубаво да събереш боклука на цяла цивилизована Европа и да превърнеш държавата си не в тоалетна , а в най зловещото место за живеене. Това и абуритените не биха го допуснали

Това значи много лошо. Американската фирма ще докарва отработено ядрено гориво в България и ще го заравя навсякъде,а Найденов ще сложи нови стандарти за Стара Планина - за допустими стойности на радиация в храните.

Това са пълни глупости и най-елементарен и просташки вид комунистическа пропаганда! Добре че сме ние с нашето пикливо складче, та всички да си докарат боклука тук! Хората имат ядрени централи от поне 50 г. и отдавна са си направили хранилища за ядрени отпадъци! Аман от червенотиквеничковчета!

Когато в махалата открият освен "Билла" и магазин на "Кауфланд", от това клиентът само печели. Но някои може би изпитват носталгия по супермаркетите от съветски тип от времето на милиционеро-социализЪма. Няма лошо, нека и да има и такива "динозаври". Но аз ще пазарувам в "Билла". А когато става дума за ядрена енергетика и ядрено гориво нека да си гледаме нашия интерес. А не руския, както искат от БСП-то.

А нашият интерес включва ли да съхраняваме ядрени отпадъци - наши и чужди?

Каква ли е разликата между "милиционеро-социализЪма" и днешната полиц-корупция? Какво значение има, дали в България се гледа руския, американския или турския интерес и никога - българския? Какво значение има марката на магазина, след като не мога да пазарувам в него?

Нещо ми смърди... Преди известно време се заговори за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци у нас. Някой с по-точна инфо?

По-точната информация е, че искаха да закрием 5-и блок и ЕС да ни отпусне пари с които да ни овъзмезди. Обаче с тия пари ни задължава да си направим хранилище за радиоактивни отпадъци. След няколко месеца се пръкна друга "гениална" идея от ЕС, че е добре БГ да приема радиоактивните отпадъци от ЕС. Е само малоумник не може да свърже нещата и да си направи извода. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ - СЛЕД КОШЧЕТО ЗА КОЛИ НА ЕС, ВРЕМЕ Е ДА СТАНЕМ И КОШЧЕ ЗА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ!

Винаги си бил пълен тъпак и сега само го доказваш. Статистика от преди година сочи, че на площадката на АЕЦ Козлодуй към 30 май миналата година са съхранявани над 2 хиляди касети отработено ядрено гориво от четирите спрени и двата работещи реактора. До края на проектния срок на V и V блок на АЕЦ "Козлодуй, съответно 2017 и 2019 година, се очаква да бъдат генерирани още около 1136 касети. При удължаване срока на експлоатация с 15 години на двата блока, каквито са намеренията на правителството, се очаква на площадката на централата да се генерират още 1364 касети. Това са 4500 касети само от сегишните блокове на Козлодуй, при нов реактор трябва даже разширение.

Какво за диверсификация на отработеното ядрено гориво, не разбрах?

То кой ли ще разбере, защото такова нещо няма. Има "Обсъдена е възможността за диверсифициране на доставките на СВЕЖО ядрено гориво"

"От следващите години не само съхранението, а и доставките на ядрено гориво ще бъдат диверсифицирани", поясни Борисов" И, че Уестингхаус няма да връщат горивото.

Преди време, някъде 1991-94 година сме имали предложение за ядрено гориво от Сименс. Тогава руснаците са свалили цените! Така че не се притеснявайте, колкото повече предложения, толкова по-добре за българите като купувачи на това гориво. Що се отнася до връщанито на отработилото гориво, то руснаците ни продават на нас свежо гориво и после ние си ПЛАЩАМЕ ОТДЕЛНО за ПРЕРАБОТКАТА на отработилото гориво. Боклуците от преработката му се връщат в България като радиоактивен отпадък. Руснаците вземат ценните елементи - остатъчен уран, плутоний ... Така те печелят неколкократно!!! Някои западни фирми предлагат гориво "под наем". Дават ни касетите и после си ги вземат, отработилите касети. В настоящата статия не са показани тези подробности на договора и не става ясно какво точно ни продават и при какви условия!

