До два дни гръцките банки може да останат без налични пари

През следващите 2 дни гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност, ако правителството не сключи спешно споразумение с кредиторите.

Обратно в новината

Коментари - До два дни гръцките банки може да останат без налични пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някои от латиноамериканските страни са се освободили от дълга,но това става при умни политици.Международното право дава инструменти за това.Един от тях е за "омразния дълг".Три са условията за това-1.Правителството трябва да е сключило дълга без знанието на гражданите.2.Парите трябва да са използвани за дейности от които гражданите не са се възползвали.3.Кредиторите трябва да са знаели за тая ситуация ,но да не ги е интересувало.Еквадор-Космически заем.50% от бюдета отивал за изплащане на дълга,в същото време за здравеопазване се отделяли 4% и 8% за образование.Това води до унищожаване на нацията.Избират си Кореа -умен и начетена личност.Първото му решение е да изгони представителите на СБ,обявени са за нежелани.Завеждат дело за нанесени щети на държавата.Създаване на контролна комисия.Доказват ,че дълговете са незаконни и не ги плащат.Еквадор тръгва напред.

При два коментара къде изчезнаха - дире? Да Гърция помни Кипър 1974 г и ако ще излезе от ЕС излиза и от НАТО и тогава базите ? А парите са лесни - купуване на акции от БРИКС -заем, връщане в натура и до два месеца ще си сменят валутата.А ние? Дире пусни го,...

Излизане от НАТО и военните минават на рублев порцион ? Предложи им го !!

Е, като си сложите женски никове и вече ви вярваме повече. :)) Като е толкова хубаво, защо вече не са хукнали към брикс??

капитал на БРИКС ще бъде 100 млрд, но ще бъде събран до една година. Дотогава - я камилата, я камилара с гордите.

така е като се живее на кредит. и на нса от там ни доиде - ч5 години кредит

За съжаление потърпевши от глупостта и наглостта на политиците са най-уязвимите и невинните!!!

ОXI, А?!? Гърците били много "горди"?!?? А?!??? ОК, но НЯМА ПАРИ! И МНОГО ТРУДНО ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ! БЕЗ РЕФОРМИ НЯМА КЕШ! ФАКТ! ДрУгарЕ! ФАКТ!

Имам дежавю!

Че те тез пенсионери на седмица получават повече от нашите за месец, а ? Кредитния ни рейтинг и на Гърция са в една категория - боклук, защото политиците ни са в тази категория.

нали затова и гърците и ние сме на сходен хал - ние живяхме по времето на социализма на кредит от което не можем още да се възстановим и гърците са пред фалит защото живяха на кредит

К'ъв кредит бе, всичко е върнато, печалби си имахме.Но ни унищожиха всяка възможност за печалба, за да ни принудят да взимаме заеми.

Пълни глупости! Външния дълг на цялата държава тогава беше 9 милиарда долара, а имахме резерви и да поличаваме 6.5 милиарда, сега общия държавен дълг е над 50 милиарда долара. Не можем да живеем добре заради крадците, които са завладели държавата, не ни е виновен социализма!

Лъжеш другарю. И не разбираш нищо, но е хубаво, че имаш мнение. За съжаление държиш да го споделиш.

Въсщност парите са само 120 евро. Имаше изказване, че ще могат да получават по толкова НА ГИШЕТА в банките всяка седмица. Но за тая седмица няма информация, че има отворени такива. Това ограничение засяга хората които НЕ РАЗПОЛАГАТ С КАРТИ. Така че, те и да искат не могат да теглят нищо от банкоматите (поне не от пенсиите си).

На всеки горе долу запознат с принципите на паричната мултипликация използвани при кредитирането от банките му е ясно,че всички дългове не могат да се върнат,дори теоретично ,просто няма реални пари за това.Измамата която е с космически размери може да просъществува известно време но рано или късно някой пропищява.Наред са гърците.Малко ги пообъркаха те нещата.Защото правилото е първо даваш после получаваш.При тях май е първо получаваш после пак.Е ще имат малко неприятности за жалост.

