Коментари - Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход | dnes.dir.bg
назад

Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Това е огромна възможност за България да засили присъствието на тези емблематични български продукти както в ЕС, така и извън него

Обратно в новината
| Редактор : Лилия Чалева

Коментари - Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само дето дъртата вещица Урсула и останалия евродебилитет иска да избива крави, овце и кози щото много пърдят, та не е много ясно откъде ще взимаме мляко тада го правем на кисело. Поредните политкоректни мисирски простотии.

Браво, гордея се почти колкото за пилоня!!!

Абе, вие пропуските тролове край нямате.... Пак урсула ви е виновна... Я вкарайте и Зеленски в темата - за малко цвят...

.. само дето навсякъде в Европа го водят "гръцки стил"

Гръцки стил е мляко с над 8% масленост.

Ама те сега да не почнат пак само от мляко да го правят? Или пак ще е малко прясно мляко, много сухо мляко и нишесте?

"Това е огромна възможност за България да засили присъствието на тези емблематични български продукти както в ЕС, така и извън него, отбелязва Събев." Ама друг път. Всяка нация си има своите особени изисквания към храните и т.н.

Само, че трябваше да защитите и закваската, щото тука в моя селски супермаркет на йогурта било то натурален или гръцки , закваската си е пак Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, ама си пише йогурт или гръцки йогурт и нито дума за български добичета пасли по свежи български треволяци

Абсолютни тиквеници, които не могат да проумеят, че транслитериранто на думи, които не значат абсолютно нищо за 70% от света не гарантират марката. Трябвало е да настояват за защита на Bulgarian Yogurt и Bulgarian probiotic Yogurt на английски език и съответно останалите езици на Европейския съюз. Подобно на начина Гърция пази Greek-style Yogurt. Абсолютни неграмотни прости глупаци.

След 5-6 години спазвайки стерилните препоръки на Брюксел, което и да е българско кисело мляко освен на бабите на село ще е не повече от даноне. Никакъв кой знае какъв пробиотичен ефект.

Ами българското кисело мляко още от соца беше световно известно и уникално, какво му е било трудното на получаването на този знак за качество и защо го получаваме чак сега?

Това са детайли! Като кажеш по света йогурт, всички го свързват с Гърция и в много редки случаи с България.

"българското кисело млеко" Е, освобождават се разни дати , така девети септември го преправиха на шести !

Това няма нищо общо с "Брюксел", Ганьо. "Брюксел" просто регистрира това, което българската държава иска да регистрира. В Щатите се прави изключително качествено българско кисело мляко, по оригинална рецепта, с точните бактерии и в съклени буркани. Точно каквото беше преди 30 години. Прави се и в няколко европейски държави. "Брюксел" не ти пречи с нищо.

Ами в Япония например българското кисело мляко си се продава като кисело мляко от България, въпреки че уточняват че само закваската е българска. И се продава по-добре от даноне. Просто е въпрос на време. Да речем 20 години.

Веднага киселото мляко да се добави в герба на РБ.

Напротив, там е записано при какви условия се произвежда. Като шкембе чорбата, която се опропасти като супа.

Не съм си купувал такова поне от 30 години. Тази блудкава каша по магазините ни не е българско кисело мляко.

Ако са защитили само названието: "Bulgarsko kiselo mlyako", това е пълна глупост и безсмислица, защото никой няма да разбира какъв е този продукт. Това е като един надпис, който видях преди години "Obshtina Botevgrad". Надявам се да е защитен и превода на всякакви езици или поне европейските такива, но се съмнявам като прочетох новината и видях, че са цитирали само названието на български и транслитерацията на латиница.

как ще трябва да му викат по света "бългериян саур милк" ли , че йогурта идва от уйгурите , не е политкоректно да се закачаш със сидзинпин !

Йогурт, гръцки йогурт и всякакви буламачи приличат на нишесте. Нищо не може да се сравни с истинското българско кисело мляко.

А „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“ e официалното име!!!

Блоковете на АЕЦа ги спряха преди да влезем в ЕС, а киселото мляко го сертифицират с 35 години закъснение. Защо така?

Да. И си е съвсем норм кисело мляко. И много къде по света правят такова. А бактерията не можеш да я приватизираш, защото си е естествена природна бактерия. Ако можеше, онея от правителството вече да са я приватизирали.

Кумисът е древна тюрко-монголска напитка от ферментирало мляко от кобила, която все още е важен елемент на културата на башкири, калмики, казахи, киргизи, уйгури, монголи и якути. Цветът на напитката е бял до белезникав, а вкусът леко кисел.

