Чумата улеснила османската инвазия на Балканите

Чумна епидемия е една от основните причини за османската инвазия на Балканите и бързото и лесно завладяване на земите ни. Специалистите откриват все повече потвърждения около тази нова за нашата история хипотеза, съобщи БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Чумата улеснила османската инвазия на Балканите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

smirn0ff

може и чума да е имало, но основната причина да ни завладеят сме били самите българи! алчни, завистливи и самонадеяни както в момента сме ... та за това не ни чака нищо хубаво ... само искаме да приличаме на германците, но не искаме да дадем нищо от себе си... така нещата нестават!

Дори и миналото на Б-я е непредсказуемо - тежко и горко на народ който има празник на Освобождението!

Прочетете нещо за английската политика на Ориента поне Димитър Йоцов по темата, ако не бяха ингилизите Б-я щеше да бъде свободна още в началото на 19в. преди Гърция! Не случайно поради турско-азиатско-мюсюлманско "присъствие" на Балканите до края на 19в сме били част от Близкият Изток.Независимо от политическите и имперски амбиции на Русия, наши братя по етнос,език и религия все още щяхме да сме вилает на Турция. Ирландците и чехите още наричат робство "присъствието" на англичаните и немците поне 700г.,но те са късметлии,че са били по надалеч от Босфора и Анадола. Нео-отоманска и Ердоганска Турция в момента е на екраните тяхната суперпродукция за ...1453г. все едно германците да направят филм за величието на Хитлер и възхвала на т.н. холокост - ами нашия холокоост?

КОГАТО Е БИЛО КРИТИЧНО ПОЛОЖЕНИЕТО НО ВСЕ ПАК ЗНАЕ ЛИ СЕ ПОЛЯЦИТЕ СА ЧАКАЛИ НА ПОМОЩ КОРАБИТЕ НА ВЕНЕЦИАНЦИТЕ В КЪРВАВИТЕ БИТКИ ПРИ ВАРНА ТЕ ЗИ СЪЩИТЕ ТЪРГОВЦИ СА КАЧИЛИ НА КОРАБИТЕ ОСМАНЛИИТЕ ЗА ПАРИ ЕСТЕСТВЕНО....А КОГАТО ПРЕЗ 1450 ГОД КОНСТАТИНОПОЛ Е БИЛ ПОД ОБСАДА ТОГАВА ОРЪДИЕТО НА УНГАРЕЦ Е РАЗРУШИЛО КРЕПОСТНИТЕ СТЕНИ НА ПРАВОСЛАВНИЯ ГРАД И ВСЯКА НАДЕЖДА ЗА СПИРАНЕ НА ТУРСКАТА ИНВАЗИЯ Е УГАСНАЛА

Това е ЦИНИЗЪМ, ГАВРА с Българската история. Излиза, че чумата е религиозна болес и е морила само Християни. Те османлиите са се били дистанционно (завоеванието е продължило десетилетия!!!!!) Да не говорим, че Константинопол пада почти 100 г след последното Българско царство. Защо не изследват жената на Иван Александър САРА на кой е дъщеря (на венециански търговец) как е повлияла на раздробяването на България, което е най-съществената причина за Османското завоевание. За помоща на Венецианския флот за разбиването на помоща от Владислав Варненчик.... Подлите Българомразци пак се активизираха.

Нека всички българи да прочетат двата тома документалистика на академик Петър Петров - "По следите на насилието", и тогава ще си поговорим пак.

Той щеше ли да стане академик, ако не пишеше лъжи върху лъжи - каквито му е заповадвала ДС?

"и вероятно са причина..." Ама още по-вероятно е и тогава управниците да са били като днешните и народите да са приемали османците като освободители...

Смятам че турската окупация е имала по-лош ефект от чумата!

Е защо "смяташ" така? Защото така те е учила русняшката пропаганда от 2 века насам?

Защото има хора, умрели за свободата си, което няма нищо общо с пропагандата!

Защото това съм чула от дядо си, а той от своя дядо!За разлика от тебе, по-вечето хора се осведомяват не само от пропагандатори!

Твърде възможно е.Може да е имало и сифилис и затова да не сме могли да противодействаме,а може и като сега,просто да не сме имали армия.

