”Подкрепа” иска еднакъв режим на обезщетения за безработица

КТ "Подкрепа" настоява да се прекрати дискриминацията при получаване на обезщетения за безработица.

Обратно в новината

Коментари - ”Подкрепа” иска еднакъв режим на обезщетения за безработица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работещите напуснали работата си би трябвало да получават не само 60% а минимум 75% от заплатата си! И не само 4 месеца а 1 година!

Като напускаш работа по собствено желание с мотива " Аз на този няма да му работя ", ще си вземам известно време парички от борсата, след това пак ще поработя малко... Пълно е в бюрата по труда с такива, които смятат, че парите, които вземат падат от небето. Трябва да се направи ревизия на бюрата, защото е пълно с отказващи каквато и да е работа, свикнали със скотския начин на живот. Иначе съм напълно съгласен, че заплащането не отговаря адекватно на положения труд. Пример : банките в Бг. със смазващ лихвен процент, огромни печалби, а заплащането..., енергетиката, бензиностанциите, аптеките и т.н.

Абе смотаняк, тия, които имат право да взимат пари за безработица не знаеш ли, че по закон преди това трябва да са си ги заработили! На жена ти може и да й падат пари "от небето", или поне тя така ти казва, ама я върви да провериш колко и как трябва да си работил, за да взимаш обезщетение!

3евзек

Не е задължително да са ги заработили. Осигуровките са почти като застраховките - даваш солидарен сигнал, че те е грижа за околните и в резултат получаваш същата солидарност в момент на нужда. При определени условия разбира се. Ако продължа аналогията, равните права приличат на това да си обереш къщата сам и да претендираш за изплащане на застраховка.

кандидатствах за работа в голяма фирма за корабно снабдяване.явих се на "интервю".на дълго и широко обясних къде и какво съм работил.шефът веднага каза "тежката "си дума.ти си прекалено добре подготвен за тази позиция и аз няма какво повече да изисквам от теб като специалист,но няма да те взема на работа,защото ти имаш ИЗБОР.ако реша да ти се скарам ,ти веднага ще избягаш.на мен такива като теб не ми трябват.работодател,по-скоро робовладелец.но ,лошото е ,че едва ли е само той

voknid

И това не е решение. Пример - банкоматът ти пуска докато имаш, а не колкото ти се "полага" от общия "казан" на НОИ по някакъв измислен комунистически закон за взаимопомощ на социално слаби, или уволнени с юридически хватки.

Знаете ли КОЛКО пари от Осигуровки се КРАДАТ от НОИ и Държавната Администрация и какъв е процента на хората, които НЕ могат да се пенсионират но са внасяли редовно пари в НОИ с години?! Да не говорим Колко доживяват до Пенсия?!

Да работиш за български работодател е нещо унизително и грозно.Самият им манталитет е като на робовладелци и освен да те изцедят от работа (в което няма нищо лошо ако не са безбройните мурафети с извънредни часове без заплащане и осигуряване на по-ниска заплата) за смешни пари гледат и да те унижат, да ти покажат, че си едно нищо.Така че дай боже да не ми се налага скоро да работя за български пишман работодатели.

Ти къде си работил ? Да не береш домати ? В България само мързеливите и неквалифицираните се оплакват по твоя начин .

Да, брах домати и за това мисля така.Сега успокои ли се?Айде у лево.

Що бе, смотльо, да береш домати някаква срамна професия ли е? Ти какво си работил, шофьор на фекалка ли! Аман от такива глисти като теб!

Тролчетата Защитаващи Престъпното Управление на Ционистките подлоги у нас НЯМАТ Думата!

Se taia

Дай пример и стани ти работодател ;)

Ха ха плашиш ли ме бе, мишка.Стани ти работодател.Може и да стана защо не.А ти защо си станал като не можеш да платиш нещо повече от миша заплата и да осигуряваш на 460 лв?Защото си призван или защото си ''гоуем тарикат''.Мишок, твоя бизнес направо го закривай недей мъчи и хората и държавата с измислената си фирмичка.

Защо да става работодател бе, умен? Под камък в Долно Уйно ли живееш, че не си чул, че напоследък рабодатели много, ама работници няма?

В Германия обезщетението без работа е 100% от заплатата. В България ти дават само залък. Иначе ако напуснеш поради терор на работното място дупе да ти е яко. Държавата на гнетта!