Е ясно - и отчужбина идват безотговорни и некомпетентни изказвания. Не че съм в шок

Подкрепям изцяло мнението ти! Руснаците само ни ползват за техни си интереси и пазар, щото няма на кой вече да продават некачествените си технологии.

А американците ще ни го подадът а

Послъгвате малко. Горивните касети се връщат в Русия и повече нямаме нищо общо с тях. Какъв е смисъла да ги връщаме, а после да отново да вземаме материалите. Като не сте компетентен, не лъжете хората.

А в хранилището в Негован какво се съхранява - на баба ти кюлотите ли? Я, чети повече!

Русия имеше закон който забранява да приемат ОТПАДЪЦИ. Отработеното ядрено гориво НЕ Е отпадък. В него има около 1% уран-235, което е повече отколкото в природния. Също и около 1% плутоний. Освен това обвивката на горивото е от цирконий, доста скъп материал. При това положение има какво да се извади от тези касети! След отделянето /извличането/ на полезните елементи остават отпадъците, които са радиоактивни. Извлечения уран и плутоний също са радиоактивни, но те могат да служат като следващо /РЕЦИКЛИРАНО/ гориво за ядрените реактори, затова тези елементи не се считат за отпадъци.

Аман от кирливи емигранти - специалисти!

да, много сме умни ние емигрантите, а наи- умните от нас са тези които емигрираха в русия.

Къде било разковничето. Не грижата за народа ,а грежата за джоба. Продажници и мутри- това е управлението ни. Хак ни е след като и сега ги подкрепяме. Дано все пак някога ни дойде акъла и оценим това което сме изгубили,само да не стане много късно,защото както вървим може да остане само площта на държавата ни без народа и. Навярно точно и това се иска ,защото тя е много апетитна.

Това е най-голямата тъпотия която може да се измисли от това некадърно правителство. Сега ще се превърнеме в ядрено бунище. Руснаците ни доставяха свежо ядрено гориво за Козлодуй, а ние им връщахме отработеното. Сега всяка година ще трупаме тонове ядрено гориво, като отпадък! Ако трябва да го пращаме някъде извън България ще непосилно скъпо удоволствие. УЖАС и БЕЗУМИЕ.

В грешка си! Руснаците ни продават горивни касети. Когато ги употребим /изхабим/ ние им ПЛАЩЕМЕ отделно за преработката на тези касети. При преработката се отделят ненужните елементи /радиоактивен отпадък/ който се връща в България. Руснаците задържат ценните елементи - остатъчен уран и плутоний.

къде има хранилище за радиоактивни отпадъци от Козлодуй?

А, къде се държи този "/радиоактивен отпадък/ който се връща в България"?

А БЕ СЕЛЬО, НЕ ЧЕТЕШ ЛИ ЧЕ РУСНАЦИТЕ СЛЕД 2012 Г НЯМА ДА ПРИЕМАТ ОБРАТНО ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО И ПРИ НАС ЩЕ СИ ОСТАВА ТОВА ОТ КОЗЛУДУЙ И АКО СЕ НАТРЕСЕМЕ И НА НОВА АЕЦ И НЕГОВОТО.

А "Уестинхаус" ще си прибират ли отработеното гориво или пак ще разчитаме на "голямата мечка"?

Ще прибират, друг път... То се гледа само как да ни набутат отпадъци и отвън.

На никого няма да разчиташ, но за информация на тъпаците отработени касети се изкупуват от някои фирми, а руснаците искат ние да им плащаме и то солено.

Те тва е, колкото по-скоро го разберем, толкова по-добре. От много години насам гоним или руския или американския интерес, но не и БЪЛГАРСКИЯ. Докато не го разберем, няма да се оправим. И повечето следвате стратегията на господата политици, постоянно плюене по другите, и в крайна сметка по себе си ...

