Министър: Пенсионната система ще издържи до 2040 г.

Актюерските разчети показват, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа.

Обратно в новината

Коментари - Министър: Пенсионната система ще издържи до 2040 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

AbuTalib

Пенсията по начало е била рекламен инструмент, послужил на Бисмарк да спечели властта.Трябва друга система формално наречна Закон за Обезпечителната възраст и неговият най-важен инструмент- обезпечителният екзистенц, еднакъв за всички по размер.

Не се отчитат фактови като изискуем стаж за пенсия 37г/ж и 40г/м респективно, в Бъдеще само единици ще могат да имат пенсия с пълен стаж..... и като добавим към това влошеното здравеопазване, то резултатът е налице - СИСТЕМАТА Е СТАБИЛНА....

До кога такива некадърници ще ни плашат с небивалици.Как го изчисли.Престанете да плашите младите хора.На терминал 1 групи по 30 млади хора заминават. Мислете как да подобрите сегашното състояние на пенсионерите не се занимавайте с глупости.

"Актюерските разчети показват, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа" И ко е туй? Кой шъ я прай риформътъ? Боко шъ ли е жив да назначава подобни идиоти...

Бе даите му на този Бисер между свинете една средна пенсия от 200-300 лв. още сега и да оди да се оправя, не да ръси идиотщини!

Да реформа трябва ,за да се направи както е навсякъде по света.Щом имаш стаж да можеш да се пенсионираш независимо от възрастта.Какво е това при 40г.стаж да нямам право ,защото нямам възраст.Защо не видите колко хора са принудени от умора да се пенсионират даже и с една година по рано,защото вече не издържат ,а вие при толкова много стаж ще им удържате %.Къде го има това?пълни бок...ци .Вие родители нямате.Пенсионната система няма да издържи повече от 1,2год.с тези дето не се осигуряват ,а се пенсионират в младежка възраст,за да продължат да "работят"същата много опасна и тежка работа.

тя ще издържи, но ние няма да можем

Хайде сега не ни обясняваите, ами вземете да вирнете накраденото, включително и пенсионните фондове! Некадърници такива, па и от ктадливи по-крадливи!

К'во ще издържи? Пенсионна система било, ама българска, т.е. мрете!?! Има ли такава друга пенсионна система, където годините и стажа растат така стремително, а пенсионерите да вземат под 30% от предишния си доход и далеч под жизнения минимум?! Ами нема!

КАК НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМА МИЛИАРДИ ЗА ФУТБОЛ НАПРИМЕР.ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ ДИСКРИМИНАЦИЯТА Е ЗА ТЕЗИ КОЙТО СКОРО ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ АМА В МОМЕНТА МНОГО ХОРА КОЙТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ НА 40 ГОДИНИ ВЕЧЕ 40 ГОДИНИ Я ВЗЕМАТ.ТАМ Е ПРОБЛЕМА В ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА ТЕПЪРВА ПОДЛЕЖАЩИТЕ НА ПЕНСИОНИРАНЕ.ОБАЧЕ ПАРИ ИМА И ТО МНОГО(БАНКИТЕ ПРЕЛИВАТ ОТ ПАРИ И СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ГИ ПРАВЯТ.

ХА-ХА ама моля Ви се журналисти четете си заглавията и текста който сте написали.От първото изречение се разбира ,че пенсионната система ще бъде стабилна 2040 години хахахаха "Актюерските разчети показват, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна..."