Ако дадеш пари на приятел, ще загубиш и парите си, и приятеля си...

sashtoto se otnasq i za rodninite,daje pri tqh e po losho shtoto te pravqt da se chuvstvash guzen ako ne im dadesh...

- Бабо Меркел, де така? - Тичам Ципрас, за евра. А ти къде си се насочил? - Референдум съм насрочил, няма да гласуват с "Да". - А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска? - Срам не срам, но пак тогаз ще искам сбраното от тебе аз. - Аз пък няма да ти дам, шибан гръцки мързелан!

Българският пенсионер може да взема 240 лева пенсия но си ги везма изцяло, а не взема по 60 лв на седмица има малка разлика хаха едно е да можеш да си правиш сметка на харчовете друго е да имаш ИМАГИНЕРНА пенсия която е голяма а не я получаваш всъшност

Що за сметки 60 евро не са 60 лв. и не са на месец а са всеки ден

Връщат драхмата,огромна инфлация/бг 1997г/,валутен борд...и чакат наново в чакалнята!

лежи в затвора за хаоса, който причини в Гърция. В момента страната е страхотен батак и както вървят нещата ще става още по-зле. Никакъв референдумен резултат не може да оправдае напълно некомпетентните му действия.

+1

Аз и на 10 евро ще викам ура.

Моля се моя близка - пенсиониран български архитект с 43 години трудов стаж, да може да тегли от банковата си сметка по 240 евро на седмица.

Хубаво е че архитекта се е осигурявал на максимална заплата и пенсията му е 910 лв. Хубавото е че взема 910 лв а не 240 лв нали? т.е. знае колко ще получи и ги получава реално и може да си направи план за харчовете колкото и мижави да са! А като имаш пенсия 1000 евро и незнаеш дали ще я си я получиш за какво ти е????? как ще си плащат разходите ако не си получаваш пенсията от 1000 евро???

Въобще не си събуден, щом не схвана иронията! А тя е, че в стабилна и дисциплинирана България (според мутрата) пенсия от 240 евро (480 лв) е мечта за по-вечето от българските пенсионери. Камо ли, да си я теглят на части от по 240 евро (480 лв) на седмица. И не смесвай, при разсъжденията си, мерните единици - 240 евро НЕ са 240 лв! И за да стане иронията още по пълна, ще добавя че, средната пенсия (за 2014г) в Гърция е 941,59 евро, а в България - 155 евро!!! Така че, на гърците и наполовина да им падне жизненият стандарт след кризата, пак ще бъдат в пъти по-добре от нас.

1/Финансовият министър ще подаде оставка ,въпреки че самият той каза ,че ще подаде оставка ,при гласуване с ''ДА''. 2/Кризата с банките няма да се реши ,само за ''НЯКОЛКО'' дни . С.Дянков познава, финансовите трикове..

Ако ЕС се стремеше към държава от типа на САЩ, щеше ли да наказва един свой щат (state=държава)? Все едно да наказва Източняците германци затова, че са били под социализъм... Все едно ние да наказваме Врачанското население да мине на чесън и хляб, за да плаща за Химко-Враца... нищо, че не работи... Или , може би, да наказваме мизийците, че не са си застраховали имотите...

Да ама в САЩ ако си в беден щат си живееш бедно и не искаш да вземаш субсииди на централно ниво (федерелно) В Германия източно германците си траъкат и изпълняват ... Гърция се прави на хитра, а всъшност сама се прецаква! Гърция разчита на това че видиш ли Германия и Франция ще са милостиви! А какво да каже Словения? защо тези милиарди не са в Словения? Или пък в Естония? или пък Португалия??? ЗАЩО ТОЧНО ПЪК ГЪРЦИЯ?!?! Баста!СТига гръцки номера!

Гръцката банкова ваканция май ще завърши заедно с ученическата такава - през септември.

Никой не може да ви даде толкова - колкото аз мога да ви обещая !!

