Декемврийската безработица спада за първи път от 23 г.

Безработицата през 2014 година е 11,2 на сто и намалява, макар и минимално, спрямо 2013 година. За декември тя е 10.7% и намалява за първи път от 23 години.

Обратно в новината

Коментари - Декемврийската безработица спада за първи път от 23 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чудо на чудесата-намаляла с 0.1%, което във всякаква статистическа грешака! Тъпан да бие по цял ден пред Парламента! и бензина намалял ужасно много и се очаквало да се задържи-няма как да се задържи, още много трябва да пада! цената на петрола слезе на половина а горивата поевтиняха от 2.60 на 2лв.! А в щатите, където доходите са 10 пъти по-големи бензина е под левче за литър, ВИДИОТЕНИ КРАДЦИ!

Ха ха, дали това не е краят на кризата в България?

Лъжа!

Браво, браво, европейска държава с намаляваща безработица! Недостижими стандарти за останалите в Европа! Да се смея или да плача?!

навън са 1.5млн всеки момент могат да се върнат. колко са безработните?

Ами емигрираха още 100 хиляди -как няма да спадне?!

Безработицата ще продължава да спада, докато най-накрая изчезне, а това ще стане когато половината българи заминат към западна Европа, а другата половина се пенсионират. Ще останат само политиците и полицията, също и циганите, за да гласуват за тях и им създават работа.

Понеже Боката ненаситна бачка за 100-тина!

Алооооооооооо, като дойде тоя мутряга на власт веднага ви се вижда: безработицата намалена, жизненото равнище повишено, народа цъфти, върже и се смее! А бе, ние ли сме луди или информационните агенции!!!

Ами как няма да намалее,като сумати и народ замина за чужбина .Навремето бях казал,че в България ще останат само пенсионери и цигани за да може да се маниполират по-лесно от безмозъчните ни управляващи.

да. и всички ще живеят от вземането на нови милиардни заеми. проблемът на избягалите работни' (обратното на безработни) в европа е този, че те косвено ще изплащат тези заеми, един път чрез "проектите" и втори път чрез пращане на помощи на близки (доколкото са останали), а пулитиците ще си вкарват новите избиратели от други земи. хубаво е да започнат да учат и нови езици. ще им трябват да се разбират с новото си население.

При наличие на толкова много съкращения, откъде ще дойде спад на безработицата?! Отново измислици, защото наближават избори... Хората до 50-годишна възраст и дори над нея продължават да напускат страната. Огледайте се всеки в своя град или селище... Кога и къде откриха нови работни места?! Продължаваме да живеем в лъжа...

БATKO

Добре, че беше Орешарски да увеличи БВП (за разлика от ББ който го свали) да увеличи доходите и да намали безработицата. Сега вече тенденциите се обръщат.

Стига длупости! Най-малката безработица е през 2008 година при БСП-Станишев. От 12% слезна почти на 6%. Научете се да четете? А Бойко Борисов я увеличи на 13% през 2013 г. А БСП-Орешарски пак я намали до тези проценти които пишете. А Борисов2 пак ще я увеличи

А споко бе - сега от февруари ще се увеличи: от БДЖ и от наетите по ЮП Транспорт! Като поумре и още някое и друго едва дишащо предприятийце - и ще си върнем позициите! Но пък ще компенсираме със "заетост по програми" и със 700 нови полицайчовци да пазят границата с Турция! Нещо да пропускам?!

Титакива ли ги дрънкаш на жена ти и децата ти?

кое не е вярно?

Явно е назрял момента да внасяме работна ръка от Сирия защото икономика та ни се задъхва без кадри .

Наистина икономиката ни има нужда от КВАЛИФИЦИРАНИ кадри, не от хора с интелект на чистачки и общи работници искащи 3000 лв. заплата.

Реално в повечето държави 40-45 % от хората в трудоспособна възраст НЕ работят. Не разбирам защо стъкмисват някакви измислени проценти и си мислят, че сме толкова глупави да им вярваме. Наскоро имаше даже статия за България в Капитал как са вървели тези проценти от 85-та до сега и дори по комунизЪма е имало доста голям процент неработещи в трудоспособна възраст.

ХАХА - ебати тъпата лъжа :) Абе кой ще се върже на това ? ХАХА - то бива бива, ама това на нищи не прилича.