Именно поради този факт българина трябва да се приучи да спестява за старини: във Великобритания максималната ДЪРЖАВНА пенсия е 560 паунда, от там нататък сте вие, каквото сте заделили през годините. в Австралия е 300 техни $ седмично( за всички). Нещото което не се казва в статията е че масово тия около 40сега не се осигуряват въобще, и това са стотици хиляди хора, може и над милион да са, точно толкова не си плащат и здравните: те ше цъфнат след 20тина години, надавайки мощен рев за пари

Почти. На острова държавната пенсия се смята лесно. Около 4.40 на седмица за всяка година с пълна осигуровка. След 35 години се получава в пълен размер - колкото толкова. Минимален брой осигурителни години за да се получи каквото и да е - 10. Много работодатели обаче предлагат допълнителна пенсия, като покриват внесеното от работника. Например работника внася 2% от брутната си заплата и чорбаджията додава 2%. Някои работодатели отговарят до 5%. Т.е. ако работника внася 5%, те също внасят 5%. Ако човек започне на млади години и рядко стои без работа, точно тези спестявания ще му осигурят повече или по-малко спокойни старини. Тази допълнителна пенсия при някои пенсионни компании и при определени условия може и да се вземе наведнъж.

Скоро четох един финансов анализ, че за родените след 1973 г. няма да има ресурс за пенсии. Единствено ако се пренасочат средства от данъци за пенсии и пенсиите се регулират на определен лимит, независимо от това на каква сума са внасяни, тогава би могло да има пенсии за тези хора (родените след 1973 г.) Явно и офциално започват да подготвят хората за този фалит на НОИ.

Дали ще има пари за пенсионерите, не е основния проблем пред България. Пенсионерите са тежест и грубо казано- ненужни ( аз също ще вляза в групата ). Тези пенсионери, обаче, пращат с охота децата и внуците си на Запад и чакат децата на другите да ги издържат с пенсии. Освен това така затлачват страната със социалистическо- балканското си поведение, че прогонват и останалите млади хора навън. Всяка година се вземат близо 6 млрд. лева заеми за да се доплатят пенсиите. Възрастните сами трябва да си подсигурят старините, без да чакат само на държавата ( младите и заемите )

Se taia

В този ред на мисли, защо аз трябва да плащам чужда пенсия, след като когато стана пенсионер, държавата няма как да ми гарантира изплащането на моята? Не е ли по-добре да си ги спестявам/инвестирам тези пари? Ако държавата не може да гарантира стабилността на пенсионните фондове, по-добре да ги няма....поне няма да има празни надежди

Да ти кажа моите родители не са ми много тежест. Във всеки случай като малък аз съм им бил повече в тежест - около 1ш години. Може би имаме някакъв поне малък дълг? Знам ли? Чувал съм в Китай пенсии няма, защото традицията повелява семейството да се грижи за възрастните.

то е ясно системата е тотално забатачена от малоумните крадци в парламанта ,така че спокойно може да спрете да си плащате данъците поне да не ви крадат.

Сметнете колко пари давате на тая държава и дали има смисъл от плащане на данъци: при средно 300 лева данъци на месец, за 45 години се получават 162 000 лева на база изчислени за 2017 г., ако ще да взимате и по 700 лева пенсия, ще ви трябват 20 години докато си върнете парите, т.е. трябва да живеете до поне 85 години, при услови, че системата не се срути дотогава, което е крайно вероятно.

Да, но пропускаш едни основни лапачи на пенсии - полицаите. Те внасят много по-малко време, а теглят много повече. Отделно ТЕЛК-аджиите, които също са дука в системата (тук визирам тези с фалшивата инвалидност, а не истинските).

AbuTalib

Допълнителните заплати на бивши военни е правило наложено от Варшавския договор.

Тежко и горко на всеки, който чака да живее старини от бг пенсия.

Демографските проблеми са в цяла Европа, Германия, Франция, Англия и т.н ги очаква същото. Немците прокарват 70 години възраст за пенсия и местните мълчат...

До кога държавните служители няма да си внасят осигурителни вноски;а получават най-високи пенсии?

Защо не се казва колко са работещите пенсионери по колко им се удържа и по колко им се дава ако си пуснат молба за превизчисление

По рано ще е - към 2030....

така като я гледам, вече е свършила... Цял живот си работил да ти дадат 200-300лв. с които не можеш да си платиш само парното???!!!