Бойко си гони неговия интерес. Заради това доносче от Байерли, сега се надупи още повече на Уорлик. Какво от това, че ще трупаме ядрени отпадъци от Уестингхаус? В чешката АЕЦ "Темелин" така и не сработват реакторите с тяхното ядрено гориво. Ще си направим един много скъп експеримент! А пита ли се някой до какво ще доведе тава, какви ще са резултатите и щетите?! Кои специалисти е питал Нарциса преди да взима такова решение?!

Глупости. Досега Темелин си работеше с Уестингхаус. Руснаците обаче сега им предложиха много по-ниска отколкото на нас и Чехите се навиха. Сега когато Уестигхаус се намърда, руснаците и на нас ще свалят цената драстично.

И къде пише по колко купуваме от едните и от другите, къде е публикуван договора, нали крещяха, че трябвало да има прозрачност?

ВМЕСТО ДА СИ ЗАДАВАШ ТЪПИ ВЪПРОСИ ЗА ЦЕНАТА СЕ ЗАПИТАЙ КЪДЕ ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВА ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО НА ЦЕНТРАЛАТА ОКАЗВА СЕ, ЧЕ В ХРАНИЛИЩЕ ИЗГРАДЕНО В КОЗЛОДУЙ, В КОЕТО ОСВЕН НАШЕТО ЩЕ ПОПАДНЕ И ОТРАБОТЕНОТО ТГОРИВО НА ЦЯЛА ЕВРОПА. ЗАБРАВИЛ ЛИ СИ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ НЕ КЪДЕ ДА Е , А ТОЧНО В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ИЗГРАДЕНО ПОДОБНО ХРАНИЛИЩЕ И ТОЧНО ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ??

Цензурата действа и не пуска, че 4500 касети генерира Козлодуй и няма место за такива от дори 1 друг реактор

Имали интерес, но и не искали да си прибират лайната.... И компанията вече не е американска, а японска.... и технологията й се видя колко струва.

Прости им Боже, те не знаят какво правят. Само Фукушима в Козлодуй не прави .

АМИН

С фирмата "Уестингхаус" нещата са ясни. ЩЕ ДОСТАВЯ ЯДРЕНО ГОРИВО ЗА ЦЕНТРАЛИТЕ БЕЗ ДА ИМА АНГАЖИМЕНТ ЗА ОБРАТНОТО ВРЪЩАНЕ НА ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО КАКТО Е В ДОГОВОРА С РУСНАЦИТЕ !! Предполагам някои от вас си спомнят за решението на ЕС в страната ни да бъде изградено ХРАНИЛИЩЕ ЗА ОТРАБОТЕНИ РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ в което ще се събира целият боклук на Европа !!!!! И САМО НА ЕВРОПА ЛИ ????? С УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ОТ ТОЗИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ КОЙТО С КРИМИНАЛНОТО СИ МИНАЛО Е ПОСТАВЕН В ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК, БЪЛГАРИЯ РИСКУВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СКЛАД ЗА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ НЕ САМО НА ЕВРОПА !!!!! БОРИСОВ СТАВА НЕ САМО ВРЕДЕН НО И ОСОБЕНО ОПАСЕН ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ !!!!

Прав си, ама тия мизерници не ги интересува това! Въртят си далаверите и това си е! Като има тъпанари които да ги избират и да им търпят произвола - така ще да е! Дълбоко се съмнявам, че не знаят това което пишеш или че няма хора които да им го кажат. Просто не ги интересува! Това е положението - да му мислим ние!

Но, моля Ви! Без обидни епитети за хората в България! Ако не сте се сетили досега, вчера го написаха черно на бяло - САЩ "бутат" Борисов и неговия ГЕРБ. Днес американският "губернатор" даже се изказал в НС. Както и да гласуваме все получаваме я Русия, я Турция, я САЩ. Ние като народ, никога не можем да платим сумите на нашите политици (все едно, кои), които им се дават от вън, за да прокарват чужда политика. Приказките за демокрация и избори са само театрални реплики.