Феодализмът е епоха , в която човешките права са силно ограничени.14 и 15 век е време , когато наред с феодализма е имало и робство. Но това за което говорите не е точно робство , а непропорционално насилие. По време на българските въстания ако например въстаниците убият 100 турци , при потушаването му често пъти са били убивани 10000 християни и продажбата в робство е било някаква пощада. Та в 19 век вече се е практикувало не продажба в робство, а заточение в Диарбекир. Тази тема стана много мизерна и неприятна. Но все пак палмата на първенството в тази сфера държи граф Дракула. Дракула не е бил вампир, а владетел на Влахия и в 1462 година е нахлул в земите на Севрна България и набил на кол 50000 турци и помаци според едни източници, а според други 38000, а християните отвел във Влахия. Турците пратили 3 пъти по - голяма армия от неговата срещу него , но когато наближили столицата му, ги посрещнали 20000 набити на кол турски пленици. Тази психологическа атака успяла, защото турците отстъпили. Все пак те го отстранили като поставили брат му на престола.

Реплика към Jizast.

jizast

Е какво ми показваш с това, че османците са били по милостиви от християните ли, не ставай смешен. Обясних вече, че османците вилнеят на Балканите от началото на 14 век та чак до средата на 15. Я се запознай с робските пазари в Османската империя и тогавай приказвай дали са изчезнали след 15 век. Всичко излседвания показват спад на населенито на България при османските нашествия в порядъка на няколко стотин хиляди души. Какво точно се опитваш да докажеш не ми е ясно, че не е имало извращения и робство в Османската империя ли....не ставай смешен

jizast

С това за продажбата в робство като пощада вече изби рибата. Кръвният данък до 17 век може би и той не е робство, потурчването на българи, може би и то не е, след въстанията 19 век, башибозука се е отвеждал в харемите и потурчвал много българки....пак ли ще го извъртиш, че е височайша милот от страна на османлиите... Ти да не си на щат при турското министерство на външните работи, в някой PR отдел?

През средновековието чумна епидемия била една от основните причини за османската инвазия на Балканите. А сега?

На какви източници и данни се опира тази хипотеза?

ами едно време българските "политици" са се заигравали с турците ,както сегасните се заиграват с "ромите"

По въпроса на израза турско робство. В Османската империя не е имало общ закон за всички страни и народи. Зависило е от традициите и географското положение. Официално робството е било отменено в 1908 г от младотурците. Та за българските земи робство може да е имало някъде в 15 - 16 век. Имало е феодална зависимост и дискриминация на верска основа. От друга страна през 19 век българските революционери са били свободни хора и са се борили за въстановяване на българската държава. Понеже в историята се говори за "Задунайская губерния" или 16 съветска република, русофилите и съветофили говорят за робство, защото смисълът е били сте роби и сме ви освободили , много е да искате независима държава, а пък някои с неоосмански разбирания пък говорят за османско присъствие. По отношение на човешките права през 19 век , българите са имали паспорт , с който могат да пътуват извън империята и право на частна собственост, както и да издават вестници ( свобода на словото в някаква степен), нещо което нямаха по съветско време.

Османското управление е включвало в различна степен (но неизменно е съдържало) феодална зависимост и верска дискриминация, която задължително включва законно УНИЗЯВАНЕ на немюсюлманите, на всяка цена, при всякакви случаи. И да, руските освободители били смаяни от факта, че поробеният народ притежава земя и я обработва. Но след това социалистическият строй, в процеса на индустриализация и електрификация прибави и жестока урбанизация. Като резултат от "братската" прегръдка на османци и руснаци, сега влагаме отрицателен смисъл с отенък на обида за понятия като: потури, цървули, селяни. Неща, които са били специфични за раята и неприсъщи за модерния град. Но край тях се отрича и българщината, която толкова ни липсва днес, за да бъдем достоен народ (като цяло, не като индивиди). Нормално е да се ходи с дървено сабо, мокасини, вЪжени еспадрили. А, с цървули? Защо?