ха-ха, управляващите повече от 25 години ликвидация НА ВСИЧКО НАСЛЕДЕНО ОТ СОЦИАЛИЗМА, от страх да не ги обвинят че са червени, сега ще берат горчивите плодове на непрофесионалните си решения. Следващото ще е енергетиката, няма да е в блезко бъдеще, но натам се върви. Лошото е че НИКОЙ НЕ СИ ПРИЗНАВА ГРЕШКИТЕ, САМО ИЗЛАГАТ ФАКТИТЕ И БЕЗОТГОРНОСТТА И НЕНАКАЗАНОСТТА ЗА УПРАВЛЕНСКИ РЕШЕНИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА.

Надигнете се и отидете пред парламента.Те крадът фонда за пенсии а се крият зад ромите.Такъв е закона който ражда и не работи взима помощи .

Ако МВР , Ромите , Армията , Държавните Служители , Олигарсите и Политиците не излязат като Ползватели на НОИ - ще има проблеми - Това е Армия от 5 милиона човека която е Атакувала Русия пред 1941 година и е Сринала Пенсионната Система на Германия .

Всяка прогноза се прави на базата на определени предположения. За мен това е партенка. Достоверно би било да се кажа, че системата ще издържи до 2040, ако се запази същия процент на смъртност и емиграция, раждаемост при ромите,качество на образованието етц.

Е..х маааму! А след 2040 откъде ще ми плащат пенсията???

Откъде, откъде ... Г-н министърът ви кзва в прав текст - пари нема, действайте

Корекция: До 2040г. ще са останали много малко млади хора,предимно пенсионери и много цигани.Ако правителството продължава да нехае и не взема превантивни мерки всичко това ще се стовари върху бедния български народ.

Стига писахте глупости. Националният осигурителен институт /НОИ/ е държавен. Ще фалира само когато държавата фалира. А това няма как да стане. Щом държавата не фалира 1997 г., значи никога няма да фалира. И ако не си плащате осигуровките, пенсии ще има, но ще останат ниски.

държавата отдавна е фалирала,защо мислиш че се теглят кредити от правителството,ако се крепим то е само на европейски субсидии ,когато секнат ще видиш тотална мизерия.

А бюджетните хрантутници защо не заплащат осигуровки ? За пенсиониралите се до 31.12.2018 г. таван на пенсиите а от 01.01.2019 г. БЕЗ таван на пенсиите. Егати справедливостта у нас. Ограбване на труда. Българи.......

тогава да спираме да плащаме вноски за пенсии и всеки да се спасява там.. за какво да плащам цял живот по 100 лв на месец за вноска пенсия след като няма гаранция, че при пенсиониране ще ги има тия пари?

Защото системата е на принципа на солидарността, а не на индивидуалните партиди. Вие в момента плащате пенсиите на сегашните пенсионери, а не спестявате за себе си като се очаква, че идните поколения ще плащат вашата пенсия. ако желаете индивидуална партида отидете в частен пенсионен фонд.

Se taia

И защо аз да давам пари, като за мен никой няма да дава? Егати солидарността :)

е да има саниране и магистрали,че от там се краде най-много.Управниците на пенсии не разчитат.

просто към 2040 година в България ще са останали само държавни служители, полицаи и пенсионери. Евентуално и малко цигани.

МНОГО СИГАНЬЕ

Държавата просто казва: НЯМА пенсия!

като не достигат квалифицирани кадри, спрете да режете от пенсиите им за сметка на изобщо неквалифицираните и не желаещи да работят.Отделете социалните помощи и организирайте уважаваща работещите пенсионна система, другото е брътвеж за отвличане на вниманието.

Ами да спираме тогава да плащаме осигуровки, след като държавата не гарантира, че ще имаме пенсии. На какво основание събира държавата осигурителните вноски на хората, като няма яснота дали ще им дава пенсии след години. Това е един от поредните абсурди в тази страна, която изгони кадърните си хора и ги държи настрана. Тази държава не заслужава да има данъкоплатци.