Aко беше избран бареков,щеше да отвори 1.милион работни места. Tова означава о% безработица,ама не беше избран!Hа всеки българин по 2.работни места ,и за мангалите също !

Каква неистова лъжа! Намаляват единствено регистрираните като безработни в бюрото по труда! Колко от безработните не са регистрирани или им е изтекла регистрацията? Ха Ха, истината е съвсем друга....Безработното трудоспособно население е над 36 % от общо трудоспособното. Тоест над 25 % въобще не са регистрирани като безработни, а щом не са регистрирани, значи няма безработни. Статистиката може да се интерпретира всякак...но реалността е една.

Глупости! Най-ниското ниво на безработицата е достигнато 2008 - 5.6%. След което започна да се повишава. Вижте в гугъл.

Вече хората не могат да стигнат и до бюрата по труда или са изгубили вяра във всичко, а това е доста лошо............

Старите набори са двойни на младите. Ако двойно по-голям набор излезе в пенсия спрямо постъпващият отдолу набор имаме естествено снижение на безработните и утежняване на ситуацията в НОИ обаче. Да не говорим, че работещите в чужбина българи са повече от работещите у нас.

Набор от 150 000 души минава в пенсия за една година и излиза от групата на възможните безработни. В същото време от долу идва набор 80 000 души като 1/3 от тях са студенти и се счита, че не може да са безработни. Оказва се , че така имам резерв даже да намаля с хиляди работните места и пак ще ми пада безработицата. Та въпроса е мога ли аз да смятам?

Сериозно питаш в дир.бг? Да не ти е залепнал гз за стола?

При толкова хейтери пак добре, че не е 80% безработицата. Станахме нация на ревящите човечета. ;( ;( ;(

Трябва да видиш как са по другите държави. За най-малкото протестират и хейтват. Хората в България имат доста голяма търпение, което е аналогично с глупостта.

Не бъркай кибиците с протестиращи. Тези си мишкуват пред компа, щото ги е страх и ги мързи.

Статистическа грешка.

humfry

Грозната истина е, че тези статистики са много неточни. Най-често отразяват малка част от реалните данни. Имайте предвид, че не всеки безработен се регистрира в Бюрото за безработни, а повечето автоматично се отписват, след като спрат да им дават пари. За да намалява безработицата, значи трябва да се откриват нови работни места. Колко нови работни места са открити в последните месеци?

Това в НОИ и НАП го знаят ама пък няма да ти кажат. Опорната точка е намаляване на безработица, а техните данни вероятно сочат друго. Няма хора, няма безработица. 2/3 са деца, студенти, пенсионери и фалшиви главно инвалиди. Току що ти показах как се прави нисък процент с наплюнчен молив само.

За месеци само бащицата Боко построи светлото мутрокапиталистическа бъдеще.

И за да не намалява безработицата спират първо 35, а после още 90 влака и уволняват над 400 души от ТЕЦ "Варна"! Иначе, щом Тиквата е начело, всичко върви "по мед и масло", само дето и меда, и маслото ги няма!

Аз се надявах, че икономически инвалидния екип на герб ще бъде коригиран от реформаторите и АБВ, но се оказах излъган. Експертния потенциал на цели 4 партии и коалиции се оказа ялов. Жестоко неспособен за съжаление. Въпрос на време е да ми повЕрвате. Дефлация плюс спад на приходите от акциз и ДДС от горива ще им разкаже играта - на тях първо, а те на нас - обикновените хора след това. Квалифицирана работа няма. Добре платена работа няма. Истината е , че в много градове като се влезе в сайтовете излизат повече обяви от преди 3-4 години, но това по-добре човек да не му се налага да го ползва. Долна работа , минимални заплати.

БATKO

Хехехехе, експертен потенциал, ли? Открай време по партиите се бутат най-големите некадърници, защото за нищо не ги бива. И преди беше така с комсомола, и сега е така. Нищо ново под слънцето.

И как точно спада, като предишното управление на Тиквоча затри почти целия малък и среден бизнес? Сега, нещо, да не е поумнял случайно, или пък някакви нови експерти да са се появили, за които не знам? Или това е поредната спекулация с числата, защото реалната стойност на безработицата не се води никъде на отчет. Няма да обяснявам технологично за какво става въпрос. Който знае - знае.