Ефенди, стига си славил падишаха, защото на доган му е изпята песента, а и вие ще видите Европа през крив макарон. Клечете си в Анадола и си говорете приказките от 1001 нощ, а тук на Балканите ние още ще се стремим да неутрализираме простотията и дивотията белязала тези земи от примитивната власт на османците.

Ти не си българин , а съветофил. Българите бягат от България сега. Защо смяташ, че съм турчин, просто ти обясняват, че това , което не постигнаха турците за 500 години , комунистите го направиха за 60 - 70 години. От това не следва , че съм турчин.

КЪМ"БЪЛГАРИН"-ЯВНО НЕ ЗНАЕШ,ЗАЩОТО НЕ СИ ЧЕЛ ЗА КУЛТУРАТА,ИЗКУСТВОТО,МЕДИЦИНАТА НА ИЗТОКА!

jizast

Историко, казва ти се, че робските пазари са били пълни с роби от балканите, ти пак си знаеш твоето. Имали земя през 19 век. Казваш му, че мюсюлманин ако убие българин последствия за мюсюлманина едва ли ще има, той пак си знае неговото. Обяснява ти се, че българите не са чувствали, че разполагат с най-важното, с живота си, то историко пак си знае неговото - имали земя през 19 век.

Е право на живот сме имали, но сме били подложени на дискриминация, която е стигала до крайни форми. Правото на живот на българите беше отнето от комунистите след 9 9 1944 г у нас и в Македония. Та това , че сме имали право на собственост не е за подценяване, защото ако сравним крепостничеството в Русия , според Гогол в " Мъртви души" и положението на раята, у нас е било по - добре. След освобождението българите са се сдобили със земите на богатите турци и за десетина години населението на България е скочило с около милион. Имало е какво да се яде повече. В Русия обаче освободените крепостни в основното си мнозинство не са могли да се възползуват от свободата и са се пропили и са станали основна движеща сила на болшевизма.

jizast

Робство е имало до края на османската власт по нашите земи. Стига си приказвал глупости. Потурчванията са добре описани също, особено покрай въстанията. А пък и Османската империя не е само империя на 19 век. Стига с примери от последните години на упадък на империята. Бъларите са били лишени от най-важното си право, да разполагат с живота си. Кое е робство и кое не е изобщо не е от значение в случая, важно е какво е било усещането на българският народ през всичките 5 века.

Инвазия, доминация, присъствие... Както и да го нарекат, добре е, че сме се отървали. И е страшно, че пак ни грози. Този път без чума.

задуши се в миризмата си, вониш.

jizast

В основата на османската армия са тъй наречените спахии. Дребните феотдали, които са били длъжни да участват в походите на империята. Силата на Султана е била в неговата силна централна власт, не е допуснал да има едри феотдали които да оспорят властта му, за по сигурно той си изгражда и мощна гвардия, така наречените еничари. Еничарите са запълвали и липсата на достатъчно хора за безбройните походи на империята. Османското нашествие е пагубно за България. През първите 150 години по изчисления на историци, населението намалява с между 350 и 600 хил. души. Тракия е опустошена, робските пазари в Крит и Кипът са напълват с български роби (не само, същотото важи и за останалите християнски държави на блаканите). Нещата малко се подобряват едва когато османците виждат, че е по-добре да експлоатират населението вместо да го унищожават. Нещата не стават обаче много по-розови. Теократична държава като Османската империя ясно поставя разграничение между управляващи и управлявани на религиозен принцип. Още по тежко става положението на българите след като поставената от османците в превилегирована позиция гръцка църква започва да си прокарва асимилационнита политика. Само да добавя за приказващите глупости относно робството, имало ли е почва или не в османската империя. Бялото робство е отменено едва през 30-те години на 19 век в Османската империя. Но дори тогава робските пазари не спират да съществуват. Заради робският труд не се осъществява и индустриалната революция в Османската империя, той е по-евтин и машините не са им необходими за производството в империята. Ангарията си съществува до края на империята по нашите земи.