Пенсионната система в този си вид просто ще рухне, ако в спешен порядък не започнат да се събират осигуровки от огромната армия, неплащащи по силата на законови привилегии - държавни служители, съдебна система, силови структури. Въпросните категории заемат почти 1/3 от заетите в държавата.

Държавните служители са ти най-малкия проблем. На тях държавата им ги плаща. Виж маа.галите не плащат нищо. Крадливите политици пък са основен проблем.

Дотогава всички западни фондове ще бъдат изгонени, така че да идва по-бързо.

Лъжи, лъжи, лъжи, лъжи.. колкото и да дигати прага все парите няма ва ди стигат. Като крадете и давате на мързеливите цигани!

Може би заглавието трябваше да бъде:Пенсионната система ще рухне през 2040 година!А нищо чудно и по-рано.

Докато герб управлява с машинации и далавери пенсиите няма да издържат и до края на тази година.

Новата мярка е да освободите от данъци тези около и под 40 години. Щом няма да има пенсии не трябва да има и данъци.

Шило

То, България няма да просъществува дотогава. Значи, всичко е наред.

Ами като първа мярка за решаване на проблема накарайте огромната армия от държавни служители, полиция и военни да си плащат осигуровките както всички останали!

Не мангалите, а държавните служители са ти проблем?

Що мислиш, че държавните служители не са проблем?

че ако България не тегли кредити не може да изплати дори текущите пенсии....

Образованието е процес, който продължава и би трябвало да продължава цял живот, защото хората винаги трябва да умеят да учат нови неща. Затова държавата трябва да осигури възможности за прехвалифициране и допълнително квалифициране, без ограничение във възрастта, без дискриминация. Тези мерки ще подобрят значително икономическата сила на страната. Разбира се, всичко това се случва по развитите държави, но скоро няма да се случи в България, иначе България нямаше да е най-най-най във всяко едно лошо измерение. Образовано население трудно се манипулира и ограбва. Не е възможно безработицата в България да е само 6%. Къде работят всички тези хора? По малките населени места е масова безработица! В една Гърция, където има много повече икономика, безработицата е 20%. И какви са тези 34% от населението, които се водят икономически неактивни? Аз не бих се надявал да получавам пенсия след 30-40 години, ако живеех в такава страна. Освен решетки против престъпност, хората трябва да си събират пари в буркани и дюшеци, за да ги използват като допълнително пенсионно осигуряване. Здравната система не е съвсем солидарна. Може 20 години да плащаш максимума здравни осигуровки, след което 3 месеца да не плащаш, заради което да ти прекъснат правата. Това не звучи като слидарност, нали. А къде са отишли парите, които си давал 20 години? Това са много пари! Представете си, че имате добри доходи, заради което държавата прибира по 1500 лева на месец. За 10 години това са 180 000 лева! За 30 години са 540 000 лева! Това може да го имате във сметка, което да ги използвате както за пенсия, така и за здравни, както и да се наследява от вашите деца!

как Здравната система да не е солидарна ? Аз ходя на лекар 1-2 пъти на 3-4 години , но за сметка на това има хора които всеки месец взимат направляния да специалист , лежат в болница , почиват по 7-10 дни всяка година на санаториум по клинична пътека..но на мен и на онези хора им взимат еднакви Здравни вноски. Според мен няма как да направят пенсионните вноски на лични партиди поради една причина..Как и от къде ще изплащат пенсиите на сегашните пенсионери , как ще бъдат орязани всички онези които сега имат някакъв стаж без да са внасяли вноски на лична партида...даже една част да минат на партиди начисто след време то те ще отпаднат от общия кюп и така държавата ще трябва да плаща от бзджета пенсиите на онези със стаж но без личн партиди а тия кинти ще ги вземе от всички останали. Просто се губи логиката и за едни ще има а за друг който има стаж може да се окаже че няма да има защото внасял в общия кюп. Целият проблем е че държавата прави всичко възможно да изгони и последният Бустанец от тая бедна земя. След като оттатък може да намериш работа която поне да не те оставя гладен , тогава защо да стоиш тук и да си от трупата на работещите бедни и гладни