Много хубаво. Само не е ясно дали изобщо някъде някой у нас произвежда българско кисело мляко. От години търся, но не мога да намеря. От онова, което след 3 дни става кисело. Няма!

ша са казва български йогурт! По евроатлантически звучи на кирилица

Защото дали името е запазено или не, няма ПРАКТИЧЕСКИ никакво значение. Просто некви чиновници са отчели дейност и са взели премии. Другата година ше ти запазят примерно името на някаква луканка.

Защитено наименование за произход означава ,че само кисело-млечни продукти създадени в България, по дадената технология могат да се означават като Българско кисело мляко. Ще дам пример, има много пенливи вина, но шампанското идва само от района Шампан във Франция.

Глупости! Това е македонско..

Сега ще излезе ботоксовото паркинсоново джудже от Кремъл и ще каже че българското кисело мляко идва от македонските земи!

в традиционни гледжосани глинени съдове , без да мислят ! Мазнините в млякото извличат оловото от глината като стой та ме гледай, и то с невероятна скорост !

Ох, трябва най-после да ида до Япония, че от години ми се яде истинско кисело мляко, а в България не мога да намеря. Дори бабите не го правят, защото закваската е някакви други бактерии като бифидус.

Добре е, че по документи ни се дават права за използване на името, но нищо друго не може да наложи даден продукт на пазара освен отношението на производителите и българските граждани. Крайно време е по света където има българско кисело мляко / макар и на много малко места/ да спре да се продава и предлага като български йогурт/ въпреки някои твърдения за български произход на тази дума, която доказано има арабско-турски произход/, а да се използва названието “българско кисело мляко”!

върнахте се там където бяхте преди 150 години - единствения износ ще е сирене и розово масло

Texas. Austin

Домашното мляко и сирене по хубаео няма на света

на село има стотина глави овци и кози, та от време на време си квасим кисело мляко, пък че било защитено, не ни пречи да си го хапваме

Браво. Нещо смислено.

Е как като веч3 всеки го мисли за гърцко.... нищо че в Гърция не е било въмзожно да се прави това мляко освен в северна гърция и родопите където до 60 години са били основно българоговорящи..... а Гърците позлваха суровините от Родопите и северна Гърция и други 50 процента от България за да направят бранда на гърцкото сирене и гръцкото мляко и съвсем съзантелно го правеха за да конкурират България и сега съвсе съзнателно ни съсиспват туризма. Н езнам колко прост трябва да е Българския измислен интелтуалец който се хвали че не стъпвал в България само в Гърция, това са еднои амеби, от езикови и математически гимназии но са едни малоумни амеби без значение за какви се мислят за атлантици , за русофили са някви леви прогрреари или десни консерватори, това са не цвета, а пяната на общесвтоо ни която плува по върховете на предавания телевизии социални мрежи и за душава с пяната си ясната визия, замъглява е потиска е ... защитили след дъжд качулка

Българското кисело мляко беше преди време, сега е г.овна.

Такова имаше по байтошово време. Продаваше се в стъклени буркани, в които после се правеше компот, царска туршия, кисели краставички, сладко от дюли и т.н. Имаше и "Снежанка", но само в София. Селтаците идваха до София да си я купуват. Имаше и истинска луканка на подкови. И три вида хляб по 1 кг: бял, черен и "Добруджа".

Къде го купувате това нещо!? Стои забравено в хладилника 20 дни и въобще не киселее. Преди години на третия ден се вкисва.

Защитено е сама наименованието и произхода, не и съдържанието.

Европа ни признава и млякото, и азбуката, и националната идентичност! Блатните варвари се стремят от векове да ни присвоят всичко наше и да си го припишат като тяхно! По целия свят разправят че кирилицата била руска азбука!

Да имаше и крепостни селяни в ТКЗС,които работеха за стотинки на ден.

"Някогашната роза остана в името. Ние запазваме само името."

само че това дето се прдва като Кисело мляко няма нищо общо. Кисело мляко от най-различни марки, не ми се е разваляло в хладилника то 10 години. Върха беше едно, дето след 3 месеца забравено в хладилника още ставаше. След таратор вече ми е тежко, а едно време се освежавах. Никой не знае какво блъскат вътре тия иззедници. А те го запазили даже, същото ката скапаните суджуци на 60 лв килото пълни с китайска мазнина, вътрешности и смляни мизерии. В България опредено има "хранително вкусова промишленост". Само заводи може да бълват такива лайна! Заводи, в които Главният технолог е по-висша длъжност от директора.

признава, че ти смърди сиренясалия уй.

пробвай 3 месеца, пак нищо не му става... Някой може и по-дълго да пробвал, да се обади за справка :D