jizast

Как стоят нещата в тези много мрачни години от бългасрката история. Първо "Черната смърт" наистина вилнее в този период, средата на 14 век, но тя вилнее от Китай до Атлантика, а не само на наша територия. Те и професорите си го признават, само че се опитават да го извъртят като за нас било пагубно от психологическа гледна точка. Истината за османските успехи на балканите е следната. Османците нито са по-многобройни, нито по-развити от балканските държави и Европа като цяло. Те са примитивен народ, но под силен централизиран, военен феодализъм. Анализите на силата на османската армия показват, че 50-те години на 14 век те са разполагали с армия от 6 хил. души. С тази армия те опустошават Тракия и малко по-късно установяват столицата си в Одрин. Балканските държави са разединени, с военни конфликти помежду си. В балканските армии липсва висок военен морал, шири алкохолизъм, липса на дсициплина и т.н. За справка може да се вземат превземанията на бъларските крепости, някои от тях са ставали през нощта с изненада на заспалата охрана, или пък битката при Черномен, когато турците изколват през нощта превъзхождащата ги християнска армия.

Свободния от отговорност по служебно положение авторитетен индивид не приема и отрича достойнството на личността и човека, с което унижава човешкия род. Това на решения в името на щастливите свободни и забавлявани животни / кокошки и прасета/ срещу обраните нещастни и болни пенсионери и достойния човек. Това е отработен метод в работата на бившата служба държавна сигурност на практика тук. Власт се взема, държи и сдава с кръв, но това да е чужда кръв. Документи в сборник описват предложения на Държавна сигурност - да не се приемат във висшите училища деца от така наречените буржоазни семейства, защото след това ще заемат позиции, които ще оказват влияние върху политическия, икономическия и социалния живот в страната. Документите са отчети, справки, доклади, решения, донесения от архива на Министерство на вътрешните работи. Така обществото механично е разделено на унищожение с оправдание в кризи.

Наистина глупости! Отоманската империя просто е била във възход в този период. Султана е бил бизнесмен, позволявал е да си запазиш вярата, ако плащаш данъци, а ако приемеш, не плащаш данъци. А за 500 години е имало 3-4 по-масови ислямизации, което е много по-малко от сичките войни през 19-20 век накуп. Ако наще пикльовци не си бяха разтурили царството, никога нямаще да бъде завзето по този начин от султана. Щеше да стане както унгарския цар е капитулирал - васал на султана, с цялто си царство непокътнато, само керваните с залото от данъци да пътуват към султана всяка година.

Самите османци бягат от най-страшната чума,монголците,така че за тях завладяването на Константинопол е въпрос на живот и смърт.Колкото до България тя ги е самопоканила,отделните владетели са ги ангажирали като наемни войници,сключвали са договори,които са нарушавали и т.н.Но има и друго-за изтормозените селяни от самозабравили се боляри и болярчета,турците са били едва ли не освободители.Освен това исляма в България дълго време е повлиян от суфизма,изключително мъдро дервишко братство -прочетете невероятната книга ''Любов'' на Елиф Шафак

Повечето тук четат само "Под игото". За съжаление никога няма да прочетат "Любов" на елиф Шафак, само защото е туркиня.

Както и да почнеш да пишеш си ясен. Лошото е само че на тази територия е пълно с такива като теб. Затова е и типична ориенталска клоака...Досущ като тази в главата ти.

Това за чумната епидемия е разбира се само предположение. Никъде не се цитира османски, гръцки или български писмен източник, който да посочва чумата като причина за обезлюдяването. Много по-вероятно е то да е в резултат на избиването на населението от турците - тяхна редовна практика към всички, които са оказвали някаква съпротива. В подкрепа на това е и факта че почти няма българска крепост, или укрепен град, които да не са били разрушени - признак на съпротива и отмъщение!

"В подкрепа на това е и факта че почти няма българска крепост, или укрепен град, които да не са били разрушени - признак на съпротива и отмъщение!" Член )9) от Берлинския договор задължава Княжество България да разруши всички крепости и фортификационни съоражения за собствена сметка!!!

Браво!Тези измислени "учени" отново се опитват да изкривят историята.Кой знае колко им е платено за тези "предположения

а за 60 години комунизам пораженията са по-страшни от600 години чума

тук се говори за какво е улеснило ,а не какви са причините "професори"!