Ей зарови я таз държава ци-прасчо. Зарови я.... :(

ЦИРОЗА гарантира внезапна смърт до няколко дни. Нужна е спешна операция.

Заравят държавата си тези, които теглят заеми, за да запушват финансови дупки... Гърция със заемите си е създала една икономика, която генерира над 200 млрд. евро годишно... Затова са й дали заемите - за да генерира приходи. Сега ЕС банките сами си режат клона... Може би се надяват гърците да им дадат концесии за разработка и и експлоатация на нефтогазовите находища, които са в огромната гръцка акватория...

Ей Ташак, ма ти си бил голям ташак бре. :)

Практичен съвет в две стъпки: 1. Проверявате внимателно кои от вашите приятели във Фейсбук подкрепят изхода от референдума в Гърция 2. Отбелязвате си никога да не им давате пари назаем.

приятелите ми знаят, мога да дам много неща но изисквам ... ако не ... няма да могат да бъдат приятели дори на себе си ... има човек има проблем няма човек няма проблем. А щом съм дал имал съм в излишък(прежалил съм ги когато съм ги дал, но съм прежалил и приятлят ми ако ме прецака)!

Веднъж като налееш от пусто в празно,ще трябва да давате цял живот и няма да има връщане.

"Обещавам до 48 часа след 'ОХИ' на референдума да има ново, по-добро сопразумение и банките ще бъдат отворени." Обещания, обещания, популизъм, популизъм. Честито на печелившите ОХИ-та.

Гърция просто няма как да върне такъв огромен дълг в размер на над 300 млрд.€. Така е, няма спор, не и при този размер на пенсии, заплати, раздути държавни разходи и огромна административна армия. Категоричен е този извод при запазване на изброените по-горе параметри на държавни разходи. Но, да видим за какво гласуваха всъщност в неделя гърците. Те отхвърлиха нещо, което го нямаше, а всъщност приеха, казаха ДА на отказа от икономии. Заявиха, че отказват категорично доброволно да стягат коланите и да правят икономии, за да връщат някакви си кредити на някакви си кредитори и това е посегателство на достойнството и свободата им. Така задействаха обективни процеси, които ще последват спиране на помощта за тях, защото малоумни, които биха давали пари при тези условия , вече няма. И когато, като следствие, мин. пенсия стане равна на 1 кило кашкавал, максималната пенсия стане равна на 2 кила кашкавал, а максималната държавна заплата стане равна на 3 кила кашкавал и гърците поживеят годинка при тези условия, както ние 1997 г., смея да твърдя, че гърците ще претърпят катарзис. След който ще са доста по-склонни за преговори, даже могат и да стигнат до там, че да се молят да преговарят, без абсурдни диктати. А от достигнатото ниво на обществени разходи в този момент може пък и да се окаже, че могат да върнат 300 млрд. Дори 500 млрд... ;) :) http://dnes.dir.bg/news/gartzia-evropeyska-komisia-evropeyski-sauz-pobedata-siriza-19475570?nt=4

Може много лесно да си върнат дълга,те затова ги докараха дотук,ЩЕ започне приватизация,но не криминална ала КОСТОВ

На гърчолята им стига да се обезцени еврото и тогава и само тогава ще могат да си върнат дълговете. Покрай цялата тази дандания с преговорите, точно това тръгна да се случва. Естествено, трябва и да почнат да харчат толкова, колкото заработват.

"гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност" Упс

в 21 век всяка банка има такъв недостиг, никоя банка, не държи толкова големи парични ресурси. това, което най-нагло се пропуска в обясненията от подобни журналисти е, че банковата система в Гърция както и във всяка друга държава се оповава на доверието в нея. Като цяло подкопаването реномето на банката или пускането на лъжи с цел срив на доверието са престъпления и се презследват. интересно как никой обаче не се сеща, че това, което се прави срещу гърция е атака на банковата и система по възможно най-долният начин. Година преди кризата 2008 един екс член на управителният съвет на Лойдс обяви, че инвестиционните позиции са 100% рискови и не са хеджирани, което ще доведе до срив, но тогава го заплашиха със затвор.