Пълни глупости: Статистика от преди година сочи, че на площадката на АЕЦ Козлодуй към 30 май миналата година са съхранявани над 2 хиляди касети отработено ядрено гориво от четирите спрени и двата работещи реактора. До края на проектния срок на V и V блок на АЕЦ "Козлодуй, съответно 2017 и 2019 година, се очаква да бъдат генерирани още около 1136 касети. При удължаване срока на експлоатация с 15 години на двата блока, каквито са намеренията на правителството, се очаква на площадката на централата да се генерират още 1364 касети. това 4500 касети само от Козлодуйските сега съществуващи блокове, за нови трябва разширение.

Тия касети отворко се събират във временно хранилище, зашото за никоя страна не е изгодно да ги транспортира една по една. При все, че се транспортират с охрана. Така че, не въвеждай в заблуждение хората - това е временно хранилище, а не постоянно.

Чехите вече направиха тази глупост, не е лошо нашите да проучат техния опит. След като горивото на Уестингхаус им изкриви активната зона пак минаха на руско гориво.

А с руско гориво не е ли по изгодно? За разлика от америкаците те приемат обратно отработеното гориво

Цената на американците за доставка е доста по-НИСКА, от тази на руснаците от една страна, а от друга - руснаците взимат ОГРОМНИ суми за връщане на отработеното гориво. Отделно на това имаша скандал с една от последните доставки от Русия - оказа се, че вместо свежо гориво, те са ни пробутали опасно обаготено отработе такова. И не на последно място - имало е заплахи, че ако не им играем по свирката, щели сме да бъдем на тъмно. Време е да има алтернативи!!!

Единстеното вярно нещо в писанията ти, е ника ти - наистина си леймър! Но по-лошото е когато ни управляват леймъри като теб!

Тази информация от американското посолство ли я получи?!

Такъв тъпан си, че няма накъде!

Е то това е целта в крайна сметка! ДА НАПЪЛНИМ ДЖОБОВЕТЕ НА ФРЕНСКИ И АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ! Не че предлагат най-добрата цена, ама кой го интересува! Нали робите в БГ плащат всичко - за екскурзия на фрегати, за ток, за цигани, за дУпетати, за мутреси, за мутри, за общински безхаберници - за каквото се сетите! ЧЕСТИТО РОБИ НА ТРУДА!

Поразпитай къде е на заплата сега, човека затворил първите 4 реактора на работещ АЕЦ. Ще ти бъде интересно.

Е къде може да е ? Във всеки случай едва ли е в Русия - я във Арева, я в Уестингхаус, я в някоя друга западна компания. А ако говорим за иванчо костов, който подписа споразуменията за затварянето на реакторите - той си е в парламента - невинна душичка, ни лук ял, ни лук мирисъл!

Мен като данъкоплатец не ме интересува от къде, а ме интересува колко ще ни струва? Да не се окаже, че заради лозунга "диверсификация" ще плащаме прескъпо?

А конструктора на реактора ще подпише ли?

Не е нужно да подписва конструктора за да построим нов реактор. И тоя велик конструктор, дето си мисли че ще диктува вечно, може и да си поулучи боклуците обратно, нарязани на скраб, и да си ги завре нал се сещаш къде? А ние да си построим нови реактори и да си модернизираме старата централа. Ама с европейски фирми! Така че без блек мейл , че дяволите ще ви вземат! Ясно?

Aaaa.. Извинявай! Не знаех, че в Козлодуй вече се строи 7ми реактор. При това НЕруски! Моите поздравления.

Като ни набутат ядрено гориво, което не става за руските реактори, ще ни е по-евтино да си построим скапан американски блок, вместо да даваме двойно повече пари за нанесените щети.

Пише се "скраП", и какво е това "блекмейл"- една дума не две??? Изнудване не можеш ли да напишеш или искаш да покажеш на всички че играеш една откровено глупава игра във фейсбук- мафия Уорс:))))