Сега е същото време. Държим се по същият начин и чумата е също толкова унищожителна. Чумата която затрива цели семейства се нарича ПАРИ. Едни изчезват от бедност и недоимък, други се затриват от охолство и глезотия. Мразим се, делим се, караме се, обвиняваме се, без милост, без край. Нямаме вече усещането за народ. Роднини се избиват за имущество, земи, наследства. Няма правила, няма закони, няма и кой да ги спазва. Къде е чумата сега?

Башъбозук=разбойници, хайдути, няма нищо общо с орду=войска, армия. В основата на башъбозука са били разбойниците от всички етнически групи на територията на империята.

Явно си наясно с турския. Тогава как според теб трябва да се тълкува толкова често срещаното съчетание "БАШИБОЗУШКИ ОРДИ" ? Ако следваме твоята логика, а тя ми се струва правилна, то трябва да се преведе като "ВОЙСКА от РАЗБОЙНИЦИ" или "РАЗБОЙНИЧЕСКИ ВОЙСКИ". Честа практика в османската империя. Акинджиите са били горе-долу същото нещо - войски на които не им се плаща, а разчитат изцяло на грабежи. Ама да грабиш от войници е обречена кауза - остават грабежите от мирното цивилно население.

Понятието е българско, а не турско. Турския език не може да носи отговорност за българско понятие. На турски няма понятие "башъбозук орду". Има понятие башъбозук и то е равносилно на разбойници и хайдути. А някои даже смятат последните за национални герои. Историческата истина е че на тази територия 500 (словом петстотин години) години не е имало война!!!

това са типични турски измислици... башибозука си е бил част от турската власт и е бил един вид нередовна армия, която не е получавала заплащане, а е разчитала на плячкосване.. това е било с личното одобрение на султана, които е разпредил да се коли наред през 1876 за да се даде пример... след това примерно Aхмед ага барутанлията е повишен в чин бинбашия т.е. клането на деца, жени, старци и вобще на всичко живо е било достоино за похвала деяние през 19 век...

С документи ли подкрепяш тезата си или с хоремашки доводи?

Ludiamaus

Башибозуци (башъ =много, бозук = лош, зъл) Са селски дурета и крадци, които са виждали изгода в убийствата и грабежите. Нямат нищо общо с армията, но са се присъединявали към нея, пък и пашите са ги предпочитали с цел а избягване жертви и загуби от редовната войска. Редовните обикновено са сеирджии на золумите от башибозука

Ludiamaus

Нека и аз да те репликирам Хайдути и хайдуци не са едно и също нещо. Хайдутин= народен закрилник,а хайдук е грабител,крадец, насилник (кърджалии и даалии)

Абе тоя "аз" да не би да е нововъзкръсналият хан Пу.ку, пардон, цар Фердинанд, цар Пишман, КГБ и т.н., та същите глупости реди?

Генуезките кораби освен чумата прекарват и доста османски войски през проливите. Османските войски са били на принципа "въоръжен народ" т.е всички от юноши до старци са били длъжни да въртят калъчката, т.е. да изкарат една 100-150 хил. армия на бойното поле не им е било никакъв проблем. Балканските владетели по това време са имали професионални армии и ако е могло да съберат поне 10 хил. души са викали ура. То и в Западна Европа е било така, ама ние сме били на пангара.

Не е било толкова просто, както го описваш. Осман е бил играч щом с 80 000 души е получил земи от Византия за да се засели. Къде са сега куманите, печенегите и други въоръжени народи минали по същият път? Били са много повече и също тюрки. Много е вероятно и чумата да е донесена от тях, както белите завоеватели са пренесли едрата шарка в Америка. Биологичният съюзник винаги е от голямо значение.

Свободни саъчинения на жентълмени , които искат да се експонират както ТВ водещите или чалга певците, което е твърде модерно заболяване сега. Разбира се чумата е съпровождала човешката история и сигурно е имала някакво значение, но точно колко и върху кого е трудно да се гадае уверено. Основната причина за оисманските победи според мен е необратимата криза във Византийската империя, която както всяка империя, достигнала и отминала вече своя връх, започва да запада заедно с доминираните от нея православни християни и държави. Корените на този дълбок и необратим упадък в Православното Християнство се крият в четвъртия кръстоносен поход 1202-1204 г. , когато западните бандити, вместо да освобождават Божи гроб, бастисват Балканите, така както и османците след тях не са го правили и така павират пътя на Баязид и Мвхмвд Завоевателя..Византия и близките до нея държави никога не успяват да се възстановят след този бандитизъм, въпреки че Цар Калоян разпердушва рицарите по-късно.