Солидарна е в Канада и Великобритания. Независимо дали си осигурен или не, независимо дали някога си плащал осигуровки, всичко ти е безплатно. Лекарствата ти се изписват и си ги взимаш безплатно от аптеката. Това е солидарност в буквалния смисъл на думата! Защото на всеки може да се случи да мине от другата страна на бариерата.

И по 500 лева да ти взимат пари за месец, и по 300 лева, това са много повече пари, ако са ти на лична сметка, отколкото ще получиш под формата на пенсии. Проста аритметика. Единствените, които няма да имат лични партиди са държавните служители, които не се осигуряват сами.

Бисерчо, основния проблем на пазара на труда е ниското заплащане а не липсата на квалифицирани кадри.

Интересно днес гледам по БТВ в сутрешния блок същият тоя пич от снимката и под него надпис " Краят на безработицата " ?!? После стоя и се чудя " Ако в Бустаня няма безработица и Боце води инвеститори от близко и далеч ..скоро чакаме от Марс , защо всеки ден все повече хора напускат тоя Бустан ? ". След това се сещам че безработицата е сведена до минимум , защото просто почти всички които могат да мятат краката вече са ги метнали на самолета и тука в Бустаня няма кой да работи или тези които все още могат и неработят предпочитат да си стоят у дома вместо да робуват на някой от тия същите които ги докара Боце и които дават 5-600 лв + купочнета като от по времето на Комунизма. Тъ кашата няма оправия а изхода е всеки да се спасява както може някъде навън, защото тука никой няма да се трогне да ви спасява когато вече е станало безвъзвратно късно. Те тия които ги дават всяка вечер по новините отдавна са се спасили че са спасили даже и внуците си. Всичко останало е празни приказки

даже до 2400 ще издържи, а защо не и до 24 001 !? ..дано не са ти изгнили панталоните до 2040, да се чуеш от този свят какви си ги вервал днес! идиот нещастн

Споко бе - циганята ще ни изтрепят физически преди да докопаме мизерната пенсия. Гарантирно. Честна демократическа

Всеки министър и правителство обявават и правят реформа, която е последна и во веки веков. Ама не става. Калфин същото направи, разбира му, може, ама нищо не е вечно. Не може да издържи нито една система, в която: 1. На двама пенсиониращи се на 65 идва един 19 годишен завършил училище. 2. 1/3 от младите в чужбина, а 1/3 не завършват средно. 3. Средна възраст на българите 43 години и расте. 4. Няма никакъв икономически ръст, а има гола статистика. 5. Структурата на БВП и икономиката е лоша и се основава само на услуги почти без индустрия и селско стопанство, което е заменено от мутренско земеделие. 6. Социалните системи са сринати - много инвалиди, не само фалшиви - то болните от рак пребройте само. Сринато здравеопазване, сринато образование. 7. Голям дял на сивата икономика. 8. 60 процента от пенсиите вече се плащат от бюджета и става все по-зле. 9. Огромни регионални различия. Тотален колапс в почти цяла Северна България, масово малки общини са на дефицит и безработица от 50 процента е нормален факт в тях. 10. Липса на инвестиции, никакви чужди такива и износ на капитал от страната. 11. Огромни кражби и евроусвояване с безсмислени проекти, които не генерират нито устойчив растеж, нито трайни раб. места, нито нищо друго освен лични облаги за шепа мутрци и прикриващата кражбите им администрация и слжби. Стига ви толкова.

Ами сигурно е прав човекът. Пенсионната вързарст толкова ще се вдигне, че еидиници ще я дочакат. И ако я дочакат ще получават пенсии от по 20 лева.