Изплащат болничните по-бързо

От тази година е в сила новото правило за представяне на болничните листове пред НОИ, което трябва да ускори изплащането им. Внасянето на болничния лист вече няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-о число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист.

Обратно в новината

Коментари - Изплащат болничните по-бързо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЖУРНАЛИСТИТЕ, ПОНЕ КОРЕКТНО ПИШЕТЕ. ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ИЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ. КСО: Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове: 1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси - до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя; 2. от самоосигуряващите се лица - до 15-о число на месеца, следващ този, през който е издаден документът за изплащане на обезщетението.

И какво му е толкова бързото????Болничен от януари трябва да се представи до 15 февруари ане примерно до 20 и ще се изплати до 8 март а не до 10 март...И какво излиза ще боледуваш януари, ще харчиш пари за лекарства и ще ти "възстановят" нещичко през март...Можеше да се коментира като новина ако болничния директно от лекаря отива в НОИ и се изплаща след седмица..

Погледни го от друга страна. Ако болничният се предостави на 1-и февруари, то плащането би трябало да е преди края на месеца. Ако пък трябва да чакаш заплата на 20-и за да ти задвижат болничния, тогава ще почакаш.

Работещ на сумирано отчитане, представя болничен на работодателя на 30.01.2012 г. за период 29.01 - 05.02.2012 Трябва да е изтакал февруари за да го подам в НОИ (за да е до месечна норма, да няма изв.труд) и го нося в НОИ на 02.03.2012г. Формално спазвам наредбата, но работника протестира, че му го бавя. Не го интересува, че е на сум.отчитане и че трябва още един куп неща да се следят. Нещо пак не беше доизкусурено в тази наредба.

Най-бързо и ефективно, ще е болничният лист да се обнародва в Държавен вестник или в два ежедневника!

Поредната административна тъпотия - ок, за работниците - добре, ами за работещите по казуса счетоводители, особено в счетоводните фирми, за тях някой помисли ли, допита ли, щото и те не са машини, ами имат две ръце и една глава! Преди да се направи ведомост - да се подават болнични, пълна тъпотия!

Ами да не се мотат по цял месец с ведомостите. Няма да има никаква разлика за плащащите на 1-о или 10-о число.

Повечето счетоводители имат завиден стандарт на живот. Дали това не се дължи на факта, че точно с една глава и две ръце искат да водят счетоводството на поне 20-30 фирми.Това означава да работят само и единствено в свой интерес, не и в интерес на работниците, от чиито труд се издържат. Наемете си още хора, като не успявате да си свършите работата навреме.

Що се нехванете за тази "доходоносна"работа ами саде акъл давате без да имате и елементарна представа че за сяетоводителите не им е само работа ведомостите а още един куп декларацийки със срокове които са увеличени тази година

А какво се случва с инфото от декларация 1

НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО А ТРЯБВАШЕ ДИРЕКТНО ЛЕКАРИТЕ ДА ПРАЩАТ БОЛНИЧНИТЕ В НОИ НЕ МОЖЕ АКО Е БОЛЕН ОТ НЕЩО И РАБОТОДЯТЕЛЯ И СЧЕТОВОДИТЕЛЯ ДА ЗНАЯТ ОТ КАКВО Е БОЛЕН РАБОТНИКА НАЛИ ИМА ЗАЩЕТА НА ЛИЧНИ ДАНИ И КЪДЕ Е ЗАЩИТАТА

много си се загрижил,че ще ти лъснат лъжите,защото всичките ви болнични са фалшиви,затова не ти и изнася да го видят в работата ти и после такива като теб обвиняват политиците,че крадат,но не може една шепа политици да открадне толкова колкото крадат,макар и на дребно останалите 7 млн.дребни и жалки душици като теб

"....той вече може да представи болничните листове най-късно до 15 февруари", добави Георгиева. ГЕОРГИЕВА - МОЖЕ ИЛИ ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВИ НАЙ-КЪСНО ДО 15 ФЕВРУАРИ? ТАКА СИ ГО КАЗАЛА, ЧЕ НЕ Е ЯСНО!