Византийците са имали едно високомерно отношение към всички останали и са смятали , че ги превъзхождат. Всъщност Венеция и Генуа изместват Византия от морската търговия с Изтока. Византия си остава антична държава и разчита на помощ от Християнсия свят, нещо като сегашните "евро истории" с гръцкия дълг. България е в дълбока криза и няма кой да се противопостави на османците. Освен с Боянския майстор и сеченето на монети от цар Иван Асен втори, както и опитете му да създаде морски флот, ние не можем да се похвалим с ренесансови успехи. И една малобройна и с вече остаряло въоръжение армия, не може да окаже сериозна съпротива.

Не ми е ясно какво общо им флота, монетосеченето и въоръжението с Ренесанса. Ренесанса възниква благодарение на многобройните бежанци от Византия, които пренасят високата си култура на запад, бягайки от османците. От своя страна български книжовници, занаятчий и земеделци пренасят своята висока култура на север от Дунав и в руските земи. Не си вади заключение, "историко", от малката провинциална Боянска църква за нивото на столичните църкви и тези в големите градски центрове.

Епохата на Ренесанса е свързана с разцвет и възраждане на духовна и материална култура на ранно феодална Европа. Това дава отражение върху всички сфери на живота. Например Венеция , макар и неголям град държава е имала силна армия и модерна флота за тогавашното време. Та постиженията ни в материалната сфера по това време са някакво отражение на степента на ренесансово влияние.

Ако не е Черната чума,ще е фашистската или Американската чума! Всички те постигат високи резултати!

Обаче червената чума ги удря в земята всички други видове чуми.... 100-ина милиона души по света са се гътнали от нея.

както винаги на кривата ракета и е крив космоса.... ха останете си сaс здраве....

До: az Да ти кажа честно, дори това понятие което са измислили нацистите в Германия като "чист ариец" няма реално покритие, какво да говорим за нас като за "чисти българи". А относно вечния спор дали сме били под "турско робство" или под "турско владичество": Значи, робство е имало в древния Рим. Турция е била феодална държава, следователно българите са били крепостни на турските феодали. Отделен е факта, че робството не е било забранено официално със закон, и при множеството нашествия наред със плячкосването са пленявали и хора, които после са ги продавали като роби. По-късно вече, по времето на Танзимата са взели мерки за забрана на робството, следвайки идеите на Френската революция. Но защо да се лъжем, такова е било положението и във Франция, иначе защо ще измислят специален закон, според който "Всички хора се раждат равни"?

Ще добавя само, че и турци са били крепостни на турски феодали. Далеч не всички турци са били бейове.

След като се твърди,че чумата е разредила Българското население и сме останали малко,та турците ни окопирали,то тогава идва въпроса:-Чисти българи ли сме?За тия 5 века,кой кого,що?!А?

Чумата вероятно е изиграла определена роля, но все пак причините са по дълбоки. Основната причина е упадъка на Византия. По времето на кръстоносните походи Консатнтинопол е бил милионен град, а когато е превзет от турците 80 000. През 1071 Византия при Манцикерт претърпява поражение от селджукските турци и това слага началото на ислямската инвазия към Европа. Една от целите на кръстоносните походи е да се пресече тази инвазия. Кръстоносците имат успех първоначално , но те създават Латинската империя на мястото на Византия и когато претърпяват поражение и се изтеглят, Византия е въстановена но е слаба. И исляма настъпва в Мала Азия и 300 години след Манцикерт стъпва на Балканите.