Напечатани са нови драхми и "ЕС" - ЦРУ знаят много добре за това! Шантажа с Банките и Еврото е за тези които верват на слухове! ЕС няма сметка Гърция да се откаже от Еврото! МВФ също не желае Гърция да откаже да плаща Криминално взетия "дълг" от тях!

Да речем, че са напечатани.. какво от това ?

Абе малоумници.... какво винаги в главите ви са световните конспирации... за Гърци е ясно.... нямат икономика, нямат пари... няма заплати за държавните служители. Точка... ясно е... на който не му изнася, грабва си партакешите и заминава на село да копа доматите. Хем на въздух хем наяден. Цоцали цял живот на аванта и сега като циганите... "дай бате още"

Хи хи. Гръцката банкова ваканция ще стане като ваканцията на КТБ.

Е,нали Ципрас им обеща,че ще отвори банките още на другия ден след референдума?Направо е трудно за вярване.Да те лъже някакъв,като дърт циганин и да му вярваш?!Все едно ние да вярваме на Сидеров...Мобилизацията...Ядрените ракети на Шабла...

Гърците са изтеглили от банките 300 млрд евро кеш и могат доста дълго да карат без банки... По 30 бона на калпак барабар с бебетата...

Е точно това са парите наляти от ЕС. И откраднати от гърците. Много са нахални, но да видим къде ще стигнат.

проблемата е, че бебето с памперси пълни с евро отвреме на време се разболява. Обаче лимита на аптеката е 500 € дневно. Демек за някои пациент лекарства може и да няма ако и да има парата

Ако тези пари бяха пропорционално изтеглени от всеки грък по 30 000, тогава си прав. Мисля си, че по-скоро голямата част от тези 300 милиарда вече са изнесени в чужбина.

е като са изтеглили толкова кеш , що не си стоят на сянка в кафенето и да са пият фрапе ,ами припадат на опашки пред банкоматите

следват няколко месеца на мизерия, преди първия заем от русия. междувременно спад в цените на имоти и услуги с 50%. супер евтин туризъм.

Путин да не е малоумен.

Гръцкият туризъм се основава на частни хотелчета с по десетина студиа. Всяка студио дава по средно по 50 е на вечер, т.е. за месец около 1 млн гърцки семейства печелят само от хотелиерство по 15 000 евра от туристи. Това влива в държавата (не в банките) 15 млрд всеки месец. за за година от туризъм: около 100 млрд... И като не се плащат задълженията... Достатъчно пари да върти стопанството на Гр, при условие, че повечето от храните се произвеждат в страната...

Заем в какъв размер... Резервът на Путьо е под 300 млрд... Колко ли може да даде на гърците? И срещу какво?

ако падат цените да падат да си взема една къщичка на старото българско беломорие, което така или иначе ми е откраднато от семейството ми!

Банките щяха да отворят във вторник и щеше да има споразумение с кредиторите-ха ха ха...СЛЕД OXI следва ОХ!Ципрас ще го линчуват скоро!Да плюеш срещу хората дали ти толкова милиарди!И сега пак им искаш пари!А стига деееее!!!

Новата гръцка валута ще се казва - СРАХМИ.

Драхми , научете се да пишете бе "хора"! Драхмите вече се печатат!

Ти от тъпите ли си, та не виждаш сарказма и хумора в написаното...

Да направят един референдум и да гласуват, че банките имат пари. Или по-добре молебен. Да викнат арменския поп да им го отслужи.

пари кеш срещу гръцки ДЦК - пълна глупост - сливи за смет крайно време е ЕЦБ да им поиска залог акции на гръцките банките на Балканите - БГ, Румъния, Сърбия, Скопско, Албания - това са им най-чистите активи

трябва още около две седмици да постоят без пари.... и всичко ще се оправи... и ципрас ще го оправят...народа му..

Стига им да свършат парите в банкоматите до ден-два, ей тогава гледай за какво иде реч...