Ако напуснеш поради терор на работното място, дупе да ти е яко...?! Какво имаш в предвид?

Съжалявам, не обяснявам нищо на олигофрени, защото ме заболява главата. Има си специализирани училища за хора с твоя недъг - помоли там да ти обяснят.

От Профсъюза са прави да искат тази промяна .Много хора писаха една камара глупости по темата без да я познават .Право на обезщетение на борсата зависи от трудовия стаж и осигуровките плащани през последните 24 месеца и това право може да се упражнява през 3 години (това последното изключва далававери и тарикати ). Ще ви дам пример за мен - осигурявам се на тавана(работник в частна фирма) и мисля да си упражня това Право една година преди пенсия - ще взимам 12 месеца по 1560 лева , но при сегашния Закон трябва да го направя чрез Измама през Куха Фирма .Заслужавам това защото работя вече 35 години и съм внесъл пари в Бюджета повече от всички Коментиращи Накуп под мен .

Па ти си написал още по-големи глупости. Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд Безработица най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването. Освен това то не е панацея и не значи, че ще го получаваш една година. Като ти предложат работа 3 пъти и откажеш - ареееее.... спират ти парите.

През три години може да си упражняваш пълното право на борсата , за по-кратък период имаш право на 4 месеца по 7лева на ден . А също така за трите отказа - трябва да ти предложат работа за същата заплата или повече за ти спрат парите .Е?

Въпреки привидно правилните ти изводи. Искаш да измамиш държавата? Може и даже е лесно, но трабва да си на позиция, в която "да не те хванат" . Що се отнася за това, че си "внесъл..." , е абсолютно убеден съм че не си внесъл и 5 лева , а ти е "удържано по Закон". Убеден съм също, че съм внесъл много повече от теб, понякога доброволно.

Не са изводи а Закони , с които Държавата се опитва да ме измами мен . Точно този тип измама препоръчват Счетоводителите за да си вземеш полагащото .Точно това искат Синдикатите да премахнат - Корупция организирана със Закон . За Парите , не съм сигурен и за това няма да си ги мерим .По - моя сметка съм внесъл около 500 000 лева осигуровки (днешен еквивалент) за стажа си .

Инспекция по труда въобще работи ли тази институция. Масово хората работят извънреден труд, който не се заплаща. Изморен си, скапан си разболяваш се, после те уволняват и не ти плащат.

Инспекцията по труда работи, ама и тя в полза на работодателите незнайно защо. Подадох там жалба за психическия тормоз на шефа ми. Те му направиха проверка, искайки отново мои обяснения и нищо. В отговора Инспекцията ми дава определение на думата "тормоз", а аз чакам съдействие за проблема си.

Se taia

Всъщност ИТ не работи за за всички работодатели, а само за тези, които си плащат. Другите обикновено ги затриват с проверки (малък и среден бизнес). Затова и няма желаещи да инвестират...

Работодателите, особено в частните фирми действат по една схема. Ласкаят те в началото, дават някакви непоискани обещания с цел мотивация до момента, в който вече не си им удобен, нямат интерес или наемат човек по програма за заетост, че държавата да им плаща заплатите. После започва един адски психически тормоз докато не издържиш и си принуден да подадеш молба за напускане. Така се отива на минимална борса 4 месеца и хората губят един път работата си, втори път обезщетения за безрабонти и трети път са прецакани и за пенсия. А това че Кодекса на труда е в защита на работещите също не е точно така. Използват го предимно работодателите като намират точните членове, удобни само за тях. Нагледах се и се наситих на алчни, злобни, нагли, арогантни, невъзпитани и агресивни работодатели. За съжаление повече жени, на които не им е останало нищо женствено, просто са като озлобени зверове, тъпчат и мачкат наред само и само да печелят повече пари.

Инспекцията по труда я боли за човека и неговите проблеми. Интересно как големите хранителни вериги минават метър с тежкият труд и извънреден труд, който е вреден за човешкото здраве. Нивото на корупцията в тази институция е много над нормалният лимит.

Редно е обезщетенията да са еднакви за всички. Който напуска работа по свое желание явно има сериозни причини за това, нали не е сигурно, че ще си намери нова работа. А злоупотреби и мошеници винаги ще има, независимо каква е системата.