Не 300 години, а само 6 след Марцинкерт, Михаил Дука изпуска дотам положението, че селджуките стъпват за първи път на Балканите като негови съюзници в борбата срещу Йоан Дука! А по това време територията на Византия е точно и само колкото територията на България. След управлението на Василий - вторият най-успешен император на Византия след Юстиниан , стабилността на Византия като аванпост пред мюсюлманските набези е сериозно разклатена. Единствено по-стабилна за следващите 2 века, и то за отделни периоди при Асеневци и Тертеровци остава България. Но и тя е помляна от татарите за почти цяло десетилетие в средата и края на 13 век, в управлението й царят хаос и междуособици (Калиман , Михаил Асен и Калиман са убити), а за капак избухва и гражданска война през 60-те години на 13 век. Води и допълнително множество войни с остатъците от Византия... Хубава работа, ама балканска...

Истината е че през последните 20 години ни се налага една нова терминология- "владичество, администрация, инвазия", която противоречи на книгите и други писмени източници от периода които наричат тези 5 века "робство". Всеки, който не вижда как с тази политика Турция настоятелно се опитва да избяга от отговорност за зверствата, който е извършила над българите, просто е или глупав или с промит ДПСарски мозък. Засрамете се. За това ли Ботев, Левски и сие са умрели -за да омаловажавате саможертвата им? Колкото до чумата- поредната глупост. Всички чели знаем, че разделението в България е била причината да не можем да спрем поробителите.

,,..И когато Кантакузин видя ,че не може да изхранва войниците,които пазеха брода при Галиполи,защото не достигаше хляб и свинско месо,а и хазната беще празна,обмисли и изпрати пратеници в Търново при българският цар Асен. Българите като чуха това надсмяха се ,напсуваха ги на жена и майка и ги отпратиха празни. Тогава той прати хора при сърбите-деспотите Урош и Углеша и крал Вълкашин. Сърбите се надсмяха над гърците,напсуваха ги на жена и майка и ги изгониха. Кантакузин много се нажали и им рече:,,Не пожелахте да помогнете ,но сетне горчиво ще се каете" На което те горделиво отвърнаха: ,,Когато турците дойдат срещу нас,сами юнашки ще се браним" ..И тогава Кантакузин се споразумя с Амората за пари..

да се чете българският цар Александър,не Асен!

Чел си, ама не докрая а и не си се замислил много. Това което е направил Императорът е, че е искал пари от България и Сърбия за да плаща на войските си, да защитават проливите. А другото което не знаеш, е че след като са му отказали, той е получил пари от турците за да пусне войските им в Европа, с уговорката да нападат България и Сърбия, а не Византия ..... Именно това е причината България да бъде превзета преди Константинопол!!! .. после им се е върнало тъпкано.

Както и досега, има много интересни коментари. Значи, за чумата - имало е две големи пандемии (според Уикипедия), първата има пик по времето на Юстиниан от 541 - 542 година, а втората е както пише тук, Черната Смърт, от 1347 до 1351. Всичко това обаче са хипотези, както и самата чума не е напълно документирана. Предполага се, че първата чумна пандемия е причина за успешните нашествия на арабите. Логично е да се предположи, че и турците са успели, или по-точно са били улеснени, пак благодарение на чумата. Чумни епидемии е имало и преди това, още при Йоан Асен II, когато умират патриарха, царицата и едно от децата му, още бебе.

както обикновено, отговорите потвърждават тезата, че българина е суперкомпетентен по всяка една тема и не му пука кой има насреща... нито чете точно какво е казал Матанов, нито го интересува факта че той е специалист именно по средновековна българска история... най-точното попадение е коментара на един, който си признава че не е чел статията, но се възмущава как можело да се пише такова нещо:)) ...горе-долу и с другите е така положението. някои от форумните "експерти" пускат довода че чумата не можела да мори само нас и изобщо не се интересуват от факта че турците не са нахлули точно когато епидемията е върлувала, а около 80 години след това... естествено че след такъв малък период (2 поколения) обезлюдяването не може да бъде заличено... като добавим към това и феодалната разпокъсаност, може да се каже че България е била като нещо като разграден двор без кучета по това време - които е искал можел да ни завладее без проблеми...

Лошото е, че и без тези фактори е имало други даже по сериозни, поради които пак е щяло да стане същото, както става и напоследък (120-130 години ) в различни фази

еми, като е така, аиде стига сме купували евтини стоки от Tурция и поощрявали тяхната икономика ...