Как ще има безработица като няма хора.

Като се замисля има няколко причини за спад на безработицата - няма млади хора в страната - емигрирали са, вдигнат е процента на студентите сред малкото млади, което крие безработни, сивия и черния сектор. Обаче има много аргументи на другата страна - циганите и не само те въобще не се редят за работа, защото българите ги хранят. Играе се с проценти, уйдурдисват се заетости такива, онакива, фалшиви инвалиди - глупости всякакви. Износа на страната пада, има дефлация, ЕС е в трайна рецесия, санкции към Русия , която все още е важен наш партньор, реставрация на мутризма, незнайно какви последствия от тероризъм и т.н. Минималното оживление започнало при Орешарски скоро ще се изчерпи, ще бъде просто изрекетирано и гробаризирано.

Разбира се това изобщо не е вярно. Това си е чисто и просто икономическа пропаганда. Опит да се повлияе върху обществената нагласа а от там и на пазара. Само че тъпите икономисти все забравят че горивото за тяхната измислена крадлива система за подчиняване на масите е на привършване. Много ще ми е любопитно какви ще ги измислят след някоя и друга година когато либерализацията на пазара ще е равно на физическо унищожение. Ако някой от нашите се осмели да преди това, България може и да се окаже една от малкото спасени от безумието което предстои на световният "уж" свободен пазар.

дори да намаляват с малко работните места за една година един стар набор излиза от пазара на труда в пенсия, а един млад набор влиза. Младия набор е наполовина на брой ор стария и освен това по изисквания на ЕС 1/3 от него са студенти т.е. не може да са безработни. А сега ти ми дай нобеловата награда за икономика , защото хем ти намалих работните места , хем ти снижих и безработицата. Неприятното е , че за няма 10 години това гениално прозрение драстично ще претовари реално фалиралата осигурителна система.

Засега само един се осмелява да каже истината за "поробената" от ЕС България, но зомбитата от ГЕРБ и БСП се правят че не виждат и не чуват. Държавата работи за една върхушка от 5-10 хиляди семейства, чиито деца учат или работят в чужбина, а самите те живеят в лукс и разгул. Питайте някой от дупетатите къде прекараха коледните и новогодишни празници. Отговорът е ясен - в егзотични дестинации с много разкош за много пари. Ние да духаме супата (ако я има). Навремето ни учеха: "С труд всичко се постига". Тази сентенция при "развитото капиталистическо" общество в Б-я декиш не хваща.

сълзи! Що не прочетат малко журналята в някой сайт за предлаганите работни места. Някъде обявите са си за 6-дневна работна седмица, други за 60-часова работна седмица, трети с изисквания като за три длъжности за една заплата (3 в 1)...И отгоре на това ниски брутни заплати и високи данъци върху доходите - това принуждава много хора да сключвт договори за 400=500 лева, а да очакват кеш повече (ако им го дадат). Последствията ще са - следващите мизерстващи пенсионери, търсещи работа...до гроб.

Това май е в програмата на мутренското правителство за промиване на гладки мозъци. Висш държавен служител чете цифри както дявола чете евангелието, а медиите вкл. и дир коментират тези идиотщини вместо да реагират бурно на тъпата манипулация. Касае се за някакво сравнение дали едни проценти се увеличават, намаляват или се запазват в един единствен месец през годината, но целта е да ни се внуши, че безработицата през последните 23 години е растяла, а сега само за два месеца е започнала да спада. Извода трябва да е, че мутрата БУДА е направил икономиката действаща и вече ще започне да се задъхва за работна ръка. Какво ли не измислят ПР-ите на тиквата, за да ни убедят в нещо, което не е вярно. Не може да си в основата на тоталния срив на икономиката цял мандат и сега две години след провала си да си започнал да вдигаш същата тази икономика на крака. Ще видим дали ще публикуват подобен анализ, когато на улицата вече ще са излезли около 300 безработни от ТЕЦ-Варна и около 1500-2000 от БДЖ. Тогава ще мълчат като бити п.дераси.

Защо автора слага снимка от Лондон а не от България?