Преди да се засилвате против това предложение добре е да се замислите какви са заплатите в България и оттам какви обезщетения за безработица се дават ... Малко помощ:заплата в БГ = заплата ЕС/10. Цените на стоки и услугите разбира се са европейски. Чао

БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД - това трябва да се направи

Трябва! Само да намерим кой да даде парите, другото е лесно!

Да бе - работещите яко и взимащите добри пари да плащат безусловен базов доход на мързеливите и неграмотните... как пък не - да се трудят, да печелят! Аре у лево!

Ти и сега плащаш и то без никой да те пита искаш или не, но не помагаш на себеподобни а на цветнокожи.

Най-новия хит на работодателите е следния ! При подаване на молба за започване на работа ,едновременно се подава молба за напускане ,като във нея не е попълнена датата . Когато работника си потърси заплатата , гадовите веднага попълват датата във молбата за напускане , така работника остава ,хем без заплата ,хем без помощи от бюрото по труда . Много ще търсят българи да се завърнат и да работят във България .Да духат супата много им здраве на КАВАЛИТЕ ,наречени работодатели...

Няма как да стане, ако балъкът не е подписал собственоръчно. Пък ако го е направил, значи се е съгласил да бъде уволнен така и не е ясно защо се жалва. Големи хора ли сте или някакви деца?!

Истината е ,че хората са докарани до крайност . Те дори нямат пари за да заведат дела във съда ,и направо във чужбина ,хубава или лоша

А знаеш ли че при съдебен процес могат да датират кое кога е било написано? Може да е нов хит докато на някого му излезе солено.

Ха ха ха, много четеш Агата Кристи :) Дори да докажеш (експертиза за твоя сметка) какво следва? В коя държава живееш? Явно живеем в различни- в "моята" дават условни 6 месеца (рядко!)за многомилионни данъчни ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. А това че преди време си подписал нещо не е.

Георги Мирчев Георгиев, управител на хотел Рай в кв Гео Милев, София, ги правеше тези неща отдаавна отдавна. Фирмите му се казваха ВИТО и РАЙ Г.

Se taia

Е че защо ходите да работите там? Някой да ви е опрял дулото на пистолет до слепоочието, за да го направите?

Масово освобождават хора уж по взаимно съгласие!

jingiby

Понякога работодателите злоупотребяват, като принуждават работниците да подадат молба за освобождаване по взаимно съгласие за да не им плащат обезщетения. Друг път принуждават работника да напусне по негово желание, поради тормоз, невъзможнни условия за работа и т.н. Така, че в условията на труд в Чалгария, това предложение за промяна, ми се струва обосновано в известен смисъл.

В Америка като те поканят на интервю за работа, разходите за пътуване до фирмата се поемат от работодателя.

Ние сме горд член на ЕС!

Ок де, а колко от практиките на ЕС се прилагат в БГ. Социална политика?!?!

А разходите за отпуск в първите години се поемат от работника.

Още отсега виждам, че злоупотребите ще са повече. При това ще бъдат напълно законни. Работя 2 или три годинки, колкото е нужно, напускам и няколко месеца живея на държавна издръжка. Не се води като трудов стаж, но това са подробности.

се води, докато си на борсата и ти се плащат осигуровките за пенсия. Което е още по-добре.

3евзек

Може би го бъркам с взаимното съгласие. Тогава пенсионните със сигурност липсват.

Правиш го ако си сигурен че ще намериш работа пак. Номера че като види новия ти работодател няколко такива почивки едва ли ще погледне сериозно на теб

3евзек

Зависи какво работиш. Има браншове с текучество, при които 2-3 години са цяло дълголетие. Например в хотелиерствтото и ресторантьорството има една камара сезонна работа и едва ли много работодатели се интресуват защо една зима си почивал.

си мислите? Че се живее добре с някакъв процент от без това мижавите заплати ??? Шегувате се нали?

Не забравяй, че всеки си внася за безработица. Те не са паднали от небето.

3евзек

Вноската за безработица в момента е 1%. Не забравяй че тя е разчетена за съответния риск от безработица с право на обезщетение. Ако рискът се повиши, особено дългосрочно, тогава е редно да се повиши и вноската.

Сега ще поработвам малко, после напускам и хайде а борсата за 1 година. И ми плащат и стажа ми върви!!! И после пак така, докато не си извадя ТЕЛК за инвалидност и се пенсионирам по болест. Да работят баламите, които ще ми изкарват парите за социалните обезщетения. Ама те циганите това са го научили отдавна и го използват на макс. Фиктивен трудов договор-> фиктивно уволнение-> на борсата->инвалидност->социални. Е, сега няма да е необходимо да се мъчат с фиктивното уволнение, а ще си ползват и взаимното съгласие.

То па едно плащане... тия, дето ходят на борсата и се радват, обикновено не са добре платени, а с мизерните 60% дето им дават - жална майка, сигурно не могат тока да си платят зимата...

Само едно нещо не харесвам в Покрепа: Че все пак ни карат и да работим. Според мен е справедливо да ни плащат, че ни има. Защото без нас накъде отива Света..?! Дребен проблем е, че желаещите да взимат са много повече от тези, дето дават, но от Синдикатите и на това ще му хванат цаката, убедена съм.

Българина винати е готов да се подиграе на хората ,които си търсят правата ,но когато го наведат (такива като теб ) любезно се навежда и си забравя бабаитлъка . А ти какво ще кажеш за хора ,които със месеци не си получават заплатите ? Ти неси кухалейка ,а си грешка на природата....

Какво да ти каже, освен да разгониш бръмбарите дето ти пируват с прахта от мозъка ... тия дето не плащат заплати се грижи някакъв надзор да ги фалира и да раздаде на работниците парите. Но, тъй като мaнгaлитe и пeдaлитe са на власт, първо ти я са оставени да правят акквото си искат и второ вече всички мaнгaли и пeдaли, не само тия на власт, все повече правят каквото си искат. Това е пътя към закриване на държавата, и ние тичаме, не, спринтираме по него - както обикновено.

Напускаш работа со СОБСТВЕНО желание. По кое право ти се полага обезщетение за това? По коя човешка или маймунска логика? Хайде, напускам - давайте ми по 900 лева месечно. Или не искате, щом парите ще са от вас, а? А откъде мислите, че ги взима държавата?

Сетиха се ,защото 96 % от работодателите се гаврят със работниците ,а за изпитателния срок във тр. договори да не говорим, там пък е ужас .

Трудовото законодателство е изцяло в защита на работника. Да уволниш човек е много трудно. Ама как да го знаете, като цял живот сте бил работник ;) Един добронамерен съвет - ако тръгнат да ви уволняват, вземете си адвокат и по-скоро вие ще уволните шефа ви, отколкото обратното. Пробвайте.

шефът нали също има право на (корумпиран) адвокат ?!

Vinetou

Формално е така, но я си представете следната ситуация - работите във фирма, в която системно (по една или друга причина) не се изплащат или само частично се изплащат заплати. Не е ли по-добре да напуснете и да си търсите спокойно по-добра работа. В това е смисъла на исканата поправка.

Браво, успех!

Така трябва да бъде, но да видим охранените депутати какво смятат да гласуват по въпроса.

Vinetou

Крайно време беше някой да повдигне този въпрос и да се уеднаквят принципите на социална защита с тези в развита Европа (Германия, Франция ...). Интересна ми е реакцията на работодателите !?!

Какво им дреме на тях.. обезщетението ти го плаща бюджета.

Vinetou

Първата заплата от обезщетението я поема работодателя.

Как точно ще се изравнят правата... искам повече факти и конкретика... В коя страна по-точно ако напуснеш по твое желание ти изплащат обезщетения за безработица???

Vinetou

Говоря от първо лице - Германия, Франция (ако си синдикален член), Дания. За други страни само съм чувал, затова не коментирам.

Отворих новината, видях че пише КТ Подкрепа и...затворих новината.

И даже си отишъл да пишеш под нея освен, че си я затворил ...

Да не говорим, че за да си спестят проблеми, работодатели често принождават работниците си да напускат именно по взаимно съгласие или по свое съгласие особенно в частния сектор

Като ти гледам правописа, направо си за принОждаване...

Смятам, че има нужда от промяна. Най-малкото да се прекрати порочната практика на "напускане по взаимно съгласие", инициирано от работодателя с цел да си спести 1 заплата обещетение при съкращение и да не си затвори работното място, а просто да се отърве от нежеланите хора.

Какво ти пречи да не подпишеш взаимното съгласие?

Ти как мислиш? Заяждането и тормоза броят ли се?!?