грци и срби са освободени от росия а румънците са си чисти Българи , само нашите комунисти обаче са безродни уроди и национал-нихилисти Българофоби , србските и грцките комунисти са националисти-шовинисти !

да бе да, чумата била "причина участта ни на поробен народ да продължи толкова дълго".то тази чума много избирателна бе. гърци, сърби и румънци се освободиха сами и къде по-рано, а пустата му чума е оставила наи-много поражения върху българския манталитет превърнала го в робски. и така 500 години.накрая някои друг е трябвало да доиде и да "излекува" изтощения от чума народ, които не се е сетил сам че може би вече не е болен и е време да се надигне от лаглото.

Чумата ти е поразила географските познания. Според теб е възможно Б-я да се бе освободила преди Румъния и Сърбия. Ей така от Цариград преминаваш през свободна Б-я и отиваш в поробена Румъния . Да ти имам акъла.

а за гърците какво ще кажеш?

Интересно. Чумата се е разпространявала в страни без бани, външни клозети, хигиенни навици и много плъхове които са служили като разпространители. На дали чумата напълно е подминала БГ, но на дали е била и на нивото което е достигнала в западна Европа. Българският селянин на дали е бил най-чистият на света, но със сигурност не си е изливал фекалиите по улиците както е било на запад.

Какво робство?! Точното наименование е владичество. Ако си роб не би имал право на собственост, имоти, ниви, не би имал право да въртиш търговия, да пътуваш...просто са ни владели дълги години и е трябвало да се плащат данъци. И сега се плащат данъци. А Левски ако прочете една част от писаниците, ще се обърне в гроба. Той се е борил не срещу турците като народ, а срещу султаната и управлението. Мечтае за справедлива държава, в която всички имат равни права и свободи - българи, турци, арменци, гърци...

ти пиленце си под 20 години и продукт на ДПС и промените в образователната система, които те наложиха. Вземи прочети малко книги от този период и ще видиш, че сме били възприемани като роби.

Само един въпрос, отговорът на който ще изясни останалото..... Вие да сте роден случайно след 1989 година?

Не е задължително да е роден след 89 г, може само да са му сменили чипа тогава

Робството, мили ми смехурко, е точно това, което описваш, НО ако е отнесено към отделен индивид. Когато се поробва цяла страна с народа й, се постъпва другояче. И кенефните учебници да ги пратиш на баба си на село - да си пали печката женицата, че види се, файда от тях нямаш!

Не съм на 20 години, на малко повече от две по 20. Свободни сте да се чувствате робски наследници, ако желаете. Нямам намерение да вярвам сляпо на комунистическата история, която изучавахме някога.

като ти се вижда комунистическа историята, вземи прочети Иван Вазов - в "Под игото" хората говорят за робство, а не за власт или инвазия... ако се гледат формалните дефиниции, не са били роби - но е факт, че е имало продадени в робство българи именно по време на "владичеството"... отделно от това народа е бил така жестоко мачкан и клан, че субективно погледнато се чувствал иммено под робство

Абсолютно точно!

Кой да е турчин е можел да убие кой да е българин, без да бъде наказан за това. Ако не притежаваш живота си, си роб, без значение какви вещи и имоти имаш. Какво ще им ползваш на имотите мъртъв. Животът е най-важен. А какви са били данъците, не приказвайте, защото писаното няма общо с действителността. Ако изобщо сте чували, данъците не са се събирали от държавна администрация, а са се откупували, а това в цялата човешка история се знае до какво води. Имало е случаи данъкът да надвишава производството. И от глад са ги оставяли да умират. Кога са строили църкви? Чак в 18 и 19 век. През 15 век пътешествениците пишат, че ги е било страх да идат до нивата да работят, че по пътя са ги убивали. Просто така, без причина. Затова е робство.

Какъв елит преди 09.09.44 ?Този ли ,който от 1913 до 1941 (това са 28 години)ни вкарва в три войни на губещата страна,който загуби Тракия и Македония ли?Който резна главата на законния министър председател през 1923г. ли? Лакоми некадърници!