Тогава няма да го притеснява заплахата на г-жа Ципра, че ако не направи правилната сделка ще го разведе :) Ще бъде уважен от има-няма 8,9 млн. малаки. Те анлно, той орално.

Ами по 240 евро на седмица не стават ли 960 евро месечно.Как в БГ ЖИВЕЯТ С 200 ЛВ. на месец а тези искат по 1000 евро на месец2

в Сомалия?

по 120 евро. Идеята беше да поучат 120 евракя за общи нужди, като Ципрас и Варухакис им казаха, че няма да плащат сметки, докато не направят споразумение с МВФ-то, като масово се тръбеше, че това ще стане след референдума и моментално потича мед и масло по уличите на Атина още в Понеделник, а днес сме Сряда.

"До 48 след референдумското 'НЕ' ви обещавам ново, по-добро споразумение. Оставаме в ЕЗ и банките ще бъдат отворени." Честито на печелившите!

ми имали големи залежи на боксит. На някъв остров. Боксита тва си е глина. Та с тоя боксит правели много здрави чинии. Мяташ в таверната чинията и бокситовата чиния се забива като нож в циментовият под на таверната. За да я изкараш трябва да я наквасиш с узо

Ами,да поискат пари от кубинската говоряща мумия или от другарите Мадуро и Ким,защото Путя потупва само,по рамото...и дава манги,само на ГИРИЗА!

В съвременния живот, банките са най- основното нещо. Дори нормалните хора да могат да изкарват с по 50 евро на ден, то собствениците на заведения, магазини и прочие, сега псуват ципрас до 9-то коляно. Търговският флот на гърция е най- големия в света,нооо е частен, мисля че дори не плаща данаци в Гърция. Промишленост имат някаква, но не знам особено запознат.. :)

Уважаеми драскачи, отивайте и бачкайте, за да спечелите някое евро, че до края на седмицата трябва да даваме на гърците някой и друг милиард. хе-хе

А ти си на работното си място,нали лаещо говняно-червено,помиярче?!

деер

Смях!!! Ние ли? Ха-ха.... Те имат повече пари от нас . Нас ни държат на изкуствено дишане, защото могат да ни претопят, а Гърция не могат. Ти забелязал ли си как всяка година икономиката цъфти и печелим повече, а все взимаме нови заеми? Ликвидирахме си армията, за да имаме професионална със супер техника, а има професионални лентяй генерали и нямаме техника. Наливаме пари в НЗОК - кюфтетата за "нециганите" и накрая плебса все по-болен. Всичко строи, а пари в бюджета з апенсии - йок. Правим магистрали , а после те устойчеви като майонеза, защото видиш ли 20-35% се връща под масата. Правим дори и соларни паркове, които работят и вечер... Сега ще правим кампания за нивомери, а няма българска лицензирана фирма - 5лв струва устройството, но го дигитализират и става десет хиляди.... Кога ще се спука нашия балон?! - 2030 ли?! Тогава римляните стават мнозинство и турците....

а да видят те как живеят нащи пенсионери с 76 евро на месец

Всеки ден ще е така до победата Всеки ден ще е така до победата Охи Мохи Охи Мохи

Е, нали и самият Кастро ги поздрави за победата над империализма в неделя? А и Путя, ама нещо май не иска да развърже кесията.

Болшевиките развързват само чужди джобове, затова.

предвид пълненето на нови драхми от банкоматите в чували ще се измени и речника. Гърците няма да казват "Тегля пари от банкомата". Правилното е Бера драхми от банкомата

Гръцките комуноиди са издали декрет да се закрият всички банки и да бъдат изгонени всички банкстери. Пари вече не им трябват. При комунизма са излишни.

Явно банките в Гърция ще излязат в лятна ваканция. За неопределено време.

..до зимата..

Никаква помощ, нали са много горди. В неделя ако наистина ЕС е готова с Грекзит-а, ще видите как ще се заквичи на умряло, а Ципрас ще го гонят с камъни