Ха ха, тоталална лъжа, дезинформация и евтина пропаганда за който трябва , и който плаща........Ха, ха дори само в нета като напишеш Bulgaria economic statistics ти излизат проситчики, графики от различни източници за еволюцията на безработицата през последните 25 години...И ку-ку, каква изненада-при шефа ви безработицата и всички економически показатели са буквално сринати...Истинска нацинална трагедия е че имаме такива медии...Наистина, казвам го без злоба-проста констатация....

То понеже, ако е вярно ти би го оценил положително.

Аз оценям вярни и реални неща.Имам полза от работеща икономика, ниска безработица и висока покупателна способност. Идолните портрети, живот в мнимо обаяние и омразата към даден цвят отдавна съм ги изахвърлил в мазето с другите клишета , с които ни "хранят" ежедневно. Вие явно оценяте и искате да живеете в тях, когато идват от когото трябва.Поздрави и бъдете жив и здрав.

Мили хора, не се хващайте на тази дезинформация. Това са данни само за регистрираната безработица. Т.е. данните обхващат само хората, които ходят да се подписват ежемесечно в Бюрата по труда. Не забравяйте, че онези, които вече не получават помощи, рядко ходят да се разписват в тези служби. Просто за някои безработни транспортните разходи /дори билетчено за трамвай/ е непосилен разход.

ЗАЩО НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ОСИГУРЕНИТЕ В НАП ТОГАВА????

Абсолютно лъжлива публикация! Непрекъснато расте безработицата, както и в момента при съкращение на толкова хора от БДЖ! Хайде стига с този пиар на управляващите ''мъже''!

излиза, целия свят на минус - само Бай Ганя на плюс - кво е тава икономическо чудо дето приложихме - без производство, без износ, без суровини .... без нищо

Само един БУДА и много ПР-и и статистиката добива вид удобен за манипулация на хора с гладки мозъци.

Човек ще каже от заглавието, че през последните 23 години само се е покачвала тая безработица... Дори няма да си направя труда да критикувам изборът на заглавие от уважаемите журналисти.

Нито са "уважаеми", нито са "журналисти"! Списвачи-редактори в сайт с доста съмнителни качества. Нищо повече

БЛАГОДАРЕНИЕ НА КРАДЛИВЯ ПРЕХОД ПОДГОТВЕН ОТ КОМУНИСТИТЕ ,НАЧЕЛО С ЛУКАНОВ И ИЗПЪЛНЕН БЕЗОПРЕЧНО ОТ КОСТОВ ,БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ДЪРЖАВА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ.В НЕЯ ОСТАНАХА САМО ЦИГАНИТЕ КОИТО НЯМАТ НУЖДА ОТ РАБОТА НО СКОРО И ТЕ ЩЕ ЯНАПУСНАТ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ОТ КОГО ДА КРАДЪТ

И на мен ми спадна за първи път от 23 години, след като прочетох новината!

Глупости на търкалета и лъжи на господарите. Човек може да се смята като трудещ се, ако работата му му осигурява поне минимални средства за живот. Ако бачкаш в Англия за минимална работна заплата, както вече почти цялата английска работническа класа, за 6.50 или в България за 500 лева, ти си жив умрял. По-добре почвай с революцията.

Безработицата спада щото народа се изнесе в Чужбина. Никой нормален човек няма да бачка за 300-400 лева тука по 8-10 часа, 6-7 дена седмично

..а в чужбина умират от щастие като ни видят ;)) Веднага се образуват опашки от работодатели, наддаващи за безценните ни умения и знания от област Политика, Футбол, Жени и Коли, нали? ;))))

..и изиване на кг. алкохол за единица време и други велики умения на вечно недооценените ни съграждани. Просто сте смотани и страхливи, за това сте скъсани и нещастни.

преди 23 години държавата беше 9 милиона сега сме по малко от 7 милиона като пенсинерите са 3 милиона, работещите са с около 2-3 милиона по малко е пак има безработица, за какъв спад може да се говори

Народа измря бе умници!

Статистиката е в проценти, а не в абсолютни стойности.

Колко ли хора са това дето са останали и БЕЗ мижавите обезщетения за безработица?????Българските медии и институции явно са на първо място по МАНИПУЛАЦИЯ ако има такава класация,,,

Спада, защото всички безработни вече измряха от глад и мизерия.

или защото кои по кадърен се е махнал от тоя кенеф българия

Специално ти, с уменията си успешно си се издигнал до хигиенист на две